Хамсия 2013

Модератори: emo vasilev, alekst

Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Хамсия 2013

Мнение от shturetc »

Абе,няколко години избягвах да отварям нова тема,макар,че....ама........при положение,че има теми за писия , сардина и не'нам к'во си,чини ми се редно да има тема и за една от най-вкусните(от дребните) и най-любимата на чернокопа (например) риба---хамсЪтЪ :wink:
Та.....
От известно време в Порт Бургас юнаците правили по 3-4 кила от въпросната риба,ама....6-ти отдел,да го еВа--инфо никво не излиза от ченгесарско-партизанските уста(нЙе чЙЮвЙек,а джилЙезо).
Е,онзи ден,двамина съфорумци(единият списващ,а другият(та)само четящ(а) във форума ни) споделиха със Щурецът--голямата уста,че мърдали хамсии по наш'те води.Минах да проверя.И без друго,откак от два месеца не съм атакувал тетраподите ,сигурно качих 20 кила и надух търбуха кат' лихуса в 8-я месец...и айдеее юруш на маслините!
Вчера,в отрязъка 17-20:00 скромно около 1 кило...Обаче всинца ,клатещи и мятащи на 1-во КМ си признаха,без бой,че това бил най-слабия ден от седмица(и).Днес с мъка заебах ракиите и повторих излета в същия часови пояс.Ами,при все,че рибата бе на паузи,талази и както щете го наречете,си тръгнах с 3 килограма хамсия на границата да бъде наречена чатал-куйрук!Като се има впредвид,че качествените пълнения на чепарето бяха през 15-ина минути,се чудя какъв ли би бил резултата,ако хамсиените "облаци" се завъртаха по-на често,както е било в предно лета :roll:
С голямата си уста споделям на незапознатите да връзват 12-ките и да заповядат при новата Морска гара в Бургас!Хамсия дава...предимно в следобедните часове.

ПП Звъннах няколко телефона на познати....всичките вече се бяха облажили и...мълчат кат' шундички розови--да са живи и здрави!
В сафридените мигове(на заник слънце) дава и граца ...Вероятно и на нощно кандидат сафридите ще се отчитат!?
Хамсията блуждае от дъното до 2 метра под повърхността--трябва да се "търси".
Грацо-сафридите са само на дъното!
Аватар
pechat
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Хамсия 2013

Мнение от pechat »

А къде се намира морската гара в Бургас? благодаря предварително
Изображение
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Морската гара се изгражда на 1-во--2-ро корабни места(Бургас изток).
Все още не функционира.По проект откриването и е в началото на месец октомври.
Аватар
szipion afrikanski
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szipion afrikanski »

Колега казваш заповядайте, а от къде се минава защото доколкото ми е известно всичко е преградено и пиле не може да прехвръкне?
jivko.uzunov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jivko.uzunov »

Оооо,Щурец ти се появи най-накрая.Да не беше на почивка някъде? :roll:
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Живко,не съм се губел бе, просто два месеца бях "забравил" къде са ми такъмите :wink:
Е,настава време за есенното ни раздвижване--ще се виждаме по-честичко по пристанището.

Сципионе,нищо не е заградено бре,ходи си се спокойно до 1-4 КМ на Изтока.Само че хората мислят за здравословното ни състояние и за състоянието на фигурите ни и...пътеката е направена така,че да ни качи адреналина и свали холестерола :lol:
Ако си навитак да си хванеш 2-3 кила хамсия(днес от 18:00 до 20:30 тамън две оки взех...Жеката Сървайвъра ги е чесал от 16 ч.,ама той си знае как е оцелял в тази жега)звънни един телефон или ми пиши на лични! С тебе и по тетраподи сме скачали ,че и по по-насечени терени(га си строши макарата) :lol: :drinkers:
Аватар
zxzx
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zxzx »

szipion afrikanski написа:Колега казваш заповядайте, а от къде се минава защото доколкото ми е известно всичко е преградено и пиле не може да прехвръкне?
Пътища много зависи колко екстремен риболов предпочиташ,до 1 корабно място се стига по 2 начина през КПП или през тетраполите,иначе и на мен ми се ходи за хамсия ,но след като времето ми обърка плановете за нощен на Германката,ще съм на пържен шаран с :drinkers:
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Аватар
Ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ribar »

Колеги, дайте съвет.
Купено чепаре с мъхчета (не знам как се казват, начинаещ съм в морския риболов) или ръчно направено с голи куки и евентуално червен конец или нещо такова?
Питам, защото преди 2 лета в Поморие всички дядовци (вкл. и аз) ловяха на голи куки и когато ме видяха с купено чепаре ми казаха, да махам мъхчетата, щото хамсията върви по-добре на гола кука...така и стана, опитах със и без мъхчета и без беше многократно по-ефективно. Сега, обаче, съм във Варна и тук няма нито 1, който да лови на голи куки и това ме озадачава.
Моля, помогнете.
Риба има глава дълга 9 см. Дължината на опашката е равна на дължината на главата плюс половината от дължината на тялото. Дължината на тялото е равна на дължината на главата плюс дължината на опашната. Колко дълга е рибата?
Пламен Николов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Пламен Николов »

Ribar написа:Колеги, дайте съвет.
Купено чепаре с мъхчета (не знам как се казват, начинаещ съм в морския риболов) или ръчно направено с голи куки и евентуално червен конец или нещо такова?
Питам, защото преди 2 лета в Поморие всички дядовци (вкл. и аз) ловяха на голи куки и когато ме видяха с купено чепаре ми казаха, да махам мъхчетата, щото хамсията върви по-добре на гола кука...така и стана, опитах със и без мъхчета и без беше многократно по-ефективно. Сега, обаче, съм във Варна и тук няма нито 1, който да лови на голи куки и това ме озадачава.
Моля, помогнете.
Ами, няма я хамсията, всички гонят сафрида сега ама от брега и той малко рехав, иначе тоз чалъм с голата кука и тука си върви :wink:
Аватар
Ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ribar »

Извинявай, че ще те поправя, но на малкия фар на морска гара гъмжи от хамсия...аз ходя вече 2 седмици и има само хамсия, много малко сафрид (малък - граца) и още по-малко илария.

Та въпросът ми беше и някак принципен, хамсията предпочита ли голите куки с конец или купеното чепаре с мъхчетата?
Риба има глава дълга 9 см. Дължината на опашката е равна на дължината на главата плюс половината от дължината на тялото. Дължината на тялото е равна на дължината на главата плюс дължината на опашната. Колко дълга е рибата?
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Колега,доказано е в годините,че голите куки(по възможност с по-малки номера...например 12-ки) са предпочитани от хамсията.Същото се отнася и за атерината,а до преди 6-7 години-и за карагьоза,респ.блеча (напоследък последният го "поразглезихме" и взе да си иска ламенца и други щуротии :wink: ) !
Гарантирам ти,че ако си вържеш куки Нр.12 с ф.к. с фи 0.16-0.18 и сториш нежни капчици с червен и жълт лак на възела и малко под него ще "разбиеш" хамсията!
Аз,обаче,в четирите си (досега) излета за хамсия ,заложих на куки Нр.12,бидем -ф.к.-0.156 и ув ламе (2 нишки) със сребърна коса за пълнеж...без лак.Ами,работех си чудесно и взимах не по-малко(да не река и повече :wink: ) риба от колегите-комшии. Сципион може да потвърди словата ми,при все,че днес въпросното ми чепаре работи...4-ти ден подред без преработка :wink:
Наслука! :drinkers:
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Понеже на 5 метровия ми телескоп 15-те броя куки ми бяха "изключително къси"( в смисъл,че чепарето бе с дължина около 2,5 м),днес (след три дена умуване) добавих едно 10-куково чепаре-миналогодишна изработка,което бе с куки Нр.11-голи,с капка червен лак на възела и капка фосфор под нея.Поне 75 % от рибите предпочетоха чепарето,което описах в предния си пост(12-ките с ув)!
Аватар
Ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ribar »

Благодаря за информацията, колега.
Аз все пак смятам да опитам да изработя чепаре с голи куки.
А сега, дали можем да съставим някаква "формула", в смисъл:
дебелина на майката, дебелина на поводите на отделните куки, номер куки, разстояние между куките, тежест и ако има още нещо...?
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Без да придирям за голяма компетентност,ще ти дам моята приблизителна "рецепта" за успешен , хамсиен такъм:
куки нр.12
бидем 0.16 ф.к. с дължина 3-4 см
отстояние между бидемите-17 см
основно влакно-0.18 м.ф.
тежест-20-25 гр (това за тихите води на пристанищата...ако си с лодка,според силата на подводното течение,може да ти се наложи да работиш и със 100 гр :shock: :wink: )...При толкова малка тежест-20-25 гр. трябва да внимаваш много хамсиите да не направят чепарето ти на топка(те и сардините са рибите,дето най обичат,когато се забият на куките, да драсват нагоре)--линията ти да е постоянно опъната-никакви "кореми",'щото язък ти за труда да си вързваш чепаре...

Надявам се ,че съм бил поне мъничко полезен.
Наслука!
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

Точно това ми се случи и на мен преди време, затова карам с 40 гр олово и никакви чепарета на топки не стават.
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”