Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gygytka21 »

Добра среща, гъбари!
Разтуптяхте ми сърцето с хубави снимки, особено тези на г-н Петков и на mateev.Tова лято нямам време да изокам от работа, но преди десет дена си направих удоволствието в едни гори на 20 км. западно от Търново.Много булки и манатарки .Първите отдавна са изконсумирани, вторите-изсушени и на съхранение за зимата.
Бъдете здрави! :)
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Явно умря гъбобера.
Ще чакаме есенните ранни дъждове.
Дано ги има. :roll:
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Поне около София, гъбите са на привършване, поради якото засушаване.
В неделя направих един полу-излет :D ,
С обилен обяд на 24 С хладина в Стара планина,
Дори не си носех и фотоапарата, та снимах с телефона, ама не са добри снимките :oops: ,
Малко млечници, и те със съмнително качество,

Изображение

Тук, там имаше пачи крак, който след дъждовете в сряда, беше тръгнал с широко пънче, ама липсата на влага не бе позволила да се развие шапката,
Намерих и други, подобни на пачия крак гъби, но не се виждат добре,
Тези ги събрах там, където обядвахме,

Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес, за пръв път си изпържих замразени манатарки !
Обаче, вкуса бе различен, сякаш гъбите бяха напарфюмирани и не ми хареса.
Манатарките ги замразих в камера на обикновен хладилник, нарязани на филийки и поставени в найлонови пликчета.
Някъде да имам грешка ?
Или да са поели миризмата на найлона ????

Толкова силен аромат имаха замразените гъби, че ми умирисаха и леда, с който си изстудявям ракията :D !
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Бланширахте ли ги , преди да ги замразите?
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Не,
Не съм ги бланширал, ама и в поста, който прочетох, не пишеше нищо за бланширане,
Просто нарязване на парчета и замразяване !

Приди години, похабих така едни сърнели, които замразих без обработка и при размразяването замирисаха на ацетон :roll: !!!!!!!!!
Изхвърлих всичко !
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Ауу, лоша работа със замразените манатарки... Аз моите не съм ги и рязал даже, стараейки се да запазя прекрасната им визия на млади манатарки. Във всеки случай само щом отворя вратата на фризерното отделение и веднага се умирисва изключително вълнуващо на манатарки! Моите са хванали яко скреж и поне на визия не са мръднали. Там им правят компания и една немалка торба с пачи крак, както и млади булки за едно тържествено паниране! Дано ги бъде. Ако не - пак ще ги изям.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Матеев,
Сподели, ако обичаш, какво е станало с твоите замразени гъби, вкл. и булките!
Колкото повече споделяме,
Толкова повече научаваме за съхранението на гъбите !

Наистина аромата на манатарките - изсушени и замразени е поразителен !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

При замразяване на гъби (може нарязани, може цели) те трябва:
1. Да се облеят с вода.
2. Да се оставят малко да поокапе водата.
3. После да се замразят за възможно най-краткото време и то не залепени една за друга (стават на "блок"), а отделени една от друга.
Така се запазва и форма и аромат за години време.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Ще споделя! Засега нямам намерение да ги ям още, понеже моите гъби са малко - 10-15 хубави, перфектни млади манатарки, предназначени за аромат на ястията или за едно единствено паниране. Булките са 20на млади и също хубави гъби, които са за едно паниране, докато пачият крак вече е повечко. Това, което мога да кажа засега е, че са хванали скреж и визията им е точно такава, каквато бе, когато ги замразих между 1ви и 15ти юли цели, почистени, но немити и небланширани. Бяха много красиви манатарките, не ми се свидеше да ги режа и да погубвам божествената естетика у тях. Тази година за първи път замразявам гъби и съм сложил малко, колкото за тестване да видим колко ще изкарат и въобще ще се получили нещо. Това, което ме притеснява е, че нямам фризер, а неособено голяма фризерна камера (с отделна външна врата на хладилника). Темперетурата е едва -10 градуса, макар че може да се регулира мощността на хладилника, която сега е на 50%, което не знам доколко влияе на камерното отделение, което си е отделно. В книгите пише, че при замразяване гъбите трябва за около половин час да се сложат на ударно замразяване при -25 до -30 градуса, а след това нямало проблем да се съхраняват и при -10 или -15. Като се сетя, че при мен не само липсва ударното замразяване, но веднъж се наложи и да размръзвам хладилника за 2,3 часа време, и макар, че гъбите си останаха замразени и със скреж, ще видим дали ще излезне нещо. Имам усещане, че пачият крак, колкото и да седи във фризера (няколко месеца), ще издържи и ще си бъде, както трябва. Може и да се заблуждавам разбира се. Виж за замразените манатарки съм чувал и от други хора, че не са им харесали особено много. Едни приятели бяха яли такива гъбени гозби под Мальовица в хотелите на ЦПШ и не бяха останали очаровани, но... на мен със сигурност ще ми харесат, особено след като аз съм ги брал и замразил. Ако не станат, работата е ясна: може и да е клише, но е велика истина - човек се учи от грешките се! А за редица грешки за жалост човек е така устроен, че просто не може да възприеме акълите и съветите на опита, а трябва сам да се опари и ужили, за да се усети.
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nicko67 »

Замразявал съм пачи крак във фризера.След като го размразих директно в тигана за пържене не се вкусваше от горчилка.Няма да повторя никога.Манатарката я съхранявам нарязана на кубчета в найлонови пликчета но също губи част от вкуса си.Все пак става за пълнено пиле с ориз и манатарки.Дори гъбите да не ви хареса чак толкова пиленцето с хрупкавата кожичка си е все тъй вкусно и не му пречи че преди това е било и то замразено :)
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Скоро размразих един пакет от фризера. Направих ги по класическия начин - задушени с масло. Според мен не бяха загубили почти нищо от качествата си. Във фризера бяха обаче не повече от 30 дни и не съм ги бланширал преди замразяването. Даже ми се струва, че имаха малко по-силно изразен аромат.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

gamon написа:Скоро размразих един пакет от фризера...
За какви гъби пишеш ?
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

G.Petkov написа:
gamon написа:Скоро размразих един пакет от фризера...
За какви гъби пишеш ?
За манатарки - измих ги все пак, подсуших ги много добре, нарязах ги така както когато ги задушавам с масло и във фризера в найлонова торбичка наредени максимално плътно. Размразих ги много бавно преместени в хладилника. Имаха отлично запазен вкус и цвят. Не зная след още месец два как ще са, но ще проверя - имам още няколко торбички, които умишленно ще задържа по-дълго.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не мия ,режа и в пакети!Фризера ми е на около -20 и манатарката държи по 5-6месеца.Повече не съм пробвал ,просто защото се изяжда!Леко се губи аромата ,но аз винаги панирам и не се усеща!Воднисти гъби ,като пачия крак нямат шанс!Ако са брани полусухи става!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”