Въпрос за първа лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Въпрос за първа лодка

Мнение от stil92 »

Здравейте на всички!
От известно време съм се решил да си купя някаква лодка но нямам кой знай какви възможности относно цената. Идеята ми е да влизам с лодката на не повече от 400 - 500 метра и да успея да се прибера жив . Спрях се на http://promarine.cars.bg/l1245" onclick="window.open(this.href);return false; . Като за начало няма да вземам никакъв двигател , но след време може и да взема някакъв. Въпросът е може ли да се сложи бензинов двигател на тази лодка .. и надеждна ли е за 500 метра от брега при спокойно време ( имам си представа какво се случва в морето ) . Всякакви съвети ще са ми от полза .

Благодаря на отзовалите се . :)
MarviN
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въпрос за първа лодка

Мнение от MarviN »

Колега това не е лодка за МОРЕ.
Пък в морето без двигател с лодка по добре не влизай.
Виждал съм колеги с мотори 3-5 кс. не могат да излезнат от мъртвак за повече от 2 часа да не говорим за вятър и т.н.
Тез 500 м. от брега за 15-20 мин могат да станат 2 км в различна от твоята посока за излизане на брега или пък навътре в открито море.
Насочи се към лодка с твърдо дъно - сглобяемо или RIB с двигател поне 5 к.с да не казвам поне 10.
Поздрави
ГОЛ ШАРАН ...
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

а тези с твърдо дъно не заемат ли много място ? И има ли в този ценови клас лодка която става за море на 500 метра някаде
rapala1
новобранец
новобранец

Мнение от rapala1 »

ne
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

stil92 написа:Здравейте на всички!
От известно време съм се решил да си купя някаква лодка но нямам кой знай какви възможности относно цената. Идеята ми е да влизам с лодката на не повече от 400 - 500 метра и да успея да се прибера жив . Спрях се на http://promarine.cars.bg/l1245" onclick="window.open(this.href);return false; . Като за начало няма да вземам никакъв двигател , но след време може и да взема някакъв. Въпросът е може ли да се сложи бензинов двигател на тази лодка .. и надеждна ли е за 500 метра от брега при спокойно време ( имам си представа какво се случва в морето ) . Всякакви съвети ще са ми от полза .

Благодаря на отзовалите се . :)
Лодката не е от лошите,но не е и от добрите за море особенно.
500м са омайна дистанция,особенно за новобранци в морето.
Тази може да държи 2к.с. мотор на транеца,ако имаш нещо под ръка,
но да е надеждно в спокойно море не искам да те провокирам че става.

Виж,аз мога да си позволя да изляза с такава в някои ситуации.

Но виждам,че тепърва прохождаш в морето,заради това и моя съвет е:
ако нямаш възможност за по-добра лодка,не пробвай.
Влизането в морето е съвкупност от много познания - не е само лодката.
Препоръчвам ти,намери си лодка 3,30 - 3,60 с дъно,мотор поне 6-9 к.с.
Това като за начало - намери ги втора употреба ако трябва.
Постоянно се продават такива.
Целта е да изкараш 1-2г в морето,да усетиш кога трябва се бяга от морето,
как се работи с котвите - и все едни такива "дребни" нещица.

После вече мисли какво ти трябва.
Тези лодки от линка ти,са повече за затворените водоеми.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

по принцип имам представа горе доло кога да се излиза от морето , тъй като съм влизал с приятели в морето и сме били и в лоши ситуации. А по принцип само с гребла най - добре да не се влиза така ли да разбирам, защото често виждам хора, които са само с гребла в морето (не много навътре разбира се).
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от tiho_roev »

stil92 написа:по принцип имам представа горе доло кога да се излиза от морето , тъй като съм влизал с приятели в морето и сме били и в лоши ситуации. А по принцип само с гребла най - добре да не се влиза така ли да разбирам, защото често виждам хора, които са само с гребла в морето (не много навътре разбира се).
За мен са чисти ентусиасти не случайно нашето море се казва Черно море както е хубаво и така изведнъж става страшно на два три пъти съм дърпал гумени лодки с гребла дето не могат да излязат на брега ЗАРАДИ ЗАПАДЕН ВЯТЪР затова всеки сам си решава какъв риск да поеме но с морето шега не бива
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

Благодаря ви че споделихте мнението си, аз все пак ще мисля още така или иначе смятам да вземам лодка около юли месец , а дотогава знае ли човек , може да съм спечелил от тото-то :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

stil92 написа:по принцип имам представа горе доло кога да се излиза от морето , тъй като съм влизал с приятели в морето и сме били и в лоши ситуации. А по принцип само с гребла най - добре да не се влиза така ли да разбирам, защото често виждам хора, които са само с гребла в морето (не много навътре разбира се).
Само с гребла,не ти го препоръчвам в никакъв вариант.
Гледай сега - греблата са основно за позициониране на лодката в дадени ситуации,
както и на брега да си насочиш лодката към мястото за паркиране.

Както го гледаш спокойно морето,без никакъв вятър,абе дето му викаме огледало.
Има си чести променливи течения,които в моменти са много силни.
Тях не можеш да ги видиш,усещаш ги като те грабнат,и греблата не могат да ти помогнат.
А тихото време в морето е една променлива величина.На годината се падат десетина такива дни.В повечето случаи,вятъра си го има,колкото и да е малък,той една такава малка надуваема лодка я носи над водата като лист от дърво.
Гребеш като за световно,но след 20-30мин усещаш умората,а и до никъде не си стигнал,
после идва паниката.
Нормалния подход е,пускаш си котвата и чакаш помощ - сега поне има ТЛФ-ни.

Или с две думи казано - такава лодка ще можеш да я ползваш 10-15 дни през лятото,
и то ако си свободен.
Тихо също е казал приказки от практиката,и аз съм прибирал няколко лодки,
хем къде по-големи.И мен са ме дърпали.Така е в морето.
Изображение

Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

stil92 написа:Благодаря ви че споделихте мнението си, аз все пак ще мисля още така или иначе смятам да вземам лодка около юли месец , а дотогава знае ли човек , може да съм спечелил от тото-то :D
Поначало за Варненското море,юни е най-спокойния месец от към ветрове.
След 10-15 юли,почват ветровете,рядко има спокойни дни,и то само за няколко часа.
Изображение

Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

Аз за момента имам с кой да влизам в Бургас ( от Бургас съм ) , но по принцип няма да я ползвам само в морето , а ще влизам и в затворени водоеми с нея , така че ще видим какво ще се случи . Като взема нещо ще се похваля.
Аватар
paynera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paynera »

Вземи си 1 мичуринка 2.95 на старо - ако намериш да е морско изпълнение - да е с висок борд.Ще се родиш - в никакъв случеи не вземаи гумена лодка - иначе още на 2-рата година ще станеш клиент на едни мои познати (маистори) дето лепят лодки.Няма място по Българското черноморие където да има риба и аз да не съм там - с такава лодка с 5 магарета - независимо от времето - има ли лодки в морето - колкото и големи и надежни да са - значи и аз съм там.
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
nasko_sym
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nasko_sym »

Преди 20-30 години влизах на Бяла с руска Лисичанка за кая и само веднъж излизането беше кошмарно.Но греблата ми бяха едни малки...После си направих едни лопати и не съм имал проблеми.Ако влизаш на гребла,гледай да има и по-големи лодки около теб.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Това гемийче от снимката, един авер го има, за язовири става и въпреки това га излезне вятър и вълни си става малко ташкън, та хората от морето правилно ти казват - внимавай какво и как зимаш и к`ви ще ги вършиш, що тази работа е като с гъбите "Всички стават за ядене, но някои само по веднъж", та и с гемийчето да не стане някой сакатлък, водата си е вода, било сладка, било морска :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
mtiholov
новобранец
новобранец

Мнение от mtiholov »

мен убийме с такава лодка не влизам в морето ,обаче баща ми преди 20 години само с такива цървули влизаше през ден в морето и то не само той ,а и повечето му приятели мен поне 100 пати мее вземал с него да съм бил 10-12 годишен ,проблеми не е имало обаче то един път става ,а тези 400-500 метра ги забрави няма начин да видиш че пред теб на още 300=400 хващат и ти да не отидеш (ако съм аз :) )
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”