Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от JettroniX »

czd написа:С хубав брейд и читава карабинка няма да имаш проблем с въртележките :wink:
Напълно съм съгласен !!
Преди време, когато бях съвсем в началото на крастата спининг, хвърлих на боклука 20 метра на 12 либри плетено влакно, защото вирбела ми беше от 10 стинки и в крайна сметка се оказа, че влакното се преусуква именно от него, защото не лагерува както трябва и при смяна от въртележка на воблер ставаше ужасно ;) Добре, че vid ми отвори очите за едни карабинки с вирбели на Spro. Образно казано, бих казал, че откак съм махнал вирбелите за 10 стинки и съм сложил тия за 20 стинки проблем нямам :D
Сега мятам на лекия спининг с 10 либри ППх4, втора ръка и съм много доволен от воденето и кастинга с бръмбарите и блесните. Сменям доста често по време на излет блесни,воблери и дерт нямам ;) Въпрос на запълване на шпулата и на вирбел с карабинка ;)
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Все пак трябва да имаме предвид че колкото и да са читави брейда и вирбела , все пак си има граници под които не е препоръчително да се слиза ако се работи с въртящи блесни .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

А кой минимален реален диаметър на плетено влакно е подходящ за въртележки? Защото, kато се каже, под 14 либри плетено не е за препоръчване, e малко относитено за различните марки с приблизително еднакъв тест. И да попитам това влакно VARIVAS HIGH GRADE PE FISHING BRAID PE0.8 / 11.2LBS подходящо ли е за блесни и изобщо за спининг по малки реки.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

За упоменатият от теб Варивас бих препоръчал да не падаш под размер 1 ако ще го ползваш с въртележки . Инак самият брейд е може би най-доброто за парите си което може да си вземе човек . Имам такъв в размер 1.2 , в случаят с японските брейдове не обръщам грам внимание на либрите , "плитката" е много читава . Като се зачете човек в темата ще разбере че диаметри и означения при брейдовете са много относително понятие . Като варианти размер / либри / въртележки бих препоръчал следното :

8 либри ПП , Стрен , Пенн , четири жилни , като минимум за въртележки .

Размер 1 от японските четири жилни минимум за въртележки .

При осем жилните нещата са доста по-разтегливи ама за целта ще е нужно да пощракам повечко по клавиатурата а в момента нямам особен ищах .

На каква въдица и макара ще сложиш тази линия , и какъв риболов ще практикуваш та си загледал размер 0.8 ?

Павел Иванов
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

Главно за кефал, реките са Ботуня, Огоста и Искър, но имам и голям мерак да се пробвам и за пъстърва въпреки, че в нашия край реките са доста опоскани. Пръчлето е Light Premier, а макарата бюджетна UL Daiwa, която със сигурност не е е подходяща за брейд. В момента съм с монофил, а тъй като
Vid написа:Брейдът е създаден за спининговия риболов.. И няма читав спинингист, кой да лови с монофил... :lol:
:D съм с е загледал по брейдa. За размера 0.8 -по-големия диаметър ми идва малко груб и винаги се стремя да ползвам тънко влакно(по-голям кастинг и по мое мнение по-малко плашещо рибите).
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

metodid написа:Главно за кефал, реките са Ботуня, Огоста и Искър
За там спокойно можеш да ползваш размер 1,0. Друг е въпроса за макарата, защото не си казал каква е ( тъй като за различните хора, бюджетен значи различно ), но има едно неписано правило, ако макарата ти струва колкото брейда не става да се ползва с него.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тука напълно подкрепям Станко .
Инак ми е много интересно как на база това :
metodid написа:...В момента съм с монофил, а тъй като
Vid написа:Брейдът е създаден за спининговия риболов.. И няма читав спинингист, кой да лови с монофил... :lol:
:D съм с е загледал по брейдa...
Прецени това :
metodid написа:... За размера 0.8 -по-големия диаметър ми идва малко груб ...
:roll: :roll: :roll:

Друг е въпроса че изказването на Vid е строго поляризирано смятам . Какво имам предвид ? При УЛ и Л риболов със стрийм геги , респективно много бързи , бих препоръчал да се лови с монофил пред брейд . Компенсира много грешки на задвъдичното , спасява повече примамки и вади повече риби . Демек когато сме с много бърза УЛ или Л гега , при това късичка , при закач на риба , особено на късо разстояние , еле па в течение , ако сме с брейд в много от случаите се получава следната картина :
- изправяне или чупене на тройката и после рев по форумите че перфектни куки като УЛ на Оунър се чупели лесно :lol:
- чупене на вирбела а дори и на воблера .
- късане на джуките рибешки отмаах .
- късане на брейда по-лесно от монофил .
- "плющене" на линията при кастинг .
и т.н. . Много се кефа на констатации от типа :
metodid написа:... винаги се стремя да ползвам тънко влакно(по-голям кастинг и по мое мнение по-малко плашещо рибите).
без да се съобрази човек с такъма .
Работата с тънки брейдове предполагат бавни пръти със модерейт или слоу строй . Демек в случаят не иде реч само за зяносването на линията от въртележки , а освен щаденето и , то и използване на капацитета и , а не само виртуалното представяне че в случаят така е по-ефективно .

пп - още повече че доколкото разбрах в БГ вече се продава и единственият монофил който признавам та човек има избор :D

Павел Иванов
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

Благодаря за изчерпателния отговор. Както се вижда от "размишленията" ми, нямам опит и затова Ви благодаря, че споделяте Вашият. А кой е монофила?
stancom написа: Друг е въпроса за макарата, защото не си казал каква е ( тъй като за различните хора, бюджетен значи различно ).
Ето я макарата http://daiwa.com/reel/detail.aspx?id=635" onclick="window.open(this.href);return false; размер 1000.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Монофила е това :

Изображение

След като спомена и макарата , затвърждаваш мнението ми че размер 1 е твоят брейд :wink:

Павел Иванов
Аватар
neHaTaa
новобранец
новобранец

Мнение от neHaTaa »

Здравейте на всички от скоро съм в този бранш.Преди време писах в темата заради Ultracast Hi-Vis Yellow - Spiderwire,че след 3 излета не повече от 6-7 часа взема да става бяло от жълто.Тази година отидох 2 пъти по 3-4 часа и взе да става черно.Та чудя се да ревали да се смея ли.Искам да попитам от тази серия влакна имали някой където не си мени толкова бързо цвета ???
Хвани,пусни
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

По принцип Дийнима , ПИ а в случаят Спектра влакната не държат много , много бои по тях , ама това не е особен проблем .

Павел Иванов
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

Ето от мен един Seller, който твърди че има всичко на Varivas, а и праща free.
http://stores.ebay.com/dkfishinggear" onclick="window.open(this.href);return false;
Лека вечер и пак благодаря!
Аватар
neHaTaa
новобранец
новобранец

Мнение от neHaTaa »

Ем ще видя тогава какво ще стане.
Хвани,пусни
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

metodid написа:Ето от мен един Seller, който твърди че има всичко на Varivas, а и праща free.
http://stores.ebay.com/dkfishinggear" onclick="window.open(this.href);return false;
Лека вечер и пак благодаря!
Слава Богу, че и у нас има вече селър, който предлага и Varivas :drinkers:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

daniel defoe написа: Слава Богу, че и у нас има вече селър, който предлага и Varivas :drinkers:
Значи ще пазаруваме от БГ селъра. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”