Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Монофилно срещу Плетено?
Модератор: sapuna
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Монофилно срещу Плетено?
Значи от догодина ще минавам на плетени влакна и си чудя има ли някаква разлика освен в цената и издражливоста и т.н.По точно недостатаци които при монофилните влакна ги няма?
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
На първо четене се сещам за няколко недостатъка:
1 По малка дистанция при замятенето
2 По малък кеф при ваденето на рибата......имай напредвид че плетеняка няма почти никаква разтегливост и рибата я вадиш едва ли не като парцал
3 При употребата на плетеняк с неподходяща тояга се получава съспване на водачите (както са казали колегите по горе в темата )
2 По малък кеф при ваденето на рибата......имай напредвид че плетеняка няма почти никаква разтегливост и рибата я вадиш едва ли не като парцал

3 При употребата на плетеняк с неподходяща тояга се получава съспване на водачите (както са казали колегите по горе в темата )
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Мерси много за информацията на всички точно това ме интересуваше.А и щом го няма кефа от ваденето на рибата за какво да се набутва човек за тези влакна.Именно там е голямата тръпка от ваденето на рибата.Ако някой има още мнения да споделя?
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Coldeye^
- научил се да хвърля
А може ли някой да ми обясни как точно да разбера от какво са направени водачите на въдицата ми
На външен вид приличат на метални (имат отблясък) по цвят приличат на титанови
ама согурно не са! Приличат повече на озветено в синьо-кафяво стъкло!
Ако някой може да ми каже какви са ще съм му много благодарен!

На външен вид приличат на метални (имат отблясък) по цвят приличат на титанови

Ако някой може да ми каже какви са ще съм му много благодарен!
Нека запазим България чиста за нашите деца!

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Водачите
Аз не мога да ти отговоря на вапроса не съм много в час с класификацията на типовете водачи.Знам че има много видове ALS,CLS,TLS,SIC-водачи.Но по твойте описания не мисля че са SIC-ови мойте са такива и не отговарят на твойто описание.Пак и темата не е за водачи!!!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Васкоо
- новобранец
Да си кажа аз впечатленията:
Отскоро се опитвам да спинингувам и ползвам и двата вида влакно. Монофилното го ползвам когато знам или си мисля че водоемът или реката са чисти откъм закачки. "Темерут" е прав за замятането и кефа, някак си чувствителността към примамката и рибата намалява, а оттам и тръпката, но при закачка тръпката е несравнимо по-голяма
.
С плетеняка клоните, водораслите, броните от коли, чувалите, дюшеците и т.н. нямат шанс. Когато търся щука в гьол с потънали дървета или в дърти кефали покрай стърчащи във водата коренища използвам плетеняка. Отивай и пробвай - така ще разбереш най-точно
Отскоро се опитвам да спинингувам и ползвам и двата вида влакно. Монофилното го ползвам когато знам или си мисля че водоемът или реката са чисти откъм закачки. "Темерут" е прав за замятането и кефа, някак си чувствителността към примамката и рибата намалява, а оттам и тръпката, но при закачка тръпката е несравнимо по-голяма

С плетеняка клоните, водораслите, броните от коли, чувалите, дюшеците и т.н. нямат шанс. Когато търся щука в гьол с потънали дървета или в дърти кефали покрай стърчащи във водата коренища използвам плетеняка. Отивай и пробвай - така ще разбереш най-точно
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Значи моето мнение е че един спинингист трябва да има задължително и монофилки и плетеняци.
Започни като начало с някое плетено не толкова скъпо даречем ментето на Паур про е идеално за целта..... цената му е около 12-15лв. (зависи как се удаваиш
)
Вземи си и едно хубаво монофилно като аз ти препоръчвам Focus Energy fluorocarbon на мен ми е спасило доста примамки които на пръв поглед изглеждат тотално загубени
Полови известно време и сам ще разбереш предимствата и недостатъците на двата типа влакна.
Успех!
Започни като начало с някое плетено не толкова скъпо даречем ментето на Паур про е идеално за целта..... цената му е около 12-15лв. (зависи как се удаваиш

Вземи си и едно хубаво монофилно като аз ти препоръчвам Focus Energy fluorocarbon на мен ми е спасило доста примамки които на пръв поглед изглеждат тотално загубени

Полови известно време и сам ще разбереш предимствата и недостатъците на двата типа влакна.
Успех!
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Temerut написа:На първо четене се сещам за няколко недостатъка:
2 По малък кеф при ваденето на рибата......имай напредвид че плетеняка няма почти никаква разтегливост и рибата я вадиш едва ли не като парцал![]()
На Второ четене се замисли.
1. Защо да е по малко ???
2. Разтегливоста на влакното води до по лош контрол върху воденето на рибата и това едно от предимстваната на плетените влакна, че не се разтягат. Ще влачиш кат парцал каракуди и платики, я закачи некои по едър шарко и го вади кат парцал, ще ти счупи или изправи куката и ще го гледаш кат парцал от брега.
3. Пълна глупост. Я ме светни по въпроса, кой - тояги за кои влакна са подходящи.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Мислех да не ти отговарям ама не се стърпяхnasco2 написа: 3. Пълна глупост. Я ме светни по въпроса, кой - тояги за кои влакна са подходящи.

Сложи си плетеняк на тояжка с обикновенни водачи...... направи няколко излета и след това прегледай хубаво върховия водач (най вече)

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй писал съм доста по темата та мислех да не пиша наново ама тва изказване на Temerutа яко ме заинтригува ! Верно че най-вече не щех да пиша щот за брейдовете които споменувам си требват паре ама
Начи :
1) дистанция на замятане - с брейда поне 30% по-голяма от тая с монофила !
2) при ваденето на рибата кефа е със 100% по-голям благодарение на прекият контакт !
3) ми ако си взима човек читав плетеняк то требва да си вземе и читава тояжка !
4) оплитанията с читав брейд са в пъти по-малко отколкото с монофил !
Подчертавам че и аз говоря само и единственно за спининг ! Само и единственно за читав брейд ! Мнението ми да не се взима за резус ако за брейд се отделят десетина двайсе кинта , то тогава ще е по-актуално мнението на Temerutа ! Мнението ми е изградено на база известен опит ( 12-13 години спинингуване основно с брейд ) и изпробването на над четеридесет вида ( не дебелини а различни марки ) плетеняк !

1) дистанция на замятане - с брейда поне 30% по-голяма от тая с монофила !
2) при ваденето на рибата кефа е със 100% по-голям благодарение на прекият контакт !
3) ми ако си взима човек читав плетеняк то требва да си вземе и читава тояжка !
4) оплитанията с читав брейд са в пъти по-малко отколкото с монофил !
Подчертавам че и аз говоря само и единственно за спининг ! Само и единственно за читав брейд ! Мнението ми да не се взима за резус ако за брейд се отделят десетина двайсе кинта , то тогава ще е по-актуално мнението на Temerutа ! Мнението ми е изградено на база известен опит ( 12-13 години спинингуване основно с брейд ) и изпробването на над четеридесет вида ( не дебелини а различни марки ) плетеняк !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Айде и аз да кажа две приказки от друг ъгъл. Първо - 100 % е прав адаша. Само да допълня: Ако цената на плетеното = пръчката = воблера, все ми тая кое от трите ще изхвърля първо. По тая причина мисля, че много колеги преиграват с темата за износването на водачите. Между другото и монофила си ги реже не по-зле