Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Vihara написа:Незнайно защо не мога да прикача повече от три снимкови файла, а виждам, че колегата Петков го постига :D .Надявам се да помогне с инфо за начина, както и с инфо за гъбите...
За снимките,
Да, постигам го, защото не прикачвам, а копирам снимки от някоя от папките ми.
Отваряш подфорум "Фотография" и четеш трите теми на Барутчията за снимките - щом и аз се научих, значи е много лесно :D !

За гъбите,
За тях, коментари давам много рядко, защото съм самоук и нямам добра теоретическа подготовка. Познавам 15-20 вида гъби, което е крайно недостатъчно за "съветник" :D !
Обаче за първите три гъби, за които питаш, ще отговоря -
-Четеш на стр.205 :D, само две страници назад, тази гъба беше обстойно обсъдена :D !

То, понякога трябва и да се чете, нали :D !
Как ти е името ?
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Zagrey »

От 3-4 години се запалих да ходя за гъби и с променлив успех успявам да си набавя хубави горски гъби.
Преди два дни спрях до една гора в Ловешко, такова удоволствие от бране на манатарка не съм изпитвал до сега. За половин час над 2 кг, екстра качество обикновена манатарка. Една част оставих да се суши друга с масло, чудно ястие и даже съм жив :D .
Успех на всички гъбари-рибари, споделете къде около София къде има пачи крак, любимата ми..
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Колега Петков, не мога да приема забележката относно четенето, защото коментарите от 205 страница съм ги изчел и не съм съгласен с тях.Ако ти обаче беше чел наистина внимателно, щеше да забележиш поста ми на 207-ма страница именно по повод коментарите от 205-та.В този пост твърдя, че гъбата, която ти си намерил, а вчера и аз, не е Boletus Regius (Царска манатарка), а е братовчедка и Boletus Pseudoregius - посиняваща при натиск и разрязване, но ядлива и с чудесен вкус.Прилагам линк с който да подкрепя твърдението си - http://manatarka.org/list/boletus-pseudoregius/.Иначе името ми е Вихрен :D
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Vihara написа:Здравейте! Включвам се по темата за царската манатарка от преди няколко дни...
Мда,
Определено не съм внимавал :oops: !
За което се извинявам на Вихрен, разбира се !

Явно и аз трябва повече да внимавам, когато чета :D !
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Мдаа и аз съм като Жоро самоук... и както казвам винаги за гъбите - да пази Господ... най-вече изпечени гъбари или пишман ентусиасти си патят от тях.. Трябва да се внимава, ама често и се бъркаме или залитаме от еуфория...

Ама Жорж - ставаш за съветник - :wink: поне за булките - ДА успях, намерих, папах и ся пиша :lol: Значи много добре си ме ориентирал за вида на гората и местообитанието на тази гъба. Само дето си мисля, че тази година просто в момента е добра за гъби и за това има и от тях в дъбовите гори. Тва не може 5 години да не видя такава гъба, а сега изведнъж да напълня два тигана :drinkers:

За статистиката тази събота - по моте места на 40 км от София - яко бай мангал нашествие и почти нищо не останало за бране в ниската част на баира. Това ме провокира и се качих на билото, на равно..

Там рядка дъбова гора и ... поляни от малки дъбови фиданки.... А в тях...красота като в приказките и в детските книжки - тук една, ха до нея втора, лелее малко в дясно още две - три и така....понеже наскоро един колега мераклия ми пожела големи гъбарски успехи насвятках две чанти СБА.

И после зор, ама зорлем се прибрах до селото, тва стани-клекни за всяка красавица направо ми изпи соса, колената едвам удържат стройната ми 120 кг фигура :lol: , избиха ми плюски по петите от суркане и скачане, чантите се късаха, ама накрая победих - 18 кила топ качество, снимки няма, ама получих похвала от тъщата :lol: :lol: :drinkers:

Днес, неделя, нямах сила да повторя, а знам, че още ме чакаха....пак там, на билото, на равно, сред пролетните леторасли, под сянката на дъбака...

Та така..желая успех на всички - сега му е времето :drinkers:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Vihara написа:Колега Петков, не мога да приема забележката относно четенето, защото коментарите от 205 страница съм ги изчел и не съм съгласен с тях.Ако ти обаче беше чел наистина внимателно, щеше да забележиш поста ми на 207-ма страница именно по повод коментарите от 205-та.В този пост твърдя, че гъбата, която ти си намерил, а вчера и аз, не е Boletus Regius (Царска манатарка), а е братовчедка и Boletus Pseudoregius - посиняваща при натиск и разрязване, но ядлива и с чудесен вкус.Прилагам линк с който да подкрепя твърдението си - http://manatarka.org/list/boletus-pseudoregius/.Иначе името ми е Вихрен :D
Спор няма, понеже на български език "братовчеда на царската манатарка" няма име.
Тази гъба (от линка) има червен пръстен в долната част на пънчето. След разрязване под пръстена пънчето променя силно цвета.
Царскта манатарка от 205 стр. не е такава, особено добре се вижда в близък план в чинията. Тези тъмни петна не са посиняване, но всичко е по снимки и си е мое лично мнение.
Събираме ги от години, хапваме ги с удоволствие и..... не е нужно никой да прави същото.
Въпрос на личен избор.
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Спор няма, понеже на български език "братовчеда на царската манатарка" няма име.
Тази гъба (от линка) има червен пръстен в долната част на пънчето. След разрязване под пръстена пънчето променя силно цвета.
Царскта манатарка от 205 стр. не е такава, особено добре се вижда в близък план в чинията. Тези тъмни петна не са посиняване, но всичко е по снимки и си е мое лично мнение.
Събираме ги от години, хапваме ги с удоволствие и..... не е нужно никой да прави същото.
Въпрос на личен избор.[/quote]

Приятелю, аз своя избор съм го направил.В поста си съм написал, че визирам гъбата която е снимал Петков и която аз също намерих.За гъбата в чинията не твърдя нищо, защото не мога да кажа колко време след разрязването е направена снимката.Не бъди толкова тънкообиден - не съм целял да засегна никого, а да уточним вида на гъбата(сниманата от мен).Аз, като новобранец в сферата съм преценил да се вслушвам в мнението ти и ще се радвам ако кажеш 2 думи за гъбата от последния ми снимков пост.
mateyko
новобранец
новобранец

Мнение от mateyko »

bgbul написа:...Иглолистните манатарки тръгват най-рано, заедно с първите широколистни, а често и по-рано около 10-15 май. Има ги през целия сезон, вкл. и сега.
По-принцип под иглолистни се разбират тези на Н.В. над 800-900 м. Иглолистните гори в ниското са изкуствено създадени и там има гъби, но не иглолистни.
Може да има изключения, но до сега не съм попадал.
В момента е най-голямото количество, и после чак след 10 септември, ако има дъждове.
Около Пловдив сега се събират на Бяла черква и на х. Здравец, също около Рожен и Чепеларе.
Имат двойници - всеки двойник на манатарките е двойник и на иглолистните.
Пак ще се повторя, но този блог е за начинаещи. Успех !
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false; ...
Благодаря, bgbul.
Ами ако отида сега около Бяла Черква, х. Здравец, Рожен и Чепеларе и обера всички иглолистни манатарки ?
Прави ми впечатление, че много малко пишещи тук посочват конкретни места с гъбни находища.
Още веднаж - благодаря, bgbul.
В събота се разходих около Ярлово. Във Витоша (на север) не открих иглолистни манатарки, но във Верила (на юг) намерих няколко широколистни манатарки - за жалост повечето червясали. Опитвам се да кача няколко снимки - може и да успея.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Момчета, гъбите растат за няколко дни и ако не се съберат си загиват. Невъзможно е да се съберат всички. Невъзможно!
В момента около Ихтиман, Вакарел колеги събират широколистни по 30-40 кг за един ден.
Отивайте там, следете потока от хора и бавно, и търпеливо събирайте вашите гъби.
Не гледайте колко много гъбари има, ами се съсредоточете в търсенето.
Цената е 5.5 лв/кг за първото и 3 лв/кг за второто качество.
Успех !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

vyrhara написа:Абе как не ви е шубе да ядете
разни отровни гъби?
Питаш у форума и някой ти пише Яж-
и ти лапаш!...
Vihara написа:...В този пост твърдя, че гъбата, която ти си намерил, а вчера и аз, не е Boletus Regius (Царска манатарка), а е братовчедка и Boletus Pseudoregius - посиняваща при натиск и разрязване, но ядлива и с чудесен вкус.Прилагам линк с който да подкрепя твърдението си - http://manatarka.org/list/boletus-pseudoregius/...
А пък аз искам да попитам Вихрен,
- Тези два поста - един човек ли ги е писал ?

Защото оставам с усещането, че нещо не е така както изглежда.
Някой, който разпознава разновидностите на изключително рядката царска манатарка, и цитира латинското и наименование и .....някой, който пише "...абе не ви ли е шубе..., а :?:
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Хахаха, разбира се, че не е един и същ човек.То за радост и никовете са различни, макар и с малко :D :D :D
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Добре :D !

Защото понякога се явяват едни "колеги" с почти еднакви никове или напълно еднакви аватари, та имам някаква непоносимост към такива !

В други теми, де :D !
Аватар
trepachoo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от trepachoo »

Вчера 11 кг в Ловешко :drinkers:
[URL=http://trepacho.snimka.bg/animals/ ... ?r=0[/img][/url]
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Vihara написа:За тези нямам никаква идея.Бели са, със светло кремави ламели и лек мирис на брашно.Очаквам предположенията ви.
IMG_0810.jpg
IMG_0811.jpg
IMG_0813.jpg
За мен е странно по това време да ги има, но ми приличат на майска гъба.
Аромата, редуващите се ламели с различна дължина, подвития ръб все ме навеждат на майска.
Няма обидени. Защо така реши. Нека сме усмихнати ! :D
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Ами стори ми се леко засегнат :wink: .Иначе и аз имах съмнения за майска гъба,поради брашняната миризма, но според някои сайтове тя не вирее по нашия край.Никога не съм я брал и не я познавам, така че замина в коша :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”