Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Подводни криле за извънбордов двигател
Модератор: emo vasilev
-
- разбира нещата
Подводни криле за извънбордов двигател
Ровейки се в нета
, открих това-http://napravisam.net/?p=1839.
Интересува ме, ако някой колега е слагал подобни, да сподели мнението си дали ефекта е наистина такъв за какъвто се описва в статията!

Интересува ме, ако някой колега е слагал подобни, да сподели мнението си дали ефекта е наистина такъв за какъвто се описва в статията!

Re: Подводни криле за извънбордов двигател
Да , наистина работи. Имамах такива монтирани на хонда 10 коня и ги свалих като продадох двигатела. Сега съм с 15 коня на 320 надуваема и нямам проблеми с излизането на глисаж, а и мотора харчи достатъчно малко. Не съм ги монтирал на 15-ката понеже мисля, че нямам нужда за тази лодка, а и мотора го транспортирам в колата, та тези криле доста пречат в случая.
Мога да ти ги предоставя на 75% от цената на новите + доставка(няма какво да им се развали или изхарчи). Мисля, че стават за монтаж на мотори до 40 коня.
Мога да ти ги предоставя на 75% от цената на новите + доставка(няма какво да им се развали или изхарчи). Мисля, че стават за монтаж на мотори до 40 коня.
-
- разбира нещата
Благодаря ти за бързият отговор
Засега само се интересувам от ефекта ,не съм мислил за купуване ,както и за това:

Засега само се интересувам от ефекта ,не съм мислил за купуване ,както и за това:
Понеже и при мен ситуацията с транспортирането е същата,може и да се размисляVGS написа: а и мотора го транспортирам в колата, та тези криле доста пречат в случая.

Колега burg, сметни площта на тези криле и я съпостави с площта на дъното на лодката и ще разбереш сам какъв е очакваният ефект, по скоро клони към нула, отколкото към 5 % .
ps: не съм ползвал тази екстра, просто хипотеза ...
ps: не съм ползвал тази екстра, просто хипотеза ...
На платено не одим !
- fossa
- научил се да хвърля
Тези неща се слагат само при нужда.Помагат при затруднено или невъзможно преминаване от преходен режим към глисаж.Намаляват скоростта.Не икономисват бензин.
-
- разбира нещата
Мнението ти коренно противоречи на това ,което е написано в статията.fossa написа:Тези неща се слагат само при нужда.Помагат при затруднено или невъзможно преминаване от преходен режим към глисаж.Намаляват скоростта.Не икономисват бензин.

- fossa
- научил се да хвърля
Колега,ако прочетеш статията внимателно и подробно,ще видиш че е пълна с противоречия.
Цитати от статията:"Някои търговски сайтове обещават дори икономия на гориво до невероятните 50%. --Според производителите им крилата подобряват стабилността при движение на лодката по права линия и точността при нейното управление при ниска и висока скорост на движение, осигуряват по-плавно и меко возене, особено забележимо при завой, съкращава се времето за излизане на лодката в режим на глисаж, глисирането става възможно при по-ниска скорост на движение и не на последно място – постига се значителна икономия на гориво.--Търговски сайтове твърдят, че тези криле може да намалят разхода на гориво с до 50%.--По информация от „мрежата“ икономията на бензин с тези криле може да достигне до 30%. За отбелязване обаче е, че и двете посочени стойности за икономия на гориво са от търговски сайтове, докато самите производители не се ангажират с конкретна стойност. --Срещат се и мнения, че поставянето на крилете води до повишаване на скоростта на движение на лодката. Подобен ефект не установихме. Нещо повече, бихме се солидаризирали с мнението на тези, които твърдят че монтирането на криле намалява максималната скорост с 2–3 km/h поради допълнителното съпротивление, което оказват. --Те улесняват и ускоряват забележимо излизането на лодката в режим на плъзгане над водната повърхност, подобряват устойчивостта при нейното водене както при ниска, така и при висока скорост. Това несъмнено води до икономия на гориво, така че направената инвестиция си заслужава.
Търговска реклама.
Както знаеш безплатен обяд няма,както и няма перпетуум мобиле. Да,действително помагат при нужда. Освен това се поставят транцеви плочи,интерцептори или едни други неща наречени кринолини.
Но! Всичко зависи от комбинацията-лодка,мотор,винт.
Тук можеш да попрочетеш какво казват колегите.
Цитати от статията:"Някои търговски сайтове обещават дори икономия на гориво до невероятните 50%. --Според производителите им крилата подобряват стабилността при движение на лодката по права линия и точността при нейното управление при ниска и висока скорост на движение, осигуряват по-плавно и меко возене, особено забележимо при завой, съкращава се времето за излизане на лодката в режим на глисаж, глисирането става възможно при по-ниска скорост на движение и не на последно място – постига се значителна икономия на гориво.--Търговски сайтове твърдят, че тези криле може да намалят разхода на гориво с до 50%.--По информация от „мрежата“ икономията на бензин с тези криле може да достигне до 30%. За отбелязване обаче е, че и двете посочени стойности за икономия на гориво са от търговски сайтове, докато самите производители не се ангажират с конкретна стойност. --Срещат се и мнения, че поставянето на крилете води до повишаване на скоростта на движение на лодката. Подобен ефект не установихме. Нещо повече, бихме се солидаризирали с мнението на тези, които твърдят че монтирането на криле намалява максималната скорост с 2–3 km/h поради допълнителното съпротивление, което оказват. --Те улесняват и ускоряват забележимо излизането на лодката в режим на плъзгане над водната повърхност, подобряват устойчивостта при нейното водене както при ниска, така и при висока скорост. Това несъмнено води до икономия на гориво, така че направената инвестиция си заслужава.
Търговска реклама.

Но! Всичко зависи от комбинацията-лодка,мотор,винт.
Тук можеш да попрочетеш какво казват колегите.

-
- разбира нещата
ОК, fossa - мерси за подробното обяснение

Прав е fossa, помагат при не добра центровка/от тип лодка,разположение на двигател и багаж+пътници, а и някои лодки при тези положения са склонни към така наречената "кобра", т.е. движение с вирнат нос известно време/да се преодолее по лесно преходният режим, като повдигат задницата на лодката и по този начин намаляват времето за излизане на глисаж.Трябва да се знае, че преходният режим и неговото преодоляване се изисква много по-толяма мощност от двигателя отколкото при другите режими на движение.Така, че теоритично лодка, която не и достига малко да излезе на глисаж, би трябвало с хидрофойла да го постигне.На практика не знам как е.
Здравейте ! - от десетина дни съм с монтирани хидрофойли на мотор 30 коня и мога да кажа следното -
скоростта пада, разхода на гориво мисля че си внушавам че е по-малък - той, е за сметка на скоростта, а скоростта оправдава разхода. Има и плюсове - лодката се държи много по-стабилно при
ниска и висока скорост а, също така при плавни и резки завой - чувстваш се комфортно и сигурно.
скоростта пада, разхода на гориво мисля че си внушавам че е по-малък - той, е за сметка на скоростта, а скоростта оправдава разхода. Има и плюсове - лодката се държи много по-стабилно при
ниска и висока скорост а, също така при плавни и резки завой - чувстваш се комфортно и сигурно.
- barutchiata ©
- Администратор
Преди години имах лодка Boston Whaler 13 ft и я карах с 25 коня двутактова ямаха. Единствения ми проблем беше, че като сме трима или четирима на лодката не можеше да излезне на глисаж веднага а и трябваше време. Та тогава един голям "разбирач" ми каза да си взема хидрофойли и ще излиза на глисаж от раз. Още същият ден купих и ги монтирах. Голямо ми беше разочарованието, че лодтата стана по тромава, хубавото беше където лодката стана много устойчива във завои и държеше от самосебе си правия курс. Докато преди това при най-малкия натиск и влизаше в завой, то с хидрофойлите си искаше усилие за това. За разхода на гориво нямам поглед понеже я карах около месец така и ги свалих, нещо си бях внушил, че е лодката стана прекалено тромава.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Аз днес си сложих тези:

Ама ме домързя да ги пробвам...
, но тия дни ще направя някое кръгче и ще споделя усещането. 

Ама ме домързя да ги пробвам...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
Вчера побръмчах с тях.......излизам по-бързо на глисаж, по-устойчива е лодката в завой........тепърва ще видя колко бензин съм изхарчил, т.е. дали крилете дават някаква икономия........, но ми се струва, че май една идея по-бавно се движех......следващия път ще засека с жипиеса.

Често помагат за стабилизиране на лодката. Аз лично ги махнах и сега имам за продаване.
За двигател монтиран на надувна лодка ги смятам за излишни. При по къси или безкилови и/или глисиращи твърди лодки, допринасят занчително за по добра стабилност *потдържа се курса по добре* изиза се по лесно на глисаж, а дали пестят гориво е относително.
За двигател монтиран на надувна лодка ги смятам за излишни. При по къси или безкилови и/или глисиращи твърди лодки, допринасят занчително за по добра стабилност *потдържа се курса по добре* изиза се по лесно на глисаж, а дали пестят гориво е относително.
- GODzillata
И ти ли?VGS написа:...Аз лично ги махнах и сега имам за продаване.
...

Май са си търговски трикове и спокойно си може без тях........да не говорим, че е по-добре без тях...