Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Не знам кой как пише в сайтовете, но майската вирее от 100 м Н.В до 2000 м Н.В.Vihara написа:Ами стори ми се леко засегнат.Иначе и аз имах съмнения за майска гъба,поради брашняната миризма, но според някои сайтове тя не вирее по нашия край.Никога не съм я брал и не я познавам, така че замина в коша
Ако виреят трънки - възможно е да има и майска.
Ако има мочурище наоколо - възможно е да се намери майска.
Не е за изхвърляне....ако я хапнеш сурова все едно хапваш бадемови ядки. Вкусотия (особено мъничките)
.......
В събота бяхме за гъби със семейството нe далеч от София. На планираното място
пристигнахме в 7.30 ч. и там имаше около десетина коли. В колко часа са пристигнали не знам. Търсихме гъби в района на импровизирания паркинг, не сме ходили кой знае колко. Резултата е за 2-3 часа.
пристигнахме в 7.30 ч. и там имаше около десетина коли. В колко часа са пристигнали не знам. Търсихме гъби в района на импровизирания паркинг, не сме ходили кой знае колко. Резултата е за 2-3 часа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Момчета и момичета, хайде пак за "онази" гъба.Качвам нови снимки.В началото беше бяла, до леко кремава, около 2 часа след набирането леко потъмня.Пак си мирише на брашно.Очаквам повече отзиви, а не само от колегата Bgbul.Разбира се разчитам и на него ако види още нещо на снимките.
Имайте предвид, че са снимани на светлина от лампа, а не на дневна.Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Може би,Vihara написа:Момчета и момичета, хайде пак за "онази" гъба..Очаквам повече отзиви, а не само от колегата Bgbul...
Защото си отскоро в темата,
Ама след bgbul едва ли ще има други отзиви

Просто човека е най-наясно, от всички ни, с гъбите !!!
Нещо като "последна инстанция"

За момичетата, не знам

Имаше преди време и "момичета",
Ама нещо не пишат напоследък !
Ако тези гъби са същите, като предишните снимки - не е майска гъба.Vihara написа:Момчета и момичета, хайде пак за "онази" гъба.Качвам нови снимки.В началото беше бяла, до леко кремава, около 2 часа след набирането леко потъмня.Пак си мирише на брашно.Очаквам повече отзиви, а не само от колегата Bgbul.Разбира се разчитам и на него ако види още нещо на снимките.Имайте предвид, че са снимани на светлина от лампа, а не на дневна.
Майската няма високо пънче.
Благодаря за добрите думи, но аз съм просто любител на гъбите, ежедневно в допир с тях (всеки ден) и се радвам на всички колеги с желание да се насладят на този дар от природата.G.Petkov написа: Може би, .........
Има учени (миколози) които изучават гъбите в детайли и те ще я разнищят веднага.
За мен екзотичните гъби с незнайно качество и вкус, със съмнителни белези не ме интересуват.
Има толкова добре изучени гъби, толкова вкусни и полезни и в такива количества, че аз не бих тръгнал да търся нови.
Похвално е желанието на колегата да я изучи. С интерес ще следя да видя каква е и вкусна ли е или неядлива.
Последно промяна от bgbul на Пон Юли 15, 2013 10:12 pm, променено общо 2 пъти.
Ето няколко снимки от Верила

-
- новобранец
Vihara написа:За тези нямам никаква идея.Бели са, със светло кремави ламели и лек мирис на брашно.Очаквам предположенията ви.
Уважаеми господа, това са отровни сливовки (Entoloma sinuatum). Както името подсеща, не бива да се берат за ядене в никакъв случай.Vihara написа:Момчета и момичета, хайде пак за "онази" гъба.Качвам нови снимки.В началото беше бяла, до леко кремава, около 2 часа след набирането леко потъмня.Пак си мирише на брашно.Очаквам повече отзиви, а не само от колегата Bgbul.Разбира се разчитам и на него ако види още нещо на снимките.Имайте предвид, че са снимани на светлина от лампа, а не на дневна.
Потвърждавам.
.На вид са точно като майска гъба, миришат на брашно, на вкус са като сурови бадеми.Като последна инстанция реших да извадя споровия прашец, който при майската гъба би трябвало да бъде бял, а при сливовката - розов.Еее, на тези гъби е розов до кремаво.Довечера ще постна снимки.Друга разлика, която забелязах е, че ламелите на майската гъба са срастнали с пънчето, а на отровната сливовка са ясно отделени с каналче.Не берете и не яжте такива гъби.Благодаря на Bgbul и останалите колеги включили се с мнения.

Момчета, вие с големите улови избихте рибата.....големи сте......
Голям кеф е да ви гледа човек снимките, излетите и постиженията.
....
Голям кеф е да ви гледа човек снимките, излетите и постиженията.
....

-
- новобранец
Здравейте,следя темата с интерес,но за първи път пиша за гъбите.От около месец се запалих по това хоби и сега чета ли чета.Гъби все още не съм взимал,просто все още мисля,че не съм дорасал за това.Вчера и днес ходих в Люлин планина,да разходя кучето и да снимам някоя гъба.Гората беше пълна с гъби но почти всички бяха започнали да се скапват.Ще помоля за отговор какви са гъбите които съм снимал.Знам,че от снимка не се определят гъби,но ще съм ви благодарен.Гябите,които съм снимал бяхя в смесена гора и имаше доста от тях,но повечето бяха стари.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Да,
Много гъби, много .........
!
И аз се разходих малко,
Въпреки инвазията на всякакви гъбоберачи, пак имаше
,
Природата е непобедима !!!
Колкото повече берат, толкова повече растат
!
За Софийския регион - отдавна не се беше случвало такова изобилие
!
Имаше и хубави гъбки,

И не толкава
,

Леко зеленикава шапка / за сетен път се убеждавам, че снимките лъжат в цветовете, тук може би защото беше много рано/, снежно бели ламели и пънче - кофти гъбка, нали ?

Такива имаше с килограми
!
И пак една изненада,

Прилича на онези - "царски манатарки", ама не съвсем,
Отдолу е жълта, отгоре обаче не е червена, не посинява при срязване и мачкане, няма отчетливия аромат на манатарка, а е манатарка ???
Разрязах я на две - пак не посинява, има малко червейчета в нея, много твърда като гъба,
Чия ли "братовчедка" е тази
???
Много гъби, много .........

И аз се разходих малко,
Въпреки инвазията на всякакви гъбоберачи, пак имаше

Природата е непобедима !!!
Колкото повече берат, толкова повече растат

За Софийския регион - отдавна не се беше случвало такова изобилие

Имаше и хубави гъбки,
И не толкава

Леко зеленикава шапка / за сетен път се убеждавам, че снимките лъжат в цветовете, тук може би защото беше много рано/, снежно бели ламели и пънче - кофти гъбка, нали ?
Такива имаше с килограми

И пак една изненада,
Прилича на онези - "царски манатарки", ама не съвсем,
Отдолу е жълта, отгоре обаче не е червена, не посинява при срязване и мачкане, няма отчетливия аромат на манатарка, а е манатарка ???
Разрязах я на две - пак не посинява, има малко червейчета в нея, много твърда като гъба,
Чия ли "братовчедка" е тази

За мен е Boletus Subappendiculatus, но разбира се не мога да твърдя със сигурност.Поне по описание мисля че е такава - по светла шапка от Boletus Appendiculatus, жълти тръбички, розовеещо пънче в горната една трета, без особена миризма, не посинява при нараняване.
http://www.wildlifephotos-bg.com/photos ... =5&id=1397
http://manatarka.org/list/boletus-subappendiculatus/
http://www.wildlifephotos-bg.com/photos ... =5&id=1397
http://manatarka.org/list/boletus-subappendiculatus/
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
По моя край тази разновидност е като напаст в момента!Ще се престраша да я пробвам накрая!
Иначе ,въпреки проливните дъждове земята е суха.Суха ,че чак нацепена.Много редки манатарки и всички червиви.Интересното е ,че булка има доволно ,но все на нетипични за нея места.Днес се поразходих два-три часа и все за един тиган успях да отделя!Ето някоя снимка:

Млеченката и пачия крак са стари и сухи вече:

Е това ми е улова преди тигана:

А това след тигана:

Иначе ,въпреки проливните дъждове земята е суха.Суха ,че чак нацепена.Много редки манатарки и всички червиви.Интересното е ,че булка има доволно ,но все на нетипични за нея места.Днес се поразходих два-три часа и все за един тиган успях да отделя!Ето някоя снимка:

Млеченката и пачия крак са стари и сухи вече:

Е това ми е улова преди тигана:

А това след тигана: