Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Свинска кожа?
Модератор: sapuna
-
- новобранец
- Мнения: 13
- Регистриран на: Съб Фев 19, 2011 1:42 pm
Re: Свинска кожа?
dancho777 написа:За кожата,пърлена и изпечена още на прасето, след това сваляне и рязане горе долу 10-10см. Телешко месо на ивици се увиват в кожата и се връзват с конец, да станат като пурички редят се в буркани варене два часа и после вино,вино,вино.Ако е останало някое бурканче ще снимам и ще ви покажа как изглежда!!!
- stoilkatastz
- ще става разбирач
- Мнения: 476
- Регистриран на: Чет Фев 26, 2009 6:50 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: Свинска кожа?
Тази кожа в Билата въобще не е пърлена и си е чисто сурова.Прасето е ощевено с вряла вода и одрано.Затова е корава като гьон.
-
- Модератор
- Мнения: 3710
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Свинска кожа?
Вярно е. В кланиците така ги обработват на поточната линия. Чуденката в случая е защо не е отишла по предназначение за колбаси, а са я пробутали на Била. Ще да е паднало търговско надцакване във вреда на клиента. Вариант е да я ръгнеш в тавата и след това във фурната.
- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Свинска кожа?
Едно време даже не ги щавеха с вряла вода. Веднага след колването, правеха мангалите 2-3 разреза, след това закачане с кука за лебедка и сялата кожа се обелваше кат на банан. Сал де тогава само ги осоляваха в ня`кви миризливи складове и вървяха за промишлени нужди, не за папанеstoilkatastz написа:Тази кожа в Билата въобще не е пърлена и си е чисто сурова.Прасето е ощевено с вряла вода и одрано.Затова е корава като гьон.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Свинска кожа?
Пробвай да ощавиш прасето,да видиш каква чудна кожа излиза.stoilkatastz написа:Тази кожа в Билата въобще не е пърлена и си е чисто сурова.Прасето е ощевено с вряла вода и одрано.Затова е корава като гьон.

Но е малко трудоемко.Иска доста гореща вода - и много такава.
Иначе по рецептата,направо нахвърлете кожата в гърнето с боба.
На едри парчета.И да имате под ръка
бурканче с печени полулютиви чушлета в марината,
ама от миналата година.

А крачетата направо си ги хвърлям под налягане за час и половина,
и като извадя от едното 26 кокалчета съм доволен.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: Свинска кожа?
Относно кожата най вкусна е ако прасето е пърлено както казаха някои колеги, а колкото до крачетата те също ако са пърлени са невероятни с боб в тенджера, ако има и свински уши вътре това е моя деликатес.
Re: Свинска кожа?
Кожа от била както си я взех така и я хвърлих. Иначе на село, като колим прасе , колкото и да ядеш кожа си остава , и я правим като слагаме овкусена и много тънка пържолка на кожата , завиват се на руло и се връзват с конец, после ги слагаш във вряща вода за около 5 мин , махаш конеца те си остават на руло и в хладилника . Мезето е невероятно , но трябва се изяжда до 10-15 дена , че после става лепкава кожата.
Re: Свинска кожа?
Когато се коли прасе ,след като се опърли и свали четината после пак се пърли самото прасе ,обработва се до бяло , облива се с вряла вода ,после бързо се намазва кожата със смес от сол и сода бикарбонат,завива се с чист плат ,черги ,кърпи или каквото там сте подготвили и върху му се завива плътно с найлонови чували.Докато се поизчисти мястото от козината или докато изпушите по цигара и ударите от греяната ракия или вино ,стои така.После завивките му се махат и кожата става прекрасна ,направо от прасето си я белиш и кой с каквото му харесва .Свинската кожичка върви с всичко 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Свинска кожа?
Рокооо,то тогава за боба не остава кожа бре.
Многократно проверено да знаЙш.

Многократно проверено да знаЙш.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- SBANKOV
- ще става разбирач
- Мнения: 386
- Регистриран на: Сря Апр 10, 2013 12:03 pm
- Местоположение: София - Разград
Re: Свинска кожа?
Ето как я приготвя майка ми, след като прасето се опърли от козината и после до бяло се изтърже натърка запари и както си му е табиета, кожата се одира с тънак слой сланина примерно до 1см. и се реже на ивици примерно с ширина 15см и дължина 20см. разтила се и наръсва с черен и червен пипер / може и лют/ вътре се слага парченце месо и се навива и връзва с конец след това в тенджера с подложка се вари на пара като във водата се слага дафинов лист, бахар, мащерка и каквито подправки са ви на сърце. Парата я обработва за около час и половина и след това се вади и оставя да изтине и се махат конците, рулата са желирани и не се развиват съхраняват се в хладилника а за по дълго може да се подредят в съд и да се залеят с прецеден от подправките булон който се желира отгоре.
Рулата се режат на тънко и се гарнират с някакъв млечен сос с чесън и копър.
Рулата се режат на тънко и се гарнират с някакъв млечен сос с чесън и копър.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...