Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
То и моите държат,sapuna написа:...Фризера ми е на около -20 и манатарката държи по 5-6месеца...
Ама вместо да отслабне аромата,
Се засили и усмърдя два хладилника

Утре ги вадя и ще ги раздам,
Да пържат - пък да кажат, дали става !
-
- ще става разбирач
Гъбите винаги се бланшират по 5-10 минути преди да се замразяват. Така няма бактерии и разни дрожди, които после ароматизират на ацетон
Някои замразяват и рибата без да я чистят, и по-вкусна ставала
...ама ....друг път

Някои замразяват и рибата без да я чистят, и по-вкусна ставала

Много ценен съвет за замразяване,но аз без съвет си отгледах на едно пънче пъстърва-гъба де.Поливах пънчето и тя покара,цяла седмица едрееше и стигна 30 см.Реших че е време за угощение,бланширах и после пържих-то нямаше сдъвкване,вкус на дърво,пълен провал.Грешката ми явно е дългото изчакване,преди това от същото пънче си апнах същото гъбе,ама още колкото юмрук и беше ок.Сега съм заразил всички околни дървета със спори пък дано хване дикиш.
-
- новобранец
Личният ми опит е малко по-различен.deso_bg написа:Гъбите винаги се бланшират по 5-10 минути преди да се замразяват. Така няма бактерии и разни дрожди, които после ароматизират на ацетон![]()
Някои замразяват и рибата без да я чистят, и по-вкусна ставала...ама ....друг път
![]()
Преди манатарките и др. ги слагах бланширани, но вкусът им е променен.
Тази година си сложих сурови - почистени, измити и нарязани на кубчета - идеални са за приготвяне. Почти няма разлика от пресните.
Засега са в прекрасна форма.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
-
- ще става разбирач
Като ги бланшираш гъбите няма да доливаш вода-каквото пуснат те. И пълниш в плика заедно с водата-гаранция не променят аромата. Като ги извадиш от фризера небланширани пак правиш същото...само дето са дръпнали миризма и от него 

- G.Petkov
Бланширане на гъби не означава ли да се заливат с вряла вода ?deso_bg написа:Като ги бланшираш гъбите няма да доливаш вода-каквото пуснат те...
- Батко Емо
- разбира нещата
Качеството определя нещата
,но за мен да замразиш манатарка е светотатство!

-
- ще става разбирач
Да, по-скоро ги топиш във вряла вода с решетка или кошница, обаче няма смисъл да разреждаш и да хвърляш сока (там е голяма част от аромата) който пускат гъбите, осбено ако си ги измил обилноG.Petkov написа:Бланширане на гъби не означава ли да се заливат с вряла вода ?deso_bg написа:Като ги бланшираш гъбите няма да доливаш вода-каквото пуснат те...

Това като съвет, че не ми се водят няк'ви безмислени теоретични дискусии

- G.Petkov
И аз така го възпремам,deso_bg написа:...Това като съвет, че не ми се водят няк'ви безмислени теоретични дискусии
Аз, лично, споделям и чета всякакви подробности за гъбите, вкл. и начините за съхранението им през зимата.
Моят опит по замразяване на манатарки завърши неуспешно.
Замразих само шапките, нарязани на ивици по 3-4 мм във камерата на два хладилника.
За два месеца се появи силна, даже натрапчива миризма на "парфюмирана" манатарка, изпържих една доза, но не ми хареса и изхвърлих всичко .
Ще пробвам и по твоя начин!
По-скоро в моят случай, количеството беше определящоБатко Емо написа:Качеството определя нещата![]()
,но за мен да замразиш манатарка е светотатство!

Гъбите дойдоха повече, не успявах да изям или изсуша всичко, та затова пробвах да замразявам,
Въпреки предишните неуспешни опити, тогава със сърнели.
Определено изсушените гъби издържат много повече от замразените.
А от майка ми съм чувал, че в някой райони на Русия правели туршия от манатарки !!!
Но не съм пробвал и не зная как изглежда подобно нещо !
-
- ще става разбирач
G.Petkov написа: Гъбите дойдоха повече, не успявах да изям или изсуша всичко...
Купи си една подобна - върши чудесна работа с гъбите и не отнема толкова време. Става за плодове, зеленчуци и мръвчоци дори ....със зелени подправки не се справя обаче - губят си аромата и натъртват на трева.

- G.Petkov
Да си призная - дори не знам какво е това
!

- Батко Емо
- разбира нещата
Петков,туршия не знам,но гаджето прави едни в марината,да се чудиш с кво да ги пиеш 

Я кажете кои гъби са най-подходящи за марината.За мен рижиките само така стават...
-
- ще става разбирач
Я, я, Бат Емо да каже точно рецептата за маринована манатарка
Иначе и аз съм пробвал веднъж "салата от буркан" от рижики и направо още си спомням вкуса...
Други подходящи за мариноване според мен са овчата прахан /не зная защо се подценява, а е направо чудесна/ и тази..бялата млечница /близка по хрупкане до рижиката/. и двете са "твърди гъби" и аз лично ги харесвам на салата с лимон/оцет или кавардисани с доматен сос.

Иначе и аз съм пробвал веднъж "салата от буркан" от рижики и направо още си спомням вкуса...
Други подходящи за мариноване според мен са овчата прахан /не зная защо се подценява, а е направо чудесна/ и тази..бялата млечница /близка по хрупкане до рижиката/. и двете са "твърди гъби" и аз лично ги харесвам на салата с лимон/оцет или кавардисани с доматен сос.
- Батко Емо
- разбира нещата
Епа,че се каже рецептата!
ама от майстора!И понеже след тези дъждове пак трябва да ходим по горите,колегата сочи една от цариците-рижиката/мноо цвръста гъба/ има ли някой успех с намирането и вече?