"За" и "Против" металния повод

Модератори: Павел Иванов, sestrata

onikolaev
новобранец
новобранец

"За" и "Против" металния повод

Мнение от onikolaev »

Здравейте, колеги!

Пускам тема свързана с металния повод при спинингов риболов на щука.

Аз лично ловя винаги без повод и използвам предимно монофилни влакна. Не съм водил точна статистика, но досега съм уловил със сигурност над 100 щуки, като най-голямата ми е 3 кг. Досега нямам нито едно прегризване на влакното! Това прави вероятност за прегризване под 1 процент.

В този случай оправдано ли е използването на повод, който усложнява и ускъпява линията, пък и имам подозрения, че без повод кълве повече?

Очаквам мненията на всички - утвърдени или начинаещи спинингисти, хора със или без опит по темата.

Поздрави на всички колеги и наслука!
Аватар
DEATHMETAL82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: "За" и "Против" металния повод

Мнение от DEATHMETAL82 »

И аз съм вадил щука към 2-те килца с 0,16,ама важното е как ще се закачи, защото следващата просто го прехапа. А бяхме тръгнали за кефали. Повода е хубаво да го има,защото ако удари голема ''баба'' монофила не е по никакъв начин защитен. То за тва се слага или ФК, волфрамов, или пък кевларен, което по никакъв начин не пречи. По-добре е да се застраховаме и да не изтърваме тия редки едри риби.
Поздрави.
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

a дебело плетено ще го скъса ли ако се направи повод с вирбел и карабинка според мен е по удачно така може да се избере здрав вирбел и здрава карабинка не като тези ментаци дето изгниват или се отваря лесно карабинката ....
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Ако ловиш обаче с попер или с клатушка с бавно водене и лек туич и ти удари тая 3 килограмовата може и да се сбогуваш с примамката.Също и ако е някой трофеи 10-12 кила гориш.Моя съвет е не рискувайте,така или иначе повода,ако е добър не влияе на кълванетата.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

begleca_sv написа:a дебело плетено ще го скъса ли ако се направи повод с вирбел и карабинка според мен е по удачно така може да се избере здрав вирбел и здрава карабинка не като тези ментаци дето изгниват или се отваря лесно карабинката ....
Плетеното влакно е много по-здраво, но и по-лесно протриващо се от монофила .Колкото по-малко железа-вирбели/карабини, толкова по-добре :idea:
Ако искаш на всяка цена да избегнеш металния повод, по-добре опитай с монофил/флорокарбон 0.40-0.60. Трябва да е наистина крокодил над 5-6 кг. да го гризне(всъщност щуката не гризе, а протрива повода ) Сега има много тънки поводи за щука и не са скъпи, по-добре не рискувай :idea:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

има едни мн тънки и са мн яки но знам че са скъпи ....
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
pavre
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pavre »

Аз съм за металния повод, защото донякъде плаши другата риба (кефал и пъстърва), но няма да си прецакан, ако линията около примамката се озове в устата на щуката. Иначе марков волфрамов повод не се вижда (ловил съм бели риби без проблем).
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Ако ловиш обаче с попер или с клатушка с бавно водене и лек туич и ти удари тая 3 килограмовата може и да се сбогуваш с примамката.Също и ако е някой трофеи 10-12 кила гориш.Моя съвет е не рискувайте,така или иначе повода,ако е добър не влияе на кълванетата.

Изображение

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Изображение

Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Против ! В случаят не защото повода "ускъпява" , а защото преебава играта на повечето примамки .

Мите , това "ако" , "ама" , "може би" и пр. , особено когато са за сметка на удоволствието от риболова като цяло , си е на коча висулките , акомеразбираш . Инак и 3+ кила щука си се лови на микро клатушка с монофил 0.148 мм реален размер и въдица с тест 0.9 - 5гр. :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

Павел Иванов написа:Против ! В случаят не защото повода "ускъпява" , а защото преебава играта на повечето примамки .

Мите , това "ако" , "ама" , "може би" и пр. , особено когато са за сметка на удоволствието от риболова като цяло , си е на коча висулките , акомеразбираш . Инак и 3+ кила щука си се лови на микро клатушка с монофил 0.148 мм реален размер и въдица с тест 0.9 - 5гр. :wink:

Да, ако прмамката е под 5см. , иначе ако ще хдиш за щуки по-добре се приготви да ловиш такива :wink:
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Пре**ва играта на дребните примамки,при попера помага да не се усуква,на големите воблери и клатуни ич не им пречи ама без повод има вероятност да ти отнесе такъма.Пролетта примерно на 10см клатуна ми удари щука и бе глътнала и 4-5 см от повода.Ако бях без него ся щях да съм и без клатушка.Миналата седмица на петте могили на колегата му гътна въртележката,а на откриването попера на Жоро (коdа33),плетеняк 20лб с удара го отнесе кат бумбар сламка.Аз лично не бих рискувал трофейна щука да изпусна,пък вие си знаете,още повече няма да тръгна целенасочено да гоня трофеини щуки с микроклатушки.

Изображение

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Я съм против металния повод. Защото щуките при нашите водоеми са малки и човек не си струва да си утежни линията за това.... Няма или не съм видял щука, която да прегризе примерно ПП 15 лб. до сега... Па ако търсите такива по 10-15 кг. задължително повод, само да ги намерите къде са..., ама те се кратиха........
До момента прегризвания съм имал само на плетеняци или нанофили на и под 10 лб......
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

Аз лично също съм против и почти никога не използвам. Сигурно до сега имам поне 3-4 късания и с монофил и с плетено , но продължавам да не слагам повод точно защото не ми харесва играта на блесната с него ( основно въртящи), а и събират разни водорасли по него.
Иначе най-голямата щука дето съм изпускал за това , че съм бил без повод беше около един метър и 5-6кг , това го казвам , защото видях първата й атака на 2 метра пред мен , но неуспешна. При втората такава си замина с 13см клатушка + 2см вирбел , като скъса още със самия удар.
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от HAZART »

Изображение

Чета,слушам и не вярвам на макарата си.Всеки който пише за прехапване и претриване има много здраве от мене.Имам толкова щуки уловени,колкото някои от пишещите тук нямат уловени плевелни,затова ще си позволя да се намеся.Щуката има в края на горната челюст костна пластинка която е 100% скалпел и по форма и по острота(на снимката се вижда идеално). Когато ловим на блесна(воблер) и щуката лапне по този начин,влакното попада точно под него и просто казваш сбогом на примамката.
Изображение
За щастие тези случаи са по-редки от тези
Изображение
Изображение
Повярвайте,че когато щуката атакува и синджир за куче да и сложиш пак ще се хване,виждал съм следния такъм : влакно 0,100мм,повод 60см. жило от ръчна спирачка на мотоциклет (около 0,4-0,5 мм),тройна кука 10/0,стръв 0,800-1кг каракуда......и ловяха.Във водоема често се срещаха щуки 10-12кг.При спининга е по-добре да сложиш два дори три вирбела отколкото тел,при риболов на жива стръв обикновено гълта дълбоко и си трябва дълъг(поне 20см.) задължително мек (твърдия пречи) метален повод и още нещо установих,при риболов със стръв имам повече откачени риби на тройката отколкото с единична кука .Писаното от мен е проверено лично,но една котка се дере по повече от един начин така,че НАСЛУКА и много риби.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”