Как и защо се ползва аванса?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

demon777
новобранец
новобранец

Как и защо се ползва аванса?

Мнение от demon777 »

Та въпроса ми е как и защо се ползва аванса? С какво отпускането на кордата спомага за улавянето на рибата?
Знам че когато е натегнат рибата колкото и да дърпа не дърпа от влакното.
А когато не е затегната рибата дърпа влакно от макарата това не създава ли предпоставки рибата да си плува по дъното и да усуче кордата около храсти или дънер ?
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Re: Как и защо се ползва аванса?

Мнение от gergi762 »

demon777 написа:Та въпроса ми е как и защо се ползва аванса? С какво отпускането на кордата спомага за улавянето на рибата?
Знам че когато е натегнат рибата колкото и да дърпа не дърпа от влакното.
А когато не е затегната рибата дърпа влакно от макарата това не създава ли предпоставки рибата да си плува по дъното и да усуче кордата около храсти или дънер ?
Аванса предотвратява късането на влакното от рибата.Ако ловиш с тънко влакно големи или борбени риби доста ще ти е нужен.

пп Да не са прайш на луд нещо ей? :x
Остави само стъпки
demon777
новобранец
новобранец

Мнение от demon777 »

Не бе глупости как ще се правя на луд . Съвсем сериозен съм . Тепърва навлизам в Риболова и не са ми ясни много неща. Като например това с аванса. Обясни как аванса предотвратява късането? Тя като е борбена рибата нали като навия макарата пак може да скъса. А като и отпускам аванса има по голям шанс да закачи по храсталака.

И друг въпрос имам . На един и същ водоем разстояние от мен до др рибар 10 метра аз на плувка той на плувка неговата седи където я е оставил мойта я влачи течението. Той си замина хвърлих на неговото място пак си ходи къде си иска.
Аватар
FlyFishing
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от FlyFishing »

Както по горе ти каза колегата, че аванса е за големите и силни риби.Като голямата риба удари, първоначално прави мощни тласъци и ако аванса е настроен добре ще пуска влакно само на тласъците , а ако е много отпуснат борбената риба ще те мота като луд около водоема или пък ако е много затегнат при мощен тласък ще скъса влакното или ще строши пръчката. :weedman:
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

demon777 написа:Не бе глупости как ще се правя на луд . Съвсем сериозен съм . Тепърва навлизам в Риболова и не са ми ясни много неща. Като например това с аванса. Обясни как аванса предотвратява късането? Тя като е борбена рибата нали като навия макарата пак може да скъса. А като и отпускам аванса има по голям шанс да закачи по храсталака.

И друг въпрос имам . На един и същ водоем разстояние от мен до др рибар 10 метра аз на плувка той на плувка неговата седи където я е оставил мойта я влачи течението. Той си замина хвърлих на неговото място пак си ходи къде си иска.
Aми като вземе рибата да ти се дърпа яко и ако влакното не издържи на поривите и се къса а аванса предотвратява точно това(ти няма да го отвиваш докрай а колкото като го дръпнеш с ръка и да щрака аванса)А за ходенето на плувката :lol: просто стръвта не ти е била на дъното.Като ти ходи перото увеличаваш дълбочината :drinkers: :drinkers:
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Аванса предотвратява късането защото като напъне рибата и той отпуска влакно,отделно я и изморява и я вадиш по-лесно.Между другото усилието на аванса може да се регулира.
По втория ти въпрос с плувката,трябва да си нагласиш правилно дълбочината да ти легне стръвта на дъното и няма да ти мести.Има и плувки за течение и вятър с подходящи утежнения,но там друг да ти помага че не се занимавам с плувки.

пп Колегата ме е изпреварил и ти го е обяснил добре.
Остави само стъпки
demon777
новобранец
новобранец

Мнение от demon777 »

А аз си мислих че червеят трябва да виси във водата, тцтц каква голяма грешка.
А когато стръвта е жива рибка оловото ли трябва да е на дъното а рибката да е закачена 40-50 см по нагоре с вирбел?
Сега ще намеря теми как се определя дълбочината да се пообразовам малко

И още нещо каква е разликата м/у различните видове въдици тоест
Мухарки болонезе мач

Моята е такава
Изображение
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Понаучи се първо с тоя телескоп,па после питай за другите,има време за тях.Ама почвай да четеш, за тях има мноооого писано във форума
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

demon777 написа:Моята е такава ...
Етикета след всеки риболов ли го слагаш или така си ловиш? :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

demon777 написа:А аз си мислих че червеят трябва да виси във водата, тцтц каква голяма грешка.
А когато стръвта е жива рибка оловото ли трябва да е на дъното а рибката да е закачена 40-50 см по нагоре с вирбел?
Сега ще намеря теми как се определя дълбочината да се пообразовам малко

И още нещо каква е разликата м/у различните видове въдици тоест
Мухарки болонезе мач

Моята е такава
Изображение
Твоята е левел "tеасh mе mаstеr",което е нормално като за начинаещ.Мухарката сама по себе си говори за какво се ползва,там се ползват изкуствени мухи,стримери и други такива, вместо влакно има шнур,техниката на замятане е различна.Спининга е за риболов на блесни и воблери(отново изкуственяци).Фидера е метод където се лови на дъно с някаква хранилка,кошничка чрез която директно поднасяш захранката близо до куката.Болонезето е подходящо за плувка на река,а мача за затворени водоеми,макар че не винаги се спазва това.Вече пък от тук излизат куп други неща, видове плувки(дънни пособия),куки,влакна,куфари и кутии ако щеш.И също така всеки риболов си има своя чар и тръпка.
Ориентирай се към определен вид риба и къде ще ловиш,река язовир и ще се ориентираш и към такъмите и няма да правиш безсмислени покупки.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
demon777
новобранец
новобранец

Мнение от demon777 »

sapuna написа:
demon777 написа:Моята е такава ...
Етикета след всеки риболов ли го слагаш или така си ловиш? :lol:

Хехехе ти пък..... тъкмо я бях купил вечерта и реших да я снимам.
В риболовния магазин аз само си избрах пръта и човека ме пита каква риба ще ловя с нея казах му че отивам на тец марица изток за сом и той си сложи всичко макара влакно тапа и кука. Но нямаше сомове само някакви дребни по 10 санта. Май беше грешка че за стръв закачих живо малко сомче те ядът ли от собствения си вид? Направих сефтето на въдицата ама чак като смених с по малка кука на сутринта и на бял червей.

На 50гр тапа колко грама да е оловото че да подържа и 10 санта рибка

Още не съм наясно за местата за риболов от Сливен съм и ходя предимно на Жребчево. Хващал съм червеноперки слънчевки и малки баракуди. Миналата неделя бях пак там но дали заради земетресението в Румъния само си окъпах червеите незнам....

Имаше малки щуки около 20--30 санта наредени до самия бряг ама некълвът.
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

demon777 написа:. малки баракуди.
Къде тва викаш. :lol:
Остави само стъпки
demon777
новобранец
новобранец

Мнение от demon777 »

gergi762 написа:
demon777 написа:. малки баракуди.
Къде тва викаш. :lol:

тъй де каракуда тихо сега не казвай наникой
Аватар
rockeagle35
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rockeagle35 »

Те баракудките кълват само ако слагаш малки сомове за стръв(тва вече откъде дойде не знам!)... нещо абсурда идва в повече, уж беше ловил риба, пък вчера си взел въдица, уж на плувка на течение, после тапа, че на теца за сомове... теория на невероятностите. А в случай, че не съм прав и действително става въпрос за начинаещ колега най-доброто, което мога да препоръчам е излет с някой, който все пак е ходил за риба(като тоя телескоп е напълно достатъчен за старт, само трябва да се набавят малко различни влакна и други глюпости). Нещата се учат на вода, не в интернет - тук е по-скоро за обсъждане на вече пробвани неща.
Пишете на кирилица ! Не е едно и също "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."!
demon777
новобранец
новобранец

Мнение от demon777 »

rockeagle35 написа:Те баракудките кълват само ако слагаш малки сомове за стръв(тва вече откъде дойде не знам!)... нещо абсурда идва в повече, уж беше ловил риба, пък вчера си взел въдица, уж на плувка на течение, после тапа, че на теца за сомове... теория на невероятностите. А в случай, че не съм прав и действително става въпрос за начинаещ колега най-доброто, което мога да препоръчам е излет с някой, който все пак е ходил за риба(като тоя телескоп е напълно достатъчен за старт, само трябва да се набавят малко различни влакна и други глюпости). Нещата се учат на вода, не в интернет - тук е по-скоро за обсъждане на вече пробвани неща.

Въдицата си я взех преди месец. Веднага на следващата сутрин бях на тецовете.
Преди да си купя собствена въдица също съм ходил за риба на жребчево като съм ползвал въдиците на мои приятели. Тогава бях на плувка и течението я влачеше. Не искам да се ебавам с колегите във форума а само да се науча на основните неща. Верно че всичко се научава на водоема затова др неделя пак сме там. Но тук мога да разбера някой основни неща като например на тапа 50гр колко грама да е оловото (загубих 1-вото някъде по дъното голям проблем са ми храстите и клоните все се закача някъде) мойто в момента е 40 и мисля че е много.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”