Първи риболов.Моля помагайте!!

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
reptman
новобранец
новобранец

Първи риболов.Моля помагайте!!

Мнение от reptman »

Здравейте, аз сам на 14 и до сега никога не сам ходил на риба но постоянно гледам хоби тв но там дават мн сложни неща за мен и нищо не мога да разбера. Искам първо да се науча да ловя каракуда и после мисля когато стана по добър да мина на шаран. Избрах каракуда щото знам че е най разпрстранена риба, най лесно се лови и защото на село в язовира дават безплатно да я ловиш а шарана е скап. Та парво да питам за такъмите мач, телемач или обикновен телескоп с водачи да взема. Бюджета зьа въдица ми е макс 25 лв. След това макарите там ми е пълна каша с тия преден аванс и заден изобщо не мога да разбера каква е разликата там мога да отделя пак толкова до 25 лв.Кои влакна са по добри монофилните или плетените и колко мм. трябва да са за каракуда и колко мм. повода. а и за цвета кой е по добър и какъв вид да е.Плувките подвижни или неподвижни и каква форма да е?И какви размери кукички за др аксесоари ще се оправя. Предварително благодаря.
Момчил Димитров
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Първи риболов.Моля помагайте!!

Мнение от Момчил Димитров »

Добре дошъл бъдещ колега.Значи според мен най-добре си купи теле мач,ако намериш толкова евтин,макара някоя мъничка за 10,12 лева ще намериш.Естествено монофил,ти ще ловиш дребни риби,когато вече преминеш към друга фаза риболов ще смениш оборудването.Плувка,зависи от дълбочината,ако е плитко неподвижна,ако е дълбоко подвижна.Куки номер 8 е добре,най добре черни според мен.Ако ловиш уклей бяла номер 12 до 16.Друго не се сещам,ако има питай
Някой ден рибата в черно море ще я гледаме само на снимка и то от миналото :(
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Момчил Димитров написа:Куки номер 8 е добре,най добре черни според мен.Ако ловиш уклей бяла номер 12 до 16.Друго не се сещам,ако има питай
Зависи какви таранка ще лови момчето! С тези дванайсти номер какъв уклй ще лови не знам :rolleyes:

reptman, аз също съм на 14 години. Започни да четеш из форума темите и ще научиш много! Ако тогава не ти стане ясно всичко пак питай :wink:

Успех!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Здравей приятел и добре дошъл :wink:

виж това дали ще ти бъде полезно донякъде, а после прочети и това :bear:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Dzambok
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dzambok »

Браво за решението да ставаш риболовец няма по добри хора от риболовците ,има и лоши хора измежду риболовците, ама те не са истински риболовци.
та:
1)за каракуда червеноперка бабушка със размери от 5 до 50 сантиметра и другите подобни риби живеещи в такива язовири универсалната кука е бяла тънка номер 12
2)За въдицата :мач , телемач, боло, телескоп итн да ти кажа чесно аз не мога да кажа каква е разликата, ти може да знаеш и повече от мен. Важното е въдицата да е поне 3 метра дълга най добре 4 стига да можеш да боравиш добре с нея, иска се практика.
3)Макарата : преден или заден аванс, колко лагера е за мене няма никакво значение важното е да е добре поддържана и да не се потапя много във вода кал пясък и други подобни.

Аз в 6ти клас си купих първата въдица
макара без лагери
директен телескоп 5 м на който сложих водачи и машинка за слагане на макара и още ловя с тях.
Не са в перфектно състояние телескопа му счупих най дебелата част на един риболов и сега е 4 метра, а макарата е без контра счупи се ,няколко пъти я попревях и пак се чупи и накрая махнах 1 пластина и сега си знам че няма контра и го имам впредеид като ловя.
Важно е да имаш много изпълнени с адреналин момети в риболова със въдицата която е само твоя.
Нема па нема па неще, па спре, па пак неще, и пак спре, па спре и да неще!
Аватар
dimmitov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimmitov »

Момчето май си прави майтап с нас.Знае доста и задава въпроси на които знае отговора. :D :drinkers:
Последно промяна от dimmitov на Чет Юни 13, 2013 9:34 pm, променено общо 1 път.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Изображение
Момчил Димитров
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Момчил Димитров »

nikolaiiliew написа:
Момчил Димитров написа:Куки номер 8 е добре,най добре черни според мен.Ако ловиш уклей бяла номер 12 до 16.Друго не се сещам,ако има питай
Зависи какви таранка ще лови момчето! С тези дванайсти номер какъв уклй ще лови не знам :rolleyes:

reptman, аз също съм на 14 години. Започни да четеш из форума темите и ще научиш много! Ако тогава не ти стане ясно всичко пак питай :wink:

Успех!
Разбирам за какво говориш колега,но аз не обичам да ловя с по малки куки,а и не мисля че има нужда.Това е за места където рибата е наплашена.Уклей ловя дори с кука номер 8 и нямам никакъв проблем.Все пак зависи и какъв уклей ще ловиш.Аз лично ако няма едър уклей не се занимавам да го ловя изобщо
Някой ден рибата в черно море ще я гледаме само на снимка и то от миналото :(
reptman
новобранец
новобранец

Мнение от reptman »

dimmitov написа:Момчето май си прави майтап с нас.Знае доста и задава въпроси на които знае отговора. :D :drinkers:
Хах защо мислиш че знам отговорите
Аватар
dimmitov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimmitov »

reptman написа:
dimmitov написа:Момчето май си прави майтап с нас.Знае доста и задава въпроси на които знае отговора. :D :drinkers:
Ще ти кажа.Има хора които от години ходят за риба и незнаят какво е мач или телемач.Щом знаеш на какви видове се делят пръчките за плувкарски риболов най-вероятно знаеш и разликите между тях.Сам можеш да претцениш коя те кефи най-много и ще ти допадне. Положението с макарите е същото.Начинаещ риболовец незнае какво е аванс, камо ли преден и заден.Ако някой ти беше казал да си вземеш флуорокарбонно или монофилно влакно най-вероятно щеше да питаш ,какво е това?
Така че ... :wink:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Изображение
Аватар
Martin Angelkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Martin Angelkov »

dimmitov написа:
reptman написа:
Ще ти кажа.Има хора които от години ходят за риба и незнаят какво е мач или телемач.Щом знаеш на какви видове се делят пръчките за плувкарски риболов най-вероятно знаеш и разликите между тях.Сам можеш да претцениш коя те кефи най-много и ще ти допадне. Положението с макарите е същото.Начинаещ риболовец незнае какво е аванс, камо ли преден и заден.Ако някой ти беше казал да си вземеш флуорокарбонно или монофилно влакно най-вероятно щеше да питаш ,какво е това?
Така че ... :wink:
аз до колкото разбрах гледа доста хоби тв и затова знае някое и друго наименование, но това не значи, че му е ясно за какво става въпрос....аз също като гледам някой риболовен филм и стане дума за даунригер примерно и аз не разбирам от първото обяснение, та и да го запомня :lol:
Само две неща на този свят са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
xey123
фен клуб-скобар

Мнение от xey123 »

Мисля ,че трябва да почне със гол телескоп ( директен ) най-лесно ми се вижда.. !!
Изпуснатата риба е най-голяма Изображение Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Щом си решил да е сопа с макара, като начинаещ, първо почни с прост телескоп, на мачовете връхните водачи са бая тесни и ще видиш зор със стоп-възлите. Де казваш КАРАКУДА-не мисля, че е от най - лесните риби, бабушака и уклея са доста по-лесни от нея. Влакно разбира се монофил(0,14-,018основно/0,10-0,12повод), куки според големината на рибите(9-12приблизително), плувка са ти казали - според дълбочината, но като за начинаещ по-добре почни с неподвижна инак зор със стоп-възлите. А всичко останало се учи с практика и години - УСПЕХ в начинанието и не се отказвай :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
NE_ZNAM_KOI_SAM
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от NE_ZNAM_KOI_SAM »

да не забравиш билет да си извадиш.май за теб беше безплатен...
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

NE_ZNAM_KOI_SAM написа:да не забравиш билет да си извадиш.май за теб беше безплатен...
Това с безплатния май го е изпуснал - казва, че е на 14, но това не трябва да го спира.
Колега, ако започнеш директно първия риболов с въдица и макара имаш шанса да се откажеш след него, защото ще видиш доста зор. Започни с един 4 или 5 метров директен телескоп, три покета кукички №12,14 и 16. Ролка за повод 0,10 и ролка за основно 0,16, кутийка с тежести и две, три стационарни плувки по 1,5 или 2 гр. с различни форми и отиди на въпросния язовир. Това е само за началото пък после си купи и въдица с макара. То като му влезе тази съчма на човек в главата после цял живот си я носи и си плаща/купува/ :lol: , но е кеф. После и на теб жена ти ще ти вика, че си порастнало дете.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”