Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос - Vendetta Spin 1,7м, Cardinal 401i и плетено влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Въпрос - Vendetta Spin 1,7м, Cardinal 401i и плетено влакно
Здравейте,
Моля Ви, ако е удобно, да ме посъветвате по следните два въпроса.
Получих като подарък следния комплект - прът Abu Garcia Vendetta Spin - 1,70 м (акция 2-10 г) и макара Abu Garcia Cardinal 401i.
Първият ми въпрос е ОК ли е като комплект за риболов на кефалчета по р. Искър с дребни примамки – блесни до № 3 на Mepps и малки воблери?
Второто ми питане е, ако е възможно, да ми препоръчате плетено влакно за целта – марка, модел и размер.
Нямам голям опит в спининг риболова, особено в “лайт” варианта му, но имам силно желание да опитам
Предварително Ви благодаря и пожелавам успехи.
Получих като подарък следния комплект - прът Abu Garcia Vendetta Spin - 1,70 м (акция 2-10 г) и макара Abu Garcia Cardinal 401i.
Първият ми въпрос е ОК ли е като комплект за риболов на кефалчета по р. Искър с дребни примамки – блесни до № 3 на Mepps и малки воблери?
Второто ми питане е, ако е възможно, да ми препоръчате плетено влакно за целта – марка, модел и размер.
Нямам голям опит в спининг риболова, особено в “лайт” варианта му, но имам силно желание да опитам
Re: Въпрос - Vendetta Spin 1,7м, Cardinal 401i и плетено вла
roshav11 написа:Здравейте,
Познавам и пръчката, и макарата, и ще си позволя следните два съвета: вземи си монофил с диаметър 0,15-0,17 вместо плетено, и по-големи от #2 въртележки на Мепс (#3 на Моска) недей да ползваш с този такъм. Не е подходящ за това. Плетеното ще ти донесе единствено главоболия - влошен кастинг, бради и оплитания, а по-големите от #2 въртящи блесни ще натоварят прекалено макаричката, особено, в течението на р. Искър.
Желая ти много успешни риболови с новия такъм!
Аз по р.Искър ловя със сопа 10-40гр и въпреки това като дрънне някой кефал над 1кг където си иска там си ходи имам и една с почти 2 пъти по-малка акция,не я помня точно колко беше,но с нея въобще не мятам,защото хвана ли едра риба контрола над нея е минимален и много често са откачанията ако мястото което си избрал е в близост до големи камъни,паднали дървета и т.н. изпитал съм го и не е приятно,но въпреки това според мен най-сполучливия вариант е акция 5-35 гр специално за кефал,най-голяма е тръпката и имаш някакъв контрол над рибата и монофилно влакно 0.17 или 0.20 и задължително гледай да е със слаба еластичност,защото ще ти се усуква единствения проблем на този вид монофилни влакна(спинингови се водят) е че стареят малко по бързо от обикновенните монофили.
Успех!
Успех!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Комплекта е перфектен за това което ти трябва . Присъединявам се към Андре Флекса и препоръчвам да навиеш читав монофил , примерно от този - http://shop.fishing-mania.com/viewline_ ... per-Strong" onclick="window.open(this.href);return false; , в размер 0.175 мм. и си лови спокойно
Miglenе , аз примерно на Искъра ловя - в района от Самоков до Мездра с въдица с тест 0.9 - 5гр. , а от там нагоре с 3.5 - 14гр. и оплаквания нямам . Интересно ми е какво разбираш под "голяма риба" ? Освен това ползвам само една марка спинингов монофил , която бие по издръжливост на стареене доста брейдове , да не говорим за "обикновените монофили"

Miglenе , аз примерно на Искъра ловя - в района от Самоков до Мездра с въдица с тест 0.9 - 5гр. , а от там нагоре с 3.5 - 14гр. и оплаквания нямам . Интересно ми е какво разбираш под "голяма риба" ? Освен това ползвам само една марка спинингов монофил , която бие по издръжливост на стареене доста брейдове , да не говорим за "обикновените монофили"

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- d.hadzhiev
- новобранец
Защо си избрал плетено монофилните са по добри щом не ти трябва за нещо наистина чудовищно разбирам ся да ловиш сом на кльонк или тролинг ама за кефали няма смисал.
Щуки и сом!!!
Колега, спрямо примамките и съответно рибите, които възнамеряваш да ловиш аз също смятам, че пръчка с тест на примамки над 10-12 гр. (по възможност по-бързичка
, въпреки, че това е индивидуално предпочитание) не е необходима и само би ти развалило удоволствието и същевременно би те лишило от възможността да почувстваш тръпката от лайт риболова в пълния му блясък. Разбира се всеки си има своята гледна точка и съображения, но пръчка с горен тест 35-40 гр. първо няма нищо общо с лайта и е такова драстично презапасяване с мощност, че помоему е оправдано само ако очакваш или търсиш "мустакати изненади"
. Аз лично ловя на посочените от теб места с въдица с горен тест 10.5 гр. и от опит мога да потвърдя, че кефал в рамките на 1.5 кг., дори и в течние се изважда безпрепятствено и с плетено и с монофилно влакно.
И за да не съм голословен
и с надеждата да те зарибя по този прекрасен риболов:
С монофил:

и с плетено:

Късмет и ти пожелавам да намериш твоя такъм, който да ти пасва перфектно на индивидуалните препочитания и да ти носи максимално удоволствие.

И за да не съм голословен

С монофил:

и с плетено:

Късмет и ти пожелавам да намериш твоя такъм, който да ти пасва перфектно на индивидуалните препочитания и да ти носи максимално удоволствие.
Здравейте,
Благодаря на всички за ценните съвети.
@Miglen:
Малкият опит, който имам в спининг риболова, е точно с евтина пръчка с акция 10-40 гр, но в търсене на… щука с доста прилични по тегло примамки. Честно казано, дори при липсата на опит от моя страна, не ми се вижда правилно да използвам подобно „колче“ за кефалчетата по Искър. Това ми е личното мнение и не е подкрепено с реален тест, така че предполагам всичко си зависи от човека/риболовеца и какво му доставя удоволствие. Аз лично просто искам да опитам един различен вид спининг. Благодаря все пак за споделеното, хубаво е да има различни гледни точки.
Към останалите колеги:
Липсата на опит и за съжаление на свободно време, за да прегледам изписаното във форума, за което се извинявам и обещавам да поправя, са причините да попитам за плетено влакно. При толкова категорично насочване и препоръки от Вас към хубав монофил, веднага се насочвам към такъв. Забравих да спомена, че коментирам точно района на Самоков – Мездра по Искър, тъй като са най-близо до София, а за съжаление не разполагам с повечко свободно време. Както споменах, самият комплект ми е подарък, така че търсех потвърждение, че е подходящ за условията и типа риболов в посочения район, както и препоръка за подходящо влакно. Много Ви благодаря за насоки и окуражителните думи, наистина получих нужната помощ и се надъхах допълнително. Всички пожелания да Ви се връщат стократно.
@Павел Иванов:
Господине, независимо, че не ми остана време да прегледам целия раздел за спининг, това което прочетох, ми бе достатъчно да разбера за Вашия авторитет в този вид риболов. Поради тази причина смятам да Ви се доверя напълно и да се насоча към посоченото от Вас влакно. За съжаление препоръчаният размер не е наличен в зелен цвят, а само в прозрачен, но ще го потърся от друго място.
Извинявам се за многословието, но исках да благодаря на всички, които се отзоваха на въпроса ми.
Успехи!
Благодаря на всички за ценните съвети.
@Miglen:
Малкият опит, който имам в спининг риболова, е точно с евтина пръчка с акция 10-40 гр, но в търсене на… щука с доста прилични по тегло примамки. Честно казано, дори при липсата на опит от моя страна, не ми се вижда правилно да използвам подобно „колче“ за кефалчетата по Искър. Това ми е личното мнение и не е подкрепено с реален тест, така че предполагам всичко си зависи от човека/риболовеца и какво му доставя удоволствие. Аз лично просто искам да опитам един различен вид спининг. Благодаря все пак за споделеното, хубаво е да има различни гледни точки.
Към останалите колеги:
Липсата на опит и за съжаление на свободно време, за да прегледам изписаното във форума, за което се извинявам и обещавам да поправя, са причините да попитам за плетено влакно. При толкова категорично насочване и препоръки от Вас към хубав монофил, веднага се насочвам към такъв. Забравих да спомена, че коментирам точно района на Самоков – Мездра по Искър, тъй като са най-близо до София, а за съжаление не разполагам с повечко свободно време. Както споменах, самият комплект ми е подарък, така че търсех потвърждение, че е подходящ за условията и типа риболов в посочения район, както и препоръка за подходящо влакно. Много Ви благодаря за насоки и окуражителните думи, наистина получих нужната помощ и се надъхах допълнително. Всички пожелания да Ви се връщат стократно.
@Павел Иванов:
Господине, независимо, че не ми остана време да прегледам целия раздел за спининг, това което прочетох, ми бе достатъчно да разбера за Вашия авторитет в този вид риболов. Поради тази причина смятам да Ви се доверя напълно и да се насоча към посоченото от Вас влакно. За съжаление препоръчаният размер не е наличен в зелен цвят, а само в прозрачен, но ще го потърся от друго място.
Извинявам се за многословието, но исках да благодаря на всички, които се отзоваха на въпроса ми.
Успехи!
- Павел Иванов
Защо точно зелен трябва да е монофила ? Прозрачният си е най-удачен и най-универсален . Друг е въпроса че след два риболова по Искърското дефиле , всеки прозрачен монофил става зеленикаво кафяв та ...
пп - във форума сме си едно голямо семейство та няма нужда да се обръщаш към мен с "господине"
пп - във форума сме си едно голямо семейство та няма нужда да се обръщаш към мен с "господине"

Павел Иванов
Павел Иванов
- metodid
- ще става разбирач
Павел Иванов написа:Защо точно зелен трябва да е монофила ? Прозрачният си е най-удачен и най-универсален . Друг е въпроса че след два риболова по Искърското дефиле , всеки прозрачен монофил става зеленикаво кафяв та ...

Защо да потъмнява монофила при риболов в Искър?
Аз не съм ходил на риболов там, но ми е интересно защо така се получава.
Аз не съм ходил на риболов там, но ми е интересно защо така се получава.
- Павел Иванов
От характерният състав на водата там 

Павел Иванов
Павел Иванов