Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложени

Мнение от аксел »

Пълна и абсолютна забрана за производство,внос, продажба и употреба на кордени мрежи солена глоба и 2г. затвор.Маркиране и регистриране на всички законно притежавани от арендаторите мрежи-тип гриб установяване на времето за използването им.Поне 5г затвор за употреба на електричество и взривни вещества при улов на риба.
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Ето и още едно от мен.

Да се поощряват риболовците даващи сигнали за бракониерство.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

Д.Граховски написа:Ето и още едно от мен.

Да се поощряват риболовците даващи сигнали за бракониерство.
Това е много добра идея, но момента на реалното доказване ще е труден.
Или ще натопят някой, на който имат зъб или само ще набират точки.

Но е добре да се помисли как ще се поощряват колегите даващи сигнал.
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Регламентиране начина на риболов на тролинг. Сигурно голяма част от Вас са били свидетели на конфликти между "тролингисти" и простосмъртни рибари, ловящи от брега. Кавичките ги слагам защото не малка част от тях само си правят "разходка с лодка", но иначе доста успешно прецакват риболова на десетки свои колеги, ловяши от брега.
1. Тролинга да е разрешен само в язовири по-големи от например 5000 декара / казвам го малко произволно/, като същите са изброени в нарочен списък.
2. Да е забранен на отстояния от брега по-малки от например 300 м. / на такова разстояние горе долу разпъват въдиците си колегите шаранджии/
3. А защо не и да е разрешен само с лодки с ел. двигатели - демек безшумни.
С две думи да се потърси баланс меду интересите на едните и другите.
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

1. 100% усвояване на постъпленията от таксите за риболовни билети. 90% да отиват за ИАРА, 10% да се отделят за независим орган, който да контролира дейноста им и да обслужва национален телефон за сигнали, на който да може да се подават сигнали денонощно.

2. GPS във всички автомобили на ИАРА.

3. Това със затвор, съд по бързата процедура и обществено полезен труд, честно казано не го виждам как ще стане, но може да се задържат нарушителите в ареста за 72 часа. Бракониерството е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ все пак, така че има основание за това.

4. Дисциплинарни уволнения за нарушители работещи в държавния сектор и писмо до работодател за такива в частния (въпреки че ако те арестуват в неделя с мрежите и бомбите и отидеш на работа чак в четвъртък защото си висял 72 часа в ареста, едва ли ще те чака работното място). За такива на социални помощи - спиране на социалните помощи.

5. Отчетност и прозрачност на всеки заприходен и похарчен лев, като се започне от моливите и кламерите в офисите и се стигне до зарибителен материал - Къде? Кога? Как? Колко?

Тъжната истина е че нищо от изписаното в темата няма да види "бял свят". Това е още една сфера в която нещата са тотално сбъркани и за да има промяна трябва да се започне не от горе-надолу, нито пък от долу-нагоре, а от всякъде т.е. от начало. Най-любимия ми текст в статиите за бракониери е как е "съставен акт на неизвестен нарушител". И 'кво от 'тва? Въпросните "доброволци", вместо да искат пищови и белезници и на значките им да ише с по-малки букви "доброволец", могат при сигнал да отиват на водоема и да чакат неизвестния извършител за да стане известен когато пристигнат упълномощените и го заловят. Да ползват отстъпки при закупуване на риболовен билет. Да им се покриват разходите за гориво и храна по време на "дежурството". Има хиляди неща които могат да се направят и те са толкова очевидни че чак се чудя защо не са направени още. Ама това си е мое мнение. Аз съм склонен да плащам и 100 и 200 лева за билет ако знам че тая свинщина която е сега, ще престане.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

ARD написа:
Тъжната истина е че нищо от изписаното в темата няма да види "бял свят".

Колега, не си съвсем прав - след усилия на различни хора и клубове се промениха много неща - въведе се в правния мир за сефте понятието хвани-пусни. Промени се целогодишната забрана, и т.н. Нещата стават бавно, но без усилия и малки крачки съвсем нищо няма да се случи.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

misho_tsakov написа:"Тъжната истина е че нищо от изписаното в темата няма да види "бял свят"."
Колега, не си съвсем прав - след усилия на различни хора и клубове се промениха много неща - въведе се в правния мир за сефте понятието хвани-пусни. Промени се целогодишната забрана, и т.н. Нещата стават бавно, но без усилия и малки крачки съвсем нищо няма да се случи.
Подкрепям изцяло. Примирението е най-големия враг на развитието и прогреса.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

След вчерашния риболов съм на мнение,че р.Струма трябва да мине на режим хвани-пусни,както и баластиерите около нея и да се засили контрола,че такъв няма.

Изображение

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

След вчерашния риболов съм на мнение,че р.Струма трябва да мине на режим хвани-пусни,както и баластиерите около нея и да се засили контрола,че такъв няма.

Изображение

ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

С риск да си навлека много гняв, ще кажа че това "хвани-пусни" не го приемам като решение. Това е като да пратиш ловджия на лов, с халосни патрони. На частни и арендовани водоеми - да. Там е частна собственост и собствениците ще решат как да таксуват, какви правила да налагат и т.н. На държавните водоеми които са наши, правилата ще ги регламентира държавата т.е. ние, и аз пак казвам... мисля че тези към момента са повече от добри. Нека не се правим на по-големи европейци от англичаните, с глупостите им. Регламента към момента е чудесен. Друг е въпросът колко се спазва. Трябва да се държи сметка на органът отговорен за това, а именно - ИАРА. И тук галерията на форума е пълна със снимки на живарници по 2-3-4 метра които ще се скъсат от рибата в тях. Колко от тази риба е била пусната след края на излета? А колко са снимките на маломерни риби от всякакви видове, в кухнята, в калта на брега, в тигана? Най-смешният рибар в България (по мое мнение), Белополски, в един от филмите си показа как някакъв човечец с жена си пълни чували и сакове с риба. Този същият човечец, няколко годишна забрана за риболов няма да го спре, нито правилото "хвани-пусни". Би се спрял с арест и конфискация. Аз лично обичам да ходя за риба. Обичам да я хапвам след това. Това ми умножава удоволствието от излета по две. Риба с бира. Толкова е просто. Никога маломерна. Никога над три килограма. Никога боклуци след мен по брега.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Не си съгласен защото не си запознат с проблема.При един такъв режим и як контрол и затвори,за 3-4 години ще се възтанови популацията.Сега при това положение и 3 кг на човек са много за прибиране.

Изображение

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Не си съгласен защото не си запознат с проблема.При един такъв режим и як контрол и затвори,за 3-4 години ще се възтанови популацията.Сега при това положение и 3 кг на човек са много за прибиране.

Изображение

Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Koлеги, има много стойностни предложения, други са наивни и неосъществими.Много хора си мислят,че сега е времето да решат проблемите на своя си начин на риболов- тролинга пречи на дънарите и обратно, хвани-пусни не връзва с разбираинията на болшинството и т.н. .Дайте първо да докараме риба, пък тогава ще го мислим!

Когато се прави стъпка в такава насока, трябва да оценим ситуацията и да се предлагат малко неща, иначе в многото предложения има опасност да минат само маловажните и напрактика нищо да не се промени.
Трябва да се има предвид,че това правителство я изкара до забрана 2014, я не.И последната му грижа е рибата.
Най-важно според мен е веднъж завинаги да се осигури финансиране за зарибяването и най-лесно е това да стане с парите от билетите.Това, ако се прокара сега, после няма кой да го отмени.Верно е, че ще се краде здравата, защото кой ще брои колко риба е пусната, но ще е повече от нищото.Колкото и да е непопулярно не трябва да се опонира срещу завишаване таксите за билетите.

Другият приоритет е да се ангажира и полицията в контрола на водоемите.Веднъж, с междуведомствени инструкции между ИАРА и МВР , а и чрез увеличване на наказателната тежест за тежкото бракониерство и да се вмени и на МВР противидействието.
Нито една институция не работи нормално сега, така, че чудеса да не се очакват.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Аз също съм за това да се осигури трайно финансиране на зрибяването чрез увеличаване таксата за риболовния билет / например с 10 лв. на този етап/, но само в комплект с достатъчно гаранции, че няма да се краде.
За сведение на колегата naskobo, моя начин на риболов не е свързан с язовирите и не защитавам ничий начин на риболов. Аз ходя по реките и то на места където почти никой не ходи и никой не ми пречи. Ходя на язовир не повече от два пъти в годината и то не заради риболова, а заради добрата компания. Наличието на по-ясни правила не струва пари и е нещо, което лесно може да се осъществи. А липсата на правила създава предпоставки за спорове и кавги по водоемите - нещо, което никой нормален риболовец не желае.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

gamon написа:Аз също съм за това да се осигури трайно финансиране на зрибяването чрез увеличаване таксата за риболовния билет / например с 10 лв. на този етап/, но само в комплект с достатъчно гаранции, че няма да се краде....
Само да спомена по повод този цитат :

Има семейства с повече от 2 риболовци (в семейството), в БГ си е сиромашка немотия, според теб могат ли всички да изсерат по-повече от 70 лева за "лукс" наречен риболов, който в нашата страна си е умряла работа и не предлага почти нищо :D Стига сте давали грешни пари, от които после ще ви побелеят косите ;) Няма нужда и от 5 лева увеличение на тоз билет.
Сметката е примерно : 200 000 регистрирани любители риболовци (в цялата страна) * 25 лева билета = :?: лв. на година
Смятайте и профи риболовците към сметката + глобите от бракониерство и не регламентиран улов = :?: лв. на година :idea:
Дянков го няма, та парите сега накъде ? :idea:
Аз честно казано не знам колко става масрАфа :idea: и къде отива всичко това попълнение, при условие, че доста клубове и частни сдружения/инициативи зарибяват със собствени средства водоемите, макар че са си платили билета и постоянно ръчкат местните териториални звена на ИАРА да вземат отношение по повод браковските набези и обезрибяването причинено от "любители риболовци" :idea: :rolleyes:
..и да си платим повече за билет, услугата пак ще е една и съща = свиркаджийска :idea:
Та стига си плащал народе ! Време е други да плащат !!!!!
Последно промяна от JettroniX на Пон Сеп 02, 2013 10:19 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”