"Лягане с повода"?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: "Лягане с повода"?

Мнение от Redimido »

SammY написа:
miro253 написа:Благодаря ви. Ще се пробва. Надявам се да е сега по празниците. Аз винаги съм се стремял да съм на 2-5 см. от дъното, но явно на моменти съм бъркал.

Интересен е мачовия риболов, но пропуснеш ли някое детайлче работата се обърква.
Не е грешка да си на 2/5 см над дъното (освен когато се борим със силно течение) Не винаги рибите се хранят на дъното , затова се пробват различни варянти :) Факт е обаче , че в 70% от риболовните ми ситуации рибите предпочитат да се хранят от дъното :)
Като се вземе предвид че в другите 20 % дъното е водорасли или клечки, или други боклуци и е невъзможно да се лови легнал на него...сметни си сам :) :lol: :drinkers:
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Аз обикновено процедирам така : Меря дълбочината със сонда,така куката облизва дъното ,ако няма кълване почвам да лежа първоначално с 5-10 см,ако пак няма резултат почвам да лежа с целия повод ,и така ако не става тогава вече почвам да намалям дълбочината и да търся рибата по нависоко от дъното и т.н докато не открия точното място :)
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

SammY написа:
miro253 написа:Благодаря ви. Ще се пробва. Надявам се да е сега по празниците. Аз винаги съм се стремял да съм на 2-5 см. от дъното, но явно на моменти съм бъркал.

Интересен е мачовия риболов, но пропуснеш ли някое детайлче работата се обърква.
Не е грешка да си на 2/5 см над дъното (освен когато се борим със силно течение) Не винаги рибите се хранят на дъното , затова се пробват различни варянти :) Факт е обаче , че в 70% от риболовните ми ситуации рибите предпочитат да се хранят от дъното :)
Е ти си си добре. В 70 % от моите риболовни ситуаций рибите нещо не се хранят :lol: :lol: . Е поне както искам аз де.
Тук по софийските гьолове, които аз посещавам наистина са малко местата на, които може да се намери благоприятно дъно. Аз платените водоеми ги отказах, а на останалите дъното е пълно с какво ли не.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Платени/свободни няма никакво значение :) Точно на платени по често ми се случва да се хранят над дъното 5/50см , не че и на свободни не ми се е случвало , но много рядко :) Обикновенно знам каде отивам и нямам проблеми с водорасли и закачки , най много да има ниска тревичка , но тя не ми пречи на риболова :)
Изображение
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

miro253 написа:Е това вече тотално променя представите ми. Не бях се замислял в тази посока. Значи лягането с повода се превръща във вид дънен риболов.
Просто няма друг начин да застопориш ваглера неподвижен. Освен ако не го вържеш за буй :lol: Иначе няма голямо значение с колко грама точно лежиш, в смисъл че трябва гарантирано да ти осигури неподвижност на стръвта и ваглера. дори и само повода ти да лежи без никакви дропери ти няма как да видиш самото кълване и щом мръдне ваглера значи има риба и засичаш веднага, иначе я изпускаш. искам да кажа че времето за засичане оказва много по-голямо влияние, отколкото тежестта дето лежи на дъното. и няма нищо лошо в това да се стремиш тази тежест да е минимална, стига да си върши работата, т.е. да осигурява неподвижност и при повдиганети и ваглера да индикира кълването.
Аватар
dimmitov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimmitov »

kmap написа:Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер. :)
П.п.:Мерси на бутник за отговора,но не го разбрах напълно. :?
Брат ти разбра ли нещо от всичко написано до тук????? Нацяло объркахте човека, явно е вярно че в България като попиташ нещо всички започват да ти обясняват колко си прост. :D Аз дето знам как се прави се обърках напълно.
Пич като отидеш на водоема помоли някой да ти покаже как става. Щом не знаеш как става лягането с повода на дъното едва ли знаеш как се мери дълбочината със сонда и едва ли имаш от онова меко английско олово .
Най лесния ориентир че си легнал с повода на дъното е когато плувката ти изплува повече от обикновенно или легне на водата.Това означава че оловото ти е опряло на дъното и съответно поводът също е легнал.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Изображение
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

dimmitov написа: Най лесния ориентир че си легнал с повода на дъното е когато плувката ти изплува повече от обикновенно или легне на водата.Това означава че оловото ти е опряло на дъното и съответно поводът също е легнал.
Ще ми е интересно да видя как утежнен със собствени тежести ваглер ляга във водата...или пък повод с микровирбел и дропер 8-9 номер, без сонда или преутежняваща съчма, променя толкова позицията на 10 грамов ваглер, че да се забелязва от 20-30 метра, дистанция нормална за мач риболов. А ако добавим и набраздена повърхност на водата от вятър и става съвсем интересно. :lol: 8) :drinkers:
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

dimmitov написа:
kmap написа:Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер. :)
Брат ти разбра ли нещо от всичко написано до тук????? Нацяло объркахте човека, явно е вярно че в България като попиташ нещо всички започват да ти обясняват колко си прост. :D Аз дето знам как се прави се обърках напълно.
Пич като отидеш на водоема помоли някой да ти покаже как става. Щом не знаеш как става лягането с повода на дъното едва ли знаеш как се мери дълбочината със сонда и едва ли имаш от онова меко английско олово .
Най лесния ориентир че си легнал с повода на дъното е когато плувката ти изплува повече от обикновенно или легне на водата.Това означава че оловото ти е опряло на дъното и съответно поводът също е легнал.
Обясни на колегата за кое олово става въпрос, защото по линията за риболов с ваглер оловото е на 2-3, а може би и повече места. И не видях някъде, някой да е наречен прост.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Добре приятел, та след цялата полезна информация, ето ти нагледен пример как горе-долу става номера.

Изображение

Изображение

Изображение

Идеята със сонда или с преутежняваща съчма е да ти потапя плувката, докато нещото, с което правиш линията по-тежка не легне на дъното и не ти освободи плувката, така че да може тя да излезе на повърхността. Всичко става с корекция на местоположението на стопер възела. Ако имаш още въпроси - насреща сме.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Според мен щом ще се мери със сонда дълбочината ,след това няма нужда да се слага преутежняваща съчма ,а просто местиш стоперните възли нагоре по влакното ,и така определяш със каква част да лежиш на дъното.Но браво за положеното усилие,спести ядовете на доста колеги които навлизат сега в дебрите на мачовия риболов :)
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Сондата и съчмата са на отделни рисунки, не се комбинират, просто съм показал различните варианти, било то със сонда, или със съчма...или едното, или другото - то е ясно. Аз ползвам и двете, според това какво искам да направя! Но по отделно...
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Да да, сега забелязах ,че си нарисувал различните варианти.Още веднъж браво.

Само искам да допълня ,че най удачния вариант е да се използва сонда тип "жабка" ,с нейна помощ се комбинират и двата метода показани от колегата,защото тя позволява както да се закрепя на куката ,така и на вирбела който свързва повода с основното влакно :)

Изображение
Аватар
dimmitov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimmitov »

Надявам се и след тези рисунки на колегата да му е станало ясно.
Redimido ,има колеги и то страшно много колеги,които ловят шаран с линия с фиксирана плувка и утежнение оливетки или дропери, плувката стои почти легнала и когато шарана вземе стръвта плувкат тръгва или потъва.Това е един от най-масово използваните методи за риболов на шаран с легнал на дъното повод, наистина ли незнаеш за него или и ти си станал от типа ,, много компетентен риболовец,, който е забравил елементарни неща в риболова.Нали не мислиш че всеки колега лови шарани с мач ,сложна линия и ваглер или слайдер на Овчарица или Ивайловград.Има наистина много хора които ловят с обикновенно китайско телескопче и плувка на която казват перце и дропери на които казват олово или съчми и ловят на платени водоеми (клетки) с дълбочина 0.70см.Не се заяждам, но всеки път когато някой попита нещо елементарно му се отговаря възможно най-сложно.Едва ли колегата лови на 30м дистанция и 5м дълбочина с мач и ваглер, ако беше така най-вероятно щеше да знае как се ляга с повода. :drinkers:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Изображение
Аватар
krajbata
новобранец
новобранец

Мнение от krajbata »

Добре де, не е ли по-лесно, както мисля БУТНИК беше написал:
След установяване на дълбочината чрез стоп-възела, да го вдигне нагоре( да увеличи дълбочината) с толкова, колкото му е повода ... или там с която част от линията иска да легне...?
Manchester United !
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Така де.... като си измеря дълбочината, така че куката ми да стърже по самото дъно, вдигна стоп възела нагоре по влакното(увелича дълбочината) да речем с 20 см... и легна 20см с повода и ваглера/слайдера ми се надига :oops: Та трябва ли да си преутежня линията, за да застане ваглера/слайдера в нормално, работно положение и да му се вижда само антенката.... :roll:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”