Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Речен риболов на фийдър
Модератор: Paublo_Eskobar
Речен риболов на фийдър
Привет колеги.
Надявам се, няма да ми се смеете на все още лаишките въпроси
От скоро проходих във фидер риболова. Изчетох всичките теми тук (и не само) свързани с риболова на фийдър, по-голямата част от въпросите ги отсях и ми се изясниха нещата. Вече имам няколко успешни излета на затворени водоеми, като съм дърпал каракуди и малки шарковци -- кеф голям е.
Но...имам някои неизяснени въпроси, относно риболова на река. Визирам р. Марица и по-скоро долните и течения, където водата е по-мощна и дълбока, а рибите "по-така".
1. Захранка за река - ясно.
2. Линия - ясно (само лек въпрос за влакното).
3. Хранилка. Според вас, добра идея ли е да се пробва на метод хранилка или кошницата.
4. Смятам да ловя на средно силно течение...но средно силно течение в река е относително понятие, поради завихрянията по дъното, покрай потопените клони и камъни. Мисля си, че храната ще се растели доста надолу по течението и ефекта ще бъде нулев.
5. Има ли смисъл да се лови на по големи дълбочини от порядъка на 2+ метра?
6. Основното влакно, което съм навил е монофил, 0.20, мисля да не рискувам с по-тънки поводи от основното. Все пак, съвети за вадене на едра риба, която почти 100% ще се навре в по-силното течение? (Визирам по-едри кефали, и дано и Шарко), а ги знаете маришките шарковци...
7. Добра идея ли е да се ползват дипове в такъв водоем, ако да, какъв аромат би бил подходящ? Да, знам...проба
Все пак, рибата не е свикнала на такива миризми и нямам представа дали ефекта няма да е отрицателен.
Благодаря за мненията.
Надявам се, няма да ми се смеете на все още лаишките въпроси

Но...имам някои неизяснени въпроси, относно риболова на река. Визирам р. Марица и по-скоро долните и течения, където водата е по-мощна и дълбока, а рибите "по-така".
1. Захранка за река - ясно.
2. Линия - ясно (само лек въпрос за влакното).
3. Хранилка. Според вас, добра идея ли е да се пробва на метод хранилка или кошницата.
4. Смятам да ловя на средно силно течение...но средно силно течение в река е относително понятие, поради завихрянията по дъното, покрай потопените клони и камъни. Мисля си, че храната ще се растели доста надолу по течението и ефекта ще бъде нулев.
5. Има ли смисъл да се лови на по големи дълбочини от порядъка на 2+ метра?
6. Основното влакно, което съм навил е монофил, 0.20, мисля да не рискувам с по-тънки поводи от основното. Все пак, съвети за вадене на едра риба, която почти 100% ще се навре в по-силното течение? (Визирам по-едри кефали, и дано и Шарко), а ги знаете маришките шарковци...

7. Добра идея ли е да се ползват дипове в такъв водоем, ако да, какъв аромат би бил подходящ? Да, знам...проба

Благодаря за мненията.
Re: Речен риболов на фийдър
Според мен - Първо използвай хранилка с квадратно сечение / за да не се търкаля по дъното/и с по-голямо утежнение. Има едни с голяма оловна плочка. Второ за захранка ползвай качамак който се размива по-трудно. Стръвта трябва също да е това което се намира под камъните - ручейници, пиявици, жабчета...............
На слука!
На слука!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Метода за река не става,няма да се впускам в подробности има писано за метода,както и напоследък излезнаха многобройни предавания за риболов на фидер и там е обяснявано как работи метода и как да го използваме.Повод равен със сечението на основното влакно е недопустим.На Марица повод 0.16 макс 0.18 си е нормален.С 0.14мм е ваден не веднъж шаран над 4кг с 12 номер кука на 3 бели.Инцидентно се е случвало ,но пък това е красотата на речния риболов-да гониш алаи и кефали и да ти удари товарния влак.Всичко останало ще го разбереш сам при излетите.fanti4ko написа:3. Хранилка. Според вас, добра идея ли е да се пробва на метод хранилка или кошницата.
Това с качамака в кошничката майтап ли е

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Прав си, колега
Е...не е майтап. Прохождам още....не ми се смей на въпросите 

-
- вече хвърля и на тежко
Здравей приятел,ще се опитам да ти дам и моето мнение по въпросите,които си задал.За основно влакно,освен монофил,може да помислиш и за качествено плетено от порядъка на 0.07-0.11 с кръгло сечение.Относно повода-на Марица обичайните заподозряни при риболов на фидер са кефал,мряна,червеноперка,морунаж,по-рядко скобар и шаран,така че тук смятам да се присъединя напълно към колегата butnik-не ти е необходим монофилен повод със сечение повече от 0.145-0.165.Във връзка с местата-търси такива с равно,слабо течение,тихи и с дълбочина 1.5-2.0 метра.Това ще ти даде предимство и с избора на хранилки.По въпроса с използването на дипове моето мнение е категорично не-по скоро малко ароматизатор в захранката.Надявам се да съм бил полезен.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Колега,не препоръчвай плетеняк за Марица-задържа по-лесно водораслите,които влачи реката,при ловене с по-тънки поводи то те го отнасят заради ниската ,почти нулева разтегливост.Мога още да пиша за минусите на плетеняка за реката,но мисля,че тези два аргумента са достатъчни.
Благодаря колеги 

Поне на мен ми се струва малко тънко 0,20 за основно,аз ползвам до 70гр. кошници и съм с монофил 0,22 основно,а при по големи кошници може 0,28. За дъбочината- скоро лових на тунджа на 3-4метра дълбочина с 40гр.кошница без захранката на слабо до средно течение без проблем,а качамака си е за пружини,за хранилки-фидерна захранка овлажнена според течението.Монтаж за река е много добър асиметричния монтаж. http://store.picbg.net/pubpic/31/9A/4b3 ... bc319a.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
А защо метода не става за Марица,визирам 6-тия и 9-тия километър,там има дълбочини и течението не е силно?
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За там слагай български метод-пружина.Иди ,хвърли и се убеди защо.elderonth написа:А защо метода не става за Марица,визирам 6-тия и 9-тия километър,там има дълбочини и течението не е силно?
- М. Сталев
- разбира нещата
Само да направя едно допълнение,ако колегата реши да ползва асиметричния монтаж ,задължително трябва да ползва клипса на макарата или метода с ластичката за фиксиране ,защото иначе монтажа от всеки 10 замятания ,9 ще е оплетен ,вчера правих опити и стигнах до това заключение ,защото когато монтажа се приводнява без така наречения камшичен удар при който повода да изпреварва хранилката се стига до оплитане 

За да не се оплита асиметричния монтаж се прави с дебел флуорокарбон-0,30 до 0,35 той е по твърд и с него оплитанията са много редки,не се прави с тънка корда защото наистина ще има оплитания.
- Dass
- разбира нещата
- Обратна връзка:
E защо ти е хранилката тогава?fisher38 написа: За дъбочината- скоро лових на тунджа на 3-4метра дълбочина с 40гр.кошница без захранката...

Всяко място и време "си сака фидеро", дет' са вика.

- М. Сталев
- разбира нещата
Убеден съм,че пак ще се оплита ,защото хранилката ще се приводнява първа т.е монтажа няма да пада разгърнат ,и от там течението като грабне повода и го омотава във клупа или по основното влакно,ако се ползва монтажа на стоящи води за капризни риби със къс повод 30-40 см примерно вече нещата може да изглеждат по друг начинfisher38 написа:За да не се оплита асиметричния монтаж се прави с дебел флуорокарбон-0,30 до 0,35 той е по твърд и с него оплитанията са много редки,не се прави с тънка корда защото наистина ще има оплитания.