Риби и емоции на спининга.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Риби и емоции на спининга.

Мнение от ynovi »

Ловите сомове, а викаш нямало риба на Марица ! Каква е таз работа? С тези хубави реки там наоколо – Марица, па и Тунджа, и като отидете и много бързо почвате да се глезите, значи.… :D :lol: :lol: - шегувам се.
- Соменце, браво, че счупи каръка да не се повтарям колегите. –Напредваш май? :) За мен един показател е, когато тръгнеш за определен видна риба и хванеш точно нея, а не друг вид. Е, то трябва и да я има там тази риба де, че ако съвсем липсва няма как да хванеш. Може да е малко сомче но няма такова значение, важното е че си отишъл за сом и си хванал сом – тоест, не е случайност.

За бракониерите е ясно, но има и по-тежки случай. Да не ти казвам, че и тук на Искъра при моста на Ботевграско шосе един ден се загледах и не видях един рибар пуска рибе като хване, става дума за рибета по 10 см. Може и да и емало рибари които пускат, а аз на такива да съм попаднал... но няколко души загледах ...
И не само браковците са обаче. Знаеш ли, че по едно време направо бях забравил, че имаме нещо като къща-вила на едно село на М. Искър, само защото няма некаква мерна риба в реката там. Има, но 99% риби бебета. А водата е прозрачна и бистра иначе, леко синее като морска направо понякога , :) но то е защото е богата на мед и придобива оттенък на син камък… По-надолу по течението се пооправя малко де, но там пък много я мародерстват. Отплеснах се, исках да кажа, че има по-тежки случай. А скоро прочетох, че има шанс и тази река - дано това да не е някаква измислица и наистина до края на октомври го пуснат: http://www.geotechmin.com/bg/news-detai ... ta-72.html и дано наистина има ефект от него.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

ynovi написа:Ловите сомове, а викаш нямало риба на Марица ! Каква е таз работа? С тези хубави реки там наоколо – Марица, па и Тунджа, и като отидете и много бързо почвате да се глезите, значи.… :D :lol: :lol: - шегувам се.
Нищо не ловим колега, Я ловя от бая години по Марица и това което ловяхме преди 5 години беше нещо, това кое ловим сега е НИЩО, за тази река. Чак е смешно :lol:
Реката е тотално обезрибена, още повече това не е вада като Тунджа или Янтра, това е Марица и риби няма........ :( Имам в предвид, тия дребосъци де ги постваме тук...., чак е смешно, но така е в родната ни мила действителност......
Прогнозата ми е, че след още някоя година, няма да има и кВо да постнеме... Няма излет на който да не вадя сари, даули и пр. тъпотии... Парашутите по дъното и даулите по марица са обичайния ми улов.... Чак Немам думи........ Всяка една закачка е свързана само с това плюс още нещо- дюшеци, парцали, одеяла, даже дамски превръзки или памперси... Това просто не може да е истина :(

Днес бях на Тракиец, загубих 10 силикона все скъсани в мрежи, вече имам достатъчно опит за да зная в камък ли закачам, дърво или мрежа... (днес изкарах парче мрежа изгнила от времето). Много е жалко все това......

Отвориха Маказа, бялото море ни е на по малко от 150 км., а лавраците там къЦат, ще се преориентираме, щото от цигани, бракониери и подобна сбирщина вече тук не може да ловим.....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Да, тогава за сефте на сомския такъм, хванах и първия сом :rolleyes: ъХъ сомче :lol:
Работата с това, че вече драскам излетите си рядко тука я знаете....
Съжалявам, но този голям форум не ми дава това, което ми се иска. Предполагам, че и вие приятели донякъде го осъзнавате това сами за себе си....няма какво да коментирам допълнително :)
Само мога да ви успокоя, че няма да спра де. Спра ли да пиша, начи съм спрял да ходя за риба или по-лошо (да не дава Шефа :mrgreen: ) .
Ще има още красоти и грозотии да прочетете ;)
Vid написа:Имам в предвид, тия дребосъци де ги постваме тук...., чак е смешно, но така е в родната ни мила действителност......
Колко точно написано.
Батка т'ва за лавраците си е страхотна идея ;)
ynovi написа:Да не ти казвам, че и тук на Искъра при моста на Ботевграско шосе....
Разкажи ми, разкажи ми :lol:
Видях една част, каква е работата - хубава работа, ма българска му работа ;)
Чети ся в тоя излет, к'во видях :axe: :D
По една случайност излиза, че е точно по тая тематика.
Снимките са с вярната Нокия, ако снимах с фотоапарата, то той щеше да се счупи от толко грозотия :smt106

27.06.2013г.

Рано, рано сутринта с брата бяхме на баластерните на Враждебна край София - под летището.
Той се бе подготвил за линове и всякакви други такива мирни и немирни риби ;)
Аз пък, както винаги бях взел Салмата и лекия спининг на Тубертини.
Общо взето за втори път посещавам големия гьол,а малкия целия е обрасъл и не може да се метне със спининга.
От 5 сабахлян до 8 и 30 на средния спининг - един голям, мазен и среден. :mrgreen:
Нито една щука не се видя да гони. Костурите и те бяха апатични към примамките.
Взех лекия спининг и реших да пробвам костурите и кефалите, щот братото вадеше на земен по някоя педарка покрай
пояса от водорасли. Да ама не.... Видях само някакви дребни кефалчета да подгонват дребните "гоблери" и блесни, а и
една щучица към 150 грама :lol:
Абе нищо интересно, всичко намирисваше на поредния софийски валат на спининга, а беше още 9 часа и деня бе пред мен....
Закрачих по бреговете на баластерната и след 20 минути крачене, без да исках се озовах на река Искър, която минава
встрани от баластерната. С лекия спининг баш ;)
Ей го и мястото - там в далечината пистата, която минава над реката, точно където паркират самолетите :D :

Изображение

От тая позиция реших, да метна блесната нагоре по течението с далечен кастинг, над изтичалото , че водата беше до глезен, а с пристигането ми се побъркаха кефалите :rolleyes:
Обнадежден от тръпката, че вода е до глезените, а рибата повече от водата, сложих Мепс Аглия №2 със златно листо, за да направя далечния кастинг.
С първото провеждане по течението нещо бясно атакува блесната и пръчлето се огъна :D
Ха сефте :smt048

Изображение

Една мазна бабанка :mrgreen: ей толкова голяма :

Изображение

Втори кастинг и пак нещо "взе" по течението на същата идентична проводка :

Изображение

Риба Цаца, ама пак риба :lol:
На 5-тото мятане ми се получи много як зацеп на блесната и трябваше да нагазя във водата, за да я освободя.
Освободих я и извадих нещото, в което се бе закачила.
Омръзна ми да вадя на хората парашутите тука около София.... все си мисля, че тук нещата ще се по-различни, но уви...
Голяма парашутна дивизия има в района около столицата просто :rolleyes: :mrgreen:
Изображение

Изображение

То на нищо не прилича....пълна съсипия на водоемите отвсякъде....
....и както бях тръгнал уж серия да правя...та до там. Каквото се хвана, се хвана :lol:

Закрачих към по-горното вирче де се вижда на снимката по-горе, а там седя смаян и гледам кат' ударен с мотика.
:rolleyes:
Отначало помислих, че е шаран, заради големите червени перки, но след 1-но минутно взиране разбрах, че е троофеен кефал
около или над 55 см със сигурност. Гледайки го във водата, която беше доста бистра и плитка на око изглеждаше почти една моя ръка.
Това беше най-големият кефал, който съм виждал някога изобщо в рибарската си кариера, да си плува свободно и волно.
Ох мале какви ли не молитви не изприказвах на ум :prayer: , да зашия тоя звяр, но уви след 1 час мятане, ми стана ясно, защо е
доживял тия размери добичето :smt038
Кефалите по 300-400 грама дето се влачеха покрай него изглеждаха като дребосъци спрямо размера на тая невероятна риба.
Кеф ми беше отвсякъде да го наблюдавам 1 час във 40 санта вода, а още по-голям кеф
щеше да е ако ми позираше за пред камерата на телефона :D Страхотна искърска тупалка просто.
Та 1 час мъчих кефалите, но само посрещаха и изпращаха блесните и воблерите.....
Реших да прекося реката, за да мина от другия бряг и да тръгна да изследвам, надолу по течението на реката.
Там откъдето прекосих покрай брега забелязах заебан шибан телевизор :evil:

Изображение

Взех го, за да го метна по-надалеч от реката, да не седи така опрян в реката, че може да се заплете някоя риба, а то
вярно се бе заплела риба. В долния край имаше един изсушен уклей, а в потопената част - лешасал костур.... :evil:

Изображение

Заметнах тръбата на телевизора надалеч, като копиеносец и теглих едно прокълняващо заклинание за всичката тая бракониерска сган...

Та закрачих по коритото на Искъра надолу с цел изследване на района :

Изображение

Водата бистра като сълза и нивото ниско. Видях надолу, доста добри кефалски тупалки от по 400-600 грама, но много бистро
и веднага се стрелкаха на някъде да се скрият :)
Направи ми впечатление, че дъното на реката бе осеяно с автомобилни гуми - т'ва ако не беше бистро, щеше да има здраво
късане на примамки :evil: Бахти бунището братче :axe:

Изображение

Изображение

Тука даже май се чифтосваха за ново поколение :evil: :

Изображение

Грозна гледка.
Направих аналогия веднага с река Марица, от която пък съм вадил яко заровени парцали и чували с пясък.
Да ма тука зацеп получи ли се няма вадене на боклука :(
На един от вировете ударих още един малък разбойник :

Изображение

В края на излета се върнах към началната точка да пробвам пак онова "теле". Шмугнах се и точно под пистата на самолетите :D , а те отгоре си бръмчаха на паркинга :D

Изображение

На вирчето дойде и една спинингистка бригада, на ултра лайт и лайт спининги, от 3-ма човека и стана тотална окупация :

Изображение

Вече към 12 часа минах от другия бряг да си поприказвам с тях и след това да си ходя, че ме напече Слънцето.
Та колегите споделиха, че и те надолу са видели кефал тупалка над кило и половина, според тях, но блесните минавали покрай него, а той дори не ги забелязвал - позната работа :lol:
Поприказвах си за успехите им в участъка на реката и ми споделиха, че най-едрите риби на бригадата тая година са 1 кефал над 900 грама и щука 54 см :shock:
Ееебати, в тая вада к'ви риби имало....въпреки боклуците и браковците...

Та така, със изследване на нови хоризонти, избегнах горчивото софийско капОчино :D
Ей един "розаф" самальот за финал на снимковия матриал :

Изображение

Голямо бръмчене по цял ден си е там.
След излета доволно се почерпих със скара и златна Астика, че да не усещам немотийката :D

А пък след малко ще седна да жасам водьчка, че днес удъртявам :drinkers:
Та така, кучето си лае, а кервана си върви :drinkers:
Поздрави!
Последно промяна от JettroniX на Пон Сеп 23, 2013 11:09 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
carbolino
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от carbolino »

Vid написа: Днес бях на Тракиец, загубих 10 силикона все скъсани в мрежи, вече имам достатъчно опит за да зная в камък ли закачам, дърво или мрежа... (днес изкарах парче мрежа изгнила от времето). Много е жалко все това......

Отвориха Маказа, бялото море ни е на по малко от 150 км., а лавраците там къЦат, ще се преориентираме, щото от цигани, бракониери и подобна сбирщина вече тук не може да ловим.....
Подочух че Тракиец е вече тотално обезрибен.Играло е яко ток и са обрали едрите бели останала е тук там някоя дребна белка. :evil:
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

JettroniX написа: А пък след малко ще седна да жасам водьчка, че днес удъртявам....
Айе наздраве и честито! :drinkers: Ей две снимки от Рибарица.
Някакъв нов пътен знак дето не го знаех. :lol:
Изображение

А ако не си ходил там за риба - има си и влак до там :D :lol:
Изображение
Аватар
te4osoma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от te4osoma »

[quote="carbolino"]Подочух че Тракиец е вече тотално обезрибен.Играло е яко ток и са обрали едрите бели останала е тук там някоя дребна белка.[/quot

ми не ходете там :mrgreen: :mrgreen: :D :D
Всеки има план,..докато не му разбият устата..

М.Тайсън
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

:supz:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Bai_Pe6o
новобранец
новобранец

Мнение от Bai_Pe6o »

Тия гуми в реката като ги гледам се сетих за онази реклама на WWF май беше. За "новите видове". Като някакви големи нов вид костенурки :lol: . Че и както си ги снимал да се чифтосват скоро ще станат преобладаващ вид.
Поздравления за първия костур. Добър размер изглежда. И жалко за кефала, ама то това му е интересното на това занимание, иначе няма да има интрига. Следващият път дано набараш какво му се яде, ако не го е набарал някой бракониер преди това обаче.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

@ Иво така и не успях да стигна до Рибарица в студентските си години, а беше и си е доста популярна детстинация сред студентите :lol:
Знака май само там го имаше :D

Красимир Атанасов написа:За какво говорим :shock:

http://fakti.bg/krimi/77309-iztochen-e- ... -tona-riba
@ Бахти Краси, как намирисва на голяма схема с много пари (типично по български) - чиста кражба си е това.

@ Bai_Pe6o аналогията ти с гумите просто ме разби, точно като филмчето с фасовете и там другите отпадъци :lol: Благодаря за поздравите ;) :smt023
Изображение
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Vid написа: Реката е тотално обезрибена, още повече това не е вада като Тунджа или Янтра, това е Марица и риби няма........
Вид прав си за всичко което си написал и за парцалите, парашутите и мрежите, но с редки изключения е такова положението почти навсякъде и не от днес, Само забрави да споменеш и за "американските въдици", както някой казват на устройствата за риболов с ток.
JettroniX написа:@ Бахти Краси, как намирисва на голяма схема с много пари (типично по български) - чиста кражба си е това.
- За съжаление тези схеми не са съвсем такива Гена, а най-често са: унищожава се нещо много ценно и скъпо, някой да вземе някакви си мизерни пари.

Иначе Гена пак много-добър репортаж си направил. :) Ама ти защо към журналистиката не се ориентирал? В някоя телевизия с риболовни предавания, да правиш филми за реките и природата ... :D
Но имай в предвид, че това е рекичка минаваща през най-големия град. И май не си виждал Искъра в дефилето преди 15-20г. когато работеха всички заводи.... сега е в пъти по-чист.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

ynovi написа:
Vid написа: Реката е тотално обезрибена, още повече това не е вада като Тунджа или Янтра, това е Марица и риби няма........
Вид прав си за всичко което си написал и за парцалите, парашутите и мрежите, но с редки изключения е такова положението почти навсякъде и не от днес, Само забрави да споменеш и за "американските въдици", както някой казват на устройствата за риболов с ток.
Виждал съм всЯква измет по Марица- такива със срекмета, такива опъмащи сари, даули и пр. и пр., че даже не се крият. Ама, честно казано от тия де мъчат рибата с ток, не съм виждал. Сигурно го правят през нощта?
te4osoma написа:
carbolino написа:Подочух че Тракиец е вече тотално обезрибен.Играло е яко ток и са обрали едрите бели останала е тук там някоя дребна белка.[/quot

ми не ходете там :mrgreen: :mrgreen: :D :D
Не зная какво е играло и какво не, но след 2-ва петчасови излета на Тракиец, дори без наченка не за удар, а дори побутване на примамката от някоя заблудена мирна риба, смятам и то водоем да го отпиша от списъка - водоеми за риболов. То, вече в то списък май, че нищо не остана :( :( :(

Дали да не си плювна на билета за риболов щот е на принтерна хартия и после да си обърша задника с него? Е, поне ще стане за нещо.....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Vid написа: Виждал съм всЯква измет по Марица- такива със срекмета, такива опъмащи сари, даули и пр. и пр., че даже не се крият. Ама, честно казано от тия де мъчат рибата с ток, не съм виждал. Сигурно го правят през нощта?
С ток и аз не съм виждал, но мисля, че е по-уместен за по-малки реки, най-вече за пъстърва. Сари и даули не знам какво са баш освен от описанията ви. Иначе района между селата Дерманци и Ъглен на р. Вит при 2-3 излета миналата година съм виждал срекмета и парашути мятани от местни тийнейджъри или циганета, един с нещо на което там му казват "сак", и един с жигулка с врачанска номер да лови с парашут. Но там покритие на GSM-ми няма и не можеш да се обадиш на никой. Но общо взето избягват хората и като видят човек с въдица си прибират пособията и си тръгват, но реката е обрасла и не се вижда идва ли някой и ги изненадах. Но този с врачанската кола беше най-нагъл и откачен. Значи, спирам на 50 метра от един вир, до една жигула с широко отворени предни врати и турена една голяма телевизионна антена на покрива. Такове нещо рядко се вижда. :lol: :lol: И видях, че е с врачански номер, стана ми чудно - врачанец да дойде в ловешко на Вит да лови риба, такова чудо не бях виждал до тогава. При положение, че Искъра му е много по-близо, по-голям е и държи повече риба.
Поглеждам към вира и виждам мъж, около 55-те да лови с парашут. Пак де зачудих на кой трябваше да се сигнализира в такива случай, на ИРА ли или на 112, но видях, че телефона ми няма обхват. В тоя момент и онзи ме забелеза и започна издалече да вика нещо, да подскача и да ръкомаха. Помислих си, че нещо му има, дали не изтреще и дали ако имах обхват не беше по-уместно да звъня не на ИРА, а на докторите от бърза помощ. :lol: :lol:
Като поприближи вече се беше поуспокоил и започна да му се разбира, каза ми: - Викам ти да затвориш вратата на колата, но ти не ме чуваш. А аз му отговорих с: Абе от къде на къде аз ще ти затварям врата на колата? И ти защо бракониерстваш?
Този веднага отрече и почна да се прави на луд. Общо взето още 2-3 изречения си разменихме, но този спря да ми отговаря и запраши нанякъде, а аз отидох на горното вирче. След 10-15 минути видях, че си запали жигулката и си тръгна. :D
Аватар
te4osoma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от te4osoma »

Vid написа:Не зная какво е играло и какво не, но след 2-ва петчасови излета на Тракиец, дори без наченка не за удар, а дори побутване на примамката от някоя заблудена мирна риба, смятам и то водоем да го отпиша от списъка - водоеми за риболов. То, вече в то списък май, че нищо не остана :( :( :(
aз от брега не се и надявам нещо да стане там...... :wink:
Всеки има план,..докато не му разбият устата..

М.Тайсън
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

ynovi написа:Иначе Гена пак много-добър репортаж си направил. :) Ама ти защо към журналистиката не се ориентирал? В някоя телевизия с риболовни предавания, да правиш филми за реките и природата ... :D
Иска се и друг вид техника, която след Нова Година може и да си заприходя :mrgreen:
Vid написа:Не зная какво е играло и какво не, но след 2-ва петчасови излета на Тракиец, дори без наченка не за удар, а дори побутване на примамката от някоя заблудена мирна риба, смятам и то водоем да го отпиша от списъка - водоеми за риболов.
Лошоооо, тъкмо се надявах през Есента, да се раздвижат рибите там :(

Днес посетих изложението в :

Изображение

Не знам защо входа бе 3 лева, при условие, че изложението бе само в 1 зала и нямаше много щандове.....
Откъм риболовни щандове слаба работа....
Там бяха хората от "Капитан Хук" :

Изображение

"Риби и такъми" и на Емо щанда (не му знам честно казано името на фирмата му) :D

Изображение

Симулаторът изби рибата :smt038

Изображение

Тука едно малко рибарче с помощта на екипа на Емо извади един 15-20 килограмов сом :rolleyes:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За к'ви тояги става въпрос :idea:

Изображение

Изображение

Взех си една Рапала J13 :mrgreen:

Изображение

Доста си полафихме на щанда му ;) Мога да кажа спокойно, че е Цар на Тролинга. Просто няма какво да добавя ;)
Целта на посещението ми бе и да си взема някаква Лайт пръчка.
Видях при "Риби и такъми" Тика Графит Новата на 2 и 40. Дават я, че е Лайт, но мога да кажа, че е далеч от Лайт, по-скоро си е Медиум ;)
Другите пръчлета де видях бяха на Салмо - Гранд Маджестик на 2 и 10, но много локумена ми дойде лично на мен, а другата бе на Рапчър пак на 2 и 10, но цената й от 185 лева бе просто извънземна. За тая пара може човек да си вземе нещо друго доказано и изпитано.
В крайна сметка (аз си знаех, че и така ще се получи де), се спрях да видя при "Капитан Хук" пръчките.

Изображение

На Рон Томпсън мога да кажа, че са супер цена/качество !
В крайна сметка не се върнах с празни ръце у дома :D
Запознах се и с консултантите Иво и Героги и доста си полафихме, в крайна сметка стигнах и до покупка на шибучка.

Във ФБ може да видите Георги и Иво какви КРОКОДИЛИ плющят и то някъде тук из БГ ;)

https://www.facebook.com/pages/Savage-G ... 1229626502

Взех и един воблер също. Хората ми направиха и 10 % отстъпка, а пръчката дето си взех.....
Остава само да я тествам ;)

Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”