плувки...

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Колега пишем за река и пачи пера.На мен дънният риболов не ми е интересен.Спора е за река,досега нямам изгубен такъв мач от такива като теб.Уважавам те като риболовец и като човек,чета с интерес излетите,но не слагай всеки който лови с щека под знаменателя спортист.А с пловдивски такива ще видиш доста зор.Не забравяй,че многократния шампион по улов на шаран е пловдивчанин и мой личен клиент и ученик.Това ми беше мисълта нищо лично.А реката я усещам много,без да преувеличавм,много проби правя било със стръв захранки и пр.Аз съм от тоя тип рибар като не ми кълве търся изходи от капото,анализирам,сменям линии,не за смъркане :D ,поводи куки,постоянно експериментирам.Така,че по-кротко.Мисля,че е хубаво да не спамим темата,поисках да ми обяснят за тия пачи пера,но не разбрах един аргумент за който да се хвана и да си хвърля плувките-около 200бр,на боклука.Доста колеги от майните се запознаха лично с мен и едва ли някой ще потвърди че съм надут пуяк,който чака да се заяжда.точно обратното.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Демократично отношение към всички плувки,май?

Мнение от INCUBUS »

Всички видове плувки имат право на живот-докато не ги строшим,посеем по реката или не ги удавим под камъните.Ако видя някъде плувка от перо /паче,кокоше,гъше и пр./,ще я пробвам.Но никакъв мерак нямам да си правя такава.За плитките бързеи / с директен телескоп /досега ползвах 1-грамови сферични плувки с къси кил и антена.Напролет,смятам да опитам и използваните Dedy.Само искам да попитам каква боя се използва за оцветяването им.
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Бутник въпреки че не те познавам уважавам твоето умение и тези на пловдивските състезатели.За да не спамим ще кажа,че миналата седмица четох за наш спортис на леко,че с паче перо,но чисто без никакви цветове е много добро за кефал и мряна.Също така този монтаж с клечката е смешен но за наплашена риба е ненадминат.Да кажа защо пачето перо е добро,защото рибите са свикнали с тях и несе плашат.Другото е че са много чуствителни.Ловил съм с перо и шаран и дребна риба и удоволствието е голямо.Друг е въпроса,че има и много по хубави плувки,ваглери,сърфове и др.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Re: Демократично отношение към всички плувки,май?

Мнение от Dedy »

INCUBUS написа:Само искам да попитам каква боя се използва за оцветяването им.
:!: :!: :!: :!:

Колега INCUBUS,
боядисвам въпросните плувки предимно PVC боя, която се употребява основно за ситопечат в/у пластмасови изделия, но става и с акрилна боя, която по-лесно можеш да намериш в някой магазин за художествени материали. Цветът който използвам е сигнално червен, както някъде споменах. Аз не съм ихтиолог, но сматам, че нашето хоби ни задължава да знаем доста неща за рибите. Несериозно да сравняваме нашето цветоусещане с това на рибите (особено мирните) и да твърдим, че сигналните цветове ги плашат.
snegk

Мнение от snegk »

Деди точно за тази ярка боя не е препорачително,понеже кефала го привлича червеното на перото, когато стигне до него и види че е перо, бяга и не ходи до стръвта.
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Като ви гледам .....плувката си е плувка марката е без значение.Ти като имаш некаква маркова плувка по голем рибар ли те прави.Мен лично е такива хора с марковите въдици,макари,влакна и тн. са ми ясни.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Съгласен за ярките цветове

Мнение от INCUBUS »

Благодаря,Dedy.Акрилна наистина мога да си намеря по-лесно.Иначе за цветовете съм съгласен-досега,поне по нашите реки тук в планината,не е имало случай да ми се плаши рибата от плувката,колкото и ярко шарена да е.Говоря най-вече за скобара,мряната,костура,кротушките,бабушките и то при риболов в плитки води.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:!: :!: :!: :!:

Колеги, за да не изпадаме в излишни спорове, искам да Ви подсетя за някой неща относно зрението на рибите (сладководните в нашия случай). Поради средата в която живеят, уствойството на очите, възможностите на мозъка - почти всички риби не различават цветовете! За разлика от нас приматите, те никога няма да видят дъгата и приемат цветовете само като тъмни и светли. Има теория, че някой от хищниците имат цветоусещане за 4-5 цвята, но това по обясними причини е трудно доказуемо!
Аватар
RiverFisher
новобранец
новобранец

Мнение от RiverFisher »

Dedy написа::!: :!: :!: :!:

Колеги, за да не изпадаме в излишни спорове, искам да Ви подсетя за някой неща относно зрението на рибите (сладководните в нашия случай). Поради средата в която живеят, уствойството на очите, възможностите на мозъка - почти всички риби не различават цветовете! За разлика от нас приматите, те никога няма да видят дъгата и приемат цветовете само като тъмни и светли. Има теория, че някой от хищниците имат цветоусещане за 4-5 цвята, но това по обясними причини е трудно доказуемо!
Както е трудно доказуемо и обратното, нали dedy. Не виждам защо, но тук постоянно някой иска да докаже , че е в роднински връзки с НЕГО :prayer: Мненията са все крайни а истината винаги е по средата. Що се отнася до пачите пера и 200-та плувки на колегата - ами тоя бизнес на какво да разчита?Перото било архаично ?!?Кое е по-древно, балсовото дърво или патката а?Ами ако е първото - леле колко демодирани рибари имало тук.
"Не сме народ, не сме народ, а мърша..." П.Славейков 1875г.
>format BG: /Q
Аватар
maver13
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от maver13 »

Dedy написа::!: :!: :!: :!:

:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
aide nasluka
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

RiverFisher написа:Не виждам защо, но тук постоянно някой иска да докаже, че е в роднински връзки с НЕГО
:D :D :D :D

Не съм в роднински връзки с НЕГО, само заедно си пиеме ракията!
Колега RiverFisher, мненията ми в тази тема са продиктувани от опита който имам и не смятам, че са крайни или необосновани. Споделям тактики и монтажи без да имам каквито и да било претенции. Мисля, че описах съвсем точно защо пачето перо не ми върши работа, но това е мое мнение и не агитирам никого. Всеки от нас има своите навици и предпочитания и до тук аз споделям своите, защото може да са полезни на някого, а не за да се доказвам.
snegk

Мнение от snegk »

Деди уважавам твоите умения и способности,но несъм съгласен с това,че рибата не различава цветовете.Не ги вижда като нас ,но прави разлика между жълто и бяло и между червено и зелено.И говоря за шарана и амура от личен опит.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt119 :smt119 :smt119 :smt119

Колега snegk, доста съм се интересувал по тази тема, но щом си им хванал цаката (както е известно) на амурите е шараните, това няма никакво значение. Аз на няколко ракий, много трудно различавам някои цветове, ама това е друг въпрос.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Ray-Ban
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ray-Ban »

здравеите! нека и аз каЯ нещо по вапроса ниамам голиам опит но колегите от острова препораЧват и ловиат с такива по реките:
http://picbg.net/pic.php?u=9207BJEiJ&i=61405
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”