Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Коя да избера Ryobi Ecusima или Daiwa Procaster X ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Коя да избера Ryobi Ecusima или Daiwa Procaster X ?
Честито да ти е Риобито (Екусима ли взе?) и плетеняка, много риби да извадиш с него.amalexiev написа:Ryobi-то си взех в крайна сметка размер 3000. Пробвах я 2-3 часа мятах без никакви проблеми. Дадох на братовчед ми да хвърли 5 пъти и ми направи 3 възела на брейда през няколко метра. Не знам как успя да го направи. Чудя се дали не съм си взел много тънък. Взех си Varivas High Grade PE 1.0

И на мен ми се спинингува, ама близо до Варна няма къде..

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Не много , а прекалено тънък . 1.5 ще ти свърши по-добра работа на тази макара .amalexiev написа:... Чудя се дали не съм си взел много тънък...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
За три години с това нещо нямам нито една брада или възел. Странна работа...amalexiev написа:Ryobi-то си взех в крайна сметка размер 3000. Пробвах я 2-3 часа мятах без никакви проблеми. Дадох на братовчед ми да хвърли 5 пъти и ми направи 3 възела на брейда през няколко метра. Не знам как успя да го направи. Чудя се дали не съм си взел много тънък. Взех си Varivas High Grade PE 1.0
- Павел Иванов
Кое точно е това нещо ? Тази макара , с този размер брейд , или тази макара с два пъти по-дебел такъв ?
Павел Иванов
Павел Иванов
По средата. Мисля, че брейдовете с които съм ловил са около 0,24-0,25 реални, ако въобще има такова понятие. Вчера бяхме на вода и единият колега извади VARIVAS Avani Sea Bass MAX PE8 размер 1.0, така че добих представа за какви дебелини говорим. Не разбирам Ryobi 3000, с тази широка шпула какви проблеми може да има откъм "брадясване", та дори и с тънки влакна (нека да изключим работа с леки примамки). Обясни, ще е от полза за всички.Павел Иванов написа:Кое точно е това нещо ? Тази макара , с този размер брейд , или тази макара с два пъти по-дебел такъв ?
- Vid
- кандидат преподавател
Таа, макара бради не прави, то проблема е от другаде.....????? Че даже с по качествени макари съм имал брадясване...stas написа:Не разбирам Ryobi 3000, с тази широка шпула какви проблеми може да има откъм "брадясване", та дори и с тънки влакна. Обясни, ще е от полза за всички.
amalexiev, публикувай една снимка тук на шпулата и навитото влакно на нея...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Павел Иванов
Ами в случаят ако изключим риболова с леки примамки , изключваме и брейд с размер едно , респективно макарата Рьоби в размер 3000 . Не виждам човек какво печели с несъобразена линия спрямо макарата и въдицата с които ще я ползва . Недостатъци доволно - по-лесно късане при "камшичен" кастинг с тежки примамки , никаква ефективност с леки примамки , съчетана с доволно "брадясване" , особено когато ловим срещу течението и пр. и пр. Корморан примерно имат много по-широка шпула в тоя размер , което не ги прави по-ефективни . Ако човек не съчетае целият такъм , а си вярва че като сложи максимално тънко влакно на неподходящи макара и въдица ще има някакъв по-положителен ефект , е уеко заблуден смятам .stas написа:.... Не разбирам Ryobi 3000, с тази широка шпула какви проблеми може да има откъм "брадясване", та дори и с тънки влакна (нека да изключим работа с леки примамки). Обясни, ще е от полза за всички.
Павел Иванов
Павел Иванов
Абсолютно си прав за всичко. Но нека да споделя своето виждане какво печелим с влакно, с размер 1.0 и не съвсем подходящите Ryobi 3000 и пръчка с по- висок тест от необходимия (да речем, че с такива разполагаме само)- печелим непровисване на линията с глави от порядъка на 12гр., което с по-дебелите влакна не се получава съвсем. Относно здравината на размер 1.0- гореспоменатият VARIVAS Avani Sea Bass MAX PE8 размер 1.0 при закачка в дъното едвам се скъса. Varivas High Grade PE 1.0 малко да се доближава като здравина до него ще свърши чудна работа за целта. За по-тежките глави, блесни и т. н. бих те послушал и избрал размер 1.5 .Наистина много си отговарят като дебелина тези японски брейдове.

Ето и снимка на шпулата с "брадите", както им викате

Колега, вземи една хубава лупа, тънка игла и ги разплети тези възли и не се ядосвай, ще хванеш!
Освен това, на Павел такъмите са много качествени и съразмерни с влакното, което избира и това му позволява да работи с долните гранично допустими стойности.