Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложени

Мнение от lachezarnb »

ARD написа:С риск да си навлека много гняв, ще кажа че това "хвани-пусни" не го приемам като решение. Това е като да пратиш ловджия на лов, с халосни патрони. На частни и арендовани водоеми - да. Там е частна собственост и собствениците ще решат как да таксуват, какви правила да налагат и т.н.
Колега не го приемай като гняв, а само като уточнение: Най-големите производители на ловно оръжие произвеждат пушки-фотоапарати, дърпаш спусъка и вместо изстрел снимка на която се вижда къде точно би улучил. Щом ги произвеждат значи има достатъчно пазар за тях. Дали ще се подобри положението ако по етапно различни водоеми в един район преминават за известен период в режим "Хвани пусни"? Без сериозен контрол и сериозни санкции при сегашната ситуация- едва ли. При положение че риболова стана толкова популярен, като спреш един водоем просто околните ще бъдат подложени на по-голям натиск и съответно по-бързо обезрибени, а когато пуснеш въпросния водоем ще бъде обезрибен и той. Проблема е че на средностатистическия риболовец тотално му липсва култура. А култура се изгражда с години, но пък може да бъдат наложени, ( със сила ), разумни правила. За това според мен са нужни сериозни санкции ( както напоследък се случва по пътищата ) и сериозен контрол.
Като например: любител риболовец заловен с наднормен улов, освен глобата да бъде лишаван от право да си закупи риболовен билет за определен период. Риболовец заловен без риболовен билет-глоба и обществено полезен труд, а ако билета му е бил отнет за нарушение наказанието да се удвоява и утроява. И най-вече всеки забелязал нарушение да сигнализира на ИАРА незабавно. В Швейцария почти няма дребни битови престъпления и нарушения на общински и др. подобни разпоредби, защото всеки швейцарец би накиснал и брат си ако се опитва да хитрува. И защо го правят, защото са убедени че всичко държавно е тяхно, а не на някой друг там хипотетичен, и всеки който пипа общото, пипа твоето лично. И ако наистина ти пука дали ще има риба или не, следващия път пробвай да вземеш не пълното разрешено от закона количество риба, а половината и кой знае може след година пет или десет да се върне живота във всички водоеми.

Поздрави и на слука
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

И още нещо, според мен трябва да бъде разрешена по една въдица на билет а не по три. Всички сме виждали как привечер пред някой бивак се появяват по 10-15 въдици, а се виждат 3-4 човека барабар с децата, и ако по някаква случайност някой ги попита що така се почва: шурея, баджанака, шуранайката и лелинчо ей сега те отидоа до селото за бира. То няма риба за една въдица за какво са ни три?
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Колеги, един пример да Ви дам! До преди 2 години, никой не спираше на „пешеходна пътека“, сега 90% от Нас се съобразяват с този факт и спират! Защо? Поради страха от санкции / Аз лично бих предпочел самосъзнанието на Българина, от това че го е страх от санкции, но и този момент ще дойде, друг е въпроса кога/. Тук Лъчо е прав. При положение че контрола стане по сериозен и санкциите се налагат подобаващо, нещата до две, три години ще се променят, като при пешеходните пътеки! Просто ефективността на организациите /дали държавните институции или частните организации като Нашата / борещи се за опазване на Рибното Богатство на Държавата Ни, трябва да се засили и да е по ефективен, има страшно много решения по този въпрос. Моите уважения към Колегата „naskobo“ / виждам че си много активен, което е хубаво /, но не съм съгласен, че първо трябва да се финансира сериозно зарибяване и после да му мислим. Ние последните години Сме пуснали над 100 000 Балкански Пъстърви и ..... Познавам Колеги които зарибяват водоемите с други видове Риби и....... Не бих влизал в полемика кое е първоизточника кокошката или яйцето, но според Мен би трябвало първото което да се направи е засилване на контрола над водоемите, коригиране на санкциите, привличане на части организации помагащи на ИАРА при извършване на проверките / тук ще добавя че мястото на ИАРА е на водоемите а не в офисите /, налагане на по – сериозни санкции при бракониерство и чак тогава повсеместни акции по зарибяване на водоемите Ни! До тогава дори намаляване на количествата разрешен улов и увеличаване на мерната граница – за Балканската Пъстърва – 1кг. Или 3 Риби, мерната граница 28 – 30см. /Мен лично това не ме бърка, просто защото практикувам от години за всички Риби CATCH-PHOTO-RELEASE /, за другите Риби специалистите да си кажат мнението / Аз мога да говоря за Балканска Пъстърва и Щука /. Това го предлагам, не защото практикувам различен начин на риболов и не ме бърка, а защото мога да Ви кажа, че наистина водоемите с наличие на Риба намаляват с всеки изминал ден. Всъщност Вие доста добре съзнавате този безспорен факт, Аз няма да открия топлата вода с това си заключение! Представете си, в нашия Клуб / не визирам себе си, все още не мога да кажа, че съм специалист в риболова на Пъстърва на спининг / има хора специалисти, вярвайте Ми категорично, решат ли, могат да обезрибят или поне да намалят драстично Рибите в Реката само с една въдица спазващи закона 6 Риби или до 2кг.. Тоест 5 човека от Клуба по пет излета по шест Риби и ..... Аз лично имам тази година 53 Пъстървови Излета, на шест от тях нямам улов, на 47 обаче имах / не се самоизтъквам, на кой му пука Аз колко пъти Съм бил на риба, коментираме друго не ме разбирайте погрешно /, на риболов ходим със съпругата Ми, тя също има билет. И така 47 по 2 / двама човека / по 6 Риби или до 2кг хайде сметнете си го сами, че Ми става лошо. Имайте впредвид, че Ние също си плащаме билетите, в това време отделяме суми от семейния си бюджет почти всяка година от доста време насам за зарибяване на Балканска Пъстърва. Не критикувам изобщо Колегата „ARD“, който обичал да си хапва риба с бира след излета. CATCH-PHOTO-RELEASE е право на личен избор. Ето човека се е научил, Риби в нормата, никога боклуци и т.н. В един момент ще се приучим да спазваме моралните и законни правила, но всички сега когато е момента трябва да сме дейни при промените в ЗРА. Не забравяте, че повече глави мислят по – добре от една / от по – малко глави /, различни мнения, различни истини и там някъде ще се доближим до консенсусът. И още нещо - последно, Реки в забранителен режим не трябва да има, в същите вече поради този смисъл Риби няма, няяямааа! Всички знаем забраненото колко е примамливо и какви са очакванията Ни! Там трябва да се практикува единствено и само CATCH-RELEASE, когато ходим Ние на риба, бракониери няма. Сега по тези Реки не ходим заради режима, но и Риби няма, знам от ИАРА – джиите! А какво става, когато влезе забраната в сила заради размножителният период, Господ само знае............
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

lachezarnb написа:И още нещо, според мен трябва да бъде разрешена по една въдица на билет а не по три. Всички сме виждали как привечер пред някой бивак се появяват по 10-15 въдици, а се виждат 3-4 човека барабар с децата, и ако по някаква случайност някой ги попита що така се почва: шурея, баджанака, шуранайката и лелинчо ей сега те отидоа до селото за бира. То няма риба за една въдица за какво са ни три?
Е точно тук не съм съгласен с генерална формулировка "една въдица на билет". Ако става дума за спинингов риболов - да. Нека си представим шарански риболов на затворен водоем (язовир да кажем), влязъл съм и съм захранил с 3 петна, респективно съм разпънал по една въдица на трите петна (понеже магарето ми е за 3 сопи). Имайки предвид естеството на шаранския риболов (доста продължителен във времето), ясно е, че една сопа не върши работа.
Сходно е положението и с риболов на леко - ловя си винаги с мач И с директен, двата такъма си имат коренно различно приложение, а понеже нямам времето да ходя няколко пъти за точно определен тип риболов, обикновено комбинирам, съответно скубя си уклей с директния и в същото време дърпам таранки на мача.

Та, говорейки за броя въдици - категорично съм против формулировка от тип "една на билет". За река - да, за спининг - да, но не и в генерална формулировка.
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Мите то за спининг не мога и да си представя как ще се лови с две въдици. За останалото просто предлагам, като мотива ми е че говорим за спортен риболов, а не за максимален улов, тоест удоволствието от риболова, а не уловената риба да имат значение. Знаеш че аз ловя предимно на спининг и едва в последно време на мач и директен, но за себе си мога да твърдя че вместо да е приятно риболова на повече от една въдица е по-скоро натоварващ. Ако скубя уклей на директния нямам време да гледам мача. Но не в това е въпроса, а в това че все по-често се среща следната картинка : 1 Джип 2-3 ма шкембелии и 20 дънарки разположени на 50-60 и повече метра по брега. Прави сметка тримата ако имат по две деца и им извадят билети на практика могат да разпънат 27 въдици и дори не са в нарушение.
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Лъчо, наистина и аз съм се нагледал на подобни окупации на бреговете от десетки наредени дънарки и к'ви ли не сопи. Особено на Тунджа, когато започне да излиза шаранът ... всички те са съвсем необезпокоявани и даже не се замислят, че са в нарушение (а може и да не са чували за позволен брой въдици). Като няма кой да ги резне за такова нарушение, те ще продължават да си ловят така ... въпроса е веднъж като го резнат бай Дерибей Брегов, да му държи влага занапред и да не може да се оттърве от тази си санкция.
Бях казал за случката с браковците, дето от тотални нарушители се оказват в последствие бранители на рибата ... Докато има такива случки, всичко друго е на вятъра и в това съм напълно убеден. Въпросът е да има много дебели санкции И силни местни структури, които да съблюдават за изпълнението на установените норми.

И все пак във връзка с нормативната уредба, моето лично предложение е за регламентиране на още по-дебели санкции, чието събиране да има определена давност и при неспазване на тази давност да се преминава моментално към производство срещу длъжника. Мисля всеки от нашата страна на бариерата би имал полза от увеличение в събираемостта на тези задължения и правилното им разходване ПАК в системата в последствие. А и както колегите преди мен са казали, като му бръкнеш дълбоко в джоба БЕЗ да има разминаване, да ги видя тогава дали ще продължават да дерибействат.
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

lachezarnb написа:И още нещо, според мен трябва да бъде разрешена по една въдица на билет а не по три. Всички сме виждали как привечер пред някой бивак се появяват по 10-15 въдици, а се виждат 3-4 човека барабар с децата, и ако по някаква случайност някой ги попита що така се почва: шурея, баджанака, шуранайката и лелинчо ей сега те отидоа до селото за бира. То няма риба за една въдица за какво са ни три?
Моето мнение е, че решение на този въпрос е въвеждането на риболовни билети за различните видове риболов: тролинг, спининг, пъстървов, шаранджийски и т.н. И пак опираме до възможността за контрол и съвестта на риболовците. Главна цел трбва да бъде, да предложим решения и механизми за повишаване на контрола, за да има ефект от всички мерки в закона, който и да е той.
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Възможно решение е разлика в цените на билетите за риболов. "Хвани- пусни" на сегашната цена, "хвани -изпържи"-солено. И контрол!
По принцип аз съм за вдигане на цените на билетите с намаления за непълнолетни и пенсионери.Веднъж повече пари за зарибяване( ако се приеме) и втори път - редуциране броя на рибарите. Както и да го сучиме сме повече от възможностите на нашата природа за възпроизводство и икономическия механизъм е единствено възможния за редуциране. След като всеки излет ми излиза около 50 лв, мога да дам толкова и за годишно разрешително.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Добре казано / naskobo / и Аз съм за.......
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Хвани-пусни 50 лв,хвани-сготви 100 лв като и в двата случая 25лв за държавата,а другите за зарибяване.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

В общи линии май се очертават следните основни теми с проблеми, но за да има ефект трябва да се доразвиват:

!. Колко да струват и какви видове риболовни билети да има, и как да се харчат парите събрани от тях?

2. Как да се повишат санкциите за бракониерство, как да се разграничат видовете бракониерство, какви санкции да бъдат налагани за отделните видове ( глоби, обществено полезен труд, затвор ), как да се харчат парите събрани от глоби?

3. Как да се повиши събираемостта на парите от глоби?

4. Как да се стимулират инспекторите от ИАРА ( тук трябва да кажа че да стимулираш някой да си върши работата е порочна практика - за работата си получават заплата, но при постигнати сериозни резултати да се раздават награди, но главно не финансови, а примерно екскурзии, почивка на море и планина, по-дълги отпуски и тн. )

5. Какви да бъдат режимите за риболов: "хвани пусни" или "хвани изпържи", къде и за колко време да се прилагат, и как да се осъществява ефективен контрол?

6. Как да се ограмотяват притежателите на риболовни билети, как да се отнемат риболовни билети при нарушения, за какви срокове и какви да бъдат санкциите за тези чиито билети са отнети но са заловени отново, да има ли задължителен изпит за първоначално издаване на риболовен билет ( както при ловците )?

7. Как да се променят ( и да се променят ли изобщо ) броя разрешени въдици и количеството разрешен за прибиране улов, също така необходимо ли е да се ограничат методите за риболов - 1-2 куки, тройки, с контри или без контри и тн.

8. Да се забрани ли на търговците да продават забранени за употреба пособия и какви санкции да им бъдат налагани при нарушение.

9. Как да се увеличи контрола над търговците на риба и какви санкции да им бъдат налагани при нарушение.

Ако се сещате за други теми давайте но молбата ми е да ги развивате докрай: режим-контрол-санкция-очакван ефект.

P.S.

Честно казано очаквах повече хора да се включат с предложения
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Колега "lachezarnb", имам чувството че си чел между редовете това което съм написал. Прочети и коментара ми преди този който си цитирал. С изненада ще откриеш че това което ми обясняваш, вече съм го казал. Иначе това че е въпрос на култура - спор няма. Ама като не става с "блага дума", явно трябва да се пробва с "шамар". Образно казано разбира се. А институцията която трябва да се занимава явно няма капацитет или възможности да го направи. Зарибяването без осигурен предварително контрол върху риболова, ще е наливане от пусто в празно. Тези които сега си тръгват с два чувала риба от водоема, при зарибяване ще си тръгват с четири. Затова и написах в едно от предложенията да се сложи GPS във всеки техен автомобил и да има независим източник който да ги контролира по график къде, кога са ходили. Казвам го това защото за толкова години по водоемите в България не са ме проверявали нито веднъж. Нито веднъж. И след като не са ме проверявали нито веднъж, какъв друг извод да си направя освен този че контрола не е достатъчен. И след като контрола не е достатъчен, какво чудно има в това че е пълно с бракониери. И след като е пълно с бракониери какво странно в това че водоемите ни са обезрибени.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

ARD написа:Колега "lachezarnb", ....
Напротив прочетох всичко внимателно, но явно нещо не успяваме да се разберем, че контрола е недостатъчен за всеки е ясно, а причините за това някъде са субективни, но навсякъде е -липса на достатъчно средства, също не е тайна. Обаче защо смятам че намаляване на разрешеното количество риба, а не "хвани пусни" ще работи по-добре ( и това с уговорката че става дума за масовите водоеми, за пъстървовите риби " хвани пусни" е правилно решение). Да си представим че една река е дълга 10км., през уйкенда на нея ходят, да речем 1000 рибари. Забраняваш прибирането на риба в 5 от десетте км. и в свободните 5км. ще отидат 900 рибари и ще ги изкопаят до дъно без да превишават дневната норма за улов. След година или две защитените 5км. ще бъдат освободени и всичките 1000 рибари че и още 200-300 ще се изсипят там, и пак няма да превишат дневната норма, но в крайна сметка в цялата река кьораво рибе няма да остане. Та колега ние с теб в общи линии сме на едно мнение с малката разлика че според мен нормата за дневен улов е по-голяма от ресурса който държат нашите водоеми. И не приемай думите ми като упрек, щом закона го разрешава, нямам причини да те критикувам, но ще търся начини и ще полагам усилия натискът върху водоемите да бъде намален за да мога и след 10 години да има смисъл да ходя на риба. А това че смятам че самия риболов е по-ценен за мен от чиния с пържена риба си е мой личен избор и на никого не желая да го натрапвам.

Поздрави
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Аз също Съм за увеличаване цената на разрешителното / билета / за риболов, с едно уточнение обаче. Предварително се извинявам на засегнатите, обаче "когато фактите говорят и Боговете мълчат", а фактите говорят че Ние Българите сме се доказали като доста крадливи. Някой, някъде трябва да упражнява контрол - къде, колко и как се изразходват средствата от постъпленията от риболовни билети! А категорично докато не се възстанови рибния ресурс в държавата, трябва да се намалят количествата позволен улов / като бройки и килограми / и да се увеличат мерните граници за всички Риби.
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Лъчо, преди да превърнем темата в чат (въпреки че в конструктивен спор като този, могат и СЕ раждат добри идеи), искам да кажа че малкото разлики в мненията които споделяме, идват от видовете риболов който практикуваме. Аз съм по шаранджийския риболов. Колко мерни шарана мога да взема по закон за да "обезрибя" един водоем? Тук е разковничето. Ако си хвана 4 килограмов шаран на държавен водоем т.е. мой, твой, наш водоем, аз искам да имам правото да го прибера и да го изям. Защото това ми доставя удоволствие. Защото ми е в ДНК-то да съм ловец и т.н. Като искам да си направя снимки с трофейна риба, ще отида там където знам че има такава и ако съм достатъчно добър риболовец и късметлия, ще я хвана, ще се снимам с нея, ще я цункам и ще я пусна за следващия който да отиде да си направи същото удоволствие. Нещата в основата са много прости. ИАРА не функционира правилно. От там трябва да се започне. Трябва да се питат шефовете им, какво пречи на правилното функциониране на тази институция и защо тя не се справя. Колегата "Хемингуей" е на "хвани-пусни". Скоро (по ирония) гледах едно филмче в нета с Мат Хайес. Хвана си пъстърва от река която минава през някакъв град докато на другия бряг японските туристи снимаха с апаратите, после я занесе на негов приятел готвач за да я сготви. Затова казах преди, да не се правим на по-големи европейци от англичаните. И затова не мисля че "хвани-пусни" ще се отрази по някакъв начин на популацията на риба във водоемите ни. Просто защото (както и ти каза) е въпрос на манталитет. Тези които пълнят чувалите с риба, пет пари не дават за "хвани-пусни". Ако даваха, щяха да спазват ограниченията към момента. Трябва да се засили контрола от страна на ИАРА и тази институция да стане работеща, защото по мое мнение към момента тя не е. Пример: Ходя поне 4-5 в годината на баластриерите на Тунджа в района на селата Ягода, Шаново, Юлиево, Зимница. Там циганин който е идвал да ме муфти за цигари ми е обяснявал как имал една "малка" мрежичка по-надолу. Факт е че там на моста през реката всяка сутрин се състои нещо като рибна борса на която циганите от региона изкупуват риба от циганите с мрежите и после я продават на бабите и дядовците от съседните села. Къде е ИАРА?
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”