Shimano Nexave AX 7 GT 400 XH

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Re: Shimano Nexave AX 7 GT 400 XH

Мнение от orion30 »

Кастингова тежест и мъртва тежест на повдигане са доста различни понятия,но както и да е.
Отказвам да споря с таралежа и му желая приятна вечер. :D
Извинявам се на колегата Марлин че му разводнихме темата. Enjoy your Shimano rod. :D
На въпроса на Марлин къде ремонтират пръчки, освен Валери на Битоля, добра работа може да ти свърши и Жоро от магазин Одисон на Полиграфията. Дори е отявлен Шимано фен като повечето колеги, което не ги прави лоши хора. :D
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

ТАРАЛЕЖ написа:Ти,или не разбираш от морски риболов!.
Опитай да хвърлиш чепаре във вятър с твоята въдица!
Приятелю, не съди хората без да ги познаваш (доста по запознат е с сопите от мен,теб и още 1 дозина от пишещите тук) :wink: :wink: :wink: май и в рибарски магазин е ппоработвал(ако не греша)

п.п. за уникални ремонти по пръчките (без значение какви) има 1 човек който обаче се намира в Шумен (щом оправя и топ сети на Истински щеки :wink: )
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Orion30,моите впечатления от теб са добри и това,че говориш малко наизуст специално за този модел въдица го отдавам на тежкия работен ден,вероятно.Освен това ,това триделно Бъркли може би е добро но в никакъв случай няма да е "универсално" за каквото всъщност се пише в темата.С него чепарето ще се изхвърля трудно в спокойно време,когато стандартно използваме около 40гр. олово,камо ли ако духа вятър и се наложи да сменяме с 60,примерно.За бомбарда вероятно ще е супер.Знаеш,че по морето в общият случай само това правим.И аз като теб съм малко предубеден ама към твоята марка и това стана точно след излизането на прехваленият Нанофил но в момента се стараем да сме обективни :D Като писах мощна и чувствителна имах предвид точно тези качества на въдицата.Обърни внимание,че тези две прилагателни не са противоположности а в случая се допълват и то сериозно.Тази въдица е всичко друго но не и "лигава".Относно макародържача...не изтърва.Ама никак!Позволява ти работа с макари с различни грамажи а и закрепен в предна позиция е по-удобно да си държиш въдицата под мищница.Раздвижените водачи са два и никога не са сменяли първоначално зададената от мен позиция.В интерес на истината на мен ми идва малко тежичка с нейните около 300 грама но за тия пари пълно щастие няма та си кюткам и така.
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Уважаеми Колега,
Моите впечатления за теб също кореспондират. Чепаретата ти са уникални наред с такива на други пишещи колеги/визирам Митака/.
Накратко:
Спора се разделя на два лагера както обикновенно. Привърженици на коленни пръти и такива на телескопи. Плюсове и минуси няма да изреждам и на двете. Просто телескопа вече/отдавна/ не е моят тип въдица. Когато захвърлих телескопа тръгнах да търся коленен аналог и не открих такъв. Мачовите са много меки и с тесни и много на брой водачи, фидерите са тежки и също с много и на брой водачи. Шимано също имат подобни Трот/пъстървови/ модели но доколкото си спомням бяха само до 3.6м/както и да е върл антишиманист съм/ идва къса.
Тази пръчка Бърклито заглеждах доста време но ме спираше малката акция. Имах други спинингови Бърклита и всичките твърдееха. Заложих на тази особеност и бях приятно изненадан че тая Тротка пее с 40-45гр олово. Понеже се води спиниг чувствителността и е уникална/пръчката е твърда и стегната и не провисва/ .С плетено влакно сафридите ти чукат в рамото. Буквално можеш да ги броиш като се кичат.
За 60гр олово съм мятал но лекичко не смея да я напъна. Но дефакто и майката 0.225 не издържа на 60гр. олово. По принцип замахвам с всичка сила/дори рибата да е близо/.
Огрубява се цялата линия късат се усти и се радваш кат се твари чепарето и посърваш като се разтоварва докато ги влачиш.
Мойта марка собственост е на баща ми./де да беше така/. само до пръчки и то някои. :D Нанофила си беше мъртвороден.
Та така. За момента на три части и да не е мач или фидер и да е 3.9 друго не намирам.
Бях стигнал дотам да преработвам мач ама се отказах . Между другото Митака лови доста успешно с "модифициран" мач.
Джаксън имат подобни пръчки. Дори в другия форум един колега продаваше.
И на мен не мие приятно да си "вдявам" всеки път линията. Телескопистите ме изпреварват ама ръката ми не гали ли корка .......... :D
Та тъй като са опарича ще си взема 10-40, 20-60, 40-80 пак същото Бъркли и в зависимост от времето ще чеша сафрида с най подходящата пръчка. Какво са три пъти по 160 евра и ей га дей Германия. :D
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

Орион,прав си във всичко казано ! Не съобразих,че релефа не е еднакъв. Съжалявам!
Гледах от моята "камбанария". Тук,често сме на 5-6 метра над морското равнище и от там замятаме.След това вдигаме рибите.. Трудна работа е да си с нежна въдица!
AC/DC
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

orion30 написа: Между другото Митака лови доста успешно с "модифициран" мач.
Всъщност са вече 2 (успях да изнамеря и 2-ри миналата година) и 3-ия е на път (благодарение на тази тема :wink: ) за което хиляди благодарности,понякога от многото спорене има ефект :wink:
Изображение
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Приключвам спора като искам да отбележа,че и аз отдавна съм фен на дву и триделните въдици като гордостта ми е един трот прът,триколенен Аспайър на 4.50 с акция 10-30 и грамаж 220.Няма как да се сравнява по качество с телескопичните,те са направени И ,за да са удобни за транспортиране което,обаче влияе на качеството.Лек ден,момчета,отивам да купувам оборудване за лодката :D
Изображение
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Така и така усрахме темата на колегата Марлин, ще продължа.

Ей таз хубост:
Изображение

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=5183

Като и четеш описанието и и гледаш снимката си казваш:"точно това ми трябва" обаче, за разлика от мойта Тротка/която работи на 40гр/ тоя Лазер с обявените си 45гр реално над 30 не го търси. Строя му кобилица за бели менци. Преди време експериментирах с Лазер Кобалт Флоут-разочарование. Уж заводски модифициран мач ама пълно недоразумение. Естествено си платих ентусиазма/продадох го на една трета от цената/.

Прави обаче приятно впечатление на Асеноградската фирма Филстар че има ентусиазма да предлага такива продукти. Даже ги кръщава Сбиро, Заргана, Мач Сбиро. Тоест те откликват на идеите на българския риболовец. За съжаление с некачествена бланка и водачи. Явно и инженера който прави проекта е без диплома. Възможно е и вместването в определен бюджет/ниска пазарна цена/ да е причина. Риболова който практикуваме тука е уникален/няма риба а ентусиастите са повече от нея/ ако има е дребна. И затова светоните гиганти не предлагат нищо конкретно като пръчка.

Между другото отидете за риба в братска Америка или Япония с телскоп и ще ви гледат като изкопаемо. Джапейнците дето правят телскопи реално не ги ползват.
Като в България се гледат охлюви, но се изнасят за Франция.
Та тъй де.
Към Борко. Тоз Аспайър Трот 4,5. ако му вдигнат акцията до 50-60 тогава си говорим за найстина нещо универсално за нашия риболов. Но познай колко ще натежи. Или пък ако се запази като тегло, цената му ще отлети в космоса.
Дълга пръчка 4м+, да е стегната и лека и да е до към 60гр. Мисия невъзможна.
Така че ще чакаме научнотехническия прогрес да ни изненада, засега сме на вариант компромис. :D
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Абсолютно правилно!Пък ако му вдигнат акцията на над 50-60 той вече няма да е толкоз трот.До колкото помня в техния каталог влизаха пъстървови с дължина до 4.70 и с акция за нея 25-40.Между другото съм допуснал техническа грешка като съм писал акцията 10-30,имах предвид 20-30.Ето и линк към новата версия от миналата година на мойта пръчка.Идва с няколко грама по-тежка.Ползвам я само и единствено за зарган.Досега най-успешната ми гега за тая риба!Ето линк..

http://www.askari-fishing.co.uk/__WebSh ... detail.jsf" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

orion30 написа:Така и така усрахме темата ... :D
Та да я преименуват "каква пръчка за чепаре" и да продължим :D И аз от миналата година се чудя каква пръчка да си взема за чепаре от брега. Пръчката на Orion30 по една случайност я пробвах тая пролет и ми се стори малко твърдичка, по-твърда от моята сега (телескоп Lazer-zargana 40-60). Следващия път като го срещна пак ще я пробвам (ако разреши).
Та на мен проблема ми е че разтоварвам рибите докато ги докарам до брега. Първо мислех че е от куките. Последните няколко риболова обаче с дългата сопа, която е 7м. 10-25г. акция и не е никак подходяща за чепаре (прекалено мека е) пак имам доста поръсени риби, късат им се устата особенно ако се закачат отстрани. Рязлика в 12,10,9,8 номер в откачането не видях, само по-малкия номер по го нападат. Вчера на НОИ (защото имаше доста риби и можеше да се правят експерименти) направо ги усещах кога се откачат, рязко дръпване и олеква с една риба. Уцелих един пасаж по-едрични, бяха поне на 70м, вадих ги все едно че вадя пън, накрая имаше едно ритане и извадих 9 от 10 куки, чепаре с No10. Та до вчера си мислех че мойта пръчка е твърда и затова им късам устата. Ама след тая случка :?: :idea: се сетих за иларийките - успее ли да направи една-две чупки, избягала е. Ако навия монофил и ги вадя по-бързичко да нямат време да ритат, със сигурност късанията на усти ще намалеят, но това не е решение.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

kasabinho за кви толостолоби 9-10 кг говориш с тази пръчка :shock:[/quote]
Дунавски.[/quote]
Странно аз мислех, че са черноморски . :D[/quote]
Може и океански да си мислел[/quote]
До там не стигат щото от Дунава явно сте ги изловили.. И хайде разкажи ни на нас сафридистите как с тоя прът се вади прасе 9-10 кг ? Така и така темата вече стана друга :lol:
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Колеги да ви кажа, аз до сега не съм хващал нещо, което максимално да ми хареса. Все е някъкъв компромис или малко тежка или дълга и как да я навирам в багажника или от 3 части нанизвай.. или мека или изработката нещо ... Та вече свикнах . Ама като се сетя за времето с камъшите и бамбуците тогава си бяхме най-добре, един риболовен магазин, но риба бол имаше ... :D Ех къде го това време ще Фърля всичко ново японско,английско,немско, мачове ,спининги,телскопи, фидери,флуорокарбони, макари само да съм детството може и с бамбук да лова :D Че сега, като гледам децата по буните на една риба цял ден се радват и ми става много тъжно ..
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

ТАРАЛЕЖ написа:Тук,често сме на 5-6 метра над морското равнище и от там замятаме.След това вдигаме рибите.. Трудна работа е да си с нежна въдица!
Е а похвали се де,става ли новата придобивка???
Изображение
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

dobria1 написа:
ТАРАЛЕЖ написа:Тук,често сме на 5-6 метра над морското равнище и от там замятаме.След това вдигаме рибите.. Трудна работа е да си с нежна въдица!
Е а похвали се де,става ли новата придобивка???
Ето я сопичкатааааа! :drinkers:

[img][img=http://s20.postimage.org/4s9op1eyh/DSC01366.jpg]

[img=http://s20.postimage.org/izzddornd/DSC01367.jpg]

[img=http://s20.postimage.org/5x3quf1fd/DSC01368.jpg][/img]

Тежи около 270 гр.
Лично на теб,благодаря за съветите и търпението!
Страхотен си! Бъди здрав!!
AC/DC
Аватар
stan2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от stan2 »

Честито Косьо!Кво ще хваща прътлето не разбрах?
Кой намаза с лайна,пъстроцветната дъга...
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”