Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

"За" и "Против" металния повод
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- кирил великий
- разбира нещата
Re: "За" и "Против" металния повод
Поводът от метал е задължителен при риболов на щука по всякакъв начин и заради това, че с откъсната блесна или воблер в гърлото тя просто загива мъчително.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
кратко, точно и яснокирил великий написа:Поводът от метал е задължителен при риболов на щука по всякакъв начин и заради това, че с откъсната блесна или воблер в гърлото тя просто загива мъчително.

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
тук въобще не съм съгласенкирил великий написа:заради това, че с откъсната блесна или воблер в гърлото тя просто загива мъчително.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
кирил великий написа:...че с откъсната блесна или воблер в гърлото тя просто загива мъчително.
Подобно нелепо твърдение , когато иде реч за щуката , навява човек на две неща :
- Първо , че ти и Колето имате много малък опит с щуки , с нормални габарити , от две кила нагоре .
- Второ , че четете кофти преведени английски автори , а освен това им и вярвате

Като за начало малко биология . Щуката , както и болшинството хищници , природата ги е надарила с практическа липса на неврони в устата , гърлото и вътрешностите , но за сметка на това им е дала много бавен метаболизъм .
Тъй , от там на там по констатациите . Ако бяхте хващали достатъчно щуки с упоменатият размер , щяхте с почуда да установите че при много от тях я в устата , я в стомаха , се подвизава някоя и друга изкуствена примамка в период на полуразпад , пък на тях нищо им няма . В случаят какво имаме ? Щуката остава с някаква примамка я в устата , я в шкембето . Не чувства болка , само дискомфорт . Благодарение на бавният си метаболизъм спира да се храни , ако трябва и месец , два , примамката раждясва или се разяжда , освобождава мястото на което създава дискомфорт и животинката продължава да папа , пък било и с временен пиърсинг

Относно ингилизите . Имаше един вери кух техен автор , в чийто преведени на български творения , се споменаваха дословно думите написани по-горе от Кире

Наистина има вероятност за прегризване на линията , при спининга около 10% , също така има вероятност рибата да се гъбяса последствие , ама тя пък е 10% от вероятността лакомата щука да се задави и пукне от задушаване като налапа риба с почти нейните размери и поради спесификата на зъбите си не може да я изплюе , ама това са просто някакви инцидентни случаи които на база цялостната статистика не се и забелязват .
Та тъй с "мъчителното загиване на щуката" . Бих посъветвал Киро и Колето да похващат малко читави риби и тогава на база собствен опит да изкапацитетстват ако може !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
днес бях на Жребчево за няколко часа за костур и хванах 20 щуки и нито един костур 
бях на жива рибка с монофилно влакно 0,20 и първите 5-6 щуки просто дръпнаха и си заминаха. Сложих метален повод, но спряха ударите. Пробвах с плетено влакно и пак така. Накрая се оказа най- добре флоро карбон 0,40 и така изкарах всичките си щуки
))

бях на жива рибка с монофилно влакно 0,20 и първите 5-6 щуки просто дръпнаха и си заминаха. Сложих метален повод, но спряха ударите. Пробвах с плетено влакно и пак така. Накрая се оказа най- добре флоро карбон 0,40 и така изкарах всичките си щуки

- danev69
- сериозен играч
Аз лично съм ЗА металния повод. На всички ни е известно колко често удрят големи /над 3-4кг./ щуки и ако голямата щука удари на някоя по-малка примамка,то вероятността от скъсване-прегризване е много вероятна. Другото важно изискване,според мен за повода е той да не е дебел и твърд,това със сигурност ще прецака играта на повечето примамки. Според мен повод 7/7 20лб. е достатъчно мек и здрав за трофейни щуки и от друга страна няма да развали играта на примамките.
Миналата година на един свободен гьол излизаха много /по 15-20бр. на излет/ щуки с размер 700-800 гр. Хващаш,снимаш ,пускаш...голям кеф . Нарочно сложих повод от флуорокарбон 20лб. ,за да видя дали ще се закачат повече риби. Нямаше никаква разлика в бройката набодени писалки. Писалките бяха с ей тоя размер и хич не им дремеше дали си с метален повод или не.
Много се радвам,че пак си сложих металния повод,защото между писалките удари и една хубава щука 80см. 3,5кг.
. Удари на Mepps Syclops 2 и тъй като удари в паузата я глътна до хрилете. Повода с който бях е 25см.,ама почти целия беше в устата на рибата. При това положение,повода помогна.
На мен лично доста пъти щука ми е късала конец 10-15лб. когато ловя бяла риба.
Пред мен колеги са вадили хубави /над 3кг/ щуки без повод или с флуорокарбонов повод,ама също така съм видял и достатъчно късания и затова аз съм ЗА използването на металния повод.
Миналата година на един свободен гьол излизаха много /по 15-20бр. на излет/ щуки с размер 700-800 гр. Хващаш,снимаш ,пускаш...голям кеф . Нарочно сложих повод от флуорокарбон 20лб. ,за да видя дали ще се закачат повече риби. Нямаше никаква разлика в бройката набодени писалки. Писалките бяха с ей тоя размер и хич не им дремеше дали си с метален повод или не.

Много се радвам,че пак си сложих металния повод,защото между писалките удари и една хубава щука 80см. 3,5кг.

. Удари на Mepps Syclops 2 и тъй като удари в паузата я глътна до хрилете. Повода с който бях е 25см.,ама почти целия беше в устата на рибата. При това положение,повода помогна.
На мен лично доста пъти щука ми е късала конец 10-15лб. когато ловя бяла риба.
Пред мен колеги са вадили хубави /над 3кг/ щуки без повод или с флуорокарбонов повод,ама също така съм видял и достатъчно късания и затова аз съм ЗА използването на металния повод.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- Павел Иванов
djkoliob , всичко това добре . Само не ми стана ясно какво общо има със спининговият риболов 

Павел Иванов
Павел Иванов
- кирил великий
- разбира нещата
павел иванов, знаеш, че не отговарям на никакви твои коментари, заради невъзпитаното ти държание, още по-малко пък да приемам "съветите ти". Не забелязах, че темата се модерира от теб, иначе изобщо нямаше да се включа в нея.Павел Иванов написа:Бих посъветвал Киро
-
- вече хвърля и на тежко
Ми то, съвети аз не видях.
Бих го приел като споделено, на база личен опит.
А пък , туй за възпитанието го оставям без коментар.

А пък , туй за възпитанието го оставям без коментар.
Колеги, припомням, че при мен вероятността за прегризване се получи под 1 процент. А иначе съм имал случаи на дълбоко погълнати примамки (закачат се за хрилете), но нямам досега прегризване. Вирбелът ми е единичен.
- ynovi
- научил се да хвърля
Ясно..
До консенсус така и не се стигна, ама като има различни мнения пак е добре. Вече всеки сам може да направи извод за себе си. Че аз не съм хващал още такваз риба, ама и никога не съм и ходил за щука. То и къде да ходя като на местата където съм ходил такава праисторически риби не се срещат.
Обаче тази неделя, прибирайки се от вилата огледах едно софийско гьолче и какво да видях - една щучка може би към 50 см. се беше скатала от хилядите плувкари, който бяха окупирали водоема в едно тесно и закътано място в страни от панаира.
Сигурен съм, че има и други там някъде ... Та бях решил, да я позамерям първо с по-малки пластмаси, после с по-големи, а ако не ще с добро и жделезата ще включа. Това обаче ако не отида някъде другаде уикенда, и по този случай темата ми беше интересна...
Имам един флорокарбон 0.25 - най-дебелото влакно което притежавам. Мисля да го ползвам за повод, за сега...

До консенсус така и не се стигна, ама като има различни мнения пак е добре. Вече всеки сам може да направи извод за себе си. Че аз не съм хващал още такваз риба, ама и никога не съм и ходил за щука. То и къде да ходя като на местата където съм ходил такава праисторически риби не се срещат.

Сигурен съм, че има и други там някъде ... Та бях решил, да я позамерям първо с по-малки пластмаси, после с по-големи, а ако не ще с добро и жделезата ще включа. Това обаче ако не отида някъде другаде уикенда, и по този случай темата ми беше интересна...
Имам един флорокарбон 0.25 - най-дебелото влакно което притежавам. Мисля да го ползвам за повод, за сега...

Това, че ти избираш да не даваш по-голям шанс не значи, че всички трябва да са като теб. По-добре си коментирай твоя тип риболов, не прескачай там където не ти е позната материята, че изглежда смешно отстрани.Павел Иванов написа:... Оттам натам глюпости от рода как "дивите риби" трябвало да бъдат улавяни многократно , антибиотик и карп дюшек за свинкя като шарана ...
- Павел Иванов
Сорри баце ама на мен ми изглежда смешно да вадиш баш шарана на дюшек и да го мажеш с антибиотик на убоденото та да не се зайде
Таз глюпост също идва от Ангиля , по-точно от платените им гьолове къде шараните са станали на октопод в устата от чести закачвания и откачвания ама като има кой да им се връзва , що да не го прави ? Иначе в цял свят това е една от най-низвергнатите риби . Почти никъде не я ползват за друго освен да чисти септичните им ями . В щатите примерно изтравят участък дълъг стотина километра на дадена река само за да премахнат развъдилите се шарани и тостолоби в него . После зарибяват с ценни видове от типа на пъстървовите и готово . В Австралия ги изкупуват та да наторяват с тях . Когато бях на Канарските острови и попитах един местен дали ядът от развъдилият се във всяка локва шаран , пича ме попита риторично "А ти плъхове ядеш ли ?" . Даже крокодилите не ги ядяха и единствената риба която живееше спокойно при тях беше шарана . Това че лакомията на местно ниво прави тая риба рядка , не значи че трябва да и се отдава някакво по-специално значение
Та погледнато от страни ясно се вижда кой е смешен в случаят
Друг е въпроса че псевдо даването на "шанс" си е личен избор и никой няма право да го натрапва на който и да било 

Павел Иванов
Павел Иванов
Павка аз лично изчетох темата и трябва да призная че , си напълно прав. Истината е че има както в живота така и в риболова снобари.Ако нямам карп дюшече и го положа леко откача го и го върна в водоема ,досега не ми е гътвала риба .За антибиотика не ми се говори че просто става излишно и смешно .Това е извън темата с тенденция някои да ме намрази но човека е прав и ако трябва да се пише защо много е дълго /относно шарана/
Рибар вместо Златната рибка хванал прекрасна русалка, която му се примолила:
– Пусни ме, рибарю. И аз като Златната рибка ще ти изпълня три желания.
– А не, само едно желание, но три пъти – бързо отговорил рибарят.
– Пусни ме, рибарю. И аз като Златната рибка ще ти изпълня три желания.
– А не, само едно желание, но три пъти – бързо отговорил рибарят.
-
- научил се да хвърля
Относно повода за щука ....,тръгна ли целенасочено за щука ЗАДЪЛЖИТЕЛНО слагам метален повод ,не тръгвам за писалки ,търся ЩУКА ,не търся и много кълванета искам едно кълване ...
дано ме разберете какво имам в предвид
не съм фен на флорокарбони и ала бала подобни ...не им вярвам ама изобщо,и никой на света не може да ме убеди в обратното
живи и здрави
това си мнение не искам да го натрапвам на никой ...то е изградено на база личен опит от доста години.

не съм фен на флорокарбони и ала бала подобни ...не им вярвам ама изобщо,и никой на света не може да ме убеди в обратното

живи и здрави