Монофилно срещу Плетено?

Модератор: sapuna

Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Монофилно срещу Плетено?

Мнение от Paublo_Eskobar »

Значи от догодина ще минавам на плетени влакна и си чудя има ли някаква разлика освен в цената и издражливоста и т.н.По точно недостатаци които при монофилните влакна ги няма?
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Първо си диж водачите - дали са карбонови за да не ти повредят влакното след време, че бая пари струва :wink:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Bai Xristo написа:Първо си диж водачите - дали са карбонови за да не ти повредят влакното след време, че бая пари струва :wink:
Водачите требе да са СИК ови... 8)
Я елате рибенца при батко...
Temerut
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Temerut »

На първо четене се сещам за няколко недостатъка:
1 По малка дистанция при замятенето
2 По малък кеф при ваденето на рибата......имай напредвид че плетеняка няма почти никаква разтегливост и рибата я вадиш едва ли не като парцал :wink:
3 При употребата на плетеняк с неподходяща тояга се получава съспване на водачите (както са казали колегите по горе в темата )
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мерси много за информацията на всички точно това ме интересуваше.А и щом го няма кефа от ваденето на рибата за какво да се набутва човек за тези влакна.Именно там е голямата тръпка от ваденето на рибата.Ако някой има още мнения да споделя?
Алберт Айнщайн
Аватар
Coldeye^
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Coldeye^ »

А може ли някой да ми обясни как точно да разбера от какво са направени водачите на въдицата ми :oops:
На външен вид приличат на метални (имат отблясък) по цвят приличат на титанови :shock: ама согурно не са! Приличат повече на озветено в синьо-кафяво стъкло!
Ако някой може да ми каже какви са ще съм му много благодарен!
Нека запазим България чиста за нашите деца!
Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Водачите

Аз не мога да ти отговоря на вапроса не съм много в час с класификацията на типовете водачи.Знам че има много видове ALS,CLS,TLS,SIC-водачи.Но по твойте описания не мисля че са SIC-ови мойте са такива и не отговарят на твойто описание.Пак и темата не е за водачи!!!
Алберт Айнщайн
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Bai Xristo написа:Първо си диж водачите - дали са карбонови за да не ти повредят влакното след време, че бая пари струва :wink:
Май е обратното! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Васкоо
новобранец
новобранец

Мнение от Васкоо »

Да си кажа аз впечатленията:
Отскоро се опитвам да спинингувам и ползвам и двата вида влакно. Монофилното го ползвам когато знам или си мисля че водоемът или реката са чисти откъм закачки. "Темерут" е прав за замятането и кефа, някак си чувствителността към примамката и рибата намалява, а оттам и тръпката, но при закачка тръпката е несравнимо по-голяма :evil: .
С плетеняка клоните, водораслите, броните от коли, чувалите, дюшеците и т.н. нямат шанс. Когато търся щука в гьол с потънали дървета или в дърти кефали покрай стърчащи във водата коренища използвам плетеняка. Отивай и пробвай - така ще разбереш най-точно
Temerut
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Temerut »

Значи моето мнение е че един спинингист трябва да има задължително и монофилки и плетеняци.
Започни като начало с някое плетено не толкова скъпо даречем ментето на Паур про е идеално за целта..... цената му е около 12-15лв. (зависи как се удаваиш :wink: )
Вземи си и едно хубаво монофилно като аз ти препоръчвам Focus Energy fluorocarbon на мен ми е спасило доста примамки които на пръв поглед изглеждат тотално загубени :wink:
Полови известно време и сам ще разбереш предимствата и недостатъците на двата типа влакна.
Успех!
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Temerut написа:На първо четене се сещам за няколко недостатъка:
1 По малка дистанция при замятенето
2 По малък кеф при ваденето на рибата......имай напредвид че плетеняка няма почти никаква разтегливост и рибата я вадиш едва ли не като парцал :wink:
3 При употребата на плетеняк с неподходяща тояга се получава съспване на водачите (както са казали колегите по горе в темата )

На Второ четене се замисли.

1. Защо да е по малко ???

2. Разтегливоста на влакното води до по лош контрол върху воденето на рибата и това едно от предимстваната на плетените влакна, че не се разтягат. Ще влачиш кат парцал каракуди и платики, я закачи некои по едър шарко и го вади кат парцал, ще ти счупи или изправи куката и ще го гледаш кат парцал от брега.

3. Пълна глупост. Я ме светни по въпроса, кой - тояги за кои влакна са подходящи.
Temerut
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Temerut »

Явно не съм се доуточнил ,НО написаното от мен се отнася главно към спиниговия риболов.
За шарковци разни там ,каракуди и тем подобни плевели изобщо не коментирам по простата причина че не ги ловя......а щом не ги ловя не мога да давам коментари :wink:
Temerut
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Temerut »

nasco2 написа: 3. Пълна глупост. Я ме светни по въпроса, кой - тояги за кои влакна са подходящи.
Мислех да не ти отговарям ама не се стърпях :lol: :lol: :lol:
Сложи си плетеняк на тояжка с обикновенни водачи...... направи няколко излета и след това прегледай хубаво върховия водач (най вече) :wink: и всички останали по надолу и тогава ще коментираме :wink:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Тъй писал съм доста по темата та мислех да не пиша наново ама тва изказване на Temerutа яко ме заинтригува ! Верно че най-вече не щех да пиша щот за брейдовете които споменувам си требват паре ама :roll: Начи :

1) дистанция на замятане - с брейда поне 30% по-голяма от тая с монофила !

2) при ваденето на рибата кефа е със 100% по-голям благодарение на прекият контакт !

3) ми ако си взима човек читав плетеняк то требва да си вземе и читава тояжка !

4) оплитанията с читав брейд са в пъти по-малко отколкото с монофил !

Подчертавам че и аз говоря само и единственно за спининг ! Само и единственно за читав брейд ! Мнението ми да не се взима за резус ако за брейд се отделят десетина двайсе кинта , то тогава ще е по-актуално мнението на Temerutа ! Мнението ми е изградено на база известен опит ( 12-13 години спинингуване основно с брейд ) и изпробването на над четеридесет вида ( не дебелини а различни марки ) плетеняк !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Айде и аз да кажа две приказки от друг ъгъл. Първо - 100 % е прав адаша. Само да допълня: Ако цената на плетеното = пръчката = воблера, все ми тая кое от трите ще изхвърля първо. По тая причина мисля, че много колеги преиграват с темата за износването на водачите. Между другото и монофила си ги реже не по-зле :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”