Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Нов метод - да запазвате Бялятя риба жива през целияден !!!!
Модератор: sapuna
- krokibg
- учете се от него
Нов метод - да запазвате Бялятя риба жива през целияден !!!!
Много често съм виждал колеги,който по време на тролинга,спират на брега или чистят Бялата риба направо във лодката и я солят.Други мъкнат разни хладилни чанти,по две-три.Вече не е необходимо да се прави това.Сега ще ви кажа начин който видях и копирах от руснаците и цяло лято не ми се наложи да осолявам,чистя или мъкна хладилни чанти.Приспособлението е много просто и се прави от неръждаеми електроди и наподобява безопасната игло но във оголемен размер.На въже 1-2 м,нанизвам 10-15 от тези неръждаеми подобия на безопасните игли,и ги отделяп една от друга,като правя през 5-10 см по един възел на въжето.Така,когато хвана риба,издърпвам въжето от водата и нанизвам Бялата риба през устата и закопчавам това приспособление.Така по време на влаченето,струята вода от движението на лодката,влиза насилственно във устата на рибите и те стоят живи от 6-7 сутритна,до тъмно.Ще ви го снимам и покажа когато си дойда до Пловдив следващияпът.Препоръчвам го на всички които практикуват тролинга и гарантирам че ще останете доволни от това приспособление.Има само едно неудобство и то е че когат се наложи по-бързо придвижване,се налага да се прибира въжето със рибата във лодката,ако не искате да се разделите със рибите.Ако някой има или знае друг метод на съхранение,моля нека го сподели

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Re: Нов метод - да запазвате Бялятя риба жива през целияден
Krokibg , моя метод е простичък и надежден , но не е приложим за всички лодки .Krokibg написа: Ако някой има или знае друг метод на съхранение,моля нека го сподели![]()
![]()
Лодката ми е Романтика , ето я :
http://gallery.nariba.com/data/507/2042DSCI0299cr.jpg
Тя се състои от три независими части , като в предната част съм пробил отвор , с диаметър на тапа от вино .

Споко , лодката не може да потъне , тъй като гази само 8-10 см. , а преградите между секциите са над 20 см.
Сиреч , завирявам предната третина на лодката , и се получава чудесен аквариум , водата в него се опреснява постоянно , поради люлеенето на лодката от вълните .
Миналата година за един излет от 4 часа улових 11 бели риби и всичките оцеляха до брега , въпреки теснотията в аквариума . После на брега ги слагам в голям живарник с рингове по навътре в язовира и така бялата риба се запазва жива по 5-6 дни .
Като излезна на брега , водата от аквариума изтича обратно в язовира и му слагате тапата ето така :

Системата не ограничава скоростта на лодката , може бавно , може и с пълна газ /ако завали/

Нивото на водата в аквариума се регулира така

Сядате в задната част на лодката , става 6-8 см. / носа се вирва , за едър костур + бели риби от кило/
Сядате в предната част на лодката , става 10-12 см.

Метода не се препоръчва на деца под 18 год. , както и на риболовци със слабо сърце

На платено не одим !
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Нов метод - да запазвате Бялятя риба жива през целияден
Найстина не е за риболовци със слаби сърца,а и нервиsampo написа:Krokibg , моя метод е простичък и надежден , но не е приложим за всички лодки .Krokibg написа: Ако някой има или знае друг метод на съхранение,моля нека го сподели![]()
![]()
Лодката ми е Романтика , ето я :
http://gallery.nariba.com/data/507/2042DSCI0299cr.jpg
Тя се състои от три независими части , като в предната част съм пробил отвор , с диаметър на тапа от вино .
Споко , лодката не може да потъне , тъй като гази само 8-10 см. , а преградите между секциите са над 20 см.
Сиреч , завирявам предната третина на лодката , и се получава чудесен аквариум , водата в него се опреснява постоянно , поради люлеенето на лодката от вълните .
Миналата година за един излет от 4 часа улових 11 бели риби и всичките оцеляха до брега , въпреки теснотията в аквариума . После на брега ги слагам в голям живарник с рингове по навътре в язовира и така бялата риба се запазва жива по 5-6 дни .
Като излезна на брега , водата от аквариума изтича обратно в язовира и му слагате тапата ето така :
Системата не ограничава скоростта на лодката , може бавно , може и с пълна газ /ако завали/.
Нивото на водата в аквариума се регулира така:
Сядате в задната част на лодката , става 6-8 см. / носа се вирва , за едър костур + бели риби от кило/
Сядате в предната част на лодката , става 10-12 см./носа се потапя леко , за бели над кило/
Метода не се препоръчва на деца под 18 год. , както и на риболовци със слабо сърце![]()
![]()
...

Аз не съм ловил толкова риба, че да имам проблем със съхраняването -обикновенно след 1-2 риби се прибирам..но съм мислил по въпроса..за в бъдеще ..и мога да цитирам руснаците като KrokiBg.
Става дума за по-едри риби. особенно хищници.
Те казват, че в живарник е неудобно, особенно за щука.Освен това прекарването на шнурове и приспособления през хрилете на рибара бързо я "Успива" и тя умира-там е много нежен орган.
За целта те ползват едно приспособление наречено КУКАН с което закачат рибата под долната устна и твърдят че откачане няма.Може да се ползва и на брега вместо живарник.
Няколко Кукана може да се наредят на въженце на разстояние и така да се сложат повече на брой риби.За да няма "поломка" при влаченето слагат и големи вирбели за да дадат " свобода " на рибата в различни направления.
Ето няколко картинки:

Долната снимка е на опростен вариант ама според мене не е добър.

Изработва се от неръждавейка стоманена тел 1.5--2.5 мм.Снимките говоря доста за какво става дума.Може да се опрости или...
модернизира ( по ганьовски..демек нашенски).
Много е по-удобно от живарника...с малко ли багаж се товарим..
Не съм прекопирал всички снимки, а само най-важните за идеята.На другите няма нещо интересно.
Става дума за по-едри риби. особенно хищници.
Те казват, че в живарник е неудобно, особенно за щука.Освен това прекарването на шнурове и приспособления през хрилете на рибара бързо я "Успива" и тя умира-там е много нежен орган.
За целта те ползват едно приспособление наречено КУКАН с което закачат рибата под долната устна и твърдят че откачане няма.Може да се ползва и на брега вместо живарник.
Няколко Кукана може да се наредят на въженце на разстояние и така да се сложат повече на брой риби.За да няма "поломка" при влаченето слагат и големи вирбели за да дадат " свобода " на рибата в различни направления.
Ето няколко картинки:

Долната снимка е на опростен вариант ама според мене не е добър.

Изработва се от неръждавейка стоманена тел 1.5--2.5 мм.Снимките говоря доста за какво става дума.Може да се опрости или...
модернизира ( по ганьовски..демек нашенски).
Много е по-удобно от живарника...с малко ли багаж се товарим..
Не съм прекопирал всички снимки, а само най-важните за идеята.На другите няма нещо интересно.
- krokibg
- учете се от него
Ето за това говоря
Само дето не слагам вирбели а там където е вирбела,прекарвам въжето и нанизвам 10-15 такива"КУКАНИ" и работата спи.Метода е перфектен и със едно движение рибите влизат за секунда във лодката.Сампо,само дано колегите са разбрали че не всяка лодка може да се пробива и да няма моржуване.Току виж,разбрали - неразбрали и пробили лодките.Тапата ти е супер,модел "ПЕЩЕРСКА"

- krokibg
- учете се от него
Да,явно че някъде ги продават но никога не съм ги виждал по нашите магазини.Първо обиколих де-що магазин има из Пловдив и не намерих.Затова си зачистих няколко неръждаеми електрода и си поиграх,но ги направих перфектни.Домашно направените имат и едно друго предимство,че са на въженце и то е толкова меко че дава възможност да се ползуват и от колеги със гумени лодки.Никога неможе да пробие лодката и да стане беля,причината е във въжето.
milen_bg,
Още не миналия, а по миналия век в тогавашните наблюдения е писано, (и са се учудвали) че бялата риба за разлика от други хищници, даже и някои мирни риби, никога не се бори и не се съпротивлява ,а бързо се предава.Казват,че и от рибарските мрежи не се стреми да изскочи като другите риби - просто е капут.
Обяснението е, че се парализирва от страх когато е уловена.Затова и умира бързо.
Но само тя си знае - горното е тълкуване на Homo Sapiens.
Още не миналия, а по миналия век в тогавашните наблюдения е писано, (и са се учудвали) че бялата риба за разлика от други хищници, даже и някои мирни риби, никога не се бори и не се съпротивлява ,а бързо се предава.Казват,че и от рибарските мрежи не се стреми да изскочи като другите риби - просто е капут.
Обяснението е, че се парализирва от страх когато е уловена.Затова и умира бързо.
Но само тя си знае - горното е тълкуване на Homo Sapiens.
Не ми вярвате май...??
Ето - открих къде съм го чел :
Ето - открих къде съм го чел :
..Но що се отнася до борбеността, тази риба оказва най-слабата съпротива при вадене от всички видове в нашите води. Според някои биолози това ставало най-вече от парализиращ страх. Други, предимно колеги по хоби, твърдят, че понеже най-често тя нагълтва дълбоко и се закача в меката част на глътката, болката я принуждава да върви покорно към въдичаря. При това този є покорен нрав не е от вчера – преди повече от 120 години Леонид Сабанеев в капиталния си труд “Рибите на Русия” също споделя почудата на тогавашните ни колеги, които също като нас днес са впечатлени, че един хищник с толкова големи размери се предава така бързо. Според рибарите от Волга, цитирани там, бялата риба никога не се опитвала да избяга от мрежата, както правели всички останали риби. Така че, изглежда, въпросът не е в болката от забитата кука, а в нещо друго, което все още не можем да разберем...
- krokibg
- учете се от него
Педро,не само бялата риба умира след като се закачи на мрежа или се заклещи някъде.Акулата е същата и още доста сладководни и соленоводни риби.спор няма за това,но когато ги влача цял ден до лодката,удавени или не,пълни със вода 97% от хванатите риби са живи.Когато са във движение,те приемат голямо количество кислород и през кожата и през хрилете,но когато са ОБЕЗДВИЖЕНИ,дори и да са във вода,умират.Пробвайте метода и се кефете.