Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Риби и емоции на спининга.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- ynovi
- научил се да хвърля
Re: Риби и емоции на спининга.
Екстра репортаж.
Продължавай да гониш расперите и да хаващаш щуки. Не знам ако подгониш щуката нема ли па да хванеш некой сом, а ?
- Пробвай!

Продължавай да гониш расперите и да хаващаш щуки. Не знам ако подгониш щуката нема ли па да хванеш некой сом, а ?

Хааах точно Иво, да !
Ако знаете к'ви расперченца наскубах на Тунджа
Ама по-нататък
Щом почнах такива да лъжа, начи и някой дърт дядка Распер ще боцна. Въпрос на време
Батка всичко се е променило яко след Голямата Вода
Даже и закачките са сменили местата си
Догодина, ми се струва, че няма да ги има щуките вече там.....

Ако знаете к'ви расперченца наскубах на Тунджа

Ама по-нататък

Щом почнах такива да лъжа, начи и някой дърт дядка Распер ще боцна. Въпрос на време

Батка всичко се е променило яко след Голямата Вода

Догодина, ми се струва, че няма да ги има щуките вече там.....

- ynovi
- научил се да хвърля
Няма начин. Имате реки там дето държат риби и като размер и като количество.JettroniX написа:Хааах точно Иво, да !![]()
Ако знаете к'ви расперченца наскубах на Тунджа![]()
![]()
Ама по-нататък
Щом почнах такива да лъжа, начи и някой дърт дядка Распер ще боцна. Въпрос на време![]()

Знаеш ли какво? Може да не съм видял добре, но от репортажите не виждам да ползваш очила? Ако е така защо? Те са адски полезни и отделно много улесняват риболовеца.
Ми не нося, щото по принцип не нося
Мислел съм да си взема очила, но все взимам примамки и такъми 

На обяд (02.07.2013-та
), едно хубаво ми ти Слънчице пекнало навън, а уикенда ни удави в София и ми провали всички планове за спининг. Оказа се, че днес ще бича здраво айляк и без много да му мисля хванах Автобуса и айляка реших да го ударя на Панчарево с Лекия спининг. Към 14 часа бях там, но както и предполагах са пуснали шлюза на бента поради значителните количества дъжд през уикенда
и под бента беше Ад :

Ето преди шлюза нивото какво беше...за цвета на водата няма да пиша...

Слезнах под бента да пофъргам блесните, че ми се стори добре течението....

В такова течение НИЙ ги фащаме рибите на Марица, колко му е и на Искъра да се хващат

Да обаче с тая разлика, че температурите на Марица и на Искъра бяха сигурно + - 10/15 градуса
Ауу, като се омокрих от водата де ми пръсна блесната....водата леденааа
Пипнах я с ръката и наистина не ме беше напекло Слънцето - беше си чисто студена - Астика мога да си разхлаждам във водата
Въпреки това, на блесната имах 2-3 подгонвания на кефалчета, но само "изпращане до последната спирка" - без "цък"... Това точно под бента...
После качих нагоре стълбите на бента, а те не са малко
и започнах да облавям по Стената. Няма братче. Една риба не ще да проводи примамките... Накрая се закотвих под една сянка и седнах на един стърчащ камък над водата. Почнах да си мятам ей така па каквото дойде.... То хубу ма нищо не идва бе братче....След 1-часово упорство се закачи пак редовния скъсан парашут.....

Ей, тия хора няма да се научат на качествен риболов там на Панчарево, че не се извършва с мрежести уреди....
Вече 18 часа, а риба в "живарника" няма
Слезнах пак под бента да видя как е хавата и веднага видях, че нивото на водата е спаднало с около 40 санта - ориентир ми е тая последната стена на заден план :

Реших да хвана по Искъра надолу и да видя как е хавата...Разкарах се 1 километър надолу по течението, но дори и с 40 санта по-ниско ниво реката пак беше буйна и студена...
Накрая пак изкачих "стълбите на Шипка"
и се върнах на езерото. Закотвих се на изтичалото и си рекох "-Докато не хвана риба не мърдааам, ако ще турско да стане"
Бах т'ва упорство. В 19 и 45 уцелих момента просто на замятане, с явно подходящия воблер, щото преди това, то не беше Голди, Салмо, Мепс
на същото място.... и ударих ей тоя разбойник на малкия "гоблер" на Джаксън и го пуснах обратно да оди да радва хората :

Една рибка, ма изстрадана братчеее...Немотия отвсякъде....
Та с него отървах панчаревския валат, който се задаваше
Рибата пак си беше чисто пресякана от студената вода, която идва от ВЕЦ-а. Направи ми впечатление, че край брега, във водата имаше новоизлюпени малки рибки, ама малки като микроби - по 1 мм
Все едно рибата си бе метнала хайвера преди не повече от 2 седмици.....
Накрая наистина язък си, че хората се потрудили да боядисат ръждясалата спирка на Автобуса......

Ето преди шлюза нивото какво беше...за цвета на водата няма да пиша...

Слезнах под бента да пофъргам блесните, че ми се стори добре течението....

В такова течение НИЙ ги фащаме рибите на Марица, колко му е и на Искъра да се хващат

Да обаче с тая разлика, че температурите на Марица и на Искъра бяха сигурно + - 10/15 градуса

Ауу, като се омокрих от водата де ми пръсна блесната....водата леденааа

Въпреки това, на блесната имах 2-3 подгонвания на кефалчета, но само "изпращане до последната спирка" - без "цък"... Това точно под бента...
После качих нагоре стълбите на бента, а те не са малко

Ей, тия хора няма да се научат на качествен риболов там на Панчарево, че не се извършва с мрежести уреди....

Вече 18 часа, а риба в "живарника" няма

Реших да хвана по Искъра надолу и да видя как е хавата...Разкарах се 1 километър надолу по течението, но дори и с 40 санта по-ниско ниво реката пак беше буйна и студена...
Накрая пак изкачих "стълбите на Шипка"

Една рибка, ма изстрадана братчеее...Немотия отвсякъде....

Рибата пак си беше чисто пресякана от студената вода, която идва от ВЕЦ-а. Направи ми впечатление, че край брега, във водата имаше новоизлюпени малки рибки, ама малки като микроби - по 1 мм

Накрая наистина язък си, че хората се потрудили да боядисат ръждясалата спирка на Автобуса......

- hristo2201
- новобранец
Големи изпълнения на това Панчарево
Иначе не ме кефи това езеро за риболов /то па един риболов там/ и това си е!
Чакаме на Тунджа да видим какви си ги свършил

Иначе не ме кефи това езеро за риболов /то па един риболов там/ и това си е!
Чакаме на Тунджа да видим какви си ги свършил

-
- научил се да хвърля
Много добри репортажи правиш колега, благодарско за споделеното 

Неспособността да се насладим пълноценно на очарованието на самотата, ни въвлича ежедневно в опустошителни взаимоотношения с всякакви дебили...
Езерото си е екстра за къпане на примамките, когато няма какво да се прави, пък и когато реши се раздава на макс, само да хванеш промоцията.hristo2201 написа:...
Иначе не ме кефи това езеро за риболов /то па един риболов там/ и това си е!...
Има колеги, които тая година са сцепили едрите костури на спининг, но си траят...надушвам ги просто

Братоци, ако някой ходи да гледа примамките на изложението да свирка
Живот и здраве, може да се организираме да идем по-голяма група приятели и да похарчим някой лев, ако има за какво
Наслука - Лов, риболов, спорт 26 — 29 септември 2013

Живот и здраве, може да се организираме да идем по-голяма група приятели и да похарчим някой лев, ако има за какво

Наслука - Лов, риболов, спорт 26 — 29 септември 2013

- monzata
- вече хвърля и на тежко
ето заради такива мераклийски репортажи , с кеф да влезеш във форум-а , а не като онзи с гащите .....

Петък - 5 Юли, ставане рано и сутринта в 6 часа бях на Марица.

Резултатът на Тежкия спининг бе 2 парцала

Една жертва дадох - клатушка DAM....Сънлайна се къса трудно, както всяко добро плетено влакно

Пълно мъртвило беше сутринта.....
Когато джапах из реката останах с впечатлението, че водата е доста студена, щото за няма и минута във водата краката ми почваха да се вкоченяват

На следващият ден се случи една случка, която дълго ще я помня !!! Хубаво ще е да ви я покажа, та да видите к'ви хора шетат из реката !!
Пък може и някой да се познае на снимките

За нея по-късно

Ето така засмолих Ристо Раповете след петъчния сутрешен излет :

Чудя се дали да не ги "мацна" и там, където лопатките влизат във главата на воблера или да разчитам на лепилото на работника от Рапала.
Смолата, която ползвах е тази на Бизон :

Оставих ги да съхнат до 15 часа на другия ден - Събота 6-ти Юли, когато отново поех към Марица за вечерен излет, но тоя път с баща ми и брат ми
Нали скъсах клатушката на Дам, та минах от магазина да взема няколко руски Сокол-а (викат й Атом)

Зкарачих нагоре по течението с цел изследване и проучване на района, в който бях, с надеждата да "ожъна" и аз някой добър Сом. Местата бяха доста перспективни както за Сом, така и за други хищници. За съжаление, активността на повърхността на хищниците бе доста слаба. За целият излет видях само на 3 пъти да припляскват малки распери.
Ето някои от местата, където изкъпах примамките :

Между 16 и 17 часа времето тотално се развали - мина бурен студен фронт със силен вятър, а в далечината се виждаха Светкавици и дъжд. Също така ясно се чуваше и тътена на Гръмотевиците....
Малко преди 18 часа стигнах до поредното добро място, на което засях едната голяма клатушка. При при първото напъване, я уж се освободи, но 2-3 секунди след това пак ми напъна закачката. Е скъсах плетеното... Късането беше странно с оглед на следващата случка. Реших, че трябва да продължа нагоре, но по едно време спря един червен автомобил на вира и от него слезнаха едни момци, които изчакаха да си замина и нагазиха бързо във водата. Аз пък ги усетих, че не им е чиста работата и се върнах няколко метра назад да погледам какво ше правят.
Първо влезе единия и почна да крещи "-Ластика е скъсан!!", викам си скъсал съм им в сарата супер, щото напраих последната проводка на 5 метра по надолу от мястото де им беше забит кола
Аз де да знам, че тая следа в реката е от кол на сара при риболова на вира...., вдигна едно въже ли беше...не знам и в същото време пред него почна да пляска огромна опашка на сом
Къв ластик, к'ви 5 лева....като сома е на линията, която е вързана за кол, който се бе скрил под водата, заради високото ниво...Де ми е клатуната....и аз не знам. Ластика го слагат на кола и после вързват влакното със сарата. Ластика нали знаете за к'во го ползват.... Как ша е скъсан кат линията е на кола....абе ебаси змиорката баце, както казва колегата от Козлодуй.....
Почна се една борба между сома и момъка. Голям гърч. В крайна сметка чевръсто за 2-3 минути му бръкна под хрилете с ръцете и му дигна главата над водата. Тогава всички полудяхме ..... други 2-ма се втурнаха към "борците", а друг ме видя, че гледам отдалече и ми изкрещя дали имам канджа....
Казах му, че нямам. Тогава отиде и счупи един голям клон и го метна на тоя последния на снимката...:

Бръкнаха му в устата на Сома с тоя кол и го извадиха през хрилете му. Бореца се умори от държане и го даде на другите 2-ма да го вадят от водата. Е в тоя момент се запътих към тях да видя тоя звяр.
Почнаха се едни истерични викове, звънене по телефони, шамари и юмруци по тялото на Сома....
Искаха снимка да им направя с телефоните, а аз им казах, че имам профи апарат, да ги манат тия GSM-и. Както и да е, прилъгах ги уж да ги снимам с Никона (хем да видите за какви безчинства иде реч на реката) за "добрата слука", пък после ще им пратя снимки по имейла
Пратих им само 10000000000000000 заклинания
....
Не ща да им гледате ухилените физиономии, че ме дразнят, затова им сложих слънчево петно
. Напраих им няколко бързи снимки първо с GSM-ите им и след т'ва с Никона....
Кадрите са грозни, щото са на обесен на кол трофеен сом близо, че и май над 40 кила, ако на някой не му се гледа да затваря браузъра :

Тука "бореца" ми вика "-Снимай ма легнал до звяра..." :

Всичкото това за 10 минути. Натовариха го в автомобила и се изпариха с бясна скорост...
Какви ли не сценарий ми минаха през главата да звъня на 112, но файда нямаше да има.... Доста далеч бях и от наще (на около 30-тина минути пеша)....директен път покрай самата реката няма....в газовия пистолет имах само 4 патрона
- нямаше да ми стигнат.....сам човек, сам за кенефа... Както и да го мисля и да им се заям, после ще ме търсят водолазите удавен в реката....Та рекох да се направя малко на луд и да Ви покажа случката....
Та на тоя излет всички рибари по реката в участъка бяха валат, с изключение на тези, които хващаха уклей на бял и тия дето бяха заложили на сара.....
Ето такива ставащи грозотии остават скрити за всички нас, в продължение на години. Направо умът ми не го побира, колко подобни сома, пък и шарани са имали подобна съдба.....
Не ми се сърдете, че ви правя съпричастни с това нагло безчинство по Марица...., че само съм успял да ги снимам, без да мога реално да направя нещо по спасяването на тази риба, която е мечта не само за нас, но и за много риболовци по Света.
Това е само една случка за няколко минутки от моя спинингов излет.
Надявам се, че има там горе Господ и не само гледа какво правят чедата му, но и ги наказва.
Ако някой потребител се познае някога на тези снимки искам да му кажа :
Промени се бе бракониер такъв, след няколко години такива риби само на тая снимка ще гледаш и ще разправяш на внуците си, че по твое време едва ли не, е имало риба в Марица !
По повод тая случка се срещнах и с шефа на ИАРА Хасково, та нещата се пораздвижиха на Марица за месец и малко. Имаше хванати всякакви гадни твари, които шетат из реката.
Миналия Петък извадих с бате Vid 3 броя сари - тип нощни въдици, та можете да видите на снимката какво представляват........
ДОКОГА ДРУГИ ЩЕ УБИВАТ ТРОФЕИТЕ НИ ПО ТОЗИ ГРОЗЕН НАЧИН......
ЗАЩО ДА СИ КУПУВАМ РИБОЛОВЕН БИЛЕТ И ТАКЪМИ, КАТО ВСИЧКО СЕ ГРЕБЕ ПО НАЙ-ДОЛЕН И ГРОЗЕН НАЧИН

Чудя се дали да не ги "мацна" и там, където лопатките влизат във главата на воблера или да разчитам на лепилото на работника от Рапала.

Смолата, която ползвах е тази на Бизон :

Оставих ги да съхнат до 15 часа на другия ден - Събота 6-ти Юли, когато отново поех към Марица за вечерен излет, но тоя път с баща ми и брат ми

Нали скъсах клатушката на Дам, та минах от магазина да взема няколко руски Сокол-а (викат й Атом)

Зкарачих нагоре по течението с цел изследване и проучване на района, в който бях, с надеждата да "ожъна" и аз някой добър Сом. Местата бяха доста перспективни както за Сом, така и за други хищници. За съжаление, активността на повърхността на хищниците бе доста слаба. За целият излет видях само на 3 пъти да припляскват малки распери.
Ето някои от местата, където изкъпах примамките :

Между 16 и 17 часа времето тотално се развали - мина бурен студен фронт със силен вятър, а в далечината се виждаха Светкавици и дъжд. Също така ясно се чуваше и тътена на Гръмотевиците....
Малко преди 18 часа стигнах до поредното добро място, на което засях едната голяма клатушка. При при първото напъване, я уж се освободи, но 2-3 секунди след това пак ми напъна закачката. Е скъсах плетеното... Късането беше странно с оглед на следващата случка. Реших, че трябва да продължа нагоре, но по едно време спря един червен автомобил на вира и от него слезнаха едни момци, които изчакаха да си замина и нагазиха бързо във водата. Аз пък ги усетих, че не им е чиста работата и се върнах няколко метра назад да погледам какво ше правят.
Първо влезе единия и почна да крещи "-Ластика е скъсан!!", викам си скъсал съм им в сарата супер, щото напраих последната проводка на 5 метра по надолу от мястото де им беше забит кола

Почна се една борба между сома и момъка. Голям гърч. В крайна сметка чевръсто за 2-3 минути му бръкна под хрилете с ръцете и му дигна главата над водата. Тогава всички полудяхме ..... други 2-ма се втурнаха към "борците", а друг ме видя, че гледам отдалече и ми изкрещя дали имам канджа....
Казах му, че нямам. Тогава отиде и счупи един голям клон и го метна на тоя последния на снимката...:

Бръкнаха му в устата на Сома с тоя кол и го извадиха през хрилете му. Бореца се умори от държане и го даде на другите 2-ма да го вадят от водата. Е в тоя момент се запътих към тях да видя тоя звяр.
Почнаха се едни истерични викове, звънене по телефони, шамари и юмруци по тялото на Сома....
Искаха снимка да им направя с телефоните, а аз им казах, че имам профи апарат, да ги манат тия GSM-и. Както и да е, прилъгах ги уж да ги снимам с Никона (хем да видите за какви безчинства иде реч на реката) за "добрата слука", пък после ще им пратя снимки по имейла

Не ща да им гледате ухилените физиономии, че ме дразнят, затова им сложих слънчево петно

Кадрите са грозни, щото са на обесен на кол трофеен сом близо, че и май над 40 кила, ако на някой не му се гледа да затваря браузъра :

Тука "бореца" ми вика "-Снимай ма легнал до звяра..." :

Всичкото това за 10 минути. Натовариха го в автомобила и се изпариха с бясна скорост...
Какви ли не сценарий ми минаха през главата да звъня на 112, но файда нямаше да има.... Доста далеч бях и от наще (на около 30-тина минути пеша)....директен път покрай самата реката няма....в газовия пистолет имах само 4 патрона

Та на тоя излет всички рибари по реката в участъка бяха валат, с изключение на тези, които хващаха уклей на бял и тия дето бяха заложили на сара.....
Ето такива ставащи грозотии остават скрити за всички нас, в продължение на години. Направо умът ми не го побира, колко подобни сома, пък и шарани са имали подобна съдба.....
Не ми се сърдете, че ви правя съпричастни с това нагло безчинство по Марица...., че само съм успял да ги снимам, без да мога реално да направя нещо по спасяването на тази риба, която е мечта не само за нас, но и за много риболовци по Света.
Това е само една случка за няколко минутки от моя спинингов излет.
Надявам се, че има там горе Господ и не само гледа какво правят чедата му, но и ги наказва.

Промени се бе бракониер такъв, след няколко години такива риби само на тая снимка ще гледаш и ще разправяш на внуците си, че по твое време едва ли не, е имало риба в Марица !
По повод тая случка се срещнах и с шефа на ИАРА Хасково, та нещата се пораздвижиха на Марица за месец и малко. Имаше хванати всякакви гадни твари, които шетат из реката.
Миналия Петък извадих с бате Vid 3 броя сари - тип нощни въдици, та можете да видите на снимката какво представляват........
ДОКОГА ДРУГИ ЩЕ УБИВАТ ТРОФЕИТЕ НИ ПО ТОЗИ ГРОЗЕН НАЧИН......
ЗАЩО ДА СИ КУПУВАМ РИБОЛОВЕН БИЛЕТ И ТАКЪМИ, КАТО ВСИЧКО СЕ ГРЕБЕ ПО НАЙ-ДОЛЕН И ГРОЗЕН НАЧИН

Рядко ми се случва да остана без думи....! :X Наистина не знам какво да кажа. Аз лично като чета какво е било се почувствах така все едно тия са убили човек и ми стана едно тъпо... Наистина е тъжно :/
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Егати наглеците.И аз преди няколко години попаднах на една мрежа,преградила устието на един канал дето се влива в Дунав,както си мятах с блесната-хоп,закачка!Подръпнах малко и се показаха тапите на мрежата,извадих ножлето,кръц оттук-кръц оттам и мрежата замина по течението 

- Vid
- кандидат преподавател
Днес направихме с брата един скапан риболов на Тракиец, на скалите под с.Гълъбец. По интересното е, че изкарах един винтер от язовира и го оставих на сухо, т.е. хвърлих го на брега. В него риби нямаше, имаше само резенчета салам.
След малко един риболовец от отсрещния бивак дойде да си го прибере... Първата му приказка кога бяхме очи в очи беше, че са от сутринта и "риби няма". Аз му отговорих, че ако продължават да ловят с бракониерски пособия, риби няма и да има.... А, той ми отговори, че това било за дребни рибки, т.е. стръв??? Все едно съм малоумен
Какво да правя? Да звъня на ИАРА или да ги стрелям???
Това бяха "примерни" рибари с жените си, кои бяха нахвърляли дънни пред бивака си, и със сигурност имат билети..., а винтерите ги бяха заложили на 200 м. от бивака си по съседните островчета....

п.п. Както го казва брат ми, на та държава и трябва само една клечка кибрит. Всичко трябва да изгори до основи и от пепелта да се възроди нов живот.... с нови морални ценности...
След малко един риболовец от отсрещния бивак дойде да си го прибере... Първата му приказка кога бяхме очи в очи беше, че са от сутринта и "риби няма". Аз му отговорих, че ако продължават да ловят с бракониерски пособия, риби няма и да има.... А, той ми отговори, че това било за дребни рибки, т.е. стръв??? Все едно съм малоумен

Какво да правя? Да звъня на ИАРА или да ги стрелям???
Това бяха "примерни" рибари с жените си, кои бяха нахвърляли дънни пред бивака си, и със сигурност имат билети..., а винтерите ги бяха заложили на 200 м. от бивака си по съседните островчета....

п.п. Както го казва брат ми, на та държава и трябва само една клечка кибрит. Всичко трябва да изгори до основи и от пепелта да се възроди нов живот.... с нови морални ценности...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека