Счупих какъка :) !

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Счупих какъка :) !

Мнение от G.Petkov »

Темата ми е малко по-различна от излета, който направих :D .

На една софийска баластриера хванах щука, която не е нищо особено - 1.3 кг, едно, единствено кълване за деня, една щука :D ,
Даже си бях забравил и фотоапарата, затова снимките са от телефона,
Но по-добре някакви снимки, отколкото никакви :D , нали ?
Безкрайно бистра вода, в по-дълбоките места имаше видимост до 2 метра дълбочина :roll: !
Чиста и бистра вода в софийски водоем, малко необичайно, нали !

Изображение

Изображение

Това ми е кофичката, която служи като единица мярка за уловени риби :D ,

Изображение

А пиша тази тема, защото три години подред не бях хващал щука !!!

Някъде в началото на 80-те години се пристрастих към риболова на тези красиви, и тогава обаче, напълно безстрашни риби. Тъй като щуката беше на върха на хранителната верига, нямаше страх от нищо, дори и от хората. Понякога се случваше риба да доближи брега и да разгледа каква е суматохата, която всеки риболовец създава около себе си :D.
Ловяхме на стоманени поводи, твърди като арматурно желязо.
По късно се появиха меките волфрамови готови поводи, а още по-късно и това с което ловим сега.
Но щуки имаше :D !
Толкова много харесах риболова на щука, че всичко останало мина на заден план. Ловях на жива рибка, до сега нямам хваната щука на блесна!
Завинаги ще си спомням за времето, в което през м.юни, юли и август сме били двама-трима щукари на Богров :wink: , в почивен ден !!!!
А пък есен и зиме си бях съвсем сам понякога!

Първото сътресение изпитах през 2000 година, когато не хванах нито една риба през цялата година. На познатите места, на същите такъми, със същата стръв и нищо !!!!!!!!!
После пак започна, нямаше много, но започна.
Разширих водоемите и извън Софийското поле,
Отново имаше слука, понякога и повече от разрешеното, но бяха и други години,
Имам грехове и аз, признавам !
И така до 2010 година, кога по-вече, кога по-малко, но целогодишно си ловях щуки, и сякаш нямаха свършване ........
Обаче свършиха,
Поне за мен,
Почти три години нямах хваната щука,
Нито по софийските баластриери, нито на другите, добре познати ми водоеми,
Нямам никакво обяснение !
Или, ако имам, ми изглежда леко наивистично.
Ако и други колеги имат подобни наблюдения - ще се радвам да ги споделят.

Също ще спомена и за големия брой риби хванати в софийските водоеми с една или две куки, тройки останали от предни колеги.
Сякаш една риба я ловим двама, дори трима риболовци :roll: !

Затова и се зарадвах, че счупих каръка, и се похвалих, де :D !
Въпреки, че и в този случай нещата не бяха съвсем наред, защото такъма беше за костур, монофилен повод 0.12 и кука 14, добре че напълно непознат колега до мен нагази в плиткажа и загреба яростно борещата се риба, като влакното беше минало зад ъгъла на устата и се скъса едва в кепа !!!!!
Да е жив и здрав !!!!

Любопитен съм да разбера дали ще има и още :D !
Аватар
GODzillata

Re: Счупих какъка :) !

Мнение от GODzillata »

Браво за щуката, :smt023 само не разбрах къФ е тоа "какък", който си счупил? :roll: :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Браво, страхотно рибе !!!
:drinkers: :drinkers: :drinkers:
LONG LIVE ROCK AND ROLL
jivko.uzunov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jivko.uzunov »

Браво за щуката...и щом си счупил каръка,дано да ти тръгне за напред. :smt023
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

Браво за щуката.. :)
"The more you know, the less you carry"
Аватар
gotra
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gotra »

Колега майната му на какъка напред и нови снимки с по-големи екземпляри!!!
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

Браво :!: Гледай сега Борусия - Байерн-страшен мач правят :idea:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Тук около София съм хванал точно 1 щука към 800 грама, за почти 5 години риболовстване и то на едно от любимите ми места за риболов тука около града, пак като теб случайно, търсейки костур :D
Днес една щучица към 150 грама ми подгони примамката на една от баластерните, но до там. :lol: та имаше чалъм пак да хвана, макар и да беше бебешор. :D
Поздрави за слуката. Винаги трябва се чупи по някой карък :smt023
Изображение
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mitaka_dimitrov »

Браво колега, хубава щука!
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

G.Petkov написа:....................................................
Обаче свършиха,
Поне за мен,
Почти три години нямах хваната щука,
Нито по софийските баластриери, нито на другите, добре познати ми водоеми,
Нямам никакво обяснение !
Или, ако имам, ми изглежда леко наивистично.
Ако и други колеги имат подобни наблюдения - ще се радвам да ги споделят.

......................................
Ами, да вземе например водоемите при Долни Богров. Там всеки ден, ако има примерно 10 рибари (а вероятно са доста повече!?), които искат да хванат щука, и да приемем хипотетично!, че от тях двама хващат по една щука (ясно е, че в действителност в много от дните никой нищо не хваща!), това са 365 дни в годината (тези баластриери са извън забраната)Х 2 щуки = 730 щуки!?? :shock: Разбира се, почти никой от "масовите" риболовци не връща обратно нищо (тук ще се похваля, че в последните години в района, за който става дума, съм хванал четири щуки и съм ги върнал всичките обратно във водата). Отделно от тези ежедневни рибари изглежда от време на време се слагат някакъв вид многобройни капани, за които съм чувал от свидетели. От време на време нощно време може би минават с лодки и мрежи... :o И откъде, тогава щуки?... Навсякъде е така!... Кочеринските гьолове са полупълни с рибари нонстоп, освен през забраната, когато има, вероятно, по някой бракониер. Всеки ден има няколко местни рибари - от Кочериново и други околни села, за които връщането на риба обратно е едно от най-немислимите и недопустими неща в света. Добре, че там поне има някои зони, по-трудно достъпни, все пак, въпреки че за изобретателните и алчни месари, бракониери и т.н. няма прегради. На 40 км. от Кочериново - до село Ресилово (на Сашка Васева селото), разбрах, че в един много хубав средно голям водоем незнайно как се оказала много добра популация на щука, но няколко идиота от селото разкопали дигата, източили почти целия водоем (с изкл. на един страничен гьол), затрили много на брой и големи щуки (имам написана цяла тема по този въпрос). Просто - проклет народ и проклета страна в много отношения...
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Хитът през 80-те години в щукарството беше Алдомировското блато край шосето и гумените военни лодки, с които се влизаше в плитката вода. Сетне блатото пресъхна и ходихме да гледаме разложените шарани и щуки по сухата кал. Минало бешело.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

кирил великий написа:Хитът през 80-те години в щукарството беше Алдомировското блато край шосето и гумените военни лодки, с които се влизаше в плитката вода. Сетне блатото пресъхна и ходихме да гледаме разложените шарани и щуки по сухата кал. Минало бешело.
Ето една оптимистична статия за това блато:

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... blato.aspx
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

refab написа: Ето една оптимистична статия за това блато:

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... blato.aspx
Ами миналата година се разходих там - водата е малко, сега орнитолозите се борят за него и е напълно забранено за рибарлък. Не знам дали го помниш от времето през 1978-1988 г. - беше разкошна история - там ми потъна една зимна шапка.
И да поздравим г-н Г. Петков за темата и въпросите, които повдига. И в гъбърската рубрика напоследък главно той ни радва с качествен и обилен снимков материал.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
mr.washinkton
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mr.washinkton »

Бракониери, това единствено (мори )Щуката. Тя е изключително приспособим хищник, и винаги е последния обитател на загиващите водоеми, може да се храни с абсолютно всичко което е във водата, дори и да няма рибки тя лапа всичко движещо се.
Тъжно но факт, изчезне ли щуката значи водоема е мъртъв на 100 процента.
Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Хубава слука, Жоро и хубва "елегия за отминалите дни".
По официална статистика, рибарите с билети сме около 600 хил.От тях сигурно половината сме в Сф и 100 км радиус .А щуката се излавя сравнително лесно и бързо с въдица.Миналата есен един мой човек се оплака, че хванал 24 щуки на едно място, а после не пипало. ' Ми то ако са минали още 2-3 такива,когато се разбесняла, поне още 5-6 години "няма да пипа" и то ако се остави на мира малкото останала риба.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”