Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

"Лягане с повода"?
Модератор: Paublo_Eskobar
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: "Лягане с повода"?
Да, веднъж като се схване идеята- има доста варианти. Но както вече казах рисунките със съчмата и сондата не се комбинират. Аз лично от самото начало като реша да легна с повода, директно слагам съчмата, с колкото искам да легна и направо така си меря дълбочината.krajbata написа:Добре де, не е ли по-лесно, както мисля БУТНИК беше написал:
След установяване на дълбочината чрез стоп-възела, да го вдигне нагоре( да увеличи дълбочината) с толкова, колкото му е повода ... или там с която част от линията иска да легне...?
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Г-н Митов...първо раздела се казва риболов на МАЧ, а не на директен китайски телескоп, с фиксирана плувка 1,5 гр...Второ, това че личните ви риболови се ограничават до "клетка с дълбочина 70 см" в рамките на няколко часа, не означава, че болшинството от присъстващите във форума практикуват това като свои основни риболови. Трето - според цвета на ника на колегата отправил въпроса, човека се занимава и с фидер риболов. Значи малко или много е наясно за какво иде реч. Четвърто - това, което обсъждаме, са бази, а не майсторство в риболова на мач, а и аз мисля, че този форум е идеално място за предаване на знания малко по-напред от това да ловя с телескоп на "перце". Т.е. ако човек иска да се научи на нещо повече - да може да го направи. На мен лично много ми е помогнало. Пето не чух да говорите за нещо по-различно от шаран, в риболова на мач се ловят, много и различни видове риби, които съществуват не само на Овчарица и т.н. И въобще за какво говорим?! Ако не можете да помогнете с друго освен да критикувате мненията на колегите си, които ходят малко повече за риба от вас...по-добре не помагайте. Идеята на този форум да се препредават практически знания, които биха довели до развитие, а не до застой на средностатистическия риболовец. Респект за това, че водите сина си на риба, но има доста хора в този форум, които са се посветили малко повече на риболова от това.dimmitov написа:Надявам се и след тези рисунки на колегата да му е станало ясно.
Redimido ,има колеги и то страшно много колеги,които ловят шаран с линия с фиксирана плувка и утежнение оливетки или дропери, плувката стои почти легнала и когато шарана вземе стръвта плувкат тръгва или потъва.Това е един от най-масово използваните методи за риболов на шаран с легнал на дъното повод, наистина ли незнаеш за него или и ти си станал от типа ,, много компетентен риболовец,, който е забравил елементарни неща в риболова.Нали не мислиш че всеки колега лови шарани с мач ,сложна линия и ваглер или слайдер на Овчарица или Ивайловград.Има наистина много хора които ловят с обикновенно китайско телескопче и плувка на която казват перце и дропери на които казват олово или съчми и ловят на платени водоеми (клетки) с дълбочина 0.70см.Не се заяждам, но всеки път когато някой попита нещо елементарно му се отговаря възможно най-сложно.Едва ли колегата лови на 30м дистанция и 5м дълбочина с мач и ваглер, ако беше така най-вероятно щеше да знае как се ляга с повода.
Поздрави!
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ники, ако слайдера е лек и чувствителен, може теглото на вирбела с дропера и на стръвта да оказват влияние върху положението му. Също е възможно да лягаш с малко повече от тежестите на дъното и затова да щръква отгоре слайдера. Пробвай да преутежниш малко линията така че да застава добре, ако ще лежиш през цялото време с дропера долу, или се подсигури добре, че основното ти утежнение не е на дъното или подпряно на някое водораслоnikolaiiliew написа:Така де.... като си измеря дълбочината, така че куката ми да стърже по самото дъно, вдигна стоп възела нагоре по влакното(увелича дълбочината) да речем с 20 см... и легна 20см с повода и ваглера/слайдера ми се надигаТа трябва ли да си преутежня линията, за да застане ваглера/слайдера в нормално, работно положение и да му се вижда само антенката....

- М. Сталев
- разбира нещата
Redimido написа:Г-н Митов...първо раздела се казва риболов на МАЧ, а не на директен китайски телескоп, с фиксирана плувка 1,5 гр...Второ, това че личните ви риболови се ограничават до "клетка с дълбочина 70 см" в рамките на няколко часа, не означава, че болшинството от присъстващите във форума практикуват това като свои основни риболови. Трето - според цвета на ника на колегата отправил въпроса, човека се занимава и с фидер риболов. Значи малко или много е наясно за какво иде реч. Четвърто - това, което обсъждаме, са бази, а не майсторство в риболова на мач, а и аз мисля, че този форум е идеално място за предаване на знания малко по-напред от това да ловя с телескоп на "перце". Т.е. ако човек иска да се научи на нещо повече - да може да го направи. На мен лично много ми е помогнало. Пето не чух да говорите за нещо по-различно от шаран, в риболова на мач се ловят, много и различни видове риби, които съществуват не само на Овчарица и т.н. И въобще за какво говорим?! Ако не можете да помогнете с друго освен да критикувате мненията на колегите си, които ходят малко повече за риба от вас...по-добре не помагайте. Идеята на този форум да се препредават практически знания, които биха довели до развитие, а не до застой на средностатистическия риболовец. Респект за това, че водите сина си на риба, но има доста хора в този форум, които са се посветили малко повече на риболова от това.dimmitov написа:Надявам се и след тези рисунки на колегата да му е станало ясно.
Redimido ,има колеги и то страшно много колеги,които ловят шаран с линия с фиксирана плувка и утежнение оливетки или дропери, плувката стои почти легнала и когато шарана вземе стръвта плувкат тръгва или потъва.Това е един от най-масово използваните методи за риболов на шаран с легнал на дъното повод, наистина ли незнаеш за него или и ти си станал от типа ,, много компетентен риболовец,, който е забравил елементарни неща в риболова.Нали не мислиш че всеки колега лови шарани с мач ,сложна линия и ваглер или слайдер на Овчарица или Ивайловград.Има наистина много хора които ловят с обикновенно китайско телескопче и плувка на която казват перце и дропери на които казват олово или съчми и ловят на платени водоеми (клетки) с дълбочина 0.70см.Не се заяждам, но всеки път когато някой попита нещо елементарно му се отговаря възможно най-сложно.Едва ли колегата лови на 30м дистанция и 5м дълбочина с мач и ваглер, ако беше така най-вероятно щеше да знае как се ляга с повода.
Поздрави!
+1
- М. Сталев
- разбира нещата
Само един съвет още да напиша,след като си измерите дълбочината ,с маркера слагайте една белязка на пръта,за да може ако правите корекции в дълбочината винаги да знаете къде е дъното ,защото е често срещано отначало рибата да е в придънните слоеве ,в дадена част от деня да се качи по нагоре и после пак да слезе и т.н ,а не всеки път да се мери дълбочина 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Лягане с повод и лягане с цялото утежнение са две различни неща,ако някой не прави разлика между тях.........Лягането с повода се прави според взимането на рибата и не винаги работи.Това зависи от водоема,от подаването на храна и червеи и още ред неща.Смисъла на риболова е именно в това да накараме рибата да кълве според нашия начин.И всичко това се постига с ПРЕЦИЗНО измерване на дълбочината на няколко точки около хранителното петно,което ще направим след измерването,от ритъма на подаване на храна и червеи,от приготвянето на захранката/дали да е инертна или бързо работеща/.Все неща ,които рядко срещам по водоемите

И за измерването на дълбочината се използват сонди,съчмата може да легне върху трева и да ви заблуди.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
...може да се направи и без маркиране, ако се използват два стоперни възелаPikeM написа:Само един съвет още да напиша,след като си измерите дълбочината ,с маркера слагайте една белязка на пръта,за да може ако правите корекции в дълбочината винаги да знаете къде е дъното ,защото е често срещано отначало рибата да е в придънните слоеве ,в дадена част от деня да се качи по нагоре и после пак да слезе и т.н ,а не всеки път да се мери дълбочина

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ице, слагам тежест, ама в рисуването не ме бива особеноbutnik написа:Redimido,обясни ми първо защо слагаш два вирбела без утежнение между тях.

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Как точно става това? Аз слагам 2 стопер-възела един до друг, но за да подсигуря стабилността без да затягам много възлите и да наранявам влакното. Или ти имаш предвид другия стопер да е под ваглера?! Като един вид лимит - "дъно" ?butnik написа:
...може да се направи и без маркиране, ако се използват два стоперни възела
- М. Сталев
- разбира нещата
Не,има в предвид ,че когато вече си си хванал дълбочината и нагласиш стопер възлите ,ако случайно ти се наложи да намаляваш дълбочината местиш само долния стопер възел ,а другия си остава на първоначалната позиция.Дано си ме разбрал какво искам да кажа иначе трябва и аз да рисувам 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
PikeM написа:Не,има в предвид ,че когато вече си си хванал дълбочината и нагласиш стопер възлите ,ако случайно ти се наложи да намаляваш дълбочината местиш само долния стопер възел ,а другия си остава на първоначалната позиция.Дано си ме разбрал какво искам да кажа иначе трябва и аз да рисувам

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
А ако искам да легна с повече и трябва да удължа линията (да увелича дълбочината), какво ще се случи с възлите тогава? Нали и двата ще трябва да се вдигнат и така губим позицията за "дъно"PikeM написа:Не,има в предвид ,че когато вече си си хванал дълбочината и нагласиш стопер възлите ,ако случайно ти се наложи да намаляваш дълбочината местиш само долния стопер възел ,а другия си остава на първоначалната позиция.Дано си ме разбрал какво искам да кажа иначе трябва и аз да рисувам

Но като цяло идеята е ясна. Не се бях сещал да си отбелязвам по такъв начин дъното. Определено ако съм измерил дълбочината до първия дропер, от там нататък следва само да се намаля, според това как вървят нещата...
Мерси колеги!
- М. Сталев
- разбира нещата
И това е идея ,другия вариант както писах по горе ,белязка върху пръчката и нямаш дертове.Но идеята на Ицо според мен е за по леки ваглери защото ако използваме по тежък ваглер ,само един стопер възел може да не го удържи предвид това ,че няма да се получава законтрянето на двата стопер възела.Redimido написа:Определено ако съм измерил дълбочината до първия дропер, от там нататък следва само да се намаля, според това как вървят нещата...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Написах го ,защото е изпробвано-аз не ловя само с леки ваглери,тежината на ваглера няма нищо общо с това дали ще се спира само с един възел/няма удар,който да промени -измести възела/.При слайдера също няма такава опасност.
- krajbata
- новобранец
Темата, май се поизчерпа, дано на момчето му е станало ясно и сам да си прецени, кой начин му е най-лесен и т.н., работата е, че всеки използва различни начини ..
Manchester United !