Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Заключено
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Мнение от refab »

SPRO82 написа:........................... баластриерата Челопечене .............
Използвам случая да напиша няколко думи за този водоем, който днес посетих за първи път.

Плюсовете са:
1. Голям е (най-големият около София);
2.Близо е до София - на 10 км от Подуене, почти непосредствено до шосето за Челопечене - Кремиковци;
3. Имало много и различни видове риба;
4. Има немалки зони, които са практически недостъпни за бракониерски мрежи, поради стърчащите над водата останки от дървета, расли по времето преди уголемяването му от наводнение;
5. Пътищата непосредствено около водоема са умерено неравни и с коловози на места, но общо взето проходимостта и достъпността са добри.

Минуси:
1.Немалък процент от брега на този водоем е полусметище - до цялостно сметище, битово и строително. Южно-южноизточният бряг си е бил истинско - регламентирано, сметище, което сега се рекултивира. Северния бряг - между пътя и водоема, е неофициален боклучарник и навява отвращение към част от българската нация и действителност, и отчаяние от нея;
2. Повечето от местата за риболов са недостатъчно удобни - обикновено се слиза по къс стръмен участък и има растителност, ограничаваща замятането. Има и някои прекалено стръмни наклони и високи склонове. Все пак, съществуват и места, където посочените неудобства ги няма. Някъде почвата представлява фин пясък, от който се вдига много прах. Това е доста неприятно;
3. Зоните от водоема - примерно 20(?)% от прибрежието, осеяни нагъсто със стърчащи от водата дървета, не дават възможност за нормален и по-сериозен риболов - не може добре да се замята и съответно се предполага, че има много закачки;
4. Относителен минус са прекалено(?) големите дълбочини на места. Водната растителност е средно изразена и съответно - средно изразен проблем;
5. Има обективни данни за замърсяване на водата с тежки метали;

Предполагам, че съм пропуснал някои плюсове и минуси. Главно поради обоклучеността на природата около водоема, го преценявам за себе си като недобър. Пак се сетих, че ми поомръзна риболовството от мизерията и боклуците по водоеми и реки. Май нямат добра алтернатива платените водоеми. За съжаление, изглежда само те са горе-долу възможна приемлива перспектива в тази бунищена страна - България.
Днес рибата имаше слаба активност.

Самият воден обект си изглежда добре, но не съм го снимал. Ето някои типични, за съжаление, за брега снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Първите впечатления винаги са най-силни и обективни!
За да избягам поне частично от свинщината там винаги си слагм стола във водата, така поне не виждам мръсотията...
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Грозна гледка, наистина грозна!
Аватар
6tukara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от 6tukara »

А тежките метали на Челопечене откъде са дошли? Защото преди наводненията в голямата кариера вирееха едни от най големите раци около София-те са признак за чиста вода.
АКО ИМА РИБА И НА БАСТУН, ЧЕ СЕ ХВАНЕ
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

6tukara написа:А тежките метали на Челопечене откъде са дошли? Защото преди наводненията в голямата кариера вирееха едни от най големите раци около София-те са признак за чиста вода.
Мен ако питаш залееш ли едно сметище...няма какво да се чудиш от къде са тежките метали. Процесите, които протичат във вътрешността на едно сметище биха могли да изненадат дори и най-добрия химик.
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

нещо за Пънча да споделите?
По-голям шаран от рибаря няма...
piso
новобранец
новобранец

Мнение от piso »

pacho69 написа:нещо за Пънча да споделите?
Бат Пламене виж тука под моя пост колегата казва че било трагедия http://www.nariba.com/forum/viewtopic81706.html
mgrozdanov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mgrozdanov »

Челопечене е добър гьол за риболов, но лично аз риба от там не взимам никога заради слуховете от замърсяване с всякакви видове токсини.
New fish
новобранец
новобранец

Мнение от New fish »

За токсините не знам, но снимките с боклуците показват, че изхвърлените неща са най-вече от излети.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

mgrozdanov написа:Челопечене е добър гьол за риболов, но лично аз риба от там не взимам никога заради слуховете от замърсяване с всякакви видове токсини.
Те не са слухове за токсините и тем подобни гадости.През 2005г.при големите наводнения,Лесновската река скъса дигата и заля,вкара сметището във водата.Така ,че за спорта става.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
simeon_kostadinov
новобранец
новобранец

Мнение от simeon_kostadinov »

Слуховете са за замърсяване с тежки метали (арсен), което е по-лошо.
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Колеги утре мисла да мръдна некъде за рибка та се чудех на богоров свободния има ли каракуда че се каракуди са ми в главата ходил съм 2 пати там ма каракуди не сам фащал само делфини и кашалоти :D
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
power123
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от power123 »

Има каракуди много, но не кълват. Пробвал съм много работи като глина с торен, само хляб и ловя на троха, бял да стрелям и всякакви такива, но не и не. Единственото на дъно с торен или бял, но водоема е изключително обрасъл с водорасли и почти не става за дъно и фидер.
power123
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от power123 »

Има каракуди много, но не кълват. Пробвал съм много работи като глина с торен, само хляб и ловя на троха, бял да стрелям и всякакви такива, но не и не. Единственото на дъно с торен или бял, но водоема е изключително обрасъл с водорасли и почти не става за дъно и фидер.
Аватар
Бай Иван
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Бай Иван »

За Богров ти трябват един 8-в телескоп и неколко пакета жито, като в редки случаи иедрите караконджоли предпочитат хляба, но в редки случаи! Търсиш дъболчина между 5 и 6 метра. Нищо повече!!!!
Заключено

Обратно към “Водоеми и реки”