Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Pe6o_Tikvata написа:Аве колеги , пачи крак имали по това време щото аз обикновено ги събирам след септември??
Без да се считам за специалист по тази гъба,
Понякога, при съчетаване на факторите - влага/топлина се явява по моите места през юни, юли. Тази година намирам по една шепа пачи крак, но го има.

Та, в петък, след работа, ми беше на път и минах по една гъбна пътека в Средна гора,
Може в гората да няма и една гъба, ама на тази пътека винаги ще намеря поне за едно ядене :D ! Според мен я знаем няколко души и когата сме разредени във времето - има за всеки :wink: !
Имаше малко манатарки, но сега вече в усойните места, по огряните от слънцето поляни, където до миналата седмица бяха повечето гъби - нямаше нищо !!!
Ето я гората,

Изображение

И гъбите в нея, имаше различни гъби,

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И червени млечници намерих, ама някъде съм загубил снимката.

А тази манатарка и на картинка не съм я виждал -

Изображение

Изображение

Изображение

Някой да помогне ?

А това е което отнесох у дома,

Изображение

И днес се качих в Стара планина, беше валяло, мокри поляни, мокра гора -

Изображение

Гъби много, всякакви видове, даже на места имаше тежка миризма на разлагащи се гъби, само от четирите вида , които събирам нямаше нито една :roll: !
Няколко посиняващи манатарки, малко пачи крак, и поех пътя за София :D !

Изображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

G.Petkov написа: А тази манатарка и на картинка не съм я виждал -

Изображение

Изображение

Изображение

Някой да помогне ?
Колегата Г. Петков е намерил един сдвоЕн представител на царската манатарка или царска гъба, или хлебна манатарка - Boletus regius
Изображение

Изображение

Изображение

Въпреки, че посинява при нараняване много интензивно, месото й е много вкусно и ароматно, сготвено с масло. Обаче брането й е висш пилотаж, защото лесно се сбърква с огнената манатарка и с дяволската гъба, когато екземплярите са по-малки, или по-възрастни.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Здравейте,колеги! Аз съм повече рибар, отколкото гъбар, но все пак ходенето за гъби за мен е едно много приятно удоволствие. Предстои ми от 13 юли да бъда за десетина дни в района на Самоков и по-точно Боровец. Бихте ли ме насочили кои от по-популярните видове гъби бих могъл да търся в този район и къде по-точно да се насоча. Защото ако не се получат нещата с риболова, нямам много други опции за приятно прекарване сред природата. Благодаря предварително!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

gamon написа:... и по-точно Боровец. Бихте ли ме насочили кои от по-популярните видове гъби бих могъл да търся в този район и къде по-точно да се насоча?
От Боровец стигаш до Черната скала без да спираш за гъби. Сетне се насочваш по пътя за х. "Заврачица" (тя е много високо, ти само следвай пътя). От двете страни по гори и поляни има много-много гъби, но там съм виждал и всички отровни гъби от литературата. Търси манатарки, големи сърнели, но имай предвид, че от средата на юли до средата на септември манатрките общо намаляват, а мухоморките са в пик!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Благодаря колега! Най-вече и за предупреждението. Непременно ще се разходя по препоръчания от теб маршрут и ще пиша като се върна. Успех на всички!
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

Сърнели никъде ли не могат да се берат в момента ? :) Предимно такава гъба бера, понеже е трудна за объркване ;)
lubomirpanov
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirpanov »

Здравейте колеги, имам питане относно тази манатарка.Ако вярвам на книгите и инфото от нета трябва да е ХЛЕБНА МАНАТАРКА(царска манатарка) като на колегата по-горе, но за този вид никъде не пише че посинява или променя цвета си.Намерих я в дъбова гора преди една седмица на височина 500-600м. като в близост до нея имаше още една по-голяма.Откъснах по-малката за да я изследвам и да и направя хубави снимки че апарата не го носех.Според мен 99-процента е хлебна манатарка но това леко посиняване което се появи 15-20минути след разрязването и което се вижда на снимките ме притеснява.Месото е твърдо с приятен гъбен аромат и вкус.Не съм я консумирал а само опитах едно малко парченце да видя дали не горчи или люти.Моля за компетентно определение на вида.Предварително благодаря и наслука на всички.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

Аз лично не бих ял гъба, непозната за мен, особено с допитване до форум ..... По добре жив и здрав от колкото да изям 1-2 гъби ....
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

lubomirpanov написа:Здравейте колеги, имам питане относно тази манатарка.
Изображение
Има манатарки, които трябва да избягваме. Те са с червено под шапката.
Тази не е такава. Тя има типичните за своя вид белези и характерните за царската манатарка цветове.
Такава е - царска манатарка.
Тя е най-вкусната манатарка, но поради посиняването не се изкупува.
Да ти е вкусна!

alankulu1987 написа:Сърнели никъде ли не могат да се берат в момента ? :) Предимно такава гъба бера, понеже е трудна за объркване ;)
Сърнелите - търсете ги в акациеви насаждения или около реките на границата с гората, поляните.
На слука!
lubomirpanov
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirpanov »

Огромно БЛАГОДАРЯ:)
lubomirpanov
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirpanov »

Не става въпрос за това да изям гъбата а да я науча и разпознавам коя е.Срещал съм я на различни места в България в ограничени количества години наред и определено я отличавам от всички останали.Освен това от този форум съм научил много за гъбите.За да познаваш гъбите ти трябва опитен учител(с какъвто не разполагам.Другият вариант е да се интересуваш и черпиш информация от книги, Интернет и познати.А най-важното поне според мен е много обикаляне по гори и поляни и срещи с гъбите докато започнеш да различаваш отделните видове.Никой не се е родил научен.Определено не съм срещал друга манатарка която да прилича на този вид.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

bgbul написа:... Тя има типичните за своя вид белези и характерните за царската манатарка цветове.
Тя е най-вкусната манатарка, но поради посиняването не се изкупува...
И аз благодаря на Кирил и bgbul за постовете,
Ще прибавя още една гъба в групата на подходящите за ядене :D !
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Днес открих и аз сезона макар и късно.

Намерих добри гъбки като за юли.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ето и общия улов :drinkers:

Изображение

Манатарките намерих под короните на единични церове на припека около полянки.
Имаше и малко пачи крак но в неголеми дози.
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Красота.
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

bgbul написа:
lubomirpanov написа:Здравейте колеги, имам питане относно тази манатарка.
Изображение
Има манатарки, които трябва да избягваме. Те са с червено под шапката.
Тази не е такава. Тя има типичните за своя вид белези и характерните за царската манатарка цветове.
Тя е най-вкусната манатарка, но поради посиняването не се изкупува.
Да ти е вкусна!

alankulu1987 написа:Сърнели никъде ли не могат да се берат в момента ? :) Предимно такава гъба бера, понеже е трудна за объркване ;)
Сърнелите - търсете ги в акациеви насаждения или около реките на границата с гората, поляните.
На слука!
Прочетох в манатарка.бг, че царската манатарка не посинява.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”