Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Счупих какъка :) !
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Счупих какъка :) !
Темата ми е малко по-различна от излета, който направих
.
На една софийска баластриера хванах щука, която не е нищо особено - 1.3 кг, едно, единствено кълване за деня, една щука
,
Даже си бях забравил и фотоапарата, затова снимките са от телефона,
Но по-добре някакви снимки, отколкото никакви
, нали ?
Безкрайно бистра вода, в по-дълбоките места имаше видимост до 2 метра дълбочина
!
Чиста и бистра вода в софийски водоем, малко необичайно, нали !

Това ми е кофичката, която служи като единица мярка за уловени риби
,

А пиша тази тема, защото три години подред не бях хващал щука !!!
Някъде в началото на 80-те години се пристрастих към риболова на тези красиви, и тогава обаче, напълно безстрашни риби. Тъй като щуката беше на върха на хранителната верига, нямаше страх от нищо, дори и от хората. Понякога се случваше риба да доближи брега и да разгледа каква е суматохата, която всеки риболовец създава около себе си
.
Ловяхме на стоманени поводи, твърди като арматурно желязо.
По късно се появиха меките волфрамови готови поводи, а още по-късно и това с което ловим сега.
Но щуки имаше
!
Толкова много харесах риболова на щука, че всичко останало мина на заден план. Ловях на жива рибка, до сега нямам хваната щука на блесна!
Завинаги ще си спомням за времето, в което през м.юни, юли и август сме били двама-трима щукари на Богров
, в почивен ден !!!!
А пък есен и зиме си бях съвсем сам понякога!
Първото сътресение изпитах през 2000 година, когато не хванах нито една риба през цялата година. На познатите места, на същите такъми, със същата стръв и нищо !!!!!!!!!
После пак започна, нямаше много, но започна.
Разширих водоемите и извън Софийското поле,
Отново имаше слука, понякога и повече от разрешеното, но бяха и други години,
Имам грехове и аз, признавам !
И така до 2010 година, кога по-вече, кога по-малко, но целогодишно си ловях щуки, и сякаш нямаха свършване ........
Обаче свършиха,
Поне за мен,
Почти три години нямах хваната щука,
Нито по софийските баластриери, нито на другите, добре познати ми водоеми,
Нямам никакво обяснение !
Или, ако имам, ми изглежда леко наивистично.
Ако и други колеги имат подобни наблюдения - ще се радвам да ги споделят.
Също ще спомена и за големия брой риби хванати в софийските водоеми с една или две куки, тройки останали от предни колеги.
Сякаш една риба я ловим двама, дори трима риболовци
!
Затова и се зарадвах, че счупих каръка, и се похвалих, де
!
Въпреки, че и в този случай нещата не бяха съвсем наред, защото такъма беше за костур, монофилен повод 0.12 и кука 14, добре че напълно непознат колега до мен нагази в плиткажа и загреба яростно борещата се риба, като влакното беше минало зад ъгъла на устата и се скъса едва в кепа !!!!!
Да е жив и здрав !!!!
Любопитен съм да разбера дали ще има и още
!

На една софийска баластриера хванах щука, която не е нищо особено - 1.3 кг, едно, единствено кълване за деня, една щука

Даже си бях забравил и фотоапарата, затова снимките са от телефона,
Но по-добре някакви снимки, отколкото никакви

Безкрайно бистра вода, в по-дълбоките места имаше видимост до 2 метра дълбочина

Чиста и бистра вода в софийски водоем, малко необичайно, нали !
Това ми е кофичката, която служи като единица мярка за уловени риби

А пиша тази тема, защото три години подред не бях хващал щука !!!
Някъде в началото на 80-те години се пристрастих към риболова на тези красиви, и тогава обаче, напълно безстрашни риби. Тъй като щуката беше на върха на хранителната верига, нямаше страх от нищо, дори и от хората. Понякога се случваше риба да доближи брега и да разгледа каква е суматохата, която всеки риболовец създава около себе си

Ловяхме на стоманени поводи, твърди като арматурно желязо.
По късно се появиха меките волфрамови готови поводи, а още по-късно и това с което ловим сега.
Но щуки имаше

Толкова много харесах риболова на щука, че всичко останало мина на заден план. Ловях на жива рибка, до сега нямам хваната щука на блесна!
Завинаги ще си спомням за времето, в което през м.юни, юли и август сме били двама-трима щукари на Богров

А пък есен и зиме си бях съвсем сам понякога!
Първото сътресение изпитах през 2000 година, когато не хванах нито една риба през цялата година. На познатите места, на същите такъми, със същата стръв и нищо !!!!!!!!!
После пак започна, нямаше много, но започна.
Разширих водоемите и извън Софийското поле,
Отново имаше слука, понякога и повече от разрешеното, но бяха и други години,
Имам грехове и аз, признавам !
И така до 2010 година, кога по-вече, кога по-малко, но целогодишно си ловях щуки, и сякаш нямаха свършване ........
Обаче свършиха,
Поне за мен,
Също ще спомена и за големия брой риби хванати в софийските водоеми с една или две куки, тройки останали от предни колеги.
Сякаш една риба я ловим двама, дори трима риболовци

Затова и се зарадвах, че счупих каръка, и се похвалих, де

Въпреки, че и в този случай нещата не бяха съвсем наред, защото такъма беше за костур, монофилен повод 0.12 и кука 14, добре че напълно непознат колега до мен нагази в плиткажа и загреба яростно борещата се риба, като влакното беше минало зад ъгъла на устата и се скъса едва в кепа !!!!!
Да е жив и здрав !!!!
Любопитен съм да разбера дали ще има и още

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Счупих какъка :) !
Браво за щуката,
само не разбрах къФ е тоа "какък", който си счупил?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- сериозен играч
Браво за щуката...и щом си счупил каръка,дано да ти тръгне за напред. 

- Христо Рангелов
- разбира нещата
Колега майната му на какъка напред и нови снимки с по-големи екземпляри!!!
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
- pacho109
- сериозен играч
Браво
Гледай сега Борусия - Байерн-страшен мач правят 

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Тук около София съм хванал точно 1 щука към 800 грама, за почти 5 години риболовстване и то на едно от любимите ми места за риболов тука около града, пак като теб случайно, търсейки костур
Днес една щучица към 150 грама ми подгони примамката на една от баластерните, но до там.
та имаше чалъм пак да хвана, макар и да беше бебешор.
Поздрави за слуката. Винаги трябва се чупи по някой карък

Днес една щучица към 150 грама ми подгони примамката на една от баластерните, но до там.

Поздрави за слуката. Винаги трябва се чупи по някой карък

-
- вече хвърля и на тежко
Браво колега, хубава щука!
Ами, да вземе например водоемите при Долни Богров. Там всеки ден, ако има примерно 10 рибари (а вероятно са доста повече!?), които искат да хванат щука, и да приемем хипотетично!, че от тях двама хващат по една щука (ясно е, че в действителност в много от дните никой нищо не хваща!), това са 365 дни в годината (тези баластриери са извън забраната)Х 2 щуки = 730 щуки!??G.Petkov написа:....................................................
Обаче свършиха,
Поне за мен,
......................................

- кирил великий
- разбира нещата
Хитът през 80-те години в щукарството беше Алдомировското блато край шосето и гумените военни лодки, с които се влизаше в плитката вода. Сетне блатото пресъхна и ходихме да гледаме разложените шарани и щуки по сухата кал. Минало бешело.
Ето една оптимистична статия за това блато:кирил великий написа:Хитът през 80-те години в щукарството беше Алдомировското блато край шосето и гумените военни лодки, с които се влизаше в плитката вода. Сетне блатото пресъхна и ходихме да гледаме разложените шарани и щуки по сухата кал. Минало бешело.
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... blato.aspx
- кирил великий
- разбира нещата
Ами миналата година се разходих там - водата е малко, сега орнитолозите се борят за него и е напълно забранено за рибарлък. Не знам дали го помниш от времето през 1978-1988 г. - беше разкошна история - там ми потъна една зимна шапка.refab написа: Ето една оптимистична статия за това блато:
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... blato.aspx
И да поздравим г-н Г. Петков за темата и въпросите, които повдига. И в гъбърската рубрика напоследък главно той ни радва с качествен и обилен снимков материал.
-
- научил се да хвърля
Бракониери, това единствено (мори )Щуката. Тя е изключително приспособим хищник, и винаги е последния обитател на загиващите водоеми, може да се храни с абсолютно всичко което е във водата, дори и да няма рибки тя лапа всичко движещо се.
Тъжно но факт, изчезне ли щуката значи водоема е мъртъв на 100 процента.
Тъжно но факт, изчезне ли щуката значи водоема е мъртъв на 100 процента.
Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
Хубава слука, Жоро и хубва "елегия за отминалите дни".
По официална статистика, рибарите с билети сме около 600 хил.От тях сигурно половината сме в Сф и 100 км радиус .А щуката се излавя сравнително лесно и бързо с въдица.Миналата есен един мой човек се оплака, че хванал 24 щуки на едно място, а после не пипало. ' Ми то ако са минали още 2-3 такива,когато се разбесняла, поне още 5-6 години "няма да пипа" и то ако се остави на мира малкото останала риба.
По официална статистика, рибарите с билети сме около 600 хил.От тях сигурно половината сме в Сф и 100 км радиус .А щуката се излавя сравнително лесно и бързо с въдица.Миналата есен един мой човек се оплака, че хванал 24 щуки на едно място, а после не пипало. ' Ми то ако са минали още 2-3 такива,когато се разбесняла, поне още 5-6 години "няма да пипа" и то ако се остави на мира малкото останала риба.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн