Навиване на плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Re: Навиване на плетено влакно

Мнение от pitcha »

dido18 написа:Въпроса ми е ще се усуче ли плетеняка при прехвърлянето от шпулите ?
Да – ще се усуква.

Колегата VID e дал правилният начин на навиване на влакно – в ролката се напъхва молив или химикалка - за да играе ролята на ос. Друг държи молива и леко притиска с пръсти ролката - за да не е лабаво. Заставате едим срещу друг – линията да е права, влакното през най-долния водач... и навиваш.
Можеш и сам – но тогава ти трябва по-дълга ос. Седнал я напъхваш под коленете – в сгъвките и пак ....

Това важи за всички видове влакна.

Ако я пуснеш на земята или в кофа – винаги ще се усуква. Също и при прехвърляне от една шпула на друга.

Като искаш подложка – приемам, че става дума за някакво друго влакно. Тогава навиваш първо него – по описания начин, после връзваш към него новото влакно и навиваш и него.
Успех

P.S.
Едно време старите майстори използваха за подложка най-различни неща. Включително навиваха лейкопласт, обаче той създава проблем, защото ако искаш да го махнеш – лепилото е остаряло и няма чистене от шпулата.
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

pitcha написа:
dido18 написа:Въпроса ми е ще се усуче ли плетеняка при прехвърлянето от шпулите ?
Като искаш подложка – приемам, че става дума за някакво друго влакно. Тогава навиваш първо него – по описания начин, после връзваш към него новото влакно и навиваш и него.
По този начин няма как да знаеш колко влакно да навиеш за подложка ( или ще е малко и плетеното влакно няма да се навие до ръба на шпулата , или пък ще дойде повече и ще ти остане от брейда на ролката) :wink: Щом имаш две шпули с еднакви показатели - навий го на едната и го обърни на другата 8) ,ако нещо те притеснява - на първия риболов ,го разпъваш на някоя поляна (без карабинка или вирбел накрая) и стегнато го намотаваш наново :idea:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

pampasa написа:
pitcha написа:
По този начин няма как да знаеш колко влакно да навиеш за подложка
Колегата pampasa е абсолютно прав. Първо се навива основното и после подложката. Ако имаш две идентични шпули е много лесно.... Ако нямаш, правиш дублиране с разни други шпули и макари, докато накрая да навиеш първо подложката и основното там където и е мястото... :D
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Колеги, помагайте че не мога да си навия месината 0.20 150 метра, навих малко изолирбан (тиксо), ама явно е доста малко и стигна до тук. Май трябва да пренавивам наново, нали ?
Изображение
Изображение
http://simonb.snimka.bg/hobby/tehnika.767471.31607716" onclick="window.open(this.href);return false;
http://simonb.snimka.bg/hobby/tehnika.767471.31607717" onclick="window.open(this.href);return false;
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

simonb написа:Колеги, помагайте че не мога да си навия месината 0.20 150 метра, навих малко изолирбан (тиксо), ама явно е доста малко и стигна до тук. Май трябва да пренавивам наново, нали ?
Изображение
Изображение
http://simonb.snimka.bg/hobby/tehnika.767471.31607716" onclick="window.open(this.href);return false;
http://simonb.snimka.bg/hobby/tehnika.767471.31607717" onclick="window.open(this.href);return false;
Шпулата е празна,трябва да останат милиметър и половина-два до ръба.Навивай пак и махни тиксото от доло и подложи друго влакно вместо него.
Остави само стъпки
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Ясно, и аз така мислех, че трябва още.. :roll: Утре пренавивам, добре че имам същата резервна шпула, само че пластмасова. Да са живи и здрави Китайците, само 17 лв. е. :lol:
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

simonb написа:Ясно, и аз така мислех, че трябва още.. :roll: Утре пренавивам, добре че имам същата резервна шпула, само че пластмасова. Да са живи и здрави Китайците, само 17 лв. е. :lol:
Щом имаш същата шпула тогава е лесно,навиваш си влакното от тази шпула на резервната и допълваш с някакво друго влакно докато запълниш два милиметра до ръба.След това от резервната прехвърляш на другата и подложката ти остава от долу.Не ползвай тиксо за подложка,едно защото е много гладко и може да започне да ти се превърта влакното около шпулата,а и лепилото трудно се маха след време.
Остави само стъпки
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

А ако нямам за подложка друго влакно (месина), какво друго мога да навия за да запълня.,явно тиксото няма да стане наистина ,понеже е гладко ?
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

ако нямаме монофилно влакно за подложка, обикновено, отиваме до магазина и си купуваме монофилно влакно за подложка, защото както всички знаем - с пръдня боя не става.
и точно затова си купваме монофилно влакно с дебелина 0.22 - 0.25 мм.
Jakks
новобранец
новобранец

Мнение от Jakks »

Petur60 написа:ако нямаме монофилно влакно за подложка, обикновено, отиваме до магазина и си купуваме монофилно влакно за подложка, защото както всички знаем - с пръдня боя не става.
и точно затова си купваме монофилно влакно с дебелина 0.22 - 0.25 мм.
:smt038
Изображение Изображение
Аватар
boreto1
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boreto1 »

Митко Кирилов написа:Препоръчва се при навиване на плетено влакно да сложиш шпулата в кофа с вода!?1 :D
Задължително :wink:
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Предстои ми ново навиване на влакно, харесал съм си някакво шарено, дето си мени цвета през 10 метра. Та въпроса ми е : Няма ли да го виждат рибите толкова цветно и да бягат от него ? :))
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Хайде на евтиното плетено влакно.,без такива че не ставало и правело бради (може да прави брада, ама истинска на нашите търговци, дето не им купуват тяхните с по 100-200 % надценка). :lol: Да са живи и здрави китайците. :drinkers:
http://www.dhgate.com/wholesale/braid-l ... prod-bread
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

simonb написа:Хайде на евтиното плетено влакно.,без такива че не ставало и правело бради (може да прави брада, ама истинска на нашите търговци, дето не им купуват тяхните с по 100-200 % надценка). :lol: Да са живи и здрави китайците. :drinkers:
http://www.dhgate.com/wholesale/braid-l ... prod-bread
КъФ е то боклук? Темата не е "евтин брейд на супер евтина цена", а "навиване на плетено влакно" ?????+
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
dido18
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dido18 »

Сега навих влакно със подложка и като го прехвърлих на другата шпула се усука. :oops:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”