Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- кирил великий
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
Проверих, наистина пише така. Проблемът е, че това просто не отговоря на истината. При нараняване посинява в бледосиньо или тъмно (мастилено) синьо. Ето колко е трудно човек да се доверява на книжки, сайтове, журналисти...batmile написа: Прочетох в манатарка.бг, че царската манатарка не посинява.
- чпс
- ще става разбирач
Вчера около Дивля

-
- разбира нещата
Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
- чпс
- ще става разбирач
По принцип гъбите наистина са два вида, уважаеми колега - "пироговки" и "орландовки"metoo написа:Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
Добра идея е да си купиш 2-3 добре илюстрирани книги за гъби с латинските им наименования. И - разбира се - да ги прочетеш внимателно

По-добра идея е да попрочетеш написаното в предните 205 страници на темата. Информацията със сигурност е повече отколкото в посочените две книжлета

Още по-добра идея е да помолиш опитен гъбар, НА КОГОТО ТИ САМИЯТ ИМАШ ДОВЕРИЕ, да ти помогне да придобиеш необходимият и достатъчен практически опит за намиране и разпознаване на гъбите

Най-много информация за гъбите вероятно ще придобиеш ако завършиш висше образование със специалност "микология" и защитиш докторантура по специалността

Има много видове манатарки. Има такива, които посиняват и въпреки това са ядливи.metoo написа:Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
Не ти препоръчвам да ядеш или да събираш такива, но ги има.
Има такива, които почерняват и са ядливи - брезовките, брезовите манатарки.
Тях ги събирай и хапвай . Безопасно е.
Има и отровни. Те се отличават по това, че под шапката - ЛАМЕЛИТЕ И ПЪНЧЕТО са оцветени в червен цвят. Видиш ли такива - избягвай ги !
Прочети на готово това, което описвам:
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Иначе за протокола.
1. Широколистни манатарки - дъбова, букова, царска, брезови и други.
Матов оттенък на шапката и мрежовидни шарки по пънчето в тъмен нюанс.
2. Иглолистни манатарки - елова, борова, червена (в боровинките) и други.
Лъскав оттенък на шапката и по-светло пънче.
Дано този отговор ти хареса? Набързо, но достатъчно за начало.
Здравейте отново, ето след разкошното за гъбите време какво расте в София, кв. Суха река. Покрай реката е пълно с гъби, само за разбирачи 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- разбира нещата
Благодаря много за информацията, пак ще питам за някой неща. 

Започнах да се интересувам от събиране на гъби. Нямам кой знае какви успехи - досега съм намирал чаладинки и масловки, но от последните рядко откривам някоя без червеи.
Познати ме насочиха към този сайт. Успях набързо да прочета малка част от публикуваната досега информация.
Кога е сезона на иглолистните манатарки ?
Има иглолистни гори до морето, има и над 1800 м - къде (на каква надморска височина) всъщност е по-вероятно да бъдат открити сега - при тези дъждове ?
Иглолистните манатарки имат ли двойници ?
Познати ме насочиха към този сайт. Успях набързо да прочета малка част от публикуваната досега информация.
Тук е писано повече за широколистни манатарки.bgbul написа:...2. Иглолистни манатарки - елова, борова, червена (в боровинките) и други.
Лъскав оттенък на шапката и по-светло пънче...
Кога е сезона на иглолистните манатарки ?
Има иглолистни гори до морето, има и над 1800 м - къде (на каква надморска височина) всъщност е по-вероятно да бъдат открити сега - при тези дъждове ?
Иглолистните манатарки имат ли двойници ?
-
- ще става разбирач
Матейко, не ща да ти влизам с бутоните ама ....не така бе мен
Какви са тия (завяни) въпроси от "А.." в гъбарството.
Тук все ще се намери кой да отговори нещо, но съвсем не очаквай някой да тръгне да ти преразказва която и да е книга или енциклопедия посветена на гъбите.
Като ти е интересно, па земи почети предварително малко специализирана литература. Сега е лесно като има интернет.... И след това питай...
Както в една друга тема се изказа

Тук все ще се намери кой да отговори нещо, но съвсем не очаквай някой да тръгне да ти преразказва която и да е книга или енциклопедия посветена на гъбите.
Като ти е интересно, па земи почети предварително малко специализирана литература. Сега е лесно като има интернет.... И след това питай...
Както в една друга тема се изказа
sapuna написа:Уникално и стилно първо включване
Благодаря, колега.s4etovod написа:Матейко, не ща да ти влизам с бутоните ама ....не така бе менКакви са тия (завяни) въпроси от "А.." в гъбарството.
Както в една друга тема се изказаsapuna написа:Уникално и стилно първо включване
Прочетох малко конкретна информация обсъждана във форума и обща информация от 1-2 гъбарски книги. Не очаквам някой да ми преразказва форума или гъбарски енциклопедии.
Направи ми впечатление, че се обсъждат предимно манатарки растящи в широколистни гори.
Осмелих се да задам въпроси за иглолистни манатарки, които сравнително рядко са обсъждани и за които няма достатъчно информация в гъбарските книги.
Не предполагах, че ще засегна така драстично нечии интереси.
Съжалявам за престъплението, което неволно извърших. Моля да бъда извинен.
Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.
-
- ще става разбирач
И ти ще ги постигнеш щом имаш желаниеmateyko написа:Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.

Само не барай и най-вече НЕ ЯЖ и НЕ черпи други хора с гъби, в които не си сигурен

Относно иглолистните манатарки - търси ги предимно в смърчова и елова гора. В боровите гори има по-рядко, защото борът държи по-сухо и основно живее върху пясъчници. Боровата манатарка е по-твърда от широколистната, има по-добър рандеман. Двойниците и признаците за тяхното разпознаване са същите като при другите манатарки...
Успех и на теб...
Благодаря, уважаеми колега.s4etovod написа:И ти ще ги постигнеш щом имаш желаниеmateyko написа:Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.![]()
А интереси ничии не си засегнал...
![]()
Само не барай и най-вече НЕ ЯЖ и НЕ черпи други хора с гъби, в които не си сигурен![]()
Относно иглолистните манатарки - търси ги предимно в смърчова и елова гора. В боровите гори има по-рядко, защото борът държи по-сухо и основно живее върху пясъчници. Боровата манатарка е по-твърда от широколистната, има по-добър рандеман. Двойниците и признаците за тяхното разпознаване са същите като при другите манатарки...
Успех и на теб...
Информацията ти е точна - същото прочетох и в 2-3 гъбарски енциклопедии.
Моите 3 конкретни въпроси бяха свързани с друга, по-конкретна информация за ,иглолистни' манатарки.
Ще се поразходя тези дни над Ярлово или около Еделвайс с някоя добре илюстрирана гъбарска книга.
Още веднаж благодаря, уважаеми колега, желая гъбарски успехи.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Много силни думи,mateyko написа:...Не предполагах, че ще засегна така драстично нечии интереси.
Съжалявам за престъплението, което неволно извърших...
Без никаква връзка с темата, в която пишем и споделяме емоциите си !
...Интереси .... престъпление ... ?????????????
А това е една много спокойна тема и не бих искал да се създават проблеми.
На времето и аз съм питал за нещо, не са ми отговаряли,
Но проявих търпение и постоянство,
И постепенно, с голямо желание, влязох в " Има ли гъбари ?"
Та така - пишеш, снимаш, споделяш,
И понякога питаш

Пичове, аз само си чета тука, гъбите не ги разбирам. Навремето, като дете, много съм брал с баща ми , бог да го прости, но от много години вече не съм докосвал гъба и съм ги забравил нещата.
Днеска се разхождах из планината и намерих няколко гъби, които според мен са манатарки. Не носех апарат, за да ги снимам и затова ги взех за да ги щракна в къщи:

Имаше и още много видове, но те не ми говореха нищо и си стоят на пънчетата
А преди няколко дни намерих ето това:

ма тогава носех апарат и не се наложи да ги мъкна в къщи.
Днеска се разхождах из планината и намерих няколко гъби, които според мен са манатарки. Не носех апарат, за да ги снимам и затова ги взех за да ги щракна в къщи:

Имаше и още много видове, но те не ми говореха нищо и си стоят на пънчетата
А преди няколко дни намерих ето това:

ма тогава носех апарат и не се наложи да ги мъкна в къщи.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- кирил великий
- разбира нещата
Кърцата написа:които според мен са манатарки.
Кърца, намерил си и си снимал много дърти брезови манатарки, разпадащи се - те не са така вкусни като обикновената манатарка.Кърцата написа:А преди няколко дни намерих ето това:
На втората снимка дървесната гъба ми прилича на стара вдървена сярна гъба ( в Англия и казват chicken of the woods - пиле от дървото. Имаше специална серия от "Убийства в Мидсъмър", в която действието се въртеше около снимка на тази гъба). Това е много вкусна гъба, когато е млада, първо се сварява десетина минути със сол във водата, оцежда се, нарязва се на парчета, големи колкото тапи за вино и се слага в камерата на хладилника в буркани. Приготвя се като съставка в яденета, или самостоятелно пържена в масло. (Някои хора имат алергия към сярната гъба).

Последно промяна от кирил великий на Пет Юли 12, 2013 2:00 pm, променено общо 1 път.