"За"и"против" траленето на морското дъно

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

SOLENO,без ядове.Темата е хубава и сериозна,всеки има право на мнение,а това че то не ми харесва на мен или на теб,е добре."мидите са хрилете на морето".И там учените се съгласяват за тралене на дъното.Разбира се контролирано,а не безобразно.Единствения враг на рапана,ако може така да се каже ,е попчето,но... то яде хайвера на рапана,и то в малки количества.Това съм го гледал преди години,но и по този начин разпръсква хайвера на рапана.
Пак мое мнение.Мидата се храни с планктон.Все повече наблюдаваме " цъфтеж на планктон " през лятото,което пък води до намаляване на кислорода в дълбочина,а то пък води до измиране на дънната риба.А и по-голямото количество на планктона спомага и на по-голямото развъждане на медузата.Преди се срещаха редки екземпляри от голямата медуза.Сега има моменти,не можеш да влезеш във водата от тях.Опасни са.Ей затова е важно да се спасява мидата.А за хайвера на рибата,мисля че го хвърла на брега,по-точно на плитко.Затова и калкана идва през април близо до брега.
А това че оня "капитан" е тръгнал да трали близо до брега,и без разрешително,аз лично съм против такива начини.
Хайде и други мнения.
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Имам въпрос към Калканчо - каво правят рапаните на място където според теб няма нищо живо.Може би се събират на безопасно за тралене място за да не пострадат и други видове покрай тях, а като огладнеят "прибягват" до брега да хапнат на крак.
Тия които тралят не си вадят хлябът с това - хората които с риболов си вадят хляба знаят че морето трябва да се пази.И го пазят защото след два - три сезона пак трябва да хващат нещо.Целта на траленето е бърза печалба без оглед на последствията.А последствията от траленето ги даваха по Дискавъри преди година някъде.
Аз съм за намаляването популацията на рапана но не и с тралене.Интересното е че допреди 10-тина години не се срещаха в близост до брега а сега са навсякъде.
Весели празници и щастлива нова година на всички!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Солено така ме скастри, че чак ми са доплака :lol: .

Първите ти 2 страници немога да ги отворя.

Иначе прав си! Мидите са хрилете на морето.Какво правят рапаните да си помислим ?Ядат миди,нали? Траладжийте какво правят? Тралят само рапаните, а мидите обратно във водата.Следователно спомагат за оцеляването на мидите,освен това когато мидите са залепнали ратат по-трудно, а траленето ги разделя.Не казвам че траленето има само положителен ефект.Но факт е, че по цял свят траленето си е разрешен метод за риболов.Само ние тука големите еколози го забраняваме ? Защо ? Защото искат подкупи, пък не ги получават :twisted: .

Относно асоциацията съм запознат доста добре, дори тази събота бях при председателя на организацията на свинска смърт :lol: :lol: :lol: .

А само за протокола, и аз те уважавам като риболовец :D .[/i]
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Рапанът се храни с черната мида. Проблемът е, че траленето унищожава нейните полета. При драгирането не се подбират само рапаните. Рапанджиите вадят огромни количества миди, които при влаченето умират, а след това пак се пускат във водата. Черната мида е най-мощният биофилтратор и унищожението й нарушава баланса на и без това крехката екосистема в морето. Мъртвите миди гният и отнемат допълнително кислород. Следва масово измиране на дънни безгръбначни. От траленето се вдига тиня и утайка, а това унищожава хайвера на всички малки риби.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

rumci1974 написа:Рапанът се храни с черната мида. Проблемът е, че траленето унищожава нейните полета. При драгирането не се подбират само рапаните. Рапанджиите вадят огромни количества миди, които при влаченето умират, а след това пак се пускат във водата. Черната мида е най-мощният биофилтратор и унищожението й нарушава баланса на и без това крехката екосистема в морето. Мъртвите миди гният и отнемат допълнително кислород. Следва масово измиране на дънни безгръбначни. От траленето се вдига тиня и утайка, а това унищожава хайвера на всички малки риби.
Аз се опитвах да кажа, че това са неверни работи, но явно Вие знаете да четете само в интернет и по вестници и не желаете да си отворите очите за практиката :roll: .Има малка истина в това да, наистина може да се намаля количеството на имдата с някакъв минимален процент, но пък за сметка на това количеството на рапаните пада драстично, което ще спомогне за развитието на мидите в този район.Ако на 30 метра има хайвер на малки риби, но малко ме съмнява без да съм проверил.
За бракониерите само слънчаци :lol: !
VRABCHO1974
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от VRABCHO1974 »

брато азсам от ахтопол при нас брега е предимно от скали кадето мидите бяха в изобилие а рапан трябваше даси добре екипиран водолаз за да сабереж някой друг . А сега миди има само в процепите които неможеш и рака да повреш пък рапаните покрай брега без дасе мокриш ги сабираш за мене рапанжиите изобщо неси гледат работата пополацията на рапани надхвърля с пъти онищожаването им .
VRABCHO1974
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от VRABCHO1974 »

[

.....да ви кажа обаче, че всичките тетраподи са оголени, няма мидички по тях да пораснат. ..........картинката не никак добра !!![/quote]евала брато държавата ние толкова мудна че като забрани нещо /като трала то вече е късно белата е станала това стъргане на дъното е. мамата на калкан попче миди и всичко което е на дъното но не и на риби като паламуд скомрия лефер там проблема е мръсното море
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Прочетох го и се успокоих. " Сега рапаните значително ще намалеят."
Не мисля че мидата умира при траленето или изваждането извън водата.Само като я докоснеш и тя се затваря.Навън при силно слънце издържа поне час,ако не и повече.
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

Мое скромно мнение на не специалист :oops: Никой не отчита факта -
заводите в Девня. Сега поспряха да работят, но преди не беше така.
Всички отрови отидоха в морето. Сега с тралянето всички тия говна
отново се разбутват, а те както знаем са на дъното. До преди някоя година не можеше да се види делфин в езерото, а сега съм виждал до
Девня. Водата започна да се изчиства, но ми се струва, че с тралянето
отново се замръсявя ( дано аз да бъркам ). Който иска да лови рапани
неопренчето и вътре в морето, по този начин ще се създадат и повече работни места и ще запазим всичко това, което ни се дава наготово.
Спор няма за вредата от рапана, но рапани имаше и преди, а за да има
такова изобилие има някой виновен с някое партиино решение за ползата от нещо което не му е мястото там. Преди да се появят рекетата имаше и
дори черноморска скумрия, сега ми се струва, че миналата година някой беше писал, че се е появила някъде. НИЕ НЕ СМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УМНИЦИ, ЧЕ ДА СИ ВРЕМ НОСА ТАМ КЪДЕТО НЕ НИ Е РАБОТА.
Ще има много различни мнения по въпроса, но където се е намесила човешка ръка в природата сме унищожили поне 90% от нея :idea: След време се отчита за грешка, виновни няма, защото няма кой да потърси отговорност и така, керванът си върви, кучето си лае .................
НАЙ-ЛЕСНО СЕ РУШИ НЕЩО ГОТОВО, А КАТО ЗАПОЧНЕШ ДА ГО ОПРАВЯШ ВИЖДАШ, ЧЕ НЕ Е НИКАК ЛЕСНА РАБОТА :shock:

ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА НА ВСИЧКИ :partyman:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

irsh:Спор няма за вредата от рапана, но рапани имаше и преди

Преди казваш? преди 30 г,за цял ден гмуркане я намериш 10-15 я не.Тогава продавахме изчистен рапан на германците по 6-7лв на бройка.Сега хич няма да ги погледнат.Както си на брега,от ръцете ти ги вземаха.
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Чувам че морската звезда стигнала масово до Босфора.Въпрос на време е да се насели и тук.Тогава няма рапани няма и миди .
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

ЗА МНОГО ГОДИНИ НА ВСИЧКИ.........

ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ, ПОВЕЧЕ УСМИВКИ И НАЙ- ВЕЧЕ ПО
ГОЛЯМА ТЪРПИМОСТ КЪМ БЛИЖНИЯ........

Аз знам, че МАЙКАТА ПРИРОДА си знае работата. Щом се е навъдило нещо в повече, то ще се навъди нещото което ще започне да го унищожава, или поне да регулира тая масова популация.

ВИНАГИ ЩЕ БЪДА ПРОТИВ ТРАЛЯНЕТО И АКО ИМАМ НЯКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ГО ЗАБРАНЯ СЪС ЗАКОН...............
Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SILVESTER »

А бе чесно казано не исках да пиша по тая тема ама нека да си кажа мнението
Значи това "

"За" и "против" траленето на морското дъно""

не го разбирам много,само си чешем езиците май.
Едва ли сме ние хората които ще го решим това.
Нищо не се прави на практика,поне аз не виждам-освен някакви чиновничета които си мижитуркат по бюрцата на работа и само мрънкат колко им е малка заплатата

Никакви сдружения за защита на морето,Държавата прави някакви закони които няма кой да следи дали се спазват(явно така е по удобно)
Някакви измислени конференций и сбирки на черноморските страни на които единственото което се прави е да се хапне и пийне и да се усвоят някакви пари
Посочете ми една не-правителствена организация която прави нещо наистина градивно за екологията на черноморието-няма.

Така че освен чесъне на езици и бля-бля,колко много знаем(нали сме българи все пак и от всичко разбираме)няма да постигнем.

Айде, останете си със здраве :?
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

SILVESTER:За" и "против" траленето на морското дъно""

не го разбирам много,само си чешем езиците май
.

Може и така да се каже.Повече мнения,по-ясен отговор за самите нас.
Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SILVESTER »

Киро,не ме разбирай погрешно,аз също съм против траленето,както и всеки нормален човек би трябвало да е ако е поне малко замислен за екологията.
Но, едва ли хората които го правят четат нашите теми,и едва ли биха спряли да го правят.
Нагледах се на доста теми от този сорт и подобни за браконери и чесно да ти кажа освен да се ядосваме друго не става,защото ЛОШИТЕ,не са във форума и не пишат.
Та затова не я разбирам темата-просто ми писна.
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”