Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Шаран по това време
Модератор: sapuna
- Na_Sluka
- научил се да хвърля
Шаран по това време
Един познат ми каза че преди 1-2 дена са хванали 2кг Шаран на р.Огоста.Според вас възможно ли е това

ХАЙ
Айде и аз, големият шаранджия, да се изкажа по въпроса. Значи шаранът по принцип се храни през зимата, макар и по-слабо, отколкото през лятото, и то най-вече екземпляри от порядъка на кило-две, тъй като по-едрите имат достатъчно мазнини, за да си позволят да не ядат. Разбира се, всичко зависи от температура на водата и т.н. Аз лично през 1985-86 съм ловил шарани на Копринка на 31 декември и 1 януари, но тогава времето беше необичайно топло, и рибите кълвяха на топчета хляб, измесени с халва.
Иначе е доказано, че пред зимата шараните се концентрират на определени места в дълбоките водоеми, но да заметнеш там е доста трудно, както правилно споделя и колегата по-горе. В топло време рибата се активизира, навремето през февруари съм ловил шарани по около 500-700 грама на езеро Загорка в Стара Загора, в топлите дни от месеца.
Иначе е доказано, че пред зимата шараните се концентрират на определени места в дълбоките водоеми, но да заметнеш там е доста трудно, както правилно споделя и колегата по-горе. В топло време рибата се активизира, навремето през февруари съм ловил шарани по около 500-700 грама на езеро Загорка в Стара Загора, в топлите дни от месеца.
-
- ще става разбирач
в случаите за уловени шарани през зимата за които писах говоря за улов на плувка на мижава дълбочина- на Марица ги хващах на 40см дълбочина и немалко течение,сигурно кълване с потапяне на плувката и здрава борба след закачане, на Пясъчник-дълбочина 50-60см,здрав снеговалеж и студ / трудно си забождах царевичката /,бях с колега който ходи там за шаран повече през зимата отколкото през лятото, така че от много време писанията по списанията и дебелите книги за това как шарана лягал зимата в дълбокото и топлото и не се хранел или се хранел много малко и кълве много плахо просто ги прескачам...
-
- ще става разбирач
колега нямам никакво намерение да доказвам на някого каквото и да било, дали някой вярва или не всеки си преценява сам.доколкото виждам съмненията ти идват от малката дълбочина-на река с течение според мен няма никаква разлика в температурата на водата на дълбочина 40см. и 2 метра, в стояща вода сигурно има разлика но не вярвам да е чак толкова голяма-на пясъчник при 1-2 градуса на въздуха и на малка дълбочина, 15-16 градуса ли да е на дълбочина 5-6метра-съмнявам се
-
- ще става разбирач
е чак като през лятото едва ли някога ще кълве колкото и да са топли зимите ама знае ли човек, за каракудата пък имам един случай през февруари,кучешки студ на източен канал в който беше останала една педя вода-кълвеше една след друга, не гледахме плувките въобще -рибите се виждаха как кълват
рибешка му работа

-
- новобранец
Re: ХАЙ
Без забележки, няма какво да добавя.Бат Стан написа:Айде и аз, големият шаранджия, да се изкажа по въпроса. Значи шаранът по принцип се храни през зимата, макар и по-слабо, отколкото през лятото, и то най-вече екземпляри от порядъка на кило-две, тъй като по-едрите имат достатъчно мазнини, за да си позволят да не ядат. Разбира се, всичко зависи от температура на водата и т.н. Аз лично през 1985-86 съм ловил шарани на Копринка на 31 декември и 1 януари, но тогава времето беше необичайно топло, и рибите кълвяха на топчета хляб, измесени с халва.