Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Плетено влакно - Брейд
Напълно съм съгласен !!czd написа:С хубав брейд и читава карабинка няма да имаш проблем с въртележките
Преди време, когато бях съвсем в началото на крастата спининг, хвърлих на боклука 20 метра на 12 либри плетено влакно, защото вирбела ми беше от 10 стинки и в крайна сметка се оказа, че влакното се преусуква именно от него, защото не лагерува както трябва и при смяна от въртележка на воблер ставаше ужасно

Сега мятам на лекия спининг с 10 либри ППх4, втора ръка и съм много доволен от воденето и кастинга с бръмбарите и блесните. Сменям доста често по време на излет блесни,воблери и дерт нямам

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Все пак трябва да имаме предвид че колкото и да са читави брейда и вирбела , все пак си има граници под които не е препоръчително да се слиза ако се работи с въртящи блесни .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- metodid
- ще става разбирач
А кой минимален реален диаметър на плетено влакно е подходящ за въртележки? Защото, kато се каже, под 14 либри плетено не е за препоръчване, e малко относитено за различните марки с приблизително еднакъв тест. И да попитам това влакно VARIVAS HIGH GRADE PE FISHING BRAID PE0.8 / 11.2LBS подходящо ли е за блесни и изобщо за спининг по малки реки.
- Павел Иванов
За упоменатият от теб Варивас бих препоръчал да не падаш под размер 1 ако ще го ползваш с въртележки . Инак самият брейд е може би най-доброто за парите си което може да си вземе човек . Имам такъв в размер 1.2 , в случаят с японските брейдове не обръщам грам внимание на либрите , "плитката" е много читава . Като се зачете човек в темата ще разбере че диаметри и означения при брейдовете са много относително понятие . Като варианти размер / либри / въртележки бих препоръчал следното :
8 либри ПП , Стрен , Пенн , четири жилни , като минимум за въртележки .
Размер 1 от японските четири жилни минимум за въртележки .
При осем жилните нещата са доста по-разтегливи ама за целта ще е нужно да пощракам повечко по клавиатурата а в момента нямам особен ищах .
На каква въдица и макара ще сложиш тази линия , и какъв риболов ще практикуваш та си загледал размер 0.8 ?
8 либри ПП , Стрен , Пенн , четири жилни , като минимум за въртележки .
Размер 1 от японските четири жилни минимум за въртележки .
При осем жилните нещата са доста по-разтегливи ама за целта ще е нужно да пощракам повечко по клавиатурата а в момента нямам особен ищах .
На каква въдица и макара ще сложиш тази линия , и какъв риболов ще практикуваш та си загледал размер 0.8 ?
Павел Иванов
Павел Иванов
- metodid
- ще става разбирач
Главно за кефал, реките са Ботуня, Огоста и Искър, но имам и голям мерак да се пробвам и за пъстърва въпреки, че в нашия край реките са доста опоскани. Пръчлето е Light Premier, а макарата бюджетна UL Daiwa, която със сигурност не е е подходяща за брейд. В момента съм с монофил, а тъй като
съм с е загледал по брейдa. За размера 0.8 -по-големия диаметър ми идва малко груб и винаги се стремя да ползвам тънко влакно(по-голям кастинг и по мое мнение по-малко плашещо рибите).
Vid написа:Брейдът е създаден за спининговия риболов.. И няма читав спинингист, кой да лови с монофил...

- stancom
- ще става разбирач
За там спокойно можеш да ползваш размер 1,0. Друг е въпроса за макарата, защото не си казал каква е ( тъй като за различните хора, бюджетен значи различно ), но има едно неписано правило, ако макарата ти струва колкото брейда не става да се ползва с него.metodid написа:Главно за кефал, реките са Ботуня, Огоста и Искър
- Павел Иванов
Тука напълно подкрепям Станко .
Инак ми е много интересно как на база това :
Друг е въпроса че изказването на Vid е строго поляризирано смятам . Какво имам предвид ? При УЛ и Л риболов със стрийм геги , респективно много бързи , бих препоръчал да се лови с монофил пред брейд . Компенсира много грешки на задвъдичното , спасява повече примамки и вади повече риби . Демек когато сме с много бърза УЛ или Л гега , при това късичка , при закач на риба , особено на късо разстояние , еле па в течение , ако сме с брейд в много от случаите се получава следната картина :
- изправяне или чупене на тройката и после рев по форумите че перфектни куки като УЛ на Оунър се чупели лесно
- чупене на вирбела а дори и на воблера .
- късане на джуките рибешки отмаах .
- късане на брейда по-лесно от монофил .
- "плющене" на линията при кастинг .
и т.н. . Много се кефа на констатации от типа :
Работата с тънки брейдове предполагат бавни пръти със модерейт или слоу строй . Демек в случаят не иде реч само за зяносването на линията от въртележки , а освен щаденето и , то и използване на капацитета и , а не само виртуалното представяне че в случаят така е по-ефективно .
пп - още повече че доколкото разбрах в БГ вече се продава и единственият монофил който признавам та човек има избор
Инак ми е много интересно как на база това :
Прецени това :metodid написа:...В момента съм с монофил, а тъй катоVid написа:Брейдът е създаден за спининговия риболов.. И няма читав спинингист, кой да лови с монофил...съм с е загледал по брейдa...
metodid написа:... За размера 0.8 -по-големия диаметър ми идва малко груб ...

Друг е въпроса че изказването на Vid е строго поляризирано смятам . Какво имам предвид ? При УЛ и Л риболов със стрийм геги , респективно много бързи , бих препоръчал да се лови с монофил пред брейд . Компенсира много грешки на задвъдичното , спасява повече примамки и вади повече риби . Демек когато сме с много бърза УЛ или Л гега , при това късичка , при закач на риба , особено на късо разстояние , еле па в течение , ако сме с брейд в много от случаите се получава следната картина :
- изправяне или чупене на тройката и после рев по форумите че перфектни куки като УЛ на Оунър се чупели лесно

- чупене на вирбела а дори и на воблера .
- късане на джуките рибешки отмаах .
- късане на брейда по-лесно от монофил .
- "плющене" на линията при кастинг .
и т.н. . Много се кефа на констатации от типа :
без да се съобрази човек с такъма .metodid написа:... винаги се стремя да ползвам тънко влакно(по-голям кастинг и по мое мнение по-малко плашещо рибите).
Работата с тънки брейдове предполагат бавни пръти със модерейт или слоу строй . Демек в случаят не иде реч само за зяносването на линията от въртележки , а освен щаденето и , то и използване на капацитета и , а не само виртуалното представяне че в случаят така е по-ефективно .
пп - още повече че доколкото разбрах в БГ вече се продава и единственият монофил който признавам та човек има избор

Павел Иванов
Павел Иванов
- metodid
- ще става разбирач
Благодаря за изчерпателния отговор. Както се вижда от "размишленията" ми, нямам опит и затова Ви благодаря, че споделяте Вашият. А кой е монофила?
Ето я макарата http://daiwa.com/reel/detail.aspx?id=635" onclick="window.open(this.href);return false; размер 1000.stancom написа: Друг е въпроса за макарата, защото не си казал каква е ( тъй като за различните хора, бюджетен значи различно ).
- Павел Иванов
Монофила е това :

След като спомена и макарата , затвърждаваш мнението ми че размер 1 е твоят брейд

След като спомена и макарата , затвърждаваш мнението ми че размер 1 е твоят брейд

Павел Иванов
Павел Иванов
Здравейте на всички от скоро съм в този бранш.Преди време писах в темата заради Ultracast Hi-Vis Yellow - Spiderwire,че след 3 излета не повече от 6-7 часа взема да става бяло от жълто.Тази година отидох 2 пъти по 3-4 часа и взе да става черно.Та чудя се да ревали да се смея ли.Искам да попитам от тази серия влакна имали някой където не си мени толкова бързо цвета ???
Хвани,пусни
- Павел Иванов
По принцип Дийнима , ПИ а в случаят Спектра влакната не държат много , много бои по тях , ама това не е особен проблем .
Павел Иванов
Павел Иванов
- metodid
- ще става разбирач
Ето от мен един Seller, който твърди че има всичко на Varivas, а и праща free.
http://stores.ebay.com/dkfishinggear" onclick="window.open(this.href);return false;
Лека вечер и пак благодаря!
http://stores.ebay.com/dkfishinggear" onclick="window.open(this.href);return false;
- daniel defoe
- разбира нещата
Слава Богу, че и у нас има вече селър, който предлага и Varivasmetodid написа:Ето от мен един Seller, който твърди че има всичко на Varivas, а и праща free.

- metodid
- ще става разбирач
Значи ще пазаруваме от БГ селъра.daniel defoe написа: Слава Богу, че и у нас има вече селър, който предлага и Varivas