Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Първи стример
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Първи стример
Здравейте колеги днес за първи път се опитах да изработя стример за кефал,костур.
Моля колегите които разбират от стримери да ударят едно рамо дали може да лови риба и някаде ако съм збъркал и така...Материалите от които е изработен:Кука N:10,пера от марабу опашка,телце черна прежда,риб сребристо ламе и накрая хакел от скалп на петел.
Благодаря ви предварително колеги.

П.С. Извинявам се за лошото качество на снимките.
Моля колегите които разбират от стримери да ударят едно рамо дали може да лови риба и някаде ако съм збъркал и така...Материалите от които е изработен:Кука N:10,пера от марабу опашка,телце черна прежда,риб сребристо ламе и накрая хакел от скалп на петел.
Благодаря ви предварително колеги.

П.С. Извинявам се за лошото качество на снимките.
Re: Първи стример
Колега , имаш ли улов вече на тези стримери ?
Здравей колега 
Добри стримери но с една забележка.Опашките са прекалено дълги.Такива опашки се оставят за щукарски стримери.Скъси опашките примерно на 05.см след края на куката.За костурския стример ползувай и малко червено откъм дупето на стримера.
Успех

Добри стримери но с една забележка.Опашките са прекалено дълги.Такива опашки се оставят за щукарски стримери.Скъси опашките примерно на 05.см след края на куката.За костурския стример ползувай и малко червено откъм дупето на стримера.
Успех
Не съм имал слука с тез стримери,ще пробвам с киса опашла.
Куката с дълго рамо да остане ли?
Благодаря предварително
Куката с дълго рамо да остане ли?
Благодаря предварително

- Росен
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да остане.
Попрочети - има доста изписано и снимано за стримерите, включително стъпка по стъпка, дори и на български
Попрочети - има доста изписано и снимано за стримерите, включително стъпка по стъпка, дори и на български

Поограмотих се относно стримерите благодарение на блога ти Роска за което благодаря,но пак куца нещо,проблем ли е плаващия шнур...клендаците бягат буквално от стримерите ми
Поздрави.

Поздрави.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ако сгъстиш малко конците , особено на първият и последният стример , няма нужда да скъсяваш особено опашката . Направи я по-гъста и по-обемна . При намокряне се получава една прекрасна "пиавка" на която не само кленове , а и пъстърви трудно устояват .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Росен
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Не е проблем, по-скоро кажи къде ловиш и при какви условия - там е разковничето - вида на мухата е по-малкия проблем.korni90 написа:...проблем ли е плаващия шнур...клендаците бягат буквално от стримерите ми![]()
Въпреки, че според мен мухата има относително много по-малко значение от всички останали условия- седни зад менгемето и връзвай - когато навържеш достатъчно мухи и ще започнеш да усещаш много неща.
Като казах "останали условия" ... как си с кастинга? ...
Ловя на р.Струма в района на гр.Батановци,Пернишко.
П.С.Иначе там риби си има вчера си подобрих собстения рекорд за кефал-34см който зе на суха муша.А и съм сигурен,че има и доста по едри риби в реката,днес пак ще пробвам някой стример.
Поздрави
П.С.Иначе там риби си има вчера си подобрих собстения рекорд за кефал-34см който зе на суха муша.А и съм сигурен,че има и доста по едри риби в реката,днес пак ще пробвам някой стример.
Поздрави

Привет, приятелю.
Започваш направо с тежката артилерия - стримерите. Той Роската ти загатна нещо по-горе, ама явно не си го забелязал.
Започни (ако сега започваш) със сухи и мокри мушета (за клен). Понавържи си малко от моделите, които има със стотици и хиляди в НЕТ-а, включително и в този сайт - виж раздела за мухарски риболов, виж темата за мушетата за клендаци, виж и другите теми.
Със стримерите няма лошо. Нали за това се правят? За да ловят. Но лично аз те съветвам, да започнеш със сухи и мокри мушета. Паралелно пробвай и със стримерчетата. Иначе, стримеретките, като за начало не са лоши. Не е проблем, на нас дали се харесват, а дали се харесват на рибоците.
Аз ще ти кажа нещо: За всеки влак си има пътник - разбирай, за всяка муха си има риба. Стример или не, суха, мокра или нимфа, за всяка си има риба. И за най-лошата муха. Въпросът е да набереш опит, с каква муха - къде, кога, как, какво търсиш и има ли го това животно във водоема, където го търсиш.
От тук - нататък, има още много: кастинги, течения, сенчести места, вирове, бързеи, вятър, слънце, пек, студ, надвиснала растителност, дупки и водорасли, дънери и каманаци, видимост на водата (мътна, бистра), капризни или лакоми риби, големи или малки, но най-вече търпение, инат и наблюдения на ситуациите.
Пожелавам ти голям мерак, напористост и упоритост. Щом си се хванал на мухарското хоро - играй го и не спирай.
Ще усетиш тръпката много скоро.
И нека капото да не те разочарова. Защото капото - това е опит и хъс. Опит, защото те учи много, кога, какво, колко, как, къде, по пое време, и още много и много какво за момента не е добре.
Хъс, защото капото те амбицира да си поправиш следващия път грешките и те предизвиква да експериментираш постоянно. А експеримента - това означава много знания и натрупан опит във времето.
-------
Стримеретките, които си показал не са никак лоши за начало. Ако скъсиш опашката, то не е стример. Не, че няма да лови и с къса опашка. Но бъди упорит. Пробвай го в различни ситуации - като време, бистрота на водата, бавни и бързи течения, завирени участъци или бързеи, сутрин рано или вечер, защо не и през деня - под сенките на надвисналата растителност и дървета, на границата със силната слънчева светлина.
Много е писано за мухите и стримерите, много съвети ще получиш, много модели на уловисти мухи ще видиш.
Аз ще ти кажа само едно: Няма НАЙ-УЛОВИСТА муха или стример. Всяка една, дори и най-лошата лови, стига да уцелиш правилните условия за деня.
Вързвай, пробвай, експериментирай, наблюдавай, запомняй. Там е разковничето.
И както е казал Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече
. Разбирай го и като опит, и като знания, и като експерименти, и като брой разновидни мухи и стримери, и като капо, и като гол след гол. Колкото повече - толкова повече. Вързвай мушета и пробвай. Апетитът идва с яденето - муховръзът не е за един ден, а за цял живот. Голяма зараза е. Вярвай ми.
Поздрави на теб и на всички колеги муховръзци.
Миро (Jagger)
Започваш направо с тежката артилерия - стримерите. Той Роската ти загатна нещо по-горе, ама явно не си го забелязал.
Започни (ако сега започваш) със сухи и мокри мушета (за клен). Понавържи си малко от моделите, които има със стотици и хиляди в НЕТ-а, включително и в този сайт - виж раздела за мухарски риболов, виж темата за мушетата за клендаци, виж и другите теми.
Със стримерите няма лошо. Нали за това се правят? За да ловят. Но лично аз те съветвам, да започнеш със сухи и мокри мушета. Паралелно пробвай и със стримерчетата. Иначе, стримеретките, като за начало не са лоши. Не е проблем, на нас дали се харесват, а дали се харесват на рибоците.
Аз ще ти кажа нещо: За всеки влак си има пътник - разбирай, за всяка муха си има риба. Стример или не, суха, мокра или нимфа, за всяка си има риба. И за най-лошата муха. Въпросът е да набереш опит, с каква муха - къде, кога, как, какво търсиш и има ли го това животно във водоема, където го търсиш.
От тук - нататък, има още много: кастинги, течения, сенчести места, вирове, бързеи, вятър, слънце, пек, студ, надвиснала растителност, дупки и водорасли, дънери и каманаци, видимост на водата (мътна, бистра), капризни или лакоми риби, големи или малки, но най-вече търпение, инат и наблюдения на ситуациите.
Пожелавам ти голям мерак, напористост и упоритост. Щом си се хванал на мухарското хоро - играй го и не спирай.
Ще усетиш тръпката много скоро.
И нека капото да не те разочарова. Защото капото - това е опит и хъс. Опит, защото те учи много, кога, какво, колко, как, къде, по пое време, и още много и много какво за момента не е добре.
Хъс, защото капото те амбицира да си поправиш следващия път грешките и те предизвиква да експериментираш постоянно. А експеримента - това означава много знания и натрупан опит във времето.
-------
Стримеретките, които си показал не са никак лоши за начало. Ако скъсиш опашката, то не е стример. Не, че няма да лови и с къса опашка. Но бъди упорит. Пробвай го в различни ситуации - като време, бистрота на водата, бавни и бързи течения, завирени участъци или бързеи, сутрин рано или вечер, защо не и през деня - под сенките на надвисналата растителност и дървета, на границата със силната слънчева светлина.
Много е писано за мухите и стримерите, много съвети ще получиш, много модели на уловисти мухи ще видиш.
Аз ще ти кажа само едно: Няма НАЙ-УЛОВИСТА муха или стример. Всяка една, дори и най-лошата лови, стига да уцелиш правилните условия за деня.
Вързвай, пробвай, експериментирай, наблюдавай, запомняй. Там е разковничето.
И както е казал Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече

Поздрави на теб и на всички колеги муховръзци.
Миро (Jagger)
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аз рибките ги цамбуркам вече 2ра години на сухо и мокро муше и мисля си,че е дошло времето за някоя по сериозна риба която искам да заловя.Харесва ми се идеята за риболов на стример и ми се искаше да си развия малко риболова с муха и шнур съм стример,след време може би и риболов на нимфа и така.
Поздрави!Краси
Поздрави!Краси

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
По Струма не знам, но по Искъра и на Пънча лови костурчета и кефалчета

Аз правя същите само разликата е опашката която от перце от петел и за хакел пак перце от петел.
Този дето го показваш от заешка козинка ли е,т.е опашката и около главата.
Поздрави
Този дето го показваш от заешка козинка ли е,т.е опашката и около главата.
Поздрави

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
опашка - оцветени пера от петел(задочно благодя за цветните скалпове на бай Ради )korni90 написа: Този дето го показваш от заешка козинка ли е,т.е опашката и около главата.
тяло - с или без оловна тел отдолу, навита лентичка от кроасан, рибната с тел
крило - снопче козина от катерича опашка
хакъл - кокоше перо
глава - микс черен и uv peacock(много малко) дъбинг
Поздрав и на теб.