Избор на пръчка за р. Марица

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
nanko1234
новобранец
новобранец

Избор на пръчка за р. Марица

Мнение от nanko1234 »

здр колеги от скоро обикалям река марица с спининг имам пръчка 2.4м с акция 10-30 гр обаче имам проблем с малките воблерчета не достигам желаната от мен дистанция затова реших да закупя нова пръчка с по малка акция. тук вече ми идва проблема каква пръчка да си взема с каква акция да е с какъв строи и каква дължина парите които мога да отделя са до 70 -80 лв
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Избор на пръчка за р. Марица

Мнение от kesh »

Аз ловя на Марица с 2.40м и акция 5-20 гр. и не мога да кажа, че кастинга ми стига. За следващия спинингов сезон мисля да се оборудвам с нещо от горе долу същата акция или може би малко по-малка дори, но задължително ще е 2.70м! Мое мнение е че дори и за кефал 2.40м идва къса за Марица. Друго важно нещо е строя на пръчката, но там вече ти си знаеш, по-мека ли, по-твърда ли...
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Атанас_Д
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Атанас_Д »

Моята е Okuma 8-25гр. 240см. LIGHT ..
Да ти кажа идеална ми е за малкте воблери за Марица..
Последния кефал които хванах беше доста голям и в едно течение.
Борбата беше жестока :rolleyes:
Имах чувството че Окумата няма да издържи :roll: но издържа :drinkers:
Изображение
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Аз съм избрал да цъкам кефалите по Марица, а и не само там с Лайт пръчка на Тубертини на 2,10 метра, с акция до 10 грама, средно бърза към бавна (нещо такова идва), като примамките, с които работя са ми от 3 до 5 грама.
Голям екшън пада при ваденето на екземпляри над 300 грама :D
Просто да ти е кеф да усетиш силата на кефала.
Тогава си променяш мнението, като цяло за риболова на кефал със спининг.

Изображение

Толкова за лайт-а, иначе ми се закачат и на "щукарката", която е на Салмо и е Медиум - средно бърза, 2,7м, акция 7/30 гр.
При нея, работя с примамки над 6 грама и покрай по-едрите примамки се закачат доста често кефали, но там тръпката е по-малка и се вадят, като сопол ;)

Изображение

Изображение

Изображение

Ако ще ползваш примамки под 5 грама си търси Лайт спининг....ако на 2,10 ти идва неудобна
и къса си вземи на 2 и 40 ;) , но гледай да е пак Лайт или Медиум Лайт ;)
Да знаеш, че вземеш ли си Лек спининг, ще ти трябва и по-тънко влакно, за да може
да правиш без проблем дълги кастинги с малките бобчета (освен ако нямаш де), оттам сметката ти ще набъбне и ще трябва да се похарчат пари освен за въдица, а и за влакно ;)
Изображение
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Той ако ще взима Лайт пръчка, освен влакното, сметката ще набъбне и с една по-малка макара, все пак. Щото някакси не върви на 2.10 гегичка с тест 2-7 (примерно) да закачиш един топуз от 300 грама и нагоре, най-малкото щото няма да се балансира и кефа от риболова няма да е голям. ;)
Аватар
nanko1234
новобранец
новобранец

Мнение от nanko1234 »

да явно и макарата ми е топуз защото е модел 3000 и е 305 гр. мерси много колеги за помоща и на всички наслука
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Такава макара спокойно балансира пръчка 240см., само че лека пръчка на тая дължина ще е повечко пари сигурно... Не знам тези пръчки как са http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6378" onclick="window.open(this.href);return false; http://shop.fishing-mania.com/viewrods_ ... aphite-TC2" onclick="window.open(this.href);return false; някой може да изкаже мнение.
Prangov99
новобранец
новобранец

Мнение от Prangov99 »

Здравей колега, са да получиш точен отговор на въпроса, първо трябва да кажеш каква риба ще търсиш. Защото както знаеш универсална пръчка няма, от поста ти разбирам че имаш проблем с малките примамки, следователно ще търсиш кефал целенасочено (не че с малки примамки не се хващат и големи риби но това е друг въпрос) та да продължа тогава имаш не проблем с дължината на пръчката а с акицията. Въдица с 10-30 акция си е перфектната щукарка за Марица и е напълно логично да не можеш да метнеш малка примамка да не говорим че ваденето на малка риба с тази въдица ще е като на водни ски. Така че първо кажи за какво ти трябва новата въдица за да може колегите да ти дадът някакви насоки. Дано съм бил полезен.
Аватар
КалинПетров
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КалинПетров »

Шимано Катана ЦХ 240 10-30 гр
Това е пръчката каде е по универсална по марица може да ловиш с нея както кефал така и щука и распер!!!Имал съм я таз пръчка останах много доволен но нямах време за нея да я ползвам и се разделихме!
Изображение
Reel Tuning
Аватар
nanko1234
новобранец
новобранец

Мнение от nanko1234 »

Да колегата е прав че ще гоня кефал за сега съм се спрял на formax 5-25 аксия на2.4м или
okuma2.4м 3-10g аксия. В понеделник мисля да мина през магазина да взема едната
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

nanko1234 написа:Да колегата е прав че ще гоня кефал за сега съм се спрял на formax 5-25 аксия на2.4м или
okuma2.4м 3-10g аксия. В понеделник мисля да мина през магазина да взема едната
Колега, много е важно и как ще ловиш? От брега или газейки по реката?
Аз газейки ловя със Серт Ексийд 2-7. При риболов от брега най доброто е пръчка макс 2,40 с акция 5-25. Поради липса на такава, лично сега ловя с 2,80 и акция 7-28.
Новата серия на Окума са много добри пръчки. Като мисля Сафината са по добри като бланка, бързина и пр. в сравнение с Нексаната. Обърни внимание на Ron Tompson, но само на тази серия Flexide V2, другите не стават.
Формакса, който си избрал също е много добър за парите си.

ФъРгай се на нещо и си лови..., въдиците са просто консуматив... Утре като не ти Ареса я сменяш с по добра и така...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”