Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Батко Емо
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
Пожелавам на Кърцата да дърпа дърти риби,манатарките да са млади

- чпс
- ще става разбирач
Добре дошъл във форума, mateyko. Съжалявам за посрещането, което получи, но "..тука е така.." както казват в популярна Юндолска история.mateyko написа:... Моите 3 конкретни въпроси бяха свързани с друга, по-конкретна информация за ,иглолистни' манатарки... Още веднаж благодаря, уважаеми колега, желая гъбарски успехи...
Срещаната предимно в борови, елови и смърчови български гори "борова" манатарка май е Boletus pinophilus или Boletus pinophilus var. fuscoruber.

Предпочитам в този случай да използвам латинските наименования на гъбите - вероятно знаеш как да откриеш повече информация за тях. Похапвал съм подобни (подобни !) гъби намерени около Байкушевата мура и малко по-нагоре, където почти свършва гората и постепенно започва царството на клека. С Шшшуменско.
В иглолистни гори със сигурност се среща и Boletus edulis - може би не в най-високите им части.
Не съм намирал досега публикувана достоверна информация за отровни двойници на Boletus pinophilus и Boletus edulis. Никога не е късно.
Добре си се насочил към Еделвайс и Ярлово - там под смърчовете почвата може би ще бъде достатъчно песъчливо-кисела, сравнително далече е от съботно-неделните туристически стълпотворения.
Успех !
P.S. Ако имаш конкретни въпроси - за да не дразниш излишно колегите - питай на "лични".
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Кърца,Кърцата написа:Пичове, аз само си чета тука, гъбите не ги разбирам..., но от много години вече не съм докосвал гъба и съм ги забравил нещата...
Има манатарки на снимката, ама ...........
И щом от много години не си ходил,
Взимай някой, дето ходи редовно и ще си припомниш

Иначе, си е "руска рулетка" !!!
-
- фен клуб-скобар
снимките са от тази и миналата седмица.

атракцията беше Phallus hadriani качвам снимка от саит защото от любопитство я разритах преди да я снимам
нема такава смрад...

атракцията беше Phallus hadriani качвам снимка от саит защото от любопитство я разритах преди да я снимам

Здравейте! Включвам се по темата за царската манатарка от преди няколко дни.Според това което съм чел, Boletus Regius наистина не посинява при разрязване или допир, но има "колежка" - Boletus Pseudoregius, при която посиняването е гарантирано
.Според някои "гъбни" сайтове посиняването не променя нищо - описана е като ядлива и с превъзходни вкусови качества.Сутринта се разходих из нашите гори и намерих 2 Boletus Pseudoregius.По късно ще постна и снимки на тях и останалия улов, че в момента съм на работа и нямам възможност.Успех на всички колеги 

Знам. Не съм имал намерение да ги ям. Исках само да ги снимам и да се уверя дали наистина са манатарки. А и са бая старички и червясали.G.Petkov написа: Кърца,
Има манатарки на снимката, ама ...........
И щом от много години не си ходил,
Взимай някой, дето ходи редовно и ще си припомниш!
Иначе, си е "руска рулетка" !!!
Ама, както се казва, старата любов ръжда не хваща, та си търся учител, който да ми припомни кое какво е.
Приемам предложения за съвместен излет, бирата от мене.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
В петък направих една кратка сутрешна разходка в Средна гора,
Бях първи, влязъл в гората
,
Гъби мнооооого,

Гълъбки имаше в изобилие !!!!!
Тук-там и булки.
За съжаление продължава да ги мори някаква плесен - неотворена още гъба, а е болна и не става за нищо, много имаше такива,

От тези също имаше навсякъде и по много,

Този път, за разлика от излета в Стара планина имаше и манатарки
,

И от тези също бяха израстнали много, но аз не ги събирам,

Този ден не намерих царска манатарка
, но пък имаше от тези с червените тръбички, за които bgbul всеки път ни предупреждава
,

Първите сърнели за сезона,
Зарадвах им се много
, винаги с огромно удоволствие бера сърнели,

И загатката от излета -
Приличаше донякъде на горска печурка, миришеше като печурка, но.......
Веднъж вече пострадах от неотворени гъби / уж печурки /, с не докрай обособени белези,
И реших да се въздържа
- оставих я в гората,

Някакви версии ?
И накрая - оставих след себе си много малки, новопоникнали гъбки, надявайки се, че на следващият ден, колегите след мен, също ще останат доволни, ама не
!
Още не бях си тръгнал и гората се напълни с роми,
Докарваха ги с коли, бусове, каруци,
Всичко се напълни с крещящи и търчащи напред-назад сънародници с бели кофи /от латекс/ в ръце.
Една група ми пресече пътя и вместо просто да се разминем, взеха че тръгнаха пред мен в моята посока
!
Обаче толкова бързаха да ми оберат гъбите, че ги пропускаха и накрая се оказа, че те търчат напред, а аз след тях бера манатарки
!
Накрая ги за..ах и си тръгнах!
Това са гъбите от излета,

А,
И нали Пешо попита за пачи крак - пак една шепа, ама има - в дясно, долу на снимката
!
Бях първи, влязъл в гората

Гъби мнооооого,
Гълъбки имаше в изобилие !!!!!
Тук-там и булки.
За съжаление продължава да ги мори някаква плесен - неотворена още гъба, а е болна и не става за нищо, много имаше такива,
От тези също имаше навсякъде и по много,
Този път, за разлика от излета в Стара планина имаше и манатарки

И от тези също бяха израстнали много, но аз не ги събирам,
Този ден не намерих царска манатарка

Първите сърнели за сезона,
Зарадвах им се много

И загатката от излета -
Веднъж вече пострадах от неотворени гъби / уж печурки /, с не докрай обособени белези,
И реших да се въздържа

Някакви версии ?
И накрая - оставих след себе си много малки, новопоникнали гъбки, надявайки се, че на следващият ден, колегите след мен, също ще останат доволни, ама не

Още не бях си тръгнал и гората се напълни с роми,
Докарваха ги с коли, бусове, каруци,
Всичко се напълни с крещящи и търчащи напред-назад сънародници с бели кофи /от латекс/ в ръце.
Една група ми пресече пътя и вместо просто да се разминем, взеха че тръгнаха пред мен в моята посока

Обаче толкова бързаха да ми оберат гъбите, че ги пропускаха и накрая се оказа, че те търчат напред, а аз след тях бера манатарки

Накрая ги за..ах и си тръгнах!
Това са гъбите от излета,
А,
И нали Пешо попита за пачи крак - пак една шепа, ама има - в дясно, долу на снимката

- Батко Емо
- разбира нещата
От снимката за мен е печурка,но дали е горска
Горската при срязване,/нека и колегите да изкажат мнение/ почервенява или срязаното става ръждиво-кафяво.

Прекалено дълго пънче за печурка,ако и при срез на неотворена гъба ламелите да са различни от белия цвят/пази Боже/, по конструкция прилича на сърнела но няма пръстен,ама те сърнелите са няколко вида и не всички са добри за ядене. Аз лично бягам от печуркоподобни,без да съм сигурен, че са печурки,защото двойника им е орландовец. 

Ars longa, vita brevis
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Я по далече от печурка в дъбака. бери си я в ливадите и все пак я души да си мерише на анасон не на кюмур. 

Ето и обещаните снимки от днес.Ще помоля за мнения относно вида на гъбите от снимките.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Незнайно защо не мога да прикача повече от три снимкови файла, а виждам, че колегата Петков го постига
.Надявам се да помогне с инфо за начина, както и с инфо за гъбите.
Това аз смятам за кладница?

Това аз смятам за кладница?
За тези нямам никаква идея.Бели са, със светло кремави ламели и лек мирис на брашно.Очаквам предположенията ви.
Вихъре; номер 792 е някакъв вид шибана масловка-не я бера; 815,816 също суспектни, а 811 813 яиждам чевсто но не бера-не ги познавам
Ars longa, vita brevis
Иглолистните манатарки тръгват най-рано, заедно с първите широколистни, а често и по-рано около 10-15 май. Има ги през целия сезон, вкл. и сега.mateyko написа: Тук е писано повече за широколистни манатарки.
Кога е сезона на иглолистните манатарки ?
Има иглолистни гори до морето, има и над 1800 м - къде (на каква надморска височина) всъщност е по-вероятно да бъдат открити сега - при тези дъждове ?
Иглолистните манатарки имат ли двойници ?
По-принцип под иглолистни се разбират тези на Н.В. над 800-900 м. Иглолистните гори в ниското са изкуствено създадени и там има гъби, но не иглолистни.
Може да има изключения, но до сега не съм попадал.
В момента е най-голямото количество, и после чак след 10 септември, ако има дъждове.
Около Пловдив сега се събират на Бяла черква и на х. Здравец, също около Рожен и Чепеларе.
Имат двойници - всеки двойник на манатарките е двойник и на иглолистните.
Пак ще се повторя, но този блог е за начинаещи. Успех !
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Когато имате съмнения винаги гледайте основата на пънчето ПЪРВО.G.Petkov написа: И загатката от излета -
И реших да се въздържа- оставих я в гората,
Някакви версии ?
Ако има удебеление (вулва) като яйце, ако пънчето излиза от такава обвивка тогава е опасно - някаква мухоморка ще да е.....
Тук такова удебеление няма, минаваме на следващия белег-цветни (розови) пластинки - значи е печурка. Добавяме мирис за сигурност (анасон, мастика), гледаме и цвета на шапката - не е снежно бял, няма и остатъци от общо покривало..... и ето ви ясен и категоричен отговор - печурка.
Ето ви пример на опасния двойник:
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_8298.html" onclick="window.open(this.href);return false;