КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:D :D :D :D

Колега Mitak,
не бързай! Сега сезона не е подходящ за улов на магданоз, но когато му дойде времето, ще направим един съвместен излет на Струма и тогава ще те посветя в тайните в риболова на зелено!
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Dedy написа::D :D :D :D

Колега Mitak,
не бързай! Сега сезона не е подходящ за улов на магданоз, но когато му дойде времето, ще направим един съвместен излет на Струма и тогава ще те посветя в тайните в риболова на зелено!

:smt023 нямам търпение
Изображение
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

Колега Mitak,
i аз ще мина,ако искате-поне да направим едно сравнително показно и кратка проба за статистика...после ще ги мислим резултатите.а и не сьм хвьрлял на магданоз,честно.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Луканка - да,скобар -не!

Мнение от INCUBUS »

5 кила,Grandal-става така,както казвате,ама това е много труд в първия случай,с голям разход на енергия и подправки,а във втория случай толкова сол ще те убие по-бързо от прекия ти началник с тормоза му.Дайте по добре само да го ловим,пък да плюскаме други деликатеси- има ги достатъчно,а и не са скъпи.
Dedy,вервам ти,че можеш да го накараш да кълве на Струма,но в Арда - йок!Той в тая река изобщо не е европейски и поведението му е изцяло антилогично от рибохващателна гледна точка.За копъра и магданоза,признавам,стана ми интересно-има некво "рацио" в тез продукти и като настане сезона ще е добре да се изпробва /макар,че тези зеленини предпочитам да ги хапвам аз,защото поетизират салатата и създават божествен фон за поглъщането на "огнената вода"/.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Колеги, надявам се всички сте разбрали, че това с магданоза е майтап! Стана ми много смешно на пича с водораслите в мнението на колегата Mitak и за сетен път се убеждавам, че в нашето хоби има се'кви ентусиасти.
Колега INCUBUS, скобар ловя предимно в три реки: Струма, Искър и Вит. И в трите реки навиците на рибата и тактиката която използвам за ловенето й са коренно различни. На р. Арда, за съжаление не съм ловил никога и се надявам летоска да ме поканиш да ги мъчиме заедно, пък може да им хванем цаката. Относно кулинарните качества на скобара смятам, че си абсолютно прав - този таралеж освен, че е фрашкан с кости, е и с не много приятен вкус. От нашите сладководни риби, консумирам единствено и само костур.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Става,Dedy,казано според района,да "фирим"скобара.

Мнение от INCUBUS »

Да доживеем първо лятото.Щом настане лятоска,поемам задължението да те оповестя за пристигане във Великата планина Родопи.За да можеш да ги пробваш "скобите"в р.Арда.Празно няма-ако не сполучим със скобара,ще си направим шоу с черната мряна - пак бързеи,диви места,тръпка и красоти.Там,където е скобара, е и мряната,има и кефал,и бабушки,и костур.
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Re: Става,Dedy,казано според района,да "фирим"скоб

Мнение от Mitak »

INCUBUS написа:Да доживеем първо лятото.Щом настане лятоска,поемам задължението да те оповестя за пристигане във Великата планина Родопи.За да можеш да ги пробваш "скобите"в р.Арда.Празно няма-ако не сполучим със скобара,ще си направим шоу с черната мряна - пак бързеи,диви места,тръпка и красоти.Там,където е скобара, е и мряната,има и кефал,и бабушки,и костур.
може ли и аз да дойда все пак тази планина ми родното място :lol: а и имам чувството че там рибата ме познава и някак си кълве по-добре от тази тука (шопско-македонската) :lol:
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Ще се радвам да пътуваме заедно за Великата планина Родопи, друго си е да си с вътрешен човек! Аз лично няма да чакам до летоска и съвсем скоро ще щурмувам родната ти планина - колегата biserpp пише, че на Поляната има 10 санта лед.
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Ще се радвам да пътуваме заедно за Великата планина Родопи, друго си е да си с вътрешен човек! Аз лично няма да чакам до летоска и съвсем скоро ще щурмувам родната ти планина - колегата biserpp пише, че на Поляната има 10 санта лед.
Така,такааа,май забравете нещо :roll: :idea: Я да видим какво е това :?: :?:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

дали е вярно това за леда 10см ми се вижда преувеличено но това е друга тема :lol:

така за въпросните алай/скобари имам спомен от детството че сме ловили алая само на дъно и торен червей веднага след забраната... реката която минава през родния ми град е приток на р. Арда и преди години имаше едно явление много зрелищно с главен участник скобара/алая всяка пролет тези риби мигрираха нагоре по течението на реката за да хвърлят хайвера, гледката беше уникална още ми е в съзнанието как висим на моста и гледаме пасажите от риби... сега пак има такава миграция но е значително по малка даже почти незабележима..... а за торния чеврей и дънните сам почти сигурен че вършиха работа месец след забраната когато има все още скобар който е решил да се позадържи в реката.
Изображение
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Темата май беше как да ловим АЛАЯ :cry: Днес обиколих гьловете и Тунджа покрай Сливен :!: Положението е следното-на Крушаре за 4 часа нямах нито един удар от щука въпреки перфектните уклеи за стръв :oops: Към обяд се преместих на моста до с.Самуилово-е там вече беше истината-извадих 8 скобара по около 600 гр. на червена тройка комбинирана с бяло мънисто :D Усещането беше страхотно-закачената риба хукваше директно в най-силното течение :!: Взех само два а останалите пуснах да се борят със прииждащата река :!: И между другото-всички скобари налапаха тройката :!:
П.П.
Ето един от Хубавците
Изображение
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

grandal,браво бе,тройкаджия :lol: :lol: :lol: Горе от моста или долу в ниското?Щото подозирам че горе на моста лудницата е била пълна.
Поздравление за хубавите риби,ако скоро време се случи да се прибера ако имаш желание може да направим един съвместен плувкаджийски риболов за скобар. :wink: Времето на шарана и спининга по нашия край отмина,така че ще се налага да се примиря и да приема риболова на скобар :lol:
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Да бе -тройкаджия :cry: Аз си бях пълен отличник :D 3-ка 12 номер-ама имах само шест бр. и всичките останаха в Тунджа :? Двете рибки ги осолих като скумриййки :wink: А като си дойдеш насам се запаси с повечко цветни тройки напук на всички мнения че скобара и морунажа не пипат на тройка :roll: :idea:Скобарите хванах над моста :!: Там където почти никой не хвърля :idea: Нали знаеш -аз съм там където най- малко ме очакват :wink:
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Наи лесно скобар се лови ,с много лек дюзен ;-плувка колкото половин дамски фас,едно олово за да я утежните,и много тьрпение.Стрьв -хляб,торен,жьльд,и водорасло.Повод 35 см. Болонеза 5-6 метра.Захранка според сезона.
И падащата звезда е била изгряваща .
MALIBU
ще става разбирач
ще става разбирач

колеги миналата седмица направих силен риболов на троха.

Мнение от MALIBU »

миналата седмица се разходих до едно от местата по струма след Благоевград.Реката беше с малко по високо ниво от обичаиното рибата беше изключително активна.хванах около 50,60бр.скобари на троха от френски хляб.следващият път ще направя няколко снимки за форума преди да ги пусна.мястото не го соменавам заради троикаджиите и месарите които не връщат нито една риба обратно.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”