Повод за сом ?

Модератор: sapuna

Big_Predator
новобранец
новобранец

Повод за сом ?

Мнение от Big_Predator »

Здравейте. Имам въпрос какъв да ми е повода за сом на бавно течаща река ( Марица ) не ми трябва да е кой знае колко здрав трябва ми да издържа поне 25 кг., И ако може дами кажете и някой друг монтаж, освен този с "подводната плувка" ще съм много благодарен :)
Защо най-хубавите неща в живота свършват толкова бързо.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Повод за сом ?

Мнение от аксел »

повод,който издържа 25кг е екстремно здрав....като се има предвид че на растояние около 40-100см има два възела един към основното и един на куката,да издържа 25кг,трябва да е от монофил с дебелина най-малко 0.7мм,или плетено влакно с дебелина най-малко 0.4мм...................пък и кому е нужен повод??????
валатът не най-лошото нещо на света
Big_Predator
новобранец
новобранец

Мнение от Big_Predator »

Как така без повод, ако не повод с какво да завържа куките с основното влакно ли ?
dimitur_dimitrov90
новобранец
новобранец

Мнение от dimitur_dimitrov90 »

колега може да използваш това влакно
fishing-bg.eu/Влакна/За_сом/T-FORCE_SPECIAL_SEA_1

Но ако искаш нещо по евтино си вземи Clasic който го има във всеки магазин за рибарски принадлежности.Не ме е дънил до сега.Слагаш 0.60 основно и 0.50 повод 30 см. дълаг на растояние мвтър от оловото което го вържиш с по тънко влакно за вирбел към основното.Прави се така ако има камъни и оловото се запре в тях къса се тънкото влакно от вирбела и рибата излиза.Успех.
Big_Predator
новобранец
новобранец

Мнение от Big_Predator »

Не мисля че тези поводи който ми предлагат в магазина стават за сом понеже гледах един филм в който казаха че поради множеството рецептори който имат по устата и по мустачките си бягат от метала, нещо като защитна функция, киселяло им и те бягали. Затова мислех да вземя някакви поводи който не са метални, но пък здрави ;). Поздрави.
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Абе едно време ползвахме капрон или хирургичестки конец, сега лиидкори, кевлари, и флорукарбони гледам ползвате.

Монтажа се казва хеликоптер просто си ограничи дълбочината с два стопера.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Big_Predator
новобранец
новобранец

Мнение от Big_Predator »

Този капрон ми звучи примамливо, колко издържа и откъде да си го взема ?
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

колега,вържи куката на основното,а оловото вържи на повод с по-тънка корда!!!!! това искам да ти кажа,така ще имаш само един възел/на куката/ и,ако е грамотно направен,ще можеш да разчиташ на 85% от здравината на кордата,което си е напълно постижимо при едно качествено 0,50-0,60мм.....ако пък искаш,ползвай по-дебел повод от основната линия,когато хвърляш на далечни дистанции,което звучи доста странно,но при риболов на сом си е по-правилно......имай и още нещо предвид,при поглъщане на куката навътре в устата четките на сома правят кордата да изглежда като коледна елха,за доста кратко време!!!!!...плетените влакна са доста модни напоследък,гледам,че доста колеги ги ползват,има даже такива,които ги слагат на някоя болонеза с някое макаре за плувка и гордо казват:"тоя конец държи 30кила,ей,ся ще му изкъртя зъбките на сома...."
плетените влакна,са много хубаво нещо,когато се използват,по предназначение с подходящия за тях такъм,те се оплитат на течение при положение,че ще използваш риба или жаба за стръв,освен това имат един доста сериозен недостатък-при стресово натоварване на късо се късат много лесно,другото е,че не издържат на триене в подводни предмети,именно защото са многожилни и е достатъчно да се скъса само една от тънките нишки на оплетката и здравината става в пъти по-ниска от заявената!!!!!!!!!то затова и един колега ми заяви че е изтървал сом над 30 кг,защото конецът му издържал цели 25кг,а когато направихме тест на сухо с мъртва тежест,се късаше малко над 4кг!!!!!!!та такива ми ти работи!!!аз лично на дъно ловя с корда/така съм си свикнал/,на спининг и на кльонк съм с плетени.......не те знам,за какво точно ти трябва този повод/сигурно си видял някоя хубава риба в реката/,но повода сам риба не лови,освен ако не го искаш за сара/чепаре/,такива много ги мразя и ги режа веднага/извинявам се предварително,но не те познавам личн/,във всички останали случаище помогна с инфо .Поздрави!Този предълъг пост написах не само за тебе,а и за всички останали колеги за да си съставят най-правилно собствено мнение.
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
hiper tunkvan
новобранец
новобранец

Мнение от hiper tunkvan »

Аз ползвам от изкуствена материя конец кафяв май е обущарски. Някъде около 0.7(0.70) е дебелината по твърд е от плетените влакна, това според мен е добре защото се избягват засукванията. Доста е здрав тествал съм го с 11 литрова туба на динамично натоварване(друсане) издържа доста време докато се скъса. Слагам две куки 5 нули една след друга на около 10см. повода го правя 1м. по средата на повода слагам една плувка за да го навдига по течението(Марица). За сега дава резултат, но само малки сомета ме натискат, 5 живота съм подарил чакам квачката или петела дет ги е излюпил да му отслужа литургия с почести.

П.П. Не съм майстор сомист така че сигурно има по компетентни мнения от мойто!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”