Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Избор на сонар за морски риболов
Модератори: emo vasilev, Кърцата
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Избор на сонар за морски риболов
Благодаря колега. 
А какво е предимството на сонда, която работи с честоти 50/200 кН пред такава, работеща с честоти 83/200 кН?

А какво е предимството на сонда, която работи с честоти 50/200 кН пред такава, работеща с честоти 83/200 кН?
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
При солена вода има повече шум и 83Кхц. доста ще те подвежда,за това се препоръчват 50Кхц.,там шумът е минимализиран!
Килохерците са звук,който се отразява в НЕЩО и от там идва проблемът със шумът-разсейките в солената вода са повече,защото не е толкова плътна,като сладководната! 

хаиде да те поправя малко - солената вода е по плътна от сладката - дори Мъртво море е толкова солено и водата толкова плътна че не може да се потъне в него. иначе си прав - за солена вода трябва поголяма мощост/повечето сонари имат превключване за солена и сладка вода/ не мога да правя сравнения за сладка и солена вода на сонарите /никога не съм ползвал сонар в сладководни места/Troli Rapala написа:При солена вода има повече шум ...........от там идва проблемът със шумът-разсейките в солената вода са повече,защото не е толкова плътна,като сладководната!

-
- научил се да хвърля
Колеги,
Какво ще кажете за Humunbird 728?
Дали някой има впечатления за този модел?
Какво ще кажете за Humunbird 728?
Дали някой има впечатления за този модел?
- krokibg
- учете се от него
Просто 728 е нормален сонар,без екстри.Иначе,всичко си има за един сонар и работят добре.Имах го,но го смених с по-висок клас,хубаво е да си събереш пари и да си вземеш от висок клас,защото ще го ползваш една година и трябва да го продаваш.Когато свикнеш със сонара и започнеш да разчиташ всичко под теб,влезеш ли без него си като сляп.А когато минеш на по-висок,виждаш всичко,особенно когато е с даун и сайд имидж.Оф,всички се разболяхме по тия сонари,но е за хубаво,върщат работа

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
Колеги,
Дайте ми препоръка от къде да намеря зарядно за акумулатора на сонар 12v , 7.5ah
Дайте ми препоръка от къде да намеря зарядно за акумулатора на сонар 12v , 7.5ah
- tiho_roev
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Здравейте колеги доста четох по темата и мисля да си копувам гармин 421s комбо заради тази карта BlueChart g2 Vision някой ползвал ли е такава карта и да ли си струва парите БЛАГОДАРЯ.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
колеги какво ще кажете за тоя модел Lowrance Mark-5x DSI (DownScan Imaging) или този Lowrance Mark 5x Pro с българско меню, ако някой има впечатления моля да сподели.
- Поморийския
- ще става разбирач
Ако си покрай Бургас търси булстарите много са печени .renovod написа:Колеги помогнете ми при избора: имам лодка надуваема с надуваем кил и алуминиев под, която ползвам на морето. Намислил съм да я оборудвам със сонар за лов на морски рибки включително и сафрид. Цифрата която съм приготвил е около 800 лв. Очаквам съвети от клуба на знаещите.
Вече съм горд собственик на Lowrance+X59DF+Compact+Fishfinder дано да не съм сбъркал в избора си. Остава и да се науча да работя с него и най–важното да имам слука за да разбера дали верно работи. Темата за мен приключи.
Важното е на теб да ти харесва. Честито.renovod написа:Вече съм горд собственик на Lowrance+X59DF+Compact+Fishfinder дано да не съм сбъркал в избора си. Остава и да се науча да работя с него и най–важното да имам слука за да разбера дали верно работи. Темата за мен приключи.
- Поморийския
- ще става разбирач
Троли е много прав ама за сафрид идруги дребосъци само така .Сонара трябва да е изключен от символ риби ако искаш да знаеш какво ставаTroli Rapala написа:В Черно море,не ти трябва дълбочина!В Гърция ги ловят до 200м. на Пилкери,та 400м.сонда не ти трябва!Основното е сондата да е 50/200Кхц. и търсиш модел с повече R.M.S.=PIK to PIK,2400W е добре,но по-добре е на 4000!8000,вече е друга цена!Препоръчвам ти Х-136DF,без цветен дисплей и GPS,които само ти можеш да си прецениш дали ти трябват!Големият екран е почти задължителен,това липсва при Киро,освен настройките!Fish I.D. се използва в плитки води,които бъкат от подводна растителност или боклуци,както и водни твари не-риби!Тогава включваш тази екстра и софтуерът на сонара сам различава-индикира на 100%,че тези рибки на екрана са реални риби,отсява вярно всичко останало!Ако няма такива препиятствия,трябва да се изключи и на екрана да виждаме дъги,облаци или линии в положение на дрейф!Тогава виждаш пълната РЕАЛНА картина,защото другото е от паметта на софтуерът!Ако мине Моруна отдолу,Киро нема и да разбере!
Кире,провери кво ти казвам и ще виждаш повече!
![]()
-
- ще става разбирач
Troli Rapala написа:В Черно море,не ти трябва дълбочина!В Гърция ги ловят до 200м. на Пилкери,та 400м.сонда не ти трябва!Основното е сондата да е 50/200Кхц. и търсиш модел с повече R.M.S.=PIK to PIK,2400W е добре,но по-добре е на 4000!8000,вече е друга цена!Препоръчвам ти Х-136DF,без цветен дисплей и GPS,които само ти можеш да си прецениш дали ти трябват!Големият екран е почти задължителен,това липсва при Киро,освен настройките!Fish I.D. се използва в плитки води,които бъкат от подводна растителност или боклуци,както и водни твари не-риби!Тогава включваш тази екстра и софтуерът на сонара сам различава-индикира на 100%,че тези рибки на екрана са реални риби,отсява вярно всичко останало!Ако няма такива препиятствия,трябва да се изключи и на екрана да виждаме дъги,облаци или линии в положение на дрейф!Тогава виждаш пълната РЕАЛНА картина,защото другото е от паметта на софтуерът!Ако мине Моруна отдолу,Киро нема и да разбере!
Кире,провери кво ти казвам и ще виждаш повече!
![]()
- Прикачени файлове
-
- виждам че някой разбират повече от сонари
- th.jpg (6.54 KiB) Преглеждано 2764 пъти
-
- ще става разбирач
та въпроса ми е понеже този сонар не е купен в България . и английския ми не е от най силните езици ,донякъде съм го разгадал но ми се струва че липсва нещо , Предната седмица например около галата и фарватера ми показваше мн . символи на риба от 10 - 15м. Обаче като пусна чепарето греда .Дали е някаква друга риба или нещо си друго нямам идея .Ако ми дадете идея как да направя настройките или от къде да получа информация ще съм благодарен - а и кайсиевата си я бива .