За платика без платика - 27.04.13г.

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
hristo2201
новобранец
новобранец

За платика без платика - 27.04.13г.

Мнение от hristo2201 »

Малко преди забраната решихме с приятелката ми да направим един излет на яз. Искър - хем да подишаме чист въздух, хем и малко тен да хванем, а защо не и някоя хубава риба да ни зарадва :)
След като около два месеца четох и слушах какви хубави платики излизат на Софийското море си казах "сега е момента". Досега не бях имал слука с този вид риба, а и в интерес на истината не съм я търсил целенасочено, но вярвах, че ще успея да хвана поне 2-3 броя без значение от размера.
Както си му е реда първо се запознах теоретично с риболова на платика - от филми, статии, съвети на колеги и съфорумци. Подготвих такъмите - един директен 5-ца и един телескоп с водачи, купих захранка за платика+галета+бисквити, стръв /торен+бял/ и на 26.04 вечерта с трепет очаквах утрешния ден.
И той дойде - слънчев и почти без вятър :) Без да си даваме много зор с приятелката ми станахме към 7, закусихме, натоварихме и газ по магистралата. Целта ни бе Шипоченския залив, където досега не бяхме ходили, но акостирахме успешно "някъде към 10, 10 и нещо" както се пее в една хубава българска песен. А там панаир:
Изображение
Но това е нормално - или отиваш по-тъмно за добро място или се надяваш на късмет.
В тази ситуация се озовахме на границата между реката и язовира. Просто нямаше къде другаде и игла да пуснеш :)
Изображение
Изображение
Изображение
Както и да е - забърках си аз захранка, такъма разпънах, сложих един торен като за начало и около 11ч. първо замятане. Дълбочината на това място беше отчайващо малка та се налагаше да мятам някъде в талвега на реката, където беше поносима - 2-2.5м. Но това не беше никак лесно с моя такъм - 2.7м. телескоп, ваглер 6гр., 0.14 основно, а като прибавим и силния вятър на моменти... знаете е как :)
След около 40 мин. ваглера потъна, засичам и след броени секунди вадя костур от добър калибър. Викам гаджето да се похваля, тя много се зарадва и ми направи ето тази снимка:
Изображение
След това хванах още 2 маломерни костурчета и един се откачи, но от платика нямаше и помен. Колегите покрай мен също казаха, че днес не е ден за платики.

След като хапнахме за обяд както си му е реда по мятах още малко преди да уцеля някаква закачка и в резултат - от ваглера надолу всичко бе завещано във водата. Не ми се правеше въдицата отново. Пък и гледам двама колеги в близост спукваха уклея на 3м. от брега та осъзнах, че е време да влезе в употреба скритото оръжие - директния 5 метров телескоп. Беше ми останала малко захранка, размесих я с пръст за повече количество и като набарах пасажа от сребърни стрели - гол след гол!
Но не това беше най-важното в този прекрасен пролетен ден. Приятелката ми идва по едно време и аз и викам "искаш ли да ловиш" и тя "да". А по принцип тя досега не беше хващала риба през живота си. И каква емоция беше и за двамата когато тя извади първата си рибка!!!
Изображение
Гордея се с нея :)
За около час хванахме заедно двамата около 30-тина уклея на бял като приятелката ми извади по големите от мен ;) Още един повод за радост!
И така си приключи този изпълнен с емоции ден. Платика не видях, но има време и за нея :)
Вечерта си хапнахме пържен уклей с прясно изцеден лимон както си му е реда и вдигнахме наздравица по случай слуката :)

п.п.
Искам да кажа на всички колеги да не минават по червения път /Ихтиман-Вакарел/ от разклона за Веринско до Вакарел, който уж е главен и е успуреден на магистралата. Това НЕ е първокласен път! Това е пейзаж от луната - кратер до кратер! Моля, пътувайте по магистралата и само по магистралата! Ние се прецакахме и цяло чудо е, че колата оцеля без щети.
Изображение
Рибо-love!
Нито е рак, нито риба, но кълве - що е то?
Отг. охлюв :D
Изображение
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Re: За платика без платика - 27.04.13г.

Мнение от naskobo »

Не е лошо като начало, а и видимо добре сте си изкарали:wink:
На това място и по това време, трябва да нацелите коритото на реката за да хванете платика или каракуда.Най лесно е с дънарка или фидер, малко по-трудно- с мач :idea:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Браво на теб - свършил си много по-важна работа от улова на някакви си платики! Накарал си приятелката ти да лови риба и да ти вникне в хобито. Ако я направиш убедена въдичарка да не ти се сърди, че губиш време за риболов, то да знаеш, че се равнавя на улов на сом 100 кила. Особено ако после ти стане съпруга. Успех!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Браво, не е важно количеството, а релакса !!!
LONG LIVE ROCK AND ROLL
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Наблягай на приятелките докато си още млад , за риба може да се ходи и на 100 години ако доживееш , ама за приятелките не стои така въпроса.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

Хубави снимки.
Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Чудесно сте изкарали!
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

кирил великий написа:Браво на теб - свършил си много по-важна работа от улова на някакви си платики! Накарал си приятелката ти да лови риба и да ти вникне в хобито. Ако я направиш убедена въдичарка да не ти се сърди, че губиш време за риболов, то да знаеш, че се равнавя на улов на сом 100 кила. Особено ако после ти стане съпруга. Успех!
Абсолютно точно!
Не искам да съм лош пророк, но шанса съпруга, която се кефи че мъжът й ходи за риба, е минимален :wink: Нещата се пооправят малко, когато дадеш признаци за алтернативно хоби- женкарство и/или пиянство :mrgreen:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Нещата се пооправят малко, когато дадеш признаци за алтернативно хоби- женкарство и/или пиянство :mrgreen:
:lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
jamix
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jamix »

:drinkers:
baikras111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от baikras111 »

:smt023