Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложени

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Виж ARD, риболова на Шаран и на Балканска Пъстърва наистина е коренно различен. При втория вид Риба, водоема може много по - лесно да се обезриби, при вашия риболов не е точно така / не че не може също, доста бързо да свършат рибите в естествената им среда /. Аз лично уважавам всеки вид риболов, всеки вид риболов си е индивидуално специфичен, сам по себе си. Лично Аз, съм и запален щукар - спинингист, там пък е също доста по различно от гореупоменатите два вида риболов. Няма да изнасям лекции, а и не мога, но Щуката тръгне ли да се храни е погром в риболова. Предлагам "CATCH-RELEASE", за Балканската Пъстърва, не защото изповядвам този начин на риболов за всички Риби, а защото съм наясно как се обезрибяват Пъстървовите Реки, за съжаление няма да го коментирам в ефир, но е факт, че това е много лесно, само някой да знае как. Лошото е че местните рибари в Пъстървовите зони са доста големи специалисти на стръв, не може да им се отрекат уменията. Но както казах, хубаво е да има подобна полемика, някъде там е истината и Ние рано или късно ще се доближим до нея. Просто обаче желанието Ми е това да стане по - бързо. :partyman:
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Виж Хемингуей... ти си велик автор. Чел съм всичките ти книги както и всичко което си написал в темата. Уважавам и се възхищавам на "хвани-пусни" и аз го практикувам когато закона го изисква (маломерни риби, улов над регламентирания и т.н.). Това което искам да кажа е, че ИАРА не работи правилно. Не контролира ефективно. По тази причина има нарушения. В предишен коментар написа че сме доказано крадливо племе. Обидно ми е малко. Не мисля че сме крадливи. Безотговорни сме, защото никой не ни търси отговорност. Иначе не сме по-лоши европейци от всички останали. Плащаме си сметките, данъците, таксите, храната, дрехите, живота като цяло и то напук на най-ниския ни стандарт. Това от което имаме нужда е контрол върху наложените правила. Някой по-нагоре спомена за пешеходните пътеки. Прав е. Трябва да има ясни правила (те и към момента са ясни) и някой трябва да направи така че да се спазват. И за N-ти път казвам, институцията която трябва да го прави, не се справя. Баластриерите за които говорих в предишния си коментар, на пук на цялата бракониерска гмеж която се случва там (разбирай мрежи, бомби, ток и т.н. и т.н.) някак си успяват да държат популация от риби (хищни и мирни) и то мерни. Да - трудни са. Но ги има. А колко ще има ако се спре бракониерството?

ПС
Прости ми първите две изречения. Не можах да се сдържа. Само се шегувам. Пожелавам ти риба като тази на стареца от "Старецът и морето".
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

<Някой по-нагоре спомена за пешеходните пътеки. Прав е.>
Това също го бях писал Аз / Извинявам се този път Аз, не се самоизтъквам..... но е така, както Съм го написал/.
<И за N-ти път казвам, институцията която трябва да го прави, не се справя. Баластриерите за които говорих в предишния си коментар, на пук на цялата бракониерска гмеж която се случва там (разбирай мрежи, бомби, ток и т.н. и т.н.) някак си успяват да държат популация от риби (хищни и мирни) и то мерни.>
Да тук Съм съгласен, наистина институциите не работят, но, но затова сме Ние, трябва по някакъв начин да изработим механизъм по който да почнат да работят, това е друг вариант нямаме. Вярвай Ми Аз съм от София и около тоя град, няма място вече за риболов.
С нещото с което не съм много съгласен / няма да Те цитирам / е кражбите в Държавата - Всички злоупотребяват, само че Ние повече......
ПС
<Прости ми първите две изречения. Не можах да се сдържа. Само се шегувам. Пожелавам ти риба като тази на стареца от "Старецът и морето".[/quote]
>
Нищо не Ми дължиш като извинение, всичко е въпрос на диалог. Говориш за ХЕМИНГУЕЙ / в началото / и за неговата най - емблематичната творба / в края / .........
ПО СЛУЧАЙНОСТ УТРЕ ОТИВАМ ПЪК, НА НАЙ - ЕМБЛЕМАТИЧНАТА ПЪСТЪРВОВА РЕКА В БЪЛГАРИЯ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖ, ДАНО В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ПРОМЕНИМ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В НАШАТА ДЪРЖАВА, ЗА ДА ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ЕМБЛЕМАТИЧНИ ВОДОЕМИ......... БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ПОЖЕЛАНИЕТО, С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЛЕКА ВЕЧЕР!
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Ърнест... Хемингуей! Грешни изводи си извадил приятелю. Това че говоря за водоеми в централна България, не означава че обитавам тоя регион. Пътувам доста и споделям наблюдения. Имам щастието да мога да отсядам по вили и къщи във всички райони на красивата ни страна и да трупам опит и наблюдения. Щастието идва от там, че това удоволствие ми струва - нищо. Повярвай ми, има доволно много места около смрадливия ни град, на които да избягаме и да си починем. Ще ги научиш с времето. Може би за твоя тип риболов, не всички са подходящи, но все пак има такива. Пожелавам ти наслука. рецепта за пъстърва (с нея приготвям и ципурата):

1 - Една или две мерни пъстърви.
2 - След чистене ги овкусявам със сол, копър, цели скилидки чесън и резени лимон.
3 - Домакинско алуминиево фолио в което им правя "легло".
4 - Слагат се в леглото с подправките и се поливат "тънко" със зехтин.
5 - Прави се "пакет" като фолиото се затваря от горната страна на "леглото".
6 - Тук е тънката част. Познаваш как е опечена рибата, като наблюдаваш фолиото или трупаш опит на скарата.

Забележка: "Пакет" се прави за всяка риба индивидуално!!!

Поздрави.

И за да бъда сериозен по темата, предлагам това:

1. Двойна... Не! Тройна квота за гориво за всички автомобили на ИАРА.
2. Безплатен лизинг на дизелови автомобили за служителите на ИАРА. За такива които искат да си купят нови автомобили или пък такива, на които настоящите автомобили са на бензин (в което дълбоко се съмнявам). Договор с компанията или автокъщата която продава автомобила. База да е финансов стимул от страна на държавата. Обезпечава се със средства от европейските фондове т.е моите и твоите пари. Лозунг: "Дизеляк за всеки във ИАРА, аз ще сърбам тази хубава попара!"
3. Засекретяване на отчетите на ИАРА към институциите.
4. Маршрутите по които са проверявали, времето по което са го правили, периода за който са го правили, да носят гриф: "ДЪРЖАВНА ТАЙНА".
5. Зарибяването което правят, какво, къде, кога, колко, също да бъде засекретено.
6. Ако бъде изнесена информация по т.3, т.4, т.5, доброволците към ИАРА в чиито значки с малки букви пише "доброволец", да имат право да разстрелят на място, всеки позволил си да изнесе горепосочената информация.
7. Доброволците към ИАРА да получават служебно оръжие, което да ползват по свое осмотрение, дори в ситуации които не касаят риболова и нарушенията свързани с него.
8. Думите "рушвет" и "подкуп", да бъдат заменени с "помощ" и "почерпка".
9. По електронен път да се ограничи в търсачките, търсенето на думите "рецепта" и "риба" както и комбинацията им. Търсещите по този/тези критерии, да бъдат преследвани от закона.

И за да бъда още по-сериозен по темата, последно ще кажа:

Има установени правила. Те са добри правила, но никой не ги спазва, заради институцията която е отговорна за това. Да направим така че да се спазват. Това ще е повече от достатъчно.
teh
новобранец
новобранец

Мнение от teh »

ARD написа:...

Има установени правила. Те са добри правила, но никой не ги спазва, заради институцията която е отговорна за това. Да направим така че да се спазват. Това ще е повече от достатъчно.
:smt023

Като имаш продънена кофа първо я оправяш да не тече и после я пълниш.

Т.е. всякакви поправки и изменения в законите са безмислени ако самите закони не се прилагат стриктно за всички.
Ако в даден момент вече се прилагат стриктно тогава вече се гледа дали има нещо да се променя, тогава вече тръгват и смислените зарибявания.

Та въпроса според мен е как първо да накараме всички* да спазват/спазваме правилата? :-)

всички* - включва граждани И институции!
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

ARD написа:Лъчо, преди да превърнем темата в чат (въпреки че в конструктивен спор като този, могат и СЕ раждат добри идеи), искам да кажа че малкото разлики в мненията които споделяме, идват от видовете риболов който практикуваме. Аз съм по шаранджийския риболов. Колко мерни шарана мога да взема по закон за да "обезрибя" един водоем? Тук е разковничето. Ако си хвана 4 килограмов шаран на държавен водоем т.е. мой, твой, наш водоем, аз искам да имам правото да го прибера и да го изям. Защото това ми доставя удоволствие. Защото ми е в ДНК-то да съм ловец и т.н. Като искам да си направя снимки с трофейна риба, ще отида там където знам че има такава и ако съм достатъчно добър риболовец и късметлия, ще я хвана, ще се снимам с нея, ще я цункам и ще я пусна за следващия който да отиде да си направи същото удоволствие. Нещата в основата са много прости. ИАРА не функционира правилно. От там трябва да се започне. Трябва да се питат шефовете им, какво пречи на правилното функциониране на тази институция и защо тя не се справя. Колегата "Хемингуей" е на "хвани-пусни". Скоро (по ирония) гледах едно филмче в нета с Мат Хайес. Хвана си пъстърва от река която минава през някакъв град докато на другия бряг японските туристи снимаха с апаратите, после я занесе на негов приятел готвач за да я сготви. Затова казах преди, да не се правим на по-големи европейци от англичаните. И затова не мисля че "хвани-пусни" ще се отрази по някакъв начин на популацията на риба във водоемите ни. Просто защото (както и ти каза) е въпрос на манталитет. Тези които пълнят чувалите с риба, пет пари не дават за "хвани-пусни". Ако даваха, щяха да спазват ограниченията към момента. Трябва да се засили контрола от страна на ИАРА и тази институция да стане работеща, защото по мое мнение към момента тя не е. Пример: Ходя поне 4-5 в годината на баластриерите на Тунджа в района на селата Ягода, Шаново, Юлиево, Зимница. Там циганин който е идвал да ме муфти за цигари ми е обяснявал как имал една "малка" мрежичка по-надолу. Факт е че там на моста през реката всяка сутрин се състои нещо като рибна борса на която циганите от региона изкупуват риба от циганите с мрежите и после я продават на бабите и дядовците от съседните села. Къде е ИАРА?
Ще карам по ред на въпросите- като си хванеш шаран 4кг. пак ще си го изпържиш като искаш, защото и сега единичен екземпляр над нормата може да се прибере и ако нормата е 1кг в този случай няма да има значение. Манталитета казваш, когато бай мангал ти е казал за мрежата звънна ли на ИАРА да подадеш сигнал? Като става рибна борса пусна ли сигнал?
Съжалявам ама вече почвам да се дразня щото всичко живо само реве, а нищо не се напъва да направи за да си подобри положението. Приключвам с тоя разговор защото само опорочава дискусията и в него няма нищо креативно.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

По последните два поста:

Абе стига ревали а кажете колко сигнала за бракониерство сте пуснали и колко пъти след като сте ги пуснали ( не че е имало такива случаи ) сте останали да проследите бракониерите и да дочакате ИАРА та да видите дали действа? Щото Кърцата седя цяла нощ та да хванат бракониера на калъп.

Моля като няма какво да предложите по темата си чешете самолюбието някъде другаде
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Лъчо, те форумите не бяха ли точно за реване бе другарю? А и доста предложения има тук, в много от които има резон. Какъв е проблема? Че не се обаждаме на ИАРА когато ги гледаме да се здрависват и да си говорят свойски, с три мутри на брега които са разпънали 20 въдици? "Кърцата" (който и да е той), не го познавам, но е добре че е стоял да дебне бракониера. Това трябва да правят всички служители на ИАРА и доброволците към тях. Темата все пак се казва: "Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за промени в закона". Внасяме предложения и обсъждаме. Търсим причината на проблема. Не знам кой е Кърцата, Мърцата, Пърцата или Търцата, ама ако искат да не си умножават усилията по нула, трябва нещо да се промени и ИАРА да започне да работи.

ПС
И за да не се из*ереш сам на подписа си... спри да обсъждаш коментари и хора и започни да обсъждаш идеи.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

ARD написа:Лъчо, те форумите не бяха ли точно за реване бе другарю? А и доста предложения има тук, в много от които има резон. Какъв е проблема? Че не се обаждаме на ИАРА когато ги гледаме да се здрависват и да си говорят свойски, с три мутри на брега които са разпънали 20 въдици? "Кърцата" (който и да е той), не го познавам, но е добре че е стоял да дебне бракониера. Това трябва да правят всички служители на ИАРА и доброволците към тях. Темата все пак се казва: "Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за промени в закона". Внасяме предложения и обсъждаме. Търсим причината на проблема. Не знам кой е Кърцата, Мърцата, Пърцата или Търцата, ама ако искат да не си умножават усилията по нула, трябва нещо да се промени и ИАРА да започне да работи.

ПС
И за да не се из*ереш сам на подписа си... спри да обсъждаш коментари и хора и започни да обсъждаш идеи.
Е и какво е предложението, защото освен "сички и най-вече ИАРА са маскари" друго не виждам. Не че не си могъл да звъннеш на тел 112 и при тази ситуация обаждането ще е записано и въпросните служители няма как да се измъкнат. Кърцата е член на клуб Балканка и модератор на този форум, ама и това не е важно, много по важно е нещо дето ти го спомена по-горе - манталитета на българина, голям герой е на маса, а напоследък и зад клавиатурата, ама ако трябва работа да се върши или нещо ей така безвъзмездно и за общото благо, ич не го търси. Те и доста български писатели са описали тая народо-психология ама нейсе. Сега да поясня не съм служител на ИАРА ама трима инспектори на област са си малко и няма как да проверят навсякъде и всичко. Очаква се да има и гражданска активност и ако си направиш труда да прочетеш тук там ще видиш че при сигнали действат и действат както трябва. Ама нищо де от около 500 000 рибари за съжаление към 480 000 разсъждават като тебе: " Що да правя каквото и да било като няма смисъл" и за това ще сме си на това дередже, и да не забравяме че и ИАРА-джиите също са хора и също са българи, така че при това мислене и манталитет без ограничения и санкции нищо няма да се промени.
И наистина това е последния път в който ще отговарям на подобни писания, клубът ни доказа че върши доста неща но никога не сме имали претенции че ще преобразоваме и превъзпитаваме когото и да било.

И между другото само идеи обсъждам или по-точно липсата им, не мисля че съм те обсъждал в лично качество
Аватар
Borislav Haralampiev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Borislav Haralampiev »

ARD написа:Лъчо, те форумите не бяха ли точно за реване бе другарю? А и доста предложения има тук, в много от които има резон. Какъв е проблема? Че не се обаждаме на ИАРА когато ги гледаме да се здрависват и да си говорят свойски, с три мутри на брега които са разпънали 20 въдици? "Кърцата" (който и да е той), не го познавам, но е добре че е стоял да дебне бракониера. Това трябва да правят всички служители на ИАРА и доброволците към тях. Темата все пак се казва: "Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за промени в закона". Внасяме предложения и обсъждаме. Търсим причината на проблема. Не знам кой е Кърцата, Мърцата, Пърцата или Търцата, ама ако искат да не си умножават усилията по нула, трябва нещо да се промени и ИАРА да започне да работи.

ПС
:lol: :lol: :lol: Мърцата, Пърцата и Търцата са от клуба, ама тоя Кърцата не го знам кой е :D :D :D
Аватар
suhia_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от suhia_ribar »

Наистина е крайно време да спрете с глупостите.
Мился,че Лъчо е много прав,а именно,не става само с хулене,нека всеки се замисли какво лично той е направил за да промени обстоятелствата които не му харесват!
Относно Кърцата.......има търсачка :)
ARD
новобранец
новобранец

Мнение от ARD »

Лъчо, жалко че "друго не виждаш". В това не се съмнявам въобще. Прочети първия ми коментар по темата и може би ще видиш предложения, които ако се изпълнят, ще останеш учуден колко много могат да променят настоящата ситуация. И не е толкова трудно.
- suhia_ribar - повярвай ми, че дори макарите няма да си почеша, камо ли да пусна търсене, в търсачката за "Кърцата". Без значение дали е модератор във форума или джедай в една далечна галактика. Пет пари не давам. Коментирам по проблем който ме засяга, и колко велики са Кърцата, Мърцата, Пърцата или Търцата, не ме брига въобще.
И добре е да не забравяте всички във "клуба" (кавичките не са случайни), любимата ми поговорка: "Прекален светец, и Богу не е драг". Хайде със здраве момчета и нека силата бъде с вас.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Стартирах темата, защото начините за промяна в сегашния обществен строй минават през законодателство и нормативна уредба. Ако имаш други идеи - реализирай ги първо и кажи после кво да правим. За кавичките- кой си ти да даваш оценка? В каква връзка? А че няма да чешеш макари е ясно - с подобна позиция и мислене се вижда че нямаш такива. Бъди здрав и ти.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Стартирах темата, защото начините за промяна в сегашния обществен строй минават през законодателство и нормативна уредба. Ако имаш други идеи - реализирай ги първо и кажи после кво да правим. За кавичките- кой си ти да даваш оценка? В каква връзка? А че няма да чешеш макари е ясно - с подобна позиция и мислене се вижда че нямаш такива. Бъди здрав и ти.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Хора, от един отбор сме !! :idea:
Що се деркате ?
Ако я караме така, няма да има никаква полза за нашия отбор :(
Всички знаем, че нямаме на Хари Потър вълшебната пръЧица, с която да преобразим всичко за 1 секунда. :idea:
Вместо да се деркате един срещу друг, започнете да мислите малко по-ГЛОБално и действайте срещу напастта, която съсипва водоемите НИ !! :idea:
Примерно днес с моя приятел Vid, не ни трябваше да звъним на ИАРА, че намерихме 3 сомски сари на Марица. :axe:
Няма да пиша за една глава на шаран, която бе в непосредствена близост до тия "нощни въдици" ;)
В скоро време съм намислил да ВИ ПОКАЖА и РАЗКАЖА в аматьорско видео, че тия приспособления не са хич безполезни, безобидни и....., че ''не хващат" :!: :!: :idea:
За първи път днес имах досег с тях и хич не ми "мигна ножа"- просто ги извадихме и ги накълцахме. :axe:
Докога ТРОФЕИТЕ ще са за нелегалните "рибари" ?
Вземете се в ръце и си обединете мисълта и агресията, срещу ония скапаняци, които ловят
НАШИТЕ ТРОФЕИ за пред обектива :idea:
За НАС остава най-големия и среден, а и разходите по "риболова" :!: :!:
Аз, каквито предложения имах на идея, ги споделих :idea:
Вместо да се РЪФАТЕ дайте ВАШИ собствени такива, без излишен СПАМ :!:
Аз ще се радвам, ако някой клуб/сдружение или ЧОВЕК асимилира 1 грам от написаното от мен :idea:
Такива УНИКАЛНИ И КРАСИВИ водоеми да имаме, а те да са съсипани ТОТАЛНО.......
Положението и по-зле и от гръцка трагедия......

22) Нека се инкриминира побоя над служители на ИАРА - все пак работата им според мен е рискова, работа
свързана с "ловене" на престъпници :idea:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”