Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Съвет за сонар
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
Съвет за сонар
Колеги, моля за съвет! Притежавам сонар Garmin echo 200. Но във все по-нарастващите селца от лодки много трудно се засича рибата от смущения особено на дълбочини ~30м. Дали ако премина на марката Lowrance, ще изчезне този проблем, или е същата работа?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Съвет за сонар
Първо,мини на тесен лъч.
И второ,карай на чувствителност мах до 90%
Аааа, и трето - символи на рибки,мини на най-долните.
Тогава сигналите на другите близки сонари,са едни пикове от към дъното.
Но рибите се виждат и с тях.
Тези пикове може и да са риби,но винаги се оглеждаш за лодки наблизо,
че повечето работят на широкия лъч.
За мен той повече лъже,ама така са свикнали хората.
И второ,карай на чувствителност мах до 90%
Аааа, и трето - символи на рибки,мини на най-долните.
Тогава сигналите на другите близки сонари,са едни пикове от към дъното.
Но рибите се виждат и с тях.
Тези пикове може и да са риби,но винаги се оглеждаш за лодки наблизо,
че повечето работят на широкия лъч.
За мен той повече лъже,ама така са свикнали хората.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
Киро,
Това вече го пробвах, но не действа! Само, че чувствителноста я увеличих на 100%. На дълбочини 28-33 метра не засича чернокопа. Смущенията на тесния лъч 200к са много големи когато има в близост други лодки. Чернокопа се вижда само на широкия лъч 77к при изключени символи за риба на чувствителност 90+%. Може би се дължи на факта, че моя фишфайндер е с по-малка мощност от твоя. И тук много можем да си говорим за настройки, но въпроса е дали и сонарите на Lowrance се смущават. При тях нещата като че ли са различни.
Това вече го пробвах, но не действа! Само, че чувствителноста я увеличих на 100%. На дълбочини 28-33 метра не засича чернокопа. Смущенията на тесния лъч 200к са много големи когато има в близост други лодки. Чернокопа се вижда само на широкия лъч 77к при изключени символи за риба на чувствителност 90+%. Може би се дължи на факта, че моя фишфайндер е с по-малка мощност от твоя. И тук много можем да си говорим за настройки, но въпроса е дали и сонарите на Lowrance се смущават. При тях нещата като че ли са различни.
Колега аз съм със същия сонар 200 ехо и както Кирето казва, на тесен лъч и на 85-90 % не трябва да имаш проблеми......наслука
-
- научил се да хвърля
Почвам да си мисля, че тесния лъч 200kHz не работи добре!
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега,а по какъв начин се вижда чернокопа?От няколко месеца съм с Лоурънс Марк 4 и не съм спрял да го човъркам.В последно време установих,че за момента най-добре откривам рибата на автомат,освен това се уча да разпознавам къде има риба с изключен fish ID,и най-важното включвам и двата лъча,защото в много случаи разбирам точно откъде идва рибата и на къде отивам аз спрямо нея.Примерно ако видя риба в широкия лъч(83мхц) и няколко секунди след това тя влезе и в тесния лъч(200 мхц) това би трябвало да значи,че рибата идва пред носа на лодката и минава някъде под нея.В противен случай ако рибата се види само в широкия лъч би трябвало да съм сигурен,че тя е някъде встрани от лодката.Освен това много хора ми казаха,че чернокопа не се виждал така,както сафрида(с точки и дъгички) ,примерно а с едни специфични вертикални черти.Последния път като хванах повечко чернокоп за пръв път ги видях въпросните черти и то нееднократно и се убедих,че са прави.Иначе смущения досега не съм забелязал пък може и да е имало а аз да не съм обърнал внимание,знам ли..
Качествени чепарета Borkata

-
- научил се да хвърля
Колега,
вижда се като "тревичка" по дъното или като малко облаче или пръска големия "облак" на сафрида. Последния път миналата неделя си беше като "тревичка" по дъното, която се появяваше и изчезваше. Работя само на ръчни настройки.
вижда се като "тревичка" по дъното или като малко облаче или пръска големия "облак" на сафрида. Последния път миналата неделя си беше като "тревичка" по дъното, която се появяваше и изчезваше. Работя само на ръчни настройки.
- КИРО
- Обратна връзка:
Това е когато чернокопа е по дъното - обичайното му място за атака от засада.
Но ако е на 3м над дъното,често ще го видиш и като рибки,ако си на 94% чувствителност.
Гледайте постоянно сонара,и забелязвайте подробностите.
Така ще се научите да го четете.
Рибките са си рибки на екрана,но два три дена подред,
почваш да усещаш кои са твоите риби,и кои не си заслужават да се гонят с чепарето.
Иначе ако постоянно почнеш да го вдигаш на 4м,после пускаш на 20,
веднага след това вдигаш на 14 - ставаш куко.
Защото така показва сонара де.
Но ако е на 3м над дъното,често ще го видиш и като рибки,ако си на 94% чувствителност.
Гледайте постоянно сонара,и забелязвайте подробностите.
Така ще се научите да го четете.
Рибките са си рибки на екрана,но два три дена подред,
почваш да усещаш кои са твоите риби,и кои не си заслужават да се гонят с чепарето.
Иначе ако постоянно почнеш да го вдигаш на 4м,после пускаш на 20,
веднага след това вдигаш на 14 - ставаш куко.
Защото така показва сонара де.
колега аз съм с гармин 350С и съм доволен на язовири работя с широкия лъч на морето (винаги ми открива рибата даже и да е на дъното) с тесния.чернокопа само по някога не го хваща , излиза ми на екрана все едно няма риба.
-
- научил се да хвърля
Тази неделя ще има нови проби! Но основния въпрос е за смущенията. Всички които притежават Гармин се смущават взаимно. Това е напълно разбираемо, защото сигнала е аналогов и на еднаква честота. Дали стои така въпроса с Lowrance? Там на новите модели сигнала май не е аналогов, а и имат различни честоти от Garmin (83, 455, 800). Никъде е нета не намерих описание на работата им. А и някои колеги от другия форум твърдят, че на 800 kHz в морето се вижда до 22м рибата. На мен ми трябва до 40м.
-
- научил се да хвърля
За съжаление не останах доволен от днешните опити с 200кHz! Над 30м чернокопа по дъното почти не се вижда. Дребните пасажи също. Явно това е предела. Пасажите със сафрид обаче се виждат. Смущенията на тази честота са много големи и на практика ми беше безполезна. Добре, че на 77КHz всичко се виждаше. Явно ще трябва да мина на по-мощен сонар.
- КИРО
- Обратна връзка:
Тогава пък рибата го усеща,и бяга надалеч.milen_ilchev написа:....... Явно ще трябва да мина на по-мощен сонар.

Милене,я си приготви едни 2-3 бонки,
и си вземи такова,дето искаш да ти такова.

От много техника се губи чара на риболова,
ама не ми е работа да се бъркам.
Една Бонка мога да оправя.но с 2-3 ще ми е трудно.Утре т.е. днес ще дам съвет на моя приятел Милен към кого да се допита преди да стигне до търговците на тази техника,ако е решил да си сменя ,телевизора,.КИРО написа:Тогава пък рибата го усеща,и бяга надалеч.milen_ilchev написа:....... Явно ще трябва да мина на по-мощен сонар.![]()
Милене,я си приготви едни 2-3 бонки,
и си вземи такова,дето искаш да ти такова.![]()
От много техника се губи чара на риболова,
ама не ми е работа да се бъркам.
Точно го каза колегата - Телевизори - миливизори. Едно време дядо ми друга електроника освен Вефа в лодката си нямаше обаче я пълнеше с риба. Не ме кефи да цъкам некви копчета и да се пуля в екранче. Има достатъчно красноречиви сигнали къде да се търси рибата и с какво да се лови. Просто включете Фишфайндърите в главите си.
Тези анджаклами (както би казал дядо ми) са за големите риболовни кораби и то в много по - професионално изпълнение - а това там вече си е индустрия.
Тези анджаклами (както би казал дядо ми) са за големите риболовни кораби и то в много по - професионално изпълнение - а това там вече си е индустрия.
-
- научил се да хвърля
Много си прав колега, но така беше едно време! И аз като дядо ти ги лових и като тебе разсъждавах, но откакто преди 2-3 години си взех фишфайндъра установих, че в Черно Море имало риба. Риболовците много нараснаха, рибата много намаля (изключвам миналата година есента). А и трябва да сме в крак с модата!lefera1 написа:Точно го каза колегата - Телевизори - миливизори. Едно време дядо ми друга електроника освен Вефа в лодката си нямаше обаче я пълнеше с риба. Не ме кефи да цъкам некви копчета и да се пуля в екранче. Има достатъчно красноречиви сигнали къде да се търси рибата и с какво да се лови. Просто включете Фишфайндърите в главите си.

Май ще си взема едно "такова дето да такова" хем с ГПС, че идва сезона на мъглите. Пък и да има още копчета за бутане!