Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за първа лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Въпрос за първа лодка
имам същата лодка пак на 3.30м. ,двигатела ми е меркюри 10к. , двама човека (200кг. общо) с комбинация с голяма вълна (крастата беше по голяма
) видяхме бая зор при излизане това, че бяхме целите мокри не го броя ,бяхме само ние с гумена лодка в морето ,а риба колкото си искаш, другия ден влязохме с друг двигател 15 ямаха еми проблеми никви пак си имаше бая вълна, извода ми за морето максимум от към двигател ,(греблата няма кво да се коментират излишно,при тях е ясно ) ако не го бях купувал нов щях да съм с 15-ка вече !!!

Киро можеш ли да ми кажеш какви са тези котви за пясък , аз видях тука едни дето са сгъваеми л и кви са не ги знам , още нищо не съм купил .Следобед смятам да се снабдя с нещата и утре смятам да пробваме лодката с баща ми някъде да видим как е 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Да,сгъваеми са,с четири лопатки.
ще си направят извода и веднага ще излязат.
Не говоря за глисажи и тем подобни.
Казах му 2к.с.,като имам в предвид,че и при най-малката опастност за вятър и вълна,mtiholov написа:имам същата лодка пак на 3.30м. ,двигатела ми е меркюри 10к. , двама човека (200кг. общо) с комбинация с голяма вълна (крастата беше по голяма) видяхме бая зор при излизане това, че бяхме целите мокри не го броя ,бяхме само ние с гумена лодка в морето ,а риба колкото си искаш, другия ден влязохме с друг двигател 15 ямаха еми проблеми никви пак си имаше бая вълна, извода ми за морето максимум от към двигател ,(греблата няма кво да се коментират излишно,при тях е ясно ) ако не го бях купувал нов щях да съм с 15-ка вече !!!
ще си направят извода и веднага ще излязат.
Не говоря за глисажи и тем подобни.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
ivo13 написа:По хубаво ходи скачай от аспаруховския мост отколкото да влизаш с тая лодка.
Вече съм скачал от Аспаруховия мост

ПП: Говоря за лодката която писах че съм взел Зандер надуваема с ал. дъно. 3,30м
използвай чичо гугал и ще ти стане ясно ,а що се отнася до гумена лодка не съм много съгласен с Киро относно котвите ,ползвам 3.5кг. с пръчки (отвърната неръждавейка т. е. по мека) за да може като се закачи да се откачи при по голям напън ,тези за пясък закачи ли се просто забравяш за котвата никъв шанс с гумената лодка да я откачиш !
mtiholov написа:използвай чичо гугал и ще ти стане ясно ,а що се отнася до гумена лодка не съм много съгласен с Киро относно котвите ,ползвам 3.5кг. с пръчки (отвърната неръждавейка т. е. по мека) за да може като се закачи да се откачи при по голям напън ,тези за пясък закачи ли се просто забравяш за котвата никъв шанс с гумената лодка да я откачиш !
И на мен един приятел ми каза за тези купешките котви че рязал въже вече един път ... Значи викаш по добре да си направя ..
от личен опит ти казвам първата ми котва беше такава ,като незнаех каква да си веза ,замина по пътя си на втория риболов ,а поне четирима приятели имам с гумени лодки никой не ползва котва за пясък ,
Тия сгъваемите стават за пясък. 1.5 кг мисля че ще свърши работа. Към 16лв май струваха. Аз съм с надуваем каяк и бях с 700гр сгъваема котва, обаче при вятър и течение и пясъчно дъно не държеше. Сега съм с една самоделка тежка над 1кг и държи перфектно.
Номера е въжето да го вържеш за предната дупка- където е главата на котвата и след това с тънка кабелна връзка за другия край- опашката. При нормално ползване дърпа откъм опашката през кабелната връзка. Като се закеркенечи в камъните- дърпаш по-силно, късаш връзката и въжето почва да дърпа откъм главата на котвата и я разкача.
Номера е въжето да го вържеш за предната дупка- където е главата на котвата и след това с тънка кабелна връзка за другия край- опашката. При нормално ползване дърпа откъм опашката през кабелната връзка. Като се закеркенечи в камъните- дърпаш по-силно, късаш връзката и въжето почва да дърпа откъм главата на котвата и я разкача.
Не мога да разбера каква причина съм ти дал за да се заяждаш ..ivo13 написа:ти гледах ти да не заминеш
а относно котвата ще обмисля вариантите ви , благодаря

в краен случай вземаш и от двата модела хвърляш първо с пръчките ако не държи хвърляш и пясъчнат ако пак не държи се кръстиш и чакаш да се хванат някаде 

но определено влизам в морето само с правената котва !!
А колко дебело въже използваш ? относно дължината мисля 50м да взема ?
ми не се сещам ама май беше 8мм ,спомням си, че такова имаше само в магазина от които го вземах и е дълго 100м. по късо нямаше
,и по тънко ще ти върши работа (10 -12 лв. беше) ,а 50 м мисля ,че ти стиго щом до 500 м ще влизаш

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
за двигателя на рибарска лодка - водоизместващ тип.
През далечната 1983г бях на летен стаж в завод "Странджа"-Мичурин, в конструкторски отдел. Често идваше инж.Дудренов, от института по корабостроене. Че от него съм запомнил, мощноста на двигателя на рибарска лодка - водоизместващ тип е достатъчна да бъде "дължината на лодката +2кс." Всичко друго е разточителство.
Моята лодка е 3.75м, с двигател Ямаха 5кс, които са ми напълно достатъчни. Когато "даваш газ", увеличаваш оборотите, разбираш, че има момент, в който оттам нататък, скороста не се увеличава, колкото и да увеличаваш оборотите. С придобитата практика налучкваш оптималните обороти, където нито двигателя е натоварен, разхода на петрол е минимален, и имаш максималната скорост за моята рибарска лодка - водоизместващ тип.
Но всяка лодка е сама за себе си различна, в зависимост от тегло и газене и всеки решава самостоятелно.
През далечната 1983г бях на летен стаж в завод "Странджа"-Мичурин, в конструкторски отдел. Често идваше инж.Дудренов, от института по корабостроене. Че от него съм запомнил, мощноста на двигателя на рибарска лодка - водоизместващ тип е достатъчна да бъде "дължината на лодката +2кс." Всичко друго е разточителство.
Моята лодка е 3.75м, с двигател Ямаха 5кс, които са ми напълно достатъчни. Когато "даваш газ", увеличаваш оборотите, разбираш, че има момент, в който оттам нататък, скороста не се увеличава, колкото и да увеличаваш оборотите. С придобитата практика налучкваш оптималните обороти, където нито двигателя е натоварен, разхода на петрол е минимален, и имаш максималната скорост за моята рибарска лодка - водоизместващ тип.
Но всяка лодка е сама за себе си различна, в зависимост от тегло и газене и всеки решава самостоятелно.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Адаш,момчето ще влиза за сефте в морето.
Давам му съвети само за началото.
Иначе има писано бол по темите.
Въпроса е,правилно да започне с разходките в морето,
после сам ще стигне до доста отговори.
В моята лодка използвам въже за котвите 8мм.
На морска гара на втория етаж ги продават на метър,
мисля че към 28ст е метъра.
Като за начало - 50м са си добре.
И запомни: - първо вържи задния край на въжето за лодката,
даже още преди да я бутнеш във водата.
Защото после може да стане доста интересно.
Давам му съвети само за началото.
Иначе има писано бол по темите.
Въпроса е,правилно да започне с разходките в морето,
после сам ще стигне до доста отговори.
В моята лодка използвам въже за котвите 8мм.
На морска гара на втория етаж ги продават на метър,
мисля че към 28ст е метъра.
Като за начало - 50м са си добре.
И запомни: - първо вържи задния край на въжето за лодката,
даже още преди да я бутнеш във водата.
Защото после може да стане доста интересно.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА