Запитване за водачи

Модератор: sapuna

Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Запитване за водачи

Мнение от flex »

Здравейте колеги, днес си закупих ето този фидер: http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=5841

На първо четене пръчката е страхотна (поне за мен) лека е а същевременно изглежда здрава. Имам обаче един въпрос направи ми впечатление, че като сложа хранилката и започна да навивам с макарата от водачите се чува странно свистене.. нормално ли е? Тоест ясно е че при триене се случва това, но дали може да е от влакното? Водачите са СИК и изглеждат наред, но досега не съм чувал такъв звук да се чува.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Запитване за водачи

Мнение от flex »

Няма ли някой по-компетентен да се изкаже, че ми е напрегнато :D
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

flex написа:Няма ли някой по-компетентен да се изкаже, че ми е напрегнато :D
Бе има колеги с опит, но при недостатъчно подадената информация повече се гадае.
Ако си с плетено влакно, винаги го има това свистене. Но ако си с монофил, са възможни няколко причини. Пропуснал си да прекараш влакното през някой водач, оплитане около някой от водачите без да си го забелязал, по-дебело от нужното влакно.
Фидера е с повече и мънички на диаметър водачи и при натоварване в повечето случаи от триенето на влакното във водачите се появява този шум. Малко са качествените влакна са фидер.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Влакното не е плетено, а обикновен монофил 0.25.. мисля, че за пръчка с акция 100гр няма как да е прекалено дебело това влакно. Хранилката която бях вързал като въртях макарата беше 30гр. нямаше оплитания и т.н всичко огледах много детайлно нищо нередно не се виждаше, просто при търкане между водачи и влакно се чува странно свирене това е..
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

Здравей,колега,аз мисля,че точно от влакното ти идва това свистене-първо ми се струва малко дебело за точно този фидер и второ-не се знае дали реално си отговаря на дебелината,а не е примерно 0.28-0.30.Напиши каква марка и модел е влакното.Както колегата Dantho Mihov ти отговори-не са много качествените влакна за фидер риболов.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Влакното е Кралузо енерджи, но е старчко - от миналия сезон е.. ще пробвам с друга макара как ще е.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Монофила ти трябва да е 0.20, максимум 0.22 мм., но в реален диаметър. Дори ако гониш дистанция и 0.22 мм. си е множко. Аз съм с монофил 0.19 мм. реален диаметър. Когато съм с 0.20 мм., вече влакното ми шуми.
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

dantho.mihov написа:Монофила ти трябва да е 0.20, максимум 0.22 мм., но в реален диаметър. Дори ако гониш дистанция и 0.22 мм. си е множко. Аз съм с монофил 0.19 мм. реален диаметър. Когато съм с 0.20 мм., вече влакното ми шуми.
+1
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

to10or написа:
dantho.mihov написа: Когато съм с 0.20 мм., вече влакното ми шуми.
А на какво се дължи това колега знаеш ли? В смисъл водачите са лоши ли, хубави ли са? Защото до сега такова нещо не ми се е случвало.. имам болонезе със сикови водачи и като ходя на платени водоеми с шарани по 2 кг съм я ползвал като мач с влакна 0.22-0.25 които пак не са за нея но този звук не съм го чувал никога. На предния ми фидер също съм слагал 0.25-0.30 за хранилки по 80гр на р. Дунав и пак не го е имало този звук. :?
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Водачите са нормални, но влакното е лошо. То трябва на пипане да е меко, гладко и по възможност "мазно". Не на последно място трябва е наистина кръгло. Много фидер влакна, които се предлагат са или твърди или незабележимо плоски. Правил съм тест с шаранско влакно на Дайва - няма шум, отличен кастинг. Друг е въпроса, че не става за фидер поради разтегливостта му и бавното потъване.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Предложете някое влакно тогава което няма да създава този проблем .. да е в рамките на разумното цената .. до към 10-тина лева. По възможност бързо потъващо и да отговаря на размера си, ще сложа 0.18 или 0.20 :P
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=256" onclick="window.open(this.href);return false;
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

flex написа:Предложете някое влакно тогава .. да е до към 10-тина лева.
В тоя ценови диапазон ... не се сещам за качествено такова. Изключая фидер влакното на Мило, което обаче има неприятния стремеж да се усуква в края на линията и за него си трябва читава макара. Иначе е с реален по-висок тест на здравина.
Колегата в горния пост е предложил добро влакно, което леко надвишава бюджета. Но то е тъй - евтините надвишават повече бюджета, тъй като след пробата отиват на друга въдица. Едно от водещите влакна е Рефло макс Лайн на Престън, но цената му е по-висока.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Това което колегата е постнал ме устроива, но се зачетох сега в темите за плетено и се чудя..... естествено за плетено ще отделя едни поне 30-тина левчета.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Плетеняка ти трябва да е някъде 0.12 мм., но задължително да е потъващо. Защото повечето от тях са плаващи. Повър Про имат такова, но е грубичко. По-добрите са леко над 40 лв. Колега от Варна ги внася и можеш да го намериш в ей тая тема : http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... &start=960" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”