Ryobi Zauber или Excia

Модератор: sapuna

Аватар
byjy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Ryobi Zauber или Excia

Мнение от byjy »

Здравейте колеги!До сега съм ползвал какви ли не макари и най накрая установих,че най ми допада Shimano .Да ама всичко Shimano взе да ми писва и реших за новата си болонеза да закача нещо друго.След доста мислене и четене и гледане стигнах до извода ,че искам Ryobi. Но сега съм пред дилема Ryobi Zauber или Ryobi Excia .Явно е че ще е размер 1000 но се питам каква е разликата между двете макари освен козметиката и по бавната осцилация на Zauberа и изобщо заслужава ли си разликата от 35/36лв заради една резервна шпула?Ако някой има поглед върху тия две макари моля да сподели мнение,защото от всичкото четене из форумите стигнах до извода,че нищо не разбрах освен,че са доста добри за парите си и ,че всеки който я има явно не му се продава. :drinkers:
Аватар
miLen4oo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Ryobi Zauber или Excia

Мнение от miLen4oo »

Въртял съм ги и двете.Не притежавам нито една от двете имам други модели на Ryobi.
Моят личен съвет е отиди там където ги има и двете макари.Повърти ги и която ти е на сърце е твоята:)
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Ексията е с доста по-голям драг. Да го имаш предвид с какви влакна ще я ползваш. Имат още няколко много много дребни разлики. Ето ти ексия с две шпули http://megafishing.bg/product/1285/maka ... hpula.html" onclick="window.open(this.href);return false; , както и заубер 1000 на промоцийка, така че което ти се вързва цветово повече с пръчката :D Иначе един колега във форума продаваше до скоро големите заубери на цена без конкуренция. Като че ли кафявкото мен повече ме кефи...
Carpara
новобранец
новобранец

Мнение от Carpara »

имам Ехсия на мача пасва много добре се балансира но моята е 2000 ех аванса е супер разликата в тежестта между 1000 и 2000 е никаква за това ти препоръчвам да вземеш по големия размер
Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pop_stavri_ »

... и този колега може би все още има макари за продажба, потърси го и го питай - zlati973. Аз именно от него си взех Excia 2000, но имаше и размер 1000, както и Zauber-и. Като цяло за 3-4 риболова до момента съм доволен от макарата, само имай предвид, че Excia-та има склонност да навива влакно по капачката на аванса ако той не е много натегнат. Възможно е и други модели на марката да го имат този проблем. Иначе някои вече са му намерили цаката: http://divaschuk.rybalka.com/blog/view/6427/ - нещо, с което мисля скоро и аз да се захвана.
Аватар
byjy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от byjy »

Мисля да я ползвам за боло и смятам ,че размер 1000 ще ми пасне най добре.Четох,че имат проблем с вкарването на влакното между врътката на аванса и шпулата или проблема го има само при някои отделни макари?
balyk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от balyk »

Винаги си заслужава резервната шпула! Кеф ти ако "брадясаш" по врене на риболов кеф ти да обръщаш влакно или просто да използваш различни влакна за различни риболови,да не говорим ако удариш шпулата някъде.От двете макари Заубера реди по добре а Ексията има повече тяга, както посочи колегата по горе.Но като махнеш металната шайба под шпулата и Ексията почва да реди много добре.Аз лично ползвам Стамина,като преди това ползвах Микадо Нанокристал, което е точно копие на стамината.В момента съм четири шпули и въобще не се оплаквам,навил съм две за морски и две за сладко
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

balyk написа:Но като махнеш металната шайба под шпулата и Ексията почва да реди много добре.
??? Кое ??? Ако си затваряш на ръка бигела на Ексията нямаш проблем с влакно под капачката на аванса, а при Заубера никак нямаш проблем, защото неговата капачка е по-плитка.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Много са гадни тея дръжки сгъваемите както е на Excia ,много се разбиват и се появяват едни луфтове ,лопания

По добре си вземи ЗАУБЕРА 2000 с фрезована дръжка :wink:

http://megafishing.bg/product/1288/maka ... r-new.html
Аз там съм пораснал...
Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pop_stavri_ »

toshiro написа:... Ако си затваряш на ръка бигела на Ексията нямаш проблем с влакно под капачката на аванса...
Аз, както предполагам и повечето колеги, затварям само на ръка бигела... и проблема си остава. Решението е може би в изпиляването на капачката или в замяната й с такава "по-тънка" от друг модел макара на фирмата, ако са съвместими.
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Решението на този проблем е доста по-просто...само отстраняваш една от шайбите на аванса на шпулата(най-долната) и капачката на аванса се завива от доста по-ниска позиция...
Иначе имам две RYOBI EXCIA 2000 с 8 резервни шпули и засега нямам забележки... :)
Но и аз се замислям за един ZAUBER 4000 за мача за по-близки дистанции...
Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pop_stavri_ »

Ще се пробва и това с премахването на шайба от тези на аванса. :smt023
А някакви странични ефекти от премахването?
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Драгът на макарата почти не се променя...на мен лично не ми се е налагало,но изпробвано от познати...
Аватар
monzata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от monzata »

абе защо ми се струва , малко нелогично да дам 130- 150 лв за макара , която после да се налага да поправям ?
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Поправям не е точната дума. Подобрявам е по-подходящо.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”