За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

deso_bg написа:
delio-haidutin написа: когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???

20% захарност дават 1кг. захар прибавени към 4 литра вода :idea: Или по - простичко казано: Четири литра дестилирана вода тежи 4кг., прибавени към 1кг захар- имаме 5кг разтвор-100/5=20% :wink:

Ма'ни тия глупости за захарта менте :mrgreen: :drinkers:
значи трябва захаромера да си отчете 20% при тази формула,ако е хубава захарта ,нали :!: :?: .аз , на десете литра вода и 2,2 кг захар получих както казах 16-17%,а за вдигане на захарността със 1 % ,100\1 ли ще е ,тогава пък шаръта не е ли с по-висока плътност и 1 л няма да е 1 кг.
захарта от де да я разбера каква е ??пакетирана от еди кого си,производител НЯМА,да ли е горнооряховска или алжирска(по-миналата г. взех такава на чувал-пишеше) кой ще ти каже :rolleyes: .а и някои викат ,че всичката захар е вносна ,САПУНА да даде мнение ,имали все още от тяхната захар.
всичко направих как си знаем,сложих и сер .кисилина,щото мин г.бялото ми вкисна,а червеното беше пък перфектно.и съм решил на седмица да го притакам по няколко кофи като зелето.да видим кво ще стане . :drinkers:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Вземи си захар с пакетаж на Джор Джес. Тя е Горно Оряховска. Цена - 1.78 лв/кг. на стек.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 320
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от deso_bg »

delio-haidutin написа: .аз , на десете литра вода и 2,2 кг захар получих както казах 16-17%,а за вдигане на захарността със 1 % ,100\1 ли ще е ,тогава пък шаръта не е ли с по-висока плътност и 1 л няма да е 1 кг.
:drinkers:
И аз навремето, като викаше професора да учим, зяпах по пазвите на колежките :lol: :drinkers:
Добре че е гугъл.....Та взето от тук да ти го преведа :

В 10 литра вода сипваме 2.2кг захар = 2200.100/2200+10000=18.03% захарност. Точно защото плътноста на ширата е различна се мери с плътномер/хидрометър/захаромер. Ако имаш хубав захаромер с корекция по температура-си точно там :mrgreen: :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от sapuna »

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

deso_bg написа:
delio-haidutin написа: .аз , на десете литра вода и 2,2 кг захар получих както казах 16-17%,а за вдигане на захарността със 1 % ,100\1 ли ще е ,тогава пък шаръта не е ли с по-висока плътност и 1 л няма да е 1 кг.
:drinkers:
И аз навремето, като викаше професора да учим, зяпах по пазвите на колежките :lol: :drinkers:
Добре че е гугъл.....Та взето от тук да ти го преведа :

В 10 литра вода сипваме 2.2кг захар = 2200.100/2200+10000=18.03% захарност. Точно защото плътноста на ширата е различна се мери с плътномер/хидрометър/захаромер. Ако имаш хубав захаромер с корекция по температура-си точно там :mrgreen: :drinkers:
ето от къде изкочи зайчето :lol: :lol: :shock: ,точно за това питах.който е зяпал в пазвата на химичката и на физичката виж как му са ясни многоо работи :idea: :lol: :drinkers:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Zagrey »

Един въпрос към агрономите, са какви препарати се пръскат млади овошки след като им изпадат листата?
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Изрязват се и се изнасят от градините изсъхналите и заболели клони. Преди настъпването на зимните студове, стъблата на дърветата се варосват с 20-25% варна каша. Непосредствено след листопада при костилковите видове, като праскови и кайсии се прави пръскане с 2% бордолезов разтвор против къдравост и сачмянка при 80% листопад.
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Zagrey »

Благодаря на колегата dantho.mihov за бързият отговор. Повечето дръвчета са 2-3 годишни ябълки, варовият разтвор няма ли да е силен при тези проценти и да им увреди кората?
Ще има ли ефект ако напръскам целите корони и стебла с акарзин в този период и след това да варосам?
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

dantho.mihov написа:Изрязват се и се изнасят от градините изсъхналите и заболели клони. Преди настъпването на зимните студове, стъблата на дърветата се варосват с 20-25% варна каша. Непосредствено след листопада при костилковите видове, като праскови и кайсии се прави пръскане с 2% бордолезов разтвор против къдравост и сачмянка при 80% листопад.
Пак ми отвори работа...... :evil:
Ама май има време още до минусите,
ще ходя за риба сега. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Zagrey написа:... варовият разтвор няма ли да е силен при тези проценти и да им увреди кората?
Ще има ли ефект ако напръскам целите корони и стебла с акарзин в този период и след това да варосам?
Горния слой на кората е бъдещата мъртва тъкан през следващата година и особено ако вече има пукнатини макар и дребни, ползата е повече. Освен това вегетацията на дръвчетата е затихнала. Това позволява препаратите да се използват в по-голяма концентрация.
На втория въпрос - частичен ефект има, ако през лятото е имало нападения. И то е, защото акарите вече са преминали във възрастна форма за презимуване. По-силен е ефекта, когато с Акаризин се пръска февруари-март, според когато позволява времето. Извършва се заедно с 1 % разтвор на бордолезов разтвор. Акаризина има дълго последействие и вече е ефективен спрямо събудилите се акари, които започват да се хранят активно и прекъсва процеса на копулацията им /сиреч оплождането/ и размножаването им.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

хайде,започнахме с новото производство:преди десетина дена,
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
firefighter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 226
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 4:50 pm
Местоположение: Ямбол - Сливен

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от firefighter »

наздраве на всички,поздрави и от мен.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

хайде,започнахме с новото производство:преди десетина дена,
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 320
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от deso_bg »

Здравейте колеги,

Някой знае ли откъде да си купя читав, лозов, посадъчен материал. Писна ми от някакви псевдо "лицензирани" разсадници, продаващи полуизгнили, болни пръчки от незнаен и за тях сорт и подложка :evil: Не, че не мога и сам да си вкореня дивачки и да си ги ашладисам после, ама не ми се чака още една година :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2609
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Колега, в с.Цалапица срещу пазара е фирма, специализирана в производството на посадъчен лозов материал! Избираш си по каталог, като можеш да си поръчаш от 5-10 броя до 5-10 милиона броя. Шуреят ми има наследство от 16 дк. лозе с Карловски мискет и за плешивините си взе от там различни пръчки за копаж и за десертно! Доволен е! От Агрономическият институт в Пловдив също можеш да си закупиш добър посадъчен материал. Но нямам идея за цени!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”