МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнение от starlight »

Както сме го подкарали да взема и аз да драсна няколко реда :mrgreen:

Петък - 9 Август 2013

Реката:

Изображение

Изображение

Изображение

Дървета:

Изображение

Вирчета:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Красоти:

Изображение

Изображение

Изображение

И единствената красавица за деня... за съжаление...
Само дето не стана снимката, НО пък знаем, че е там!

Изображение
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Здравейте отново Колеги, малко може би нескромно от Моя страна, но не Ми е целта да се самовъзхвалявам, а да пресъздам оная красота и хармония между Природа, Човек и Риби / Балканска Пъстърва/. И така снощи 12.08 изчетох всички репортажи / на един дъх, както Павката бе казал/ и въодушевен реших, спонтанно да посетя една Река. Въпросната Река я посетихме преди около месец, но нелеп инцидент не Ни позволи да направим така желания риболовен излет / Николета я повлече водата и си удари доста лошо коляното, малко поплува и.......си тръгнахме по живо, по здраво, а я повлече, защото......ще разберете впоследствие/. Реката я бях набелязал още миналата година, а днес, а утре и все го отлагахме, снощи обаче реших, че е време да я уважа и Нея. Ставане в 03.15 часа, кафенце, бани и 05.00 „стартиране“. OMV нафта, кафенце, баничка, айранче и газ в Моя стил. В 08.00 бях на Реката. Изминах безпрепятствено 1,5 км. До съответния ВЕЦ / без тях, не може/, и учудено забелязах че даже имаше и вода по Реката/ водохващането е на още 2 км/. Реших все пак да пробвам, веднага след ВЕЦ-а се спуснах /Реката се вие покрай пътя/. Почнах една по една да сменям различните окраски и марки блесни – нищо. Сетих се, че някой бе споменал, че Пъстървата сутрин рано не е много активна, може би това беше причината, а може би не. Както и да е, имам си едно тайно оръжие, което винаги ме е вадило от капото/ това при положение, че все пак има Риби, в интерес на истината почнах да мяркам и плуващи сенки, стрелкащи се от вси страни/. Рибите просто, бяха много наплашени/ също ще разберете по – долу, защо/, явно рибарската преса си бе казала думата, както и на много други Реки/ Аз също може би, имам участие в това, макар и да не взимам, категорично никакви Риби/. Излишно е да казвам, че изповядвам „CATCH - PHOTO – RELEASE” при улов на всякакви видове Риби! В крайна сметка имах атака към блесната, но с неуспех. Тук е въпроса да кажа, че ползвам минимум номер 2, а също и номер 3, блесни /това го знам от Кърцата, просто Рибите които са малки не се закачват, а другите не се нараняват, в повечето случаи/. В крайна сметка дойде първата красавица, около 20см., с наситени кафяви точки, наистина беше много красива Риба /само не знам, нашенка ли е, или не, ама беше страхотна/. Просто риболова започна с пълна сила. Бях доволен от факта, че Ми се случва повторението от последната Река, която посетихме с Илиян /Маранцинката/, Река пълна с живот, от всички страни се хвърляха и нападаха блесната с такава ожесточеност, че не можех да повярвам на очите, и на “ушите“ си / шега/. И така бавно и неуморно си се качвах нагоре, бях минал вече и водохващането, току - що, когато Ми направи впечатление, че Реката стана буйна, редуваща бързеи и вирове / е не съвсем вирове, просто денивелацията бе голяма/. Рибите не бяха големи, но повечето в нормите, имах малко по – големи 2 или 3 Риби, но риболовът беше доста интензивен. Наистина като подавах блесната по – отдалече / водата беше доста бистра, и Ми направиха забележка на последния излет, че много се приближавам, а си беше и така/ се стрелкаха Пъстърви, малки, големи и още по – големи от всички страни. Е Колеги като си на такава Река, си е голям кеф, джапаш и покрай теб се стрелкат Пъстърви от вси страни. Между другото, рибоходът бе в отлично състояние, изчистен и дебитен, нещо което рядко се среща, но бе факт. Сега ще разберете защо предишния път не можахме да осъществим така бленувания риболовен излет. Реката бе с дебит като за Април, силата й бе възхитителна, като се сетя само за една от Реките зарибявана точно през Април / 6000 Пъстърви/ и ми се къса сърцето. Тази беше във върховата си форма / само ще Ви кажа, че едвам се върви през водата и точно затова Николета беше повлечена от водата, Аз самия едвам преминавах от бряг , на бряг/. Не знам колко нагоре се бях изкачил, точно си погледнах часовника и си вървях по камъните, когато съзрях, че в следващия момент ще стъпя върху една змия, да змия, която невъзмутимо даже, не избяга, а ме гледаше и .......Точно тогава реших, че трябва да стъпя не върху змията, а на едно паднало дърво, което беше напряко на Реката, даже не разбрах как я направих тази маневра. В този момент летях безтегловно с глава надолу, в един безкомпромисен вир, с порядъчна дълбочина заедно с целия си безценен товар. Въдичка, раничка с телефони, документи и т.н.........Само да спомена, че в София е 33 градуса, там където бях беше 21, а за водата във въпросната Река, няма да споменавам. Яко накиснат реших, че риболовът беше приключил малко по – рано от времето, което на Мен ми се искаше, но традицията си е традиция. Миналия път Николета, сега Аз.....На всичко отгоре си бях и ударил и глезена някъде. За пореден път долния водач на пръчката беше изкривен / е, Аз пак го изправих, но интересно докога така – нагоре, надолу/, телефоните подгизнали, цигари, запалка, документи, всичко аут. Това си е част от Пъстървовия риболов, с Николета по краката сме като нискоразрядни актьори, участвали в евтин телевизионен сериал, вече не ходим с къси панталони, ама на........ С бодра крачка подгизнал, куцукайки тръгнах надолу към колата, моето спасение / там имах сухи дрехи и кафе и цигари и всичко, от което се нуждаех/. А стресирани са Рибите, защото малко преди водохващането на МВЕЦ-а, един Дядо си размахваше сръкмето........ и там бях и Аз и........Питам как е Деди – А, добре е вика той и ме гледа като все едно е видял извънземен / е Аз си бях като извънземен/. Деди беше хванал едни така маломерни хубавици около 15-17, да не говорим и че е вторник, а през седмицата.......улова......сръкмето..... Е Колеги много SORRY, той пък нищо не знаеше по въпроса за сръкмета, улов през седмицата и т.н.. Е проведохме един бърз спор Рибите бяха изсипани безцеремонно в Реката / умрели съответно горките хайвани/ и ........телефоните са без покритие, а и да имаха покритие „КВО“ ИАРА ще дойде по мой сигнал, горе в гората. И пак стигаме до въпроса съвест, съвест, и съвест. По надолу вече беше по – трудно още четирима псевдо рибари си поскаха и те. И аз пак така КВО става Колеги – а добре е / добре е, ама са четирима глупаци, решили да си хванат някоя Риба, щото щели да правят банкет.......е добър апетит/. Те също имаха 20-на Риби. Е освен да им прочета конско, нямаше вече какво да направя. Те едвам говореха и езика на държавата в която бракониерстваха, ама....... Интересно Кой, как, би процедирал, има и рибарник наблизо / в който между другото се предлагат Балканки в менюто на псевдо ресторанта, направо Ми се повдига, лично Ги видяхме миналия път с Николета да плуват в едно заградено пространство. Тя веднага предложи да ги откупим и да ги пуснем, по - скоро да ги върнем там от където може би, бяха дошли, ама нещо сумата бе непосилна за Нас, за толко Риби/, да бяха си купили „АМЕРИКАН ГЪРЛС“ и да плюскат със здраве. Тръгнах си по живо, по здраво благославяйки Мен, Майка ми / да е жива и здрава/ на техния език. Е Аз не им останах длъжен, дори ги заплаших, че ще се обадя на Горския, което не ги впечатли толкова много, ама...... Така Ми завърши днешният риболовен излет, изпъстрен с доста събития..........И до нови срещи от някоя друга великолепна Българска Река!
Малко снимки за утеха...
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тук може да се почувства силата на Реката
Изображение

Изображение

Намерих си и другарче :)
Изображение

Член на Риболовен Клуб „Балканка“
„Да върнем Живота в Реките“
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Боби, кофти излет си изкарал.
За съжаление реалността е такава...
Трудно може да променим всичкото простолюдие!!!
Съжалявам за реката и за рибите в нея...

ПС. Този разказ, смятам, че мястото му не е в тази тема.
Нека не оспамваме темата с кофти емоции.
По скоро трябва да се премести в темата за "ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА".
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

А бе станахте много критикарите, животът не е само цветя, рози и бълнуване по некоя "магическа река"! Това си е част от...... Димо да каже? А излетът не беше кофти, а си беше много добър, такава Река не бях виждал, дебитът й наподобяваше, по - скоро пролетен, а Риби, колкото желаеш. Около 30 - тина и още толкова изпуснати. Пожелавам Ти да посетиш някога подобна Река, ако ли не, ще Ти кажа конкретно на Теб коя е. Ти си доказал отдавна, че си от Димовата школа......
Последно промяна от ХЕМИНГУЕЙ на Вто Авг 13, 2013 8:23 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Ех Боби, като чета ми се къса сърцето с тея изроди (((
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

За това казвам, че това си е част от "Магически Репортажи", да се пресъздаде самата обстановка, според Критерия за репортажа, тоест и действителността........
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Благодаря Боби.
Със снимките вече е друга бира :)
Не те критикувам, просто тук би трябвало да показваме красотите...
Лошите работи са навсякъде... поне тук може да ги няма.
ХЕМИНГУЕЙ написа:Пожелавам Ти да посетиш някога подобна Река, ако ли не, ще Ти кажа конкретно на Теб коя е. Ти си доказал отдавна че си от Димовата школа......
Благодаря отново. За сега ще се въздържа.
Мисля, че когато сам я открия реката, кефа, ще е много по-голям. Ти го знаеш много добре от собствен опит :)
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Реалността...... в "Магически Репортажи"........ , а благодарение на така наречените "Тайни Реки", наистина за Моите 44 ПЪСТЪРВОВИ ИЗЛЕТА / до момента този сезон/ вече, открих доста невероятни Реки......, а още не е приключил и сезона.......
Но хубаво е че има дискусия, стига тя да е в рамките на ...............
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Абе не знам за вас,ама покрай тези "тайни" реки от 2 -3 години насам съм станал като детектив .Хващам се ,че вече гледам и къде точно е сянката от снимките.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Боби,прекрасен излет.Хич да не ти дреме за тия "местни" цървули.Дет викаше един колега "ЗА ВСЯКА СВИНЯ РАНО ИЛИ КЪСНО ИДВА КОЛЕДА".Та и тия си мислят че с чиниика маломерни рибки ще се нахранят...Но такъв е живота за жалост в БГ..
А реката верно е уникална...Ама внимавай с паданията ,че краката ти са станали по-сини от на моя синковец вече..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Поздрави ....И отдалечи дистанцията до гумата другият път в офиса... :wink: :wink: :wink: Че при тая бистра вода вярно те скиват отдалече.... :wink:
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Това е съдбата на повечето реки у нас. Обезрибени с мрежи, бомби, ток ... и т.н. С въдици включително.

С други думи – Магията ту я има, ту я няма. Предимно я няма напоследък, де.
Добре дошли в клуба на разбитите сърца.

Дали да се пише в тая тема – според мен трябва. Това си е част от живота. И въздействието е по-силно – да покажеш тия прекрасни места, с ликвидирания живот в тях.
Те затова се пазят реките в тайна. И гледайте да не пускате снимки, по които да се познават.

Обаче имам една добра новина за вас. Представете си как сте били на някоя река, която е умъртвена. Разбрали сте за нея впоследствие, че е съсипана от бракониери – и я задрасквате завинаги. Обаче и браковците – като отидат още два три пъти – и те я задраскват. Понеже знаят какво са направили.

И един щастлив божи ден, след десетина години – случайно си казвате – абе я да видя, какво става там? И се окаже, че реката отново ври от живот..... И това ми се е случвало – и тогава кефът е най-голям.

С други думи – надежда винаги има. Единствено ако чуете, че някоя ловна дружинка си е заплюла некоя речка – там нема кво да търсите завинаги. Зарибяват си я, защото оная престъпна шайка – СРЛБ им дава кинти, и на всеки две години – като станат петнаесетина санта - я ликвидират. Само там няма надежда.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

За последното си много прав бат Димо.Лошото е че тука покрай мене все са такива реките,че ловните дружинки си ги забраняват за риболов точно за да си ги ползват сами.Но аз ще се боря да паднат тия забрани и да ги видя тогава.... :evil:
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Здравейте Колеги, два реда и от Мен, Нас/ щото сме двама с Николета, малко може би луди/. Само че се места в Темата Действителност, за да не Ми направят пак забележка........ :lol:
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Здравейте младежи,

Дойде ред и аз да отскокна за риба :) След толкова прекрасни репортажи от всички Вас ми се въртяха само реки в главата с елементи на червено точкуване :mrgreen:

Понесох се вчера аз в командировка (като гледам повечето ми излети тази година са били по време на командировки), а такъмите неотлъчно с мен в багажника на колата. Още с излизането от големия град мислите ми бяха насочени към предстоящия риболов. Върших каквото върших откъм служебни задължения и хоп в 18.00 ч. вече бях на реката (най-сетне). Имах около 2 - 3 часа преди да се стъмни подобаващо и да не мога да виждам точно къде замятам, така че нямаше време за губене. Нарамих фотоапарата, въдицата, кепът (задължително на гърба. Страхотен подарък от Мариян :) ) и самият аз със себе си се отправих към дебрите на реката. Тя беше предварително избрана според дестинацията ми. Отдавна не бях стъпвал там. Спускайки се сред високо покаралите треви се чу шумът и на самата река, която ме посрещна с хладните си води и красотата около себе си.

Изображение

Пийнах няколко шепи от хладната планинска вода и се спуснах към търсене на петнистите красавици. Първите няколко вира без успех, но забелязах сенките на прибягващи пъстърви, които като светкавици раздираха подводната шир. Няколко плахо се опитаха да подгонят блесната, като на моменти я достигаха и правеха опит за атака, но усещах единствено потрепването на въдицата в ръка. Придвижих се по-нагоре, а местата се редуваха от красиви по-красиви, а камъните подредени така изкусно от майката природа, все едно подводен калдъръм. Редуваха се и едни и по-дребни камъни, идеално укритие на рибите. Облавях всяко перспективно място. Хванах една пъстърва около нормата, но докато извадя техниката и тя ме опръска по очите и се върна оттам откъдето е дошла :) На едно място, недълбоко имаше потопено наполовина дърво.

Изображение

Заметнах пред него, встрани, но нямаше подгонвано. Викам си ще метна покрай него, така че примамката да го обходи и така и сторих. Тъкмо цопна блесната и задържах за миг и последва удар на хубава пъстърва, която като обезумяла направи висок скок нагоре, после настрани (подплаши всички останали риби 50 м. нагоре и надолу по реката :)). Кепът за отрицателно време беше свален от гърба и вече беше в ръка. Загребах борбената балканка, изпъстрена с ярки червени петна. Истинска красавица, около 29-30 см.

Изображение

Изображение

Направих и няколко фотосесии, докато си стоеше в кепа и помахваше с опашка. Блесната се откачи без проблем и без нараняване, тъй като куките са предварително премачкани с клещи. Веднага след това последва и пускането на свобода, което ме кара да се усмихвам и да се чувствам емоционално зареден от срещата с това приказно красиво създание.

http://youtu.be/FmbEnhU6XP8" onclick="window.open(this.href);return false;

Това е първият ми клип с пускане на свобода на уловена пъстърва :)

Тази уловена риба ми стигаше до края на излета :) Понесох се нагоре по реката, като облавях всяко едно перспективно място. Рибите ги имаше и често навестяваха блесната, като стремглаво я атакуваха. Хвана се и една американка, което ме учуди откъде се взела, но след снимка се върна обратно в реката.

Изображение

А местата, всяко едно спиращо дъха

Изображение

Изображение

На последното такова се престраши красива балканка, която веднага след това връщайки я във водата махна с опашка и се скри в дълбокото :) Какво нещо е природата и каква красота е създала само.

Изображение

На едно от следващите места имах подгонване на хубава и охранена балканка, но така и не направи атака и веднага след това се върна в убежището си, а аз останах с отворена уста, която след това беше заменена с усмивка. Ногоре местата бяха също така приказни както и в началото. Кристалната прохладна вода се спускаше необезпокоявана между камъните, от вир във вир, а приятният шум от шумоленето й минаваше около ушите ми.

Изображение

Изображение

Направи ми впечатление, че известно време ловях в участък, който добре познавах, но рибите ги нямаше. Откъде ли не прокарвах примамката, но за съжаление рибите като че ли не бяха там. Това отново ме навежда на мисълта колко крехко е всичко около нас, природата, екосистемата в реката, обграждащата ни действителност. Пиша го това и се надявам да го прочетат повече хора. Излавяйки всяка една пъстърва, за задоволяване на апетитни нужди или просто някой да се похвалят с улова, не съзнават каква вреда се нанася на дадена река, още повече, когато е малка. Нали отново ще отиде някой ден да лови и просто там няма да има никой. Единствено течаща вода без живот в нея. Стана ми болно в онзи момент и сега дори. Добре, че след известно маане на гащи ме атакуваха няколко балканки около нормата, които ми върнаха отново усмивката на лицето, но ме накараха за пореден път да се замисля.

Поздравявам Ви с последния фотос от излета :)

Изображение

Равносметката са малкото часове риболов (а можеше и без хич :shock: ). Имах извадени десетина риби и доста повече атаки. Болшинството пъстърви бяха около нормата и една красавица още в началото, която сега като се замисля с тези пируети може тя да е подплашила останалите пъстърви. Направи ми впечатление, че имаше доста мъници, които се опитваха да атакуват, което ми дава надежда за по-нататък, но разбира се при условие, че всеки е колегиален и мисли не само за момента, а и занапред и най.вече за природат Без нея сме нищо.

Поздрави и наслука :)
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Павка, както винаги уникален репортаж, гордея се че мога да кажа: Хубаво е да видиш единомислещи Риболовци, които не "нарамват никакви Риби" :evil: камо ли" Балканска пъстърва" :twisted: . Евала за пореден път, дано в близко време се умножим....... :drinkers:
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Здравейте колеги,

Връщайки се от командировката миналата седмица остана време за около 1-2 ч. риболов. Време малко наистина, но посетих нова за мен река, която бях набелязал по картата. Както казва един колега риболовец, реката е "тънка синя линия" по картата. Та отправих се на там без да знам какво да очаквам. Това, което повече ме глождеше беше дали има вода, а рибки, ако имам късмет :) Е имах късмет и от двете :mrgreen:

Реката ме посрещна подобаващо с красив вир и спускаща се вода в него. Дъното интересно нагънато и с потопени камъни по него и образували се от времето ниши, които идеално укритие за петнистите красавици.

Изображение

Заметнах и веднага забелязах няколко сенки, които преследват примамката. Повторих и сенките отново се спуснаха, като една от тях се засили и атакува блесната :) Разподскача се красива балканка в нормата, която за нула време беше освободена с предварително охладена ръка, снимана и върната обратно в студената вода.

Изображение

Реката ме възнагради с първата риба за краткочасовия риболов, но все пак имаше още време и продължих да се придвижвам по нея, замятайки наляво, надясно, надалеч, на по-близо. Имаше рибки, които подгонваха, но не се осмеляваха да атакуват, докато не дойде ред и на следващата красавица, която след кратък фотос бе пусната обратно да расте

Изображение

За пореден път се убеждавам, че в различните реки рибите имат различна окраска. Тази наподобяваше малко като зебра, имаше тъмни и светли петна по нея. Същото го забелязах и по други прибягващи пъстърви. Какъв художник е само природата и какви чудеса създава. Говорейки за чудесата на природата, които понякога ни се отдава да забележим, а не да преминем покрай тях улисани в мисли е и следващата форма, която ми се изпречи пред очите

Изображение

Само като се замисля колко векове, а сигурно и хилядолетия е трябвало на водата да сътвори подобни гънки, които когато ги зърнах бяха поръсени с есени листа, напомняйки за приближаващата есен. Постоях и прекарвах ръка по причудливите извивки на скалата (някой да не помисли нещо друго :mrgreen: )

Малко по-нататък от мястото ме изненадаха още две петнисти красавици, които за нула време бяха снимани и върнати обратно, като едната от тях се изстреля като торпила в дълбокото и приятелите, а те се определено се забелязваха.

Изображение

Изображение

http://youtu.be/awth_Xw57rg" onclick="window.open(this.href);return false;

На следващото клипче забележете колко пъстърви може да има на едно място (рибите са около 24-25 см). Колко ли време трябва да мине, че всяка река да изглежда по същия начин. Това е призив към всички колеги и четящи да се замислят върху въздействието, което оказваме върху екосистемите по пъстървовите реки (а и не само), ако няма умисъл и се ръководим единствено от момента, а ни от това, което ще оставим след нас.

http://youtu.be/fvmdw469cDI" onclick="window.open(this.href);return false;

Толкова за 1-2 часа риболов.

В неделя бях на уникално място, но за него ще разкажа след няколко дни, че време не остава.

Поздрави и наслука :D
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”