Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Монтаж на косъм
Модератор: sapuna
Re: Монтаж на косъм
Темата е стара, но понеже не намерих точен отговор на въпроса си ще рискувам да питам, пък да видим от къде ще ме скастрятsapuna написа:Аз поне го правех така!snegk написа:Слагаш стопер на основното, нанизваш тежестта,МЪНИСТО,вирбел и повод

Ако ловя на каменисти места мога ли да прекарам шлаух през оловото и в такъв случай стопера къде се слага над шлауха ли?
Благодаря и извинявайте ако някъде съм изпуснал отговора на въпросите си в други теми.
- SBANKOV
- ще става разбирач
Ако ще слагаш стопера точно зад оловото се губи смисъла на монтажа, вече разтоянието на стопера зад тежеста си го монтираш в зависимост от случая, примерно едни 50-60см са добър вариант за риба която не е наплашена, но ако взема плахо аз лично предпочитам да и дам по голям аванс преди да тежеста да спре и да се самозасече. Иначе шлауха не е толкова с цел да се движи свободно тежеста а по скоро да намали оплитанията на повода с основната линия.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Не нямам в предвид да сложа шлаух през оловото заради свободното му движение, а да предпази зоната над оловото от претъркване при евентуална закачка и мисълта ми беше ако сложа шлаух, стопера предполагам се слага над шлауха или да направя оловото да се движи свободно по шлауха и да го огранича отдоло и отгоре на шлауха с 2 съчми?SBANKOV написа:Ако ще слагаш стопера точно зад оловото се губи смисъла на монтажа, вече разтоянието на стопера зад тежеста си го монтираш в зависимост от случая, примерно едни 50-60см са добър вариант за риба която не е наплашена, но ако взема плахо аз лично предпочитам да и дам по голям аванс преди да тежеста да спре и да се самозасече. Иначе шлауха не е толкова с цел да се движи свободно тежеста а по скоро да намали оплитанията на повода с основната линия.
Не знам дали го обясних правилно....
Благодаря.
Ей майсторите не обаждат
Има ли смисъл от монтаж с подвижно олово за Дунава, при условие, че линията е постоянно опъната от течението?

- SBANKOV
- ще става разбирач
Тежеста е неподвижна на шлауха, но по добре използвай тръбичка с вирбел и на него тежеста.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
В единият вариянт с подвижна тежест трябва да я засечеш ,с неподвижна се самозасича смисъл два различни монтажа са товаdemonik написа:Ей майсторите не обаждатИма ли смисъл от монтаж с подвижно олово за Дунава, при условие, че линията е постоянно опъната от течението?
Би ли ме насочил към подобен монтаж? Ще ловя на Дунав...SBANKOV написа:Тежеста е неподвижна на шлауха, но по добре използвай тръбичка с вирбел и на него тежеста.
-
- ще става разбирач
Колеги при монтаж с използване на поп-ъп се слага меко олово на повода, но гледах в едно предаване, че ползват твърдо олово с форма елипса/торпедовидно/, не показаха обаче дали е прорязано или с дупка . Може ли да ми кажете има ли си име това олово и евентуално от къде може да се купи.
ЖИВОТА Е КРАТЪК, ИГРАЙ ТВЪРДО!!!
Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!
Не живей за мечтите си, Живей заради делата си!!!
Помнете, че понякога когато не получавате това, което искате, това е голям късмет. - Далай Лама
Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!
Не живей за мечтите си, Живей заради делата си!!!
Помнете, че понякога когато не получавате това, което искате, това е голям късмет. - Далай Лама
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Работил съм и с меки олова и със оливетки и с какво ли не, но да си призная, съчмите(дропери) от различни големини ми вършат перфектна работа, от доста време ги ползвам и смятам, че няма нужда, чак от такава педантичностkonty написа:Колеги при монтаж с използване на поп-ъп се слага меко олово на повода, но гледах в едно предаване, че ползват твърдо олово с форма елипса/торпедовидно/, не показаха обаче дали е прорязано или с дупка . Може ли да ми кажете има ли си име това олово и евентуално от къде може да се купи.

-
- разбира нещата
При монтажа на дъно (подвижно или неподвижно олово ) индикацията че кълве се предава по влакното и съответно на шпионката, за да се случи това ,някой (в случая рибатаboreto1 написа:В единият вариянт с подвижна тежест трябва да я засечеш ,с неподвижна се самозасича смисъл два различни монтажа са товаdemonik написа:Ей майсторите не обаждатИма ли смисъл от монтаж с подвижно олово за Дунава, при условие, че линията е постоянно опъната от течението?