МАРИЦА-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: МАРИЦА-всичко за и по реката

Мнение от GODFATHER »

Браво за слуката и на ендуро и на вълчо!!!
Засичал съм го на реката Вълчо от Хасково-човека си лови на спининг с изкуствени примамки, виждал съм да пуска уловени риби с очите си. За конкретният случай нищо не мога кажа, не съм бил свидетел на улова му за съжаление. 40 кила соме, на спининг си е атракция на живо да го гледаш!!!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Като гледам на гърба каква рана има 40-ката :o сигурно там е закачен с воблера :rolleyes:
Кофтито е, че за втора поредна година такава хубава риба отива и се снима/разфасова в месарското цехче на Морския, а за за тоя индивид само лоши приказки казват хората, пък и аз съм виждал някои неща с очите си ;)
Помните ли 50-ката от бента откъм Черногорово, от миналата година ;)...., явно всички "известни" сомаджии от региона, там ходят при тоя човечец, да си разфасоват слуката от триумфа - това е най-жалкото...... Цент не завиждам за слуката, но все пак всеки спинингист би трябвало да има някакво елементрано възпитание у себе си и морал към рибата, която го е направила щастливец 8) , ако нарича себе си спинингист де :lol: Като ще се снимаш с трофея - снимай се на реката( пък после иди и го накълцай), а не на плочките в месарското цехче точно преди да хванеш брадвата! Никаква визия, естетика и уважение спрямо трофея и от там почват злите езици да говорят и плюят :D
На мнение съм, че на такива исполини мястото им е във водоема, защото благодарение на тях в реката всяка година има голям прираст на бебета .
Не съм го засичал колегата по Марица, нито го познавам, но все пак такива сомове не се вадят всеки ден с въдицаааа от реката, така че пак казвам да му е честита рибата ;) :D
Честита да е слуката и на Ендуро и Змиеадеца - които ходи хваща, другите само гледаме и ръкопляскаме в случая! Браво :smt041 :smt023
Изображение
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

40 кг. си е много-много сериозна риба. Винаги ,когато някъде се изкара риба с подобни размери и тя бъде прибрана от риболовеца ,се започват излишни спорове.
В крайна сметка ,каквото и да говорим рибата все си остава 2 м......трофей от където и да го погледнеш.
Да му е честит трофея на Вълчо.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
te4osoma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от te4osoma »

Леко уточнение там си теглят рибите хората или другия вариант е при Милушеви /пак е месарски магазин/нали не мислите че всеки има такива кантари :D :D :D а колкото до разфасоването Вълчо си има голяма къща сголям двор и място за разфасоване бол :lol: :lol:

аз мои риби съм теглил също в месарския на Милушев :D :D дай боже още да има да тегля таммммммммм

няма как да го засечете на реката Вълчо ..той на Брод не ходи...

поздрави и здрави халки на всички .... :D :D :D
Всеки има план,..докато не му разбият устата..

М.Тайсън
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

И аз да се изакам по темата - колко е репродуктивен такъв сом и толкова ли е ценен за биологичното разнообразие във водата??? Аз мисля, че 4 броя 10 килограмови прасенца са по-плодовити от 1 брой 40 кила!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

toshiro написа:И аз да се изакам по темата - колко е репродуктивен такъв сом и толкова ли е ценен за биологичното разнообразие във водата??? Аз мисля, че 4 броя 10 килограмови прасенца са по-плодовити от 1 брой 40 кила!
Тошка, само така си мислиш :lol: => 1, 2
Колкото по-голяма е кокошката, толкова по-голямо е яйцето :lol:
Сега си представи 4 сома по 40 кила :rolleyes: :lol:
Изображение
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Така де: "Според Мартиев (1973) относителната плодовитост на сома е 20 000-24 000 хайверени зърна на 1 кг от масата на рибата, а според данните на други автори ва¬рира от 8000 до 25 000 бр./кг." ама това дали е за целия жизнен път на рибата? Това също ми е чудно. А и щом е на кило, значи 4*10=40 все пак :)
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

toshiro написа:...А и щом е на кило, значи 4*10=40 все пак :)
Така де ама не баш. Отначало и аз си помислих така, но се оказва, че по-голямото число е за по-големи екземпляри, за един сезон естествено :lol: ;) , а и тя зависимостта според мен не е линейна характеристика, т.е. не всеки 10 килограмов сом снася точно едно и също количество хайвер, така че 4-ри сома по 10 кила да надминат по брой яйца един голям от 40-ти калибър, пък и 10-ките се лъжат по-лесно на въдица от 40-ките :lol: ;)
Можем само да гадаем :lol: , но определено големите риби дават по-голям прираст, а като добавиш това колко пъти са снесли за целия си живот... :rolleyes: !!
5 сома по 10 определено ще надминат един 40, при 1 снасяне - тук вече няма спор според мен :roll: :D
4-ри са малко 5 са много - ха задача за дипломна работа на някой ихтиолог :lol: :lol:
Изображение
Аватар
hiper tunkvan
новобранец
новобранец

Мнение от hiper tunkvan »

"Относителна плодовитост на европейския сом е около 10 000 - 30 000 броя на 1кг живо тегло."
"Най-подходящи за разплодници се считат рибите с тегло от 4 до 8 кг и възраст от 4 до 6 години. Работата с тях е по-лесна, относителната им плодовитост е по-голяма, а обикновено качеството на половите им продукти е по-добро в сравнение с възрастните и с по-голямо тегло екземпляри."
Това е извадка от книгата на Ст.н.с. д-р Ангел Николов Зайков, Европейски сом.
Много съм изчел но за сега нищо не съм хванал.
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Не става с четене иска ходене. Hай-накрая хванах и аз една прилична риба ето и снимки от снимките ще ви стане ясно и воблера кой е, часа на удара беше някъде 20:50

Изображение

Изображение

Изображение

Рибата си я взех, само защото миналата вечер вечерях някаква скумрия и си викам искам да хапна сом, че от 2-ве и половина години не съм и се зареках, че ако хвана сом между 5 и 20 кг ще си го прибера и снощи имах този късмет.
Рибата е дълга 130 см и кантара показа 15 кг.

П.п - Борбата беше 15 минути без да давам зор на такъма и без да бързам видях, че рибата е закачена много добре и се накефих на макс

http://www.youtube.com/watch?v=rMC0UJqlMtM" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=f123BViNXrA" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение Изображение
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Хубава слука.Да ти е честито.
ПП:Който ходи - хваща! :smt023
Изображение
Изображение
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

:smt023 :smt023 :smt023 Браво Пламене. Сомето е супер.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Най-после след толкова време на упорство, трудът ти е възнаграден Пламене !!!
Чакам следващият, да е 55 кила и да е рекордьора на годината :smt038
Казах ти, че ти е време да зашиеш някой по-едър сом и гледай какво стана :D
Сега иде ред на рекорда :mrgreen:
Изображение
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

fn1p написа:Не става с четене иска ходене.
И късмет малко трябва...
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

toshiro написа:
fn1p написа:Не става с четене иска ходене.
И късмет малко трябва...
:lol: Бих казал даже доста късмет.
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”