Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- новобранец
Re: Качествени чепарета
Сори, Киро!Извода тук е по-скоро, че не съм излизал много с лодка (и двамата капитани и другите в лодката бачкаха с от 8-ми нагоре и не признаваха по-малък номер, а аз с 12-ки ги намилах).КИРО написа: Ба си как обиждаш значи.![]()
Мен пък ми се струва че все още не е дошълКИРО написа: сафрида мисля че свърши,е може да има няколко дни с пасажи,
ама няма да е това което помним от близките години.

п.п. за мен по универсална кука от 9-та НЯМА
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Да бе,както казах - познато ми е.eladjia написа:Сори, Киро!Извода тук е по-скоро, че не съм излизал много с лодка (и двамата капитани и другите в лодката бачкаха с от 8-ми нагоре и не признаваха по-малък номер, а аз с 12-ки ги намилах).КИРО написа: Ба си как обиждаш значи.![]()

Митак - аз пък си залагам на 10-ката от две години.
9-ката на аверите ги давам.

Сега - тези дни си сменям на пожар тройките по воблери и блесни.
Чепаретата после ще ги мисля - амааа с 19-ки почвам.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- fishermann2
- вече хвърля и на тежко
Когато се колебая какъв номер кука да ползвам или колко дебела да е кордата,слизам към по-малкия номер и по-малкото сечение на кордата.Практикувам го и на морето и по язовирите.Винаги "слизането" надолу в размера,ми е носело по-добър резултат.
Виж,това с размера надолу,една жена никога няма да го разбере...
Виж,това с размера надолу,една жена никога няма да го разбере...

Колеги все забравям да ви питам от всички ламета, които имам се оказа, че само две са истински UV и реагират на UV лампа . Другите може би 20 бр. не реагират на лампа, а на тях си пиши UV color. Това ментаци ли са, реклами или някъкво UV, което работи само в дълбочина и проблясва на UV лъчите ? Тук например пише доста неща и съвсем се обърках
http://buhal.bg/uv-zashtita" onclick="window.open(this.href);return false; ""Ултравиолетовите лъчи са видими само за някои насекоми и птици, но невидими за човек. Е това го знаем ама какво виждат рибите ? Имаше ли някъде такава тема ?

-
- новобранец
НА УВ ЛАМПАТА СВЕТЯТ ФЛУОРЕСЦЕНТНИТЕ МАТЕРИАЛИ
goshotanchev написа:НА УВ ЛАМПАТА СВЕТЯТ ФЛУОРЕСЦЕНТНИТЕ МАТЕРИАЛИ

- КИРО
- Обратна връзка:
И те виждат UV-то,ама като не се сещам де съм го чел.....MARLIN написа:...... Е това го знаем ама какво виждат рибите ? Имаше ли някъде такава тема ?
А иначе ментаци бол.
И аз като вляза в магазина,не знам какво ще ми дадат.
Надявам се на коректноста на продавачите.
Ама пък,добре си работят чепаретата за сега ве.
-
- вече хвърля и на тежко
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?id=108" onclick="window.open(this.href);return false;
това ако може да ти помогне.......иначе ако знаеш английски в интернет статии има колкото щеш
това ако може да ти помогне.......иначе ако знаеш английски в интернет статии има колкото щеш
Зрение
Много риби имат добре развити цветно зрение и го използват за намиране както на къси, така и на по-големи разстояния. Най-добро е зрението на риби, които се хранят през деня и живеят в чисти, прозрачни води.
Тези видове имат голямо количество светочувствителни клетки (фоторецептори), наречени колбички, които са специализирани да долавят цветове. Например много циприниди имат четири типа колбички – за долавяне на червена, зелена, синьа и ултравиолетова светлина.
Способостта да виждат ултравиолетова светлина позволява на рибите, живеещи близо до повърхността, да улавят поляризираната светлина, отразена от зоопланктона. Да това е полезно . Тая риба ще ни накара да гледаме и да мислим като нея
Много риби имат добре развити цветно зрение и го използват за намиране както на къси, така и на по-големи разстояния. Най-добро е зрението на риби, които се хранят през деня и живеят в чисти, прозрачни води.
Тези видове имат голямо количество светочувствителни клетки (фоторецептори), наречени колбички, които са специализирани да долавят цветове. Например много циприниди имат четири типа колбички – за долавяне на червена, зелена, синьа и ултравиолетова светлина.
Способостта да виждат ултравиолетова светлина позволява на рибите, живеещи близо до повърхността, да улавят поляризираната светлина, отразена от зоопланктона. Да това е полезно . Тая риба ще ни накара да гледаме и да мислим като нея

Последно промяна от MARLIN на Съб Юли 06, 2013 10:04 pm, променено общо 1 път.
- КИРО
- Обратна връзка:
Нали това дъвчем тук от години - иначе какъв е смисъла?MARLIN написа:.... Да това е полезно . Тая риба ще ни накара да гледаме и да мислим като нея
Тая година определено се спрях на 4-5 разцветки за чепаре,
нямал съм проблеми до сега.
Ама то и ми са малко влизанията де - но ще наваксам скоро.

Така е Киро ама нито виждаме като риби нито мислим като балъци .
А с тези чепарета нищо чудно някой колега вече да изперка . Вчера един познат ми каза, че жена му го мислела за луд бълнувал чепарета 

- КИРО
- Обратна връзка:
Еееее,то ако на всичко му знаем чалъма - няма да е интересно в морето ве.
Само ще вадим риби,без да пускаме такъми.
Не е ли то,да потърсиш пасажа 2-3 часа,да извадиш 2-3 пълни чепарета,
и после пак търсене - абе интригата не трябва се губи в риболова.
Само ще вадим риби,без да пускаме такъми.

Не е ли то,да потърсиш пасажа 2-3 часа,да извадиш 2-3 пълни чепарета,
и после пак търсене - абе интригата не трябва се губи в риболова.

Прав си - тихата лудост
И като се прибереш Фана ли риба ми не . Ами що не се прибра като няма? Ами щото я търсихме
Колеги в Труция масово ловят нормалния сафрид на куки 11-12 черни заргански и твърдят, че е по-добре . Или 8-9 за много едрия сафрид. Рибетата повече налитали и не се откачат. Аз не съм пробвал някой има ли такива наблюдения ? При тях е всичко коз знаем риба бол, но те казват при нас е така доказано.

" но какво е ламе с UV color това, което се вижда в дълбочината , където другите цветове не се виждат или е някъква заблуда ? Това ми е въпроса ".[/quote]
Oпа, сега погледнах темата назад преди 2 мес. и чета, че и вас ви вълнуват същите въпроси
Но от това, което търсих, като инфо, четох и сравнявах ламета с лампа без лампа и т.н си вадя заключения, че това са просто ламета със засилен ситно блестящ виолетов отенък, който е прибавен към основен цвят. Било то тиквен, динен, бял или шекерен
Нищо повече. Верно рибата може да го вижда в пъти по-добре от нас хората, но както разбрахме виолетовия цвят под водата изчезва най-трудно. Явно това му е ефекта щом не свети на UV лампа. А името му UV color си е = виолетов цвят .
Oпа, сега погледнах темата назад преди 2 мес. и чета, че и вас ви вълнуват същите въпроси