Първи стример

Модератори: Павел Иванов, sestrata

korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Първи стример

Мнение от korni90 »

Здравейте колеги днес за първи път се опитах да изработя стример за кефал,костур.
Моля колегите които разбират от стримери да ударят едно рамо дали може да лови риба и някаде ако съм збъркал и така...Материалите от които е изработен:Кука N:10,пера от марабу опашка,телце черна прежда,риб сребристо ламе и накрая хакел от скалп на петел.
Благодаря ви предварително колеги. :)
Изображение
Изображение
Изображение

П.С. Извинявам се за лошото качество на снимките.
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Първи стример

Мнение от korni90 »

Направих още 3 модела този път са на кука N:8 с дълно рамо :)
Изображение
Изображение
Изображение
Dares
новобранец
новобранец

Мнение от Dares »

Колега , имаш ли улов вече на тези стримери ?
BIGVAS13
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BIGVAS13 »

Здравей колега :)
Добри стримери но с една забележка.Опашките са прекалено дълги.Такива опашки се оставят за щукарски стримери.Скъси опашките примерно на 05.см след края на куката.За костурския стример ползувай и малко червено откъм дупето на стримера.
Успех
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от korni90 »

Не съм имал слука с тез стримери,ще пробвам с киса опашла.
Куката с дълго рамо да остане ли?
Благодаря предварително :)
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Да остане.
Попрочети - има доста изписано и снимано за стримерите, включително стъпка по стъпка, дори и на български ;)
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от korni90 »

Поограмотих се относно стримерите благодарение на блога ти Роска за което благодаря,но пак куца нещо,проблем ли е плаващия шнур...клендаците бягат буквално от стримерите ми :D

Поздрави.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ако сгъстиш малко конците , особено на първият и последният стример , няма нужда да скъсяваш особено опашката . Направи я по-гъста и по-обемна . При намокряне се получава една прекрасна "пиавка" на която не само кленове , а и пъстърви трудно устояват .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

korni90 написа:...проблем ли е плаващия шнур...клендаците бягат буквално от стримерите ми :D
Не е проблем, по-скоро кажи къде ловиш и при какви условия - там е разковничето - вида на мухата е по-малкия проблем.
Въпреки, че според мен мухата има относително много по-малко значение от всички останали условия- седни зад менгемето и връзвай - когато навържеш достатъчно мухи и ще започнеш да усещаш много неща.
Като казах "останали условия" ... как си с кастинга? ...
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от korni90 »

Ловя на р.Струма в района на гр.Батановци,Пернишко.
П.С.Иначе там риби си има вчера си подобрих собстения рекорд за кефал-34см който зе на суха муша.А и съм сигурен,че има и доста по едри риби в реката,днес пак ще пробвам някой стример.

Поздрави :)
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Привет, приятелю.

Започваш направо с тежката артилерия - стримерите. Той Роската ти загатна нещо по-горе, ама явно не си го забелязал.
Започни (ако сега започваш) със сухи и мокри мушета (за клен). Понавържи си малко от моделите, които има със стотици и хиляди в НЕТ-а, включително и в този сайт - виж раздела за мухарски риболов, виж темата за мушетата за клендаци, виж и другите теми.

Със стримерите няма лошо. Нали за това се правят? За да ловят. Но лично аз те съветвам, да започнеш със сухи и мокри мушета. Паралелно пробвай и със стримерчетата. Иначе, стримеретките, като за начало не са лоши. Не е проблем, на нас дали се харесват, а дали се харесват на рибоците.

Аз ще ти кажа нещо: За всеки влак си има пътник - разбирай, за всяка муха си има риба. Стример или не, суха, мокра или нимфа, за всяка си има риба. И за най-лошата муха. Въпросът е да набереш опит, с каква муха - къде, кога, как, какво търсиш и има ли го това животно във водоема, където го търсиш.

От тук - нататък, има още много: кастинги, течения, сенчести места, вирове, бързеи, вятър, слънце, пек, студ, надвиснала растителност, дупки и водорасли, дънери и каманаци, видимост на водата (мътна, бистра), капризни или лакоми риби, големи или малки, но най-вече търпение, инат и наблюдения на ситуациите.

Пожелавам ти голям мерак, напористост и упоритост. Щом си се хванал на мухарското хоро - играй го и не спирай.

Ще усетиш тръпката много скоро.
И нека капото да не те разочарова. Защото капото - това е опит и хъс. Опит, защото те учи много, кога, какво, колко, как, къде, по пое време, и още много и много какво за момента не е добре.
Хъс, защото капото те амбицира да си поправиш следващия път грешките и те предизвиква да експериментираш постоянно. А експеримента - това означава много знания и натрупан опит във времето.
-------

Стримеретките, които си показал не са никак лоши за начало. Ако скъсиш опашката, то не е стример. Не, че няма да лови и с къса опашка. Но бъди упорит. Пробвай го в различни ситуации - като време, бистрота на водата, бавни и бързи течения, завирени участъци или бързеи, сутрин рано или вечер, защо не и през деня - под сенките на надвисналата растителност и дървета, на границата със силната слънчева светлина.

Много е писано за мухите и стримерите, много съвети ще получиш, много модели на уловисти мухи ще видиш.
Аз ще ти кажа само едно: Няма НАЙ-УЛОВИСТА муха или стример. Всяка една, дори и най-лошата лови, стига да уцелиш правилните условия за деня.

Вързвай, пробвай, експериментирай, наблюдавай, запомняй. Там е разковничето.
И както е казал Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече :D . Разбирай го и като опит, и като знания, и като експерименти, и като брой разновидни мухи и стримери, и като капо, и като гол след гол. Колкото повече - толкова повече. Вързвай мушета и пробвай. Апетитът идва с яденето - муховръзът не е за един ден, а за цял живот. Голяма зараза е. Вярвай ми.
Поздрави на теб и на всички колеги муховръзци.
Миро (Jagger)
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от korni90 »

Аз рибките ги цамбуркам вече 2ра години на сухо и мокро муше и мисля си,че е дошло времето за някоя по сериозна риба която искам да заловя.Харесва ми се идеята за риболов на стример и ми се искаше да си развия малко риболова с муха и шнур съм стример,след време може би и риболов на нимфа и така.

Поздрави!Краси :)
msp
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от msp »

По Струма не знам, но по Искъра и на Пънча лови костурчета и кефалчета :D
Изображение
korni90
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от korni90 »

Аз правя същите само разликата е опашката която от перце от петел и за хакел пак перце от петел.
Този дето го показваш от заешка козинка ли е,т.е опашката и около главата.

Поздрави :)
msp
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от msp »

korni90 написа: Този дето го показваш от заешка козинка ли е,т.е опашката и около главата.
опашка - оцветени пера от петел(задочно благодя за цветните скалпове на бай Ради )

тяло - с или без оловна тел отдолу, навита лентичка от кроасан, рибната с тел

крило - снопче козина от катерича опашка

хакъл - кокоше перо

глава - микс черен и uv peacock(много малко) дъбинг

Поздрав и на теб.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”